Πέμπτη 21 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

Εργαζόμενοι και συνδικάτα απαιτούν την άμεση απελευθέρωση των 8 συνδικαλιστών από τα συνδικάτα USB και Si Cobas

Μαχητικές κινητοποιήσεις σε πόλεις όλης της Ιταλίας
Μαχητικές κινητοποιήσεις σε πόλεις όλης της Ιταλίας
Μαχητική απάντηση με πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις σε πόλεις όλης της Ιταλίας δίνουν εργαζόμενοι και συνδικάτα, απέναντι στην εντεινόμενη προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των 8 συνδικαλιστών από τα συνδικάτα USB και Si Cobas που συνελήφθησαν στο πλαίσιο εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης προχτές στην Πιατσέντζα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση ένα κατηγορητήριο 350 σελίδων της εισαγγελικής αρχής της Πιατσέντζα, με το οποίο τα συνδικάτα και συνδικαλιστές στον κλάδο των logistics κατηγορούνται για «εγκλήματα», όπως περιφρουρήσεις απεργιών, διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις σε μια περίοδο από το 2014 ως το 2021, πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές έρευνες σε σπίτια συνδικαλιστών, συνελήφθησαν 8 στελέχη από τις δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ δεκάδες άλλοι εργαζόμενοι κατηγορούνται για αντίστοιχα «αδικήματα».

Η συνδικαλιστική οργάνωση Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB, Unione Sindacale di Base) απάντησε άμεσα, προκηρύσσοντας 24ωρη απεργία στον κλάδο των logistics, ενώ μαζί με άλλα συνδικάτα καλεί σε μεγάλη διαδήλωση στην Πιατσέντζα, το Σάββατο 23/7.

Παράλληλα, χτες και σήμερα πραγματοποιούνται παραστάσεις διαμαρτυρίας μπροστά από νομαρχίες σε πόλεις της χώρας, μεταξύ άλλων σε Ρώμη, Τορίνο, Γένοβα, Μιλάνο, Μπρέσια, Βερόνα, Μπολόνια, Νάπολι, Μπέργκαμο, Κάλιαρι κ.α.

ΠΑΜΕ: Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ιταλίας

Από την παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ και συνδικάτων στην ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα
Από την παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ και συνδικάτων στην ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα
Στην Ελλάδα, το ΠΑΜΕ και συνδικάτα πραγματοποίησαν χτες διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, καταγγέλλοντας την επιχείρηση ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και τρομοκράτησης των εργαζομένων στην Ιταλία.

«Είναι προφανές ότι στην Ιταλία η εργοδοσία του κλάδου των logistics, θορυβημένη από τη διογκούμενη οργή των εργαζομένων του κλάδου και τη μαχητική δράση των συνδικάτων, αξιοποιεί τον κρατικό μηχανισμό για να επιτεθεί στα συνδικάτα που αγωνίζονται», ανέφερε μεταξύ άλλων το υπόμνημα του ΠΑΜΕ, και υπογράμμιζε:

«Απαιτούμε να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον των συνδικαλιστών και να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες. Να ελευθερωθούν τώρα οι συλληφθέντες συνδικαλιστές! Κάτω τα χέρια από την USB!».

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ κατήγγειλε τη στάση της ιταλικής πρεσβείας που για το συγκεκριμένο θέμα υποδέχτηκε τους εκπροσώπους των συνδικάτων με τον αστυνομικό υπεύθυνο ασφαλείας της πρεσβείας.

Μετά την έντονη διαμαρτυρία της αντιπροσωπείας το υπόμνημα των συνδικάτων παρέλαβε εκπρόσωπος του διπλωματικού σώματος. Οι εκπρόσωποι της πρεσβείας δήλωσαν ότι η ενημέρωση που έχουν για το θέμα είναι από τα ΜΜΕ και δεν έδωσαν απαντήσεις για την απαράδεκτη αυτή δίωξη.

  • Τη νέα επίθεση ενάντια σε αγωνιστές συνδικαλιστές στην Ιταλία καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στα μέλη της να οργανώσουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την καταδίκη αυτής της απαράδεκτης επίθεσης και την έκφραση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους και τους αγωνιστές συνδικαλιστές της Ιταλίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ