ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

Εργαζόμενοι και συνδικάτα απαιτούν την άμεση απελευθέρωση των 8 συνδικαλιστών από τα συνδικάτα USB και Si Cobas

Μαχητικές κινητοποιήσεις σε πόλεις όλης της Ιταλίας
Μαχητικές κινητοποιήσεις σε πόλεις όλης της Ιταλίας
Μαχητική απάντηση με πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις σε πόλεις όλης της Ιταλίας δίνουν εργαζόμενοι και συνδικάτα, απέναντι στην εντεινόμενη προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των 8 συνδικαλιστών από τα συνδικάτα USB και Si Cobas που συνελήφθησαν στο πλαίσιο εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης προχτές στην Πιατσέντζα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση ένα κατηγορητήριο 350 σελίδων της εισαγγελικής αρχής της Πιατσέντζα, με το οποίο τα συνδικάτα και συνδικαλιστές στον κλάδο των logistics κατηγορούνται για «εγκλήματα», όπως περιφρουρήσεις απεργιών, διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις σε μια περίοδο από το 2014 ως το 2021, πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές έρευνες σε σπίτια συνδικαλιστών, συνελήφθησαν 8 στελέχη από τις δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ δεκάδες άλλοι εργαζόμενοι κατηγορούνται για αντίστοιχα «αδικήματα».

Η συνδικαλιστική οργάνωση Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB, Unione Sindacale di Base) απάντησε άμεσα, προκηρύσσοντας 24ωρη απεργία στον κλάδο των logistics, ενώ μαζί με άλλα συνδικάτα καλεί σε μεγάλη διαδήλωση στην Πιατσέντζα, το Σάββατο 23/7.

Παράλληλα, χτες και σήμερα πραγματοποιούνται παραστάσεις διαμαρτυρίας μπροστά από νομαρχίες σε πόλεις της χώρας, μεταξύ άλλων σε Ρώμη, Τορίνο, Γένοβα, Μιλάνο, Μπρέσια, Βερόνα, Μπολόνια, Νάπολι, Μπέργκαμο, Κάλιαρι κ.α.

ΠΑΜΕ: Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ιταλίας

Από την παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ και συνδικάτων στην ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα
Από την παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ και συνδικάτων στην ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα
Στην Ελλάδα, το ΠΑΜΕ και συνδικάτα πραγματοποίησαν χτες διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, καταγγέλλοντας την επιχείρηση ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και τρομοκράτησης των εργαζομένων στην Ιταλία.

«Είναι προφανές ότι στην Ιταλία η εργοδοσία του κλάδου των logistics, θορυβημένη από τη διογκούμενη οργή των εργαζομένων του κλάδου και τη μαχητική δράση των συνδικάτων, αξιοποιεί τον κρατικό μηχανισμό για να επιτεθεί στα συνδικάτα που αγωνίζονται», ανέφερε μεταξύ άλλων το υπόμνημα του ΠΑΜΕ, και υπογράμμιζε:

«Απαιτούμε να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον των συνδικαλιστών και να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες. Να ελευθερωθούν τώρα οι συλληφθέντες συνδικαλιστές! Κάτω τα χέρια από την USB!».

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ κατήγγειλε τη στάση της ιταλικής πρεσβείας που για το συγκεκριμένο θέμα υποδέχτηκε τους εκπροσώπους των συνδικάτων με τον αστυνομικό υπεύθυνο ασφαλείας της πρεσβείας.

Μετά την έντονη διαμαρτυρία της αντιπροσωπείας το υπόμνημα των συνδικάτων παρέλαβε εκπρόσωπος του διπλωματικού σώματος. Οι εκπρόσωποι της πρεσβείας δήλωσαν ότι η ενημέρωση που έχουν για το θέμα είναι από τα ΜΜΕ και δεν έδωσαν απαντήσεις για την απαράδεκτη αυτή δίωξη.

  • Τη νέα επίθεση ενάντια σε αγωνιστές συνδικαλιστές στην Ιταλία καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στα μέλη της να οργανώσουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την καταδίκη αυτής της απαράδεκτης επίθεσης και την έκφραση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους και τους αγωνιστές συνδικαλιστές της Ιταλίας.
ΙΤΑΛΙΑ
Διαλύεται η κυβέρνηση Ντράγκι

Πιθανότερο σενάριο οι πρόωρες εκλογές

Ακαρπα παρέμειναν τα έντονα ενδοαστικά παζάρια των προηγούμενων ημερών για τη διατήρηση της κυβέρνησης του Μ. Ντράγκι στην Ιταλία, καθώς 3 από τα μέχρι τώρα συγκυβερνώντα κόμματα, η «Φόρτσα Ιτάλια», η Λέγκα και το «Κίνημα των 5 Αστέρων» (M5S) αρνήθηκαν να στηρίξουν τον πρωθυπουργό στη χτεσινή ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία. Ετσι, ο Ντράγκι κέρδισε μεν την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ανω Βουλή, αλλά μόλις με 95 ψήφους υπέρ (και 38 κατά), σε σύνολο 321 μελών.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, αργά χτες βράδυ ο Ντράγκι επισκέφθηκε εκ νέου τον Ιταλό Πρόεδρο, Σ. Ματαρέλα, με την επανακατάθεση της παραίτησής του από την πρωθυπουργία, όπως και την πορεία προς πρόωρες εκλογές να είναι το πιθανότερο σενάριο μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Από χτες το πρωί, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο Μ. Ντράγκι επανέλαβε τη θέση ότι ως «τεχνοκράτης» πρωθυπουργός που δεν έχει εκλεγεί απευθείας στην κάλπη, χρειάζεται να έχει αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (η κυβέρνησή του είχε μέχρι το τελευταίο διάστημα τη στήριξη όλων ουσιαστικά των αστικών κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκτός του ακροδεξιού «Αδέλφια της Ιταλίας»).

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, που είχε υποβάλει πριν από μία βδομάδα την παραίτησή του στον Πρόεδρο, Σ. Ματαρέλα, ζήτησε από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να καταλήξουν σε ένα νέο «σύμφωνο» εμπιστοσύνης για τη διάσωση της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι «αυτό ζητούν οι Ιταλοί». Αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης νέων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση κ.ά., ενώ υπερασπίστηκε την ενεργό εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την αποστολή όπλων στο Κίεβο (ζήτημα στο οποίο εξέφραζαν διαφωνίες το M5S αλλά και η Λέγκα).

Από την πλευρά τους, ωστόσο, τα κόμματα Λέγκα του Βορρά του Μ. Σαλβίνι και «Φόρτσα Ιτάλια» του Σ. Μπερλουσκόνι με χτεσινή κοινή δήλωσή τους ξεκαθάρισαν ότι θα παραμείνουν στην κυβέρνηση μόνο εάν το Μ5S (που την προηγούμενη βδομάδα αρνήθηκε να ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης) δεν αποτελέσει μέρος της κυβέρνησης Ντράγκι. Τα δύο κόμματα ανέφεραν ότι «η Κεντροδεξιά (...) θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην επίλυση των προβλημάτων της Ιταλίας μόνο με μια νέα κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Μάριο Ντράγκι, χωρίς το "Κίνημα των 5 Αστέρων" και βαθιά αλλαγμένη».

Καθώς ο Ντράγκι είχε ήδη αποκλείσει αυτό το αίτημα, Λέγκα και «Φόρτσα Ιτάλια» απείχαν από τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ το M5S επέλεξε το «παρών».

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο Μ. Ντράγκι κατευθύνθηκε εκ νέου στο προεδρικό μέγαρο, όπου αναμενόταν να καταθέσει εκ νέου την παραίτησή του.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Το ΝΑΤΟ έτοιμο να «συμβάλει» στην «ανθεκτικότητα» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

Στο Σαράγεβο βρέθηκε ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της λυκοσυμμαχίας

«Οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ επιδιώκουν την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και να διασφαλιστεί ουσιαστικά ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της αναπτύσσουν τις δικές τους ικανότητες και το επιχειρησιακό πρόγραμμα της δικής τους ετοιμότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, στη διάρκεια επαφών του στο Σαράγεβο.

«Γι' αυτό δεσμευτήκαμε και στη Σύνοδο στη Μαδρίτη και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε, ενώ έκανε λόγο για «αποσταθεροποιητικές ενέργειες» που συνεχίζονται στη συγκεκριμένη βαλκανική χώρα, φέρνοντας ως παράδειγμα... τις έντονες αντιδράσεις της Μόσχας για τα σχέδια ένταξης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (Β-Ε) στο ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε ότι τον Μάρτη ο Ρώσος πρέσβης στο Σαράγεβο, Ι. Καλαμπούκοφ, είχε δηλώσει ότι «το αν η Βοσνία - Ερζεγοβίνη αποφασίσει να ενταχθεί σε κάποια συμμαχία είναι εσωτερικό της θέμα», αλλά και ότι «αν υπάρξει οποιαδήποτε απειλή, εμείς θα απαντήσουμε».

Ο Μπάουερ συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον υπουργό Αμυνας της Β-Ε, Σ. Πόντζιτς, ο οποίος όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει η χώρα αν λόγω της προσέγγισής της με το ΝΑΤΟ αντιμετωπίσει «άμεση ρωσική απειλή», εκτίμησε ότι «σίγουρα δεν θα βρεθούμε μόνοι». Είπε ακόμα ότι στη συνάντηση με τον ΝΑΤΟικό αξιωματούχο συζητήθηκε και το ενδεχόμενο η Μόσχα να εμποδίσει την παράταση της «ειρηνευτικής επιχείρησης», για την οποία την ευθύνη έχουν οι ευρωενωσιακές δυνάμεις της EUFOR. Επισήμανε δε ότι σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία «Berlin Plus» υπάρχει δέσμευση για άμεση ενίσχυσή της και με δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Ο Πόντζιτς είπε ακόμα ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Σαράγεβο ζήτησε και έλαβε τελικά «εγγυήσεις» για στήριξη σε περίπτωση που η εδαφική ακεραιότητα της Β-Ε πληγεί.

Από τις επαφές που είχε ο Μπάουερ με το τριμελές προεδρείο της Β-Ε απουσίαζε ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μ. Ντόντικ, ο οποίος βρίσκεται στο Ισραήλ για τριήμερες επαφές. Χτες επισκέφτηκε το Τείχος των Δακρύων και δήλωσε ότι προσευχήθηκε για την υγεία της οικογένειάς του αλλά και την ανεξαρτησία της «Σερβικής Δημοκρατίας» (της μίας από τις δύο οντότητες της Β-Ε).

Την ίδια ώρα που οι Σερβοβόσνιοι διατηρούν και αναπτύσσουν ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τη Μόσχα, το δίκτυο N1 μετέδωσε προχτές ότι η πρόεδρος της «Σερβικής Δημοκρατίας», Ζέλικα Σβιζάνοβιτς, βρισκόταν σε «επίσκεψη εργασίας» στις ΗΠΑ, για μια σειρά επαφών με τις «βουλευτικές και εκτελεστικές αρχές της χώρας», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της. Μέχρι χτες δεν είχαν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες για το ταξίδι της.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αναδείχθηκε το τελικό ζευγάρι υποψηφίων των Συντηρητικών

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρ. Σουνάκ και η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, είναι τελικά τα δύο στελέχη των Συντηρητικών στη Βρετανία που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και την πρωθυπουργία της χώρας.

Στη χτεσινή τελευταία ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, ο Σουνάκ αναδείχθηκε και πάλι πρώτος, με 137 ψήφους, ενώ η Λ. Τρας με 113 ψήφους προσπέρασε την υπουργό Εμπορίου, Π. Μόρντοντ (105 ψήφοι), που στις προηγούμενες ψηφοφορίες καταλάμβανε τη δεύτερη θέση.

Πλέον, θα ακολουθήσει επιστολική ψηφοφορία από τα περίπου 160.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος μεταξύ Σουνάκ και Τρας, ενώ ο νικητής και αντικαταστάτης του Μπ. Τζόνσον θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ολοκλήρωσε την εμφάνισή του για τελευταία φορά στην «ώρα του πρωθυπουργού» υπό το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών του κόμματός του. «Βοηθήσαμε, βοήθησα, να βγάλουμε αυτήν τη χώρα από την πανδημία και να συμβάλουμε στη διάσωση μιας άλλης χώρας από τον βαρβαρισμό. Και, ειλικρινά, αυτά είναι αρκετά για την πορεία. Αποστολή εξετελέσθη σε μεγάλο βαθμό», είπε. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους εδώ και hasta la vista, baby», κατέληξε...

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι και ο λαός της χώρας έρχονται αντιμέτωποι με ολοένα και μεγαλύτερη «απογείωση» της ακρίβειας: Τον προηγούμενο μήνα ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 9,4%, από 9,1% τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή από το 1982.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ