Πέμπτη 21 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Το ΝΑΤΟ έτοιμο να «συμβάλει» στην «ανθεκτικότητα» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

Στο Σαράγεβο βρέθηκε ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της λυκοσυμμαχίας

«Οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ επιδιώκουν την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και να διασφαλιστεί ουσιαστικά ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της αναπτύσσουν τις δικές τους ικανότητες και το επιχειρησιακό πρόγραμμα της δικής τους ετοιμότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, στη διάρκεια επαφών του στο Σαράγεβο.

«Γι' αυτό δεσμευτήκαμε και στη Σύνοδο στη Μαδρίτη και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε, ενώ έκανε λόγο για «αποσταθεροποιητικές ενέργειες» που συνεχίζονται στη συγκεκριμένη βαλκανική χώρα, φέρνοντας ως παράδειγμα... τις έντονες αντιδράσεις της Μόσχας για τα σχέδια ένταξης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (Β-Ε) στο ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε ότι τον Μάρτη ο Ρώσος πρέσβης στο Σαράγεβο, Ι. Καλαμπούκοφ, είχε δηλώσει ότι «το αν η Βοσνία - Ερζεγοβίνη αποφασίσει να ενταχθεί σε κάποια συμμαχία είναι εσωτερικό της θέμα», αλλά και ότι «αν υπάρξει οποιαδήποτε απειλή, εμείς θα απαντήσουμε».

Ο Μπάουερ συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον υπουργό Αμυνας της Β-Ε, Σ. Πόντζιτς, ο οποίος όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει η χώρα αν λόγω της προσέγγισής της με το ΝΑΤΟ αντιμετωπίσει «άμεση ρωσική απειλή», εκτίμησε ότι «σίγουρα δεν θα βρεθούμε μόνοι». Είπε ακόμα ότι στη συνάντηση με τον ΝΑΤΟικό αξιωματούχο συζητήθηκε και το ενδεχόμενο η Μόσχα να εμποδίσει την παράταση της «ειρηνευτικής επιχείρησης», για την οποία την ευθύνη έχουν οι ευρωενωσιακές δυνάμεις της EUFOR. Επισήμανε δε ότι σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία «Berlin Plus» υπάρχει δέσμευση για άμεση ενίσχυσή της και με δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Ο Πόντζιτς είπε ακόμα ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Σαράγεβο ζήτησε και έλαβε τελικά «εγγυήσεις» για στήριξη σε περίπτωση που η εδαφική ακεραιότητα της Β-Ε πληγεί.

Από τις επαφές που είχε ο Μπάουερ με το τριμελές προεδρείο της Β-Ε απουσίαζε ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μ. Ντόντικ, ο οποίος βρίσκεται στο Ισραήλ για τριήμερες επαφές. Χτες επισκέφτηκε το Τείχος των Δακρύων και δήλωσε ότι προσευχήθηκε για την υγεία της οικογένειάς του αλλά και την ανεξαρτησία της «Σερβικής Δημοκρατίας» (της μίας από τις δύο οντότητες της Β-Ε).

Την ίδια ώρα που οι Σερβοβόσνιοι διατηρούν και αναπτύσσουν ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τη Μόσχα, το δίκτυο N1 μετέδωσε προχτές ότι η πρόεδρος της «Σερβικής Δημοκρατίας», Ζέλικα Σβιζάνοβιτς, βρισκόταν σε «επίσκεψη εργασίας» στις ΗΠΑ, για μια σειρά επαφών με τις «βουλευτικές και εκτελεστικές αρχές της χώρας», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της. Μέχρι χτες δεν είχαν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες για το ταξίδι της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ