ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Κρίση... . «αυτοσυντήρησης»

Γρηγοριάδης Κώστας

Από την προτελευταία θυελλώδη συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, έως την τελευταία συνεδρίαση, όπου Κ. Σημίτης και πρωτοκλασάτα στελέχη επανήλθαν στο καθεστώς τού «όλοι μαζί», τίποτα δεν έχει αλλάξει απο την ουσία της κρίσης, στο κυβερνών κόμμα.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να αποδραματοποιήσει την κατάσταση στο εσωκυβερνητικό πεδίο, κατάσταση που χαρακτηρίστηκε ως «κλίμα γενικής σύγχυσης», και τούτο για λόγους που αφορούν πρώτα και κύρια στις υποχρεώσεις του απέναντι στην ολιγαρχία.

Σε αυτή την τακτική κίνηση είχε τη σύμφωνη γνώμη και των πρωτοκλασάτων, αφού και οι υπόλοιποι της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, πέραν του πρωθυπουργού, δεν υπολείπονται ταξικού ενστίκτου...

Ετσι «όλοι μαζί» έδωσαν στα κέντρα της ολιγαρχίας την υπόσχεση το συνέδριό τους δεν θα θέσει σε παραλυσία τη λειτουργία της κυβέρνησης, για την επιβολή των νεοφιλελεύθερων μέτρων.

Τι είναι όμως εκείνο που τη μια φέρνει «αντιμέτωπα» και την άλλη «σφιχταγκαλιασμένα» τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ;

Η διαφορά τους έχει να κάνει με το γεγονός ότι το κοινό ένστικτο της αυτοσυντήρησης που τους διέπει, δεν τους οδηγεί στο ίδιο συμπέρασμα για το ποια θα είναι η οδός διαφυγής...

Συγκεκριμένα, οι μεν, θέλουν την εφαρμογή της ήδη ακολουθούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής, με περιτύλιγμα τον «εκσυγχρονισμό» και με επικεφαλής - φυσικά - τον Κ. Σημίτη και μια ομάδα της προσωπικής του επιλογής, πλαισιωμένους από ένα κομματικό μηχανισμό που θα έχει ενστερνιστεί πλήρως τα «θατσερικά πρότυπα». Αυτό είναι το «μοντέλο Μπλερ» που υπέδειξε ευθαρσώς πριν λίγες μέρες ο κ. Παπαντωνίου.

Οι δεύτεροι θέλουν την εφαρμογή της ίδιας (!) νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που επίσης θα υποκλίνεται στο ΝΑΤΟ, επίσης θα κινείται στις ράγες του «μονόδρομου» της ΕΕ και της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, αλλά με άλλο... περιτύλιγμα και χωρίς -φυσικά- Σημίτη. Οι δεύτεροι, οι «καλοί», θέλουν περισσότερα επικοινωνιακά τρυκ και... «σοσιαλιστικότερο διάλογο», όταν θα περνούν τα μέτρα για το Ασφαλιστικό. Θέλουν περισσότερη «πατριωτική» και «αριστερή» ρητορεία, όταν θα περνούν οι μισθοφόροι του ΝΑΤΟ με πορεία το Κοσσυφοπέδιο...

Γιατί όμως αυτές οι δευτερεύουσες διαφωνίες -που δεν αφορούν στην ουσία της πολιτικής, αλλά στο «πώς» αυτή θα πλασαριστεί- γεννούν αναταράξεις;

Ο ελληνικός λαός δέχτηκε μια απίστευτη ποσότητα σκληρών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, που προκάλεσε τη συσσώρευση κοινωνικής δυσαρέσκειας. Η προσθήκη του Ασφαλιστικού προσέδωσε σε αυτή τη δυσαρέσκεια νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τη μετέτρεψε σε οργή, που εκδηλώθηκε με το λαϊκό «ως εδώ!», όπως εκφράστηκε στις μεγαλειώδεις απεργίες και διαδηλώσεις.

Αυτή η κοινωνική οργή είναι που εντείνει τις αναταράξεις. Και θα τις εντείνει περισσότερο, όσο η κοινωνική οργή αντανακλάται στο εσωτερικό τους.

Η παραπάνω κατάσταση, η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να βρει ένα βηματισμό που θα συνεχίζει να φέρνει σε πέρας τη «δουλιά» για την ολιγαρχία, έχει οδηγήσει σε σκέψεις την πλουτοκρατία για τις διαχειριστικές ικανότητες του ΠΑΣΟΚ. Γεγονός που αποτελεί νέα πηγή πρόκλησης ρήξεων στο εσωτερικό του.

Εκείνο, όμως, που βασικά απασχολεί το μεγάλο κεφάλαιο και εκείνο που πρώτα και κύρια απαιτεί από το ΠΑΣΟΚ, είναι η κυβερνητική κρίση - ως απόρροια της λαϊκής αποδοκιμασίας της ακολουθούμενης πολιτικής - να μην προσλάβει χαρακτηριστικά γενικευμένης κρίσης της κυρίαρχης πολιτικής. Ετσι, η κρίση της πολιτικής του «μονόδρομου» επιδιώκεται να εμφανιστεί απλώς σαν κρίση μεταξύ «καλού» ή «κακού» ΠΑΣΟΚ ή το πολύ πολύ σαν κρίση που ενεργοποιεί τα δικομματικά συγκοινωνούντα δοχεία. Πράγμα που σημαίνει ότι ποντάρουν στην εκτόνωση της λαϊκής αντίδρασης, μέσω του εγκλωβισμού των εργαζομένων σε σχήματα του τύπου «το ΠΑΣΟΚ χάνει, η ΝΔ κερδίζει». Συμπέρασμα: Ουδέν πρόβλημα για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Εδώ έγκειται και το ενδιαφέρον για τα λαϊκά συμφέροντα. Η δεδομένη κρίση αν απορροφηθεί με τον εγκλωβισμό του λαού στα εσώψυχα του ΠΑΣΟΚ ή αν περιοριστεί σε εναλλαγές των δικομματικών εταίρων, τότε εκείνος που θα την πληρώσει θα είναι ξανά ο λαός.

Ο μόνος τρόπος να πληρώσουν το λογαριασμό αυτοί που χρωστάνε, είναι να «βοηθήσουμε», ώστε τελικά να καταστεί αναπόφευκτη η συνολική κρίση στο πολιτικό σύστημα της ολιγαρχίας. Και αυτό μπορεί να συμβεί: Με τον απεγκλωβισμό του λαού και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ και από τις «κεντροαριστεροδέξιες» παραλλαγές τους.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Αποφασισμένη η Νατάσα Γερασιμίδου

Αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα της δηλώνει η ηθοποιός Νατάσα Γερασιμίδου, παρά τη δύσκολη κατάσταση της υγείας της. Η γνωστή ηθοποιός, μεταφέρθηκε την Παρασκευή στο νοσοκομείο «Θεαγένειο», αφού, λόγω της απεργίας πείνας που ξεκίνησε στις αρχές της βδομάδας, η υγεία της παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση. Οπως δήλωσαν οι γιατροί η Νατάσα δε δεχόταν τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί, με αποτέλεσμα ο οργανισμός της να μην αντέξει και να χρειάζεται άμεσα ιατρική περίθαλψη.

Στο πλευρό της ηθοποιού βρίσκονται συνεχώς οι οικείοι της και τα μέλη της επιτροπής αγώνα του Πανοράματος, που δηλώνουν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωσή τους. Οπως δηλώνει στο «Ρ» η μητέρα της, η συμπαράσταση του κόσμου και των εκπροσώπων φορέων από το Πανόραμα και όλη τη Θεσσαλονίκη προς τη Νατάσα είναι συγκινητική και πολλοί χτες ρωτούσαν για την περιπέτεια της υγείας της, εκφράζοντας τις ευχές τους για γρήγορη ανάρρωση. «Τριάντα ολόκληρα χρόνια μας βασανίζουν. Πάνω από 400 οικογένειες που κατέχουν νόμιμα τίτλους ιδιοκτησίας από το 1931, όταν η πολιτεία τους παραχώρησε για προσφυγική αποκατάσταση δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Παράλληλα επιτρέπουν σ' άλλους στον ίδιο τόπο να χτίζουν σπίτια και μάλιστα νόμιμα. Με το νόμο όμως και εμάς μας απαγορεύουν να χτίσουμε κι αυτό αποτελεί μια μεγάλη αδικία εκ μέρους της πολιτείας. Τον αγώνα της η Νατάσα, όπως η ίδια μας δήλωσε στο νοσοκομείο, θα τον συνεχίσει μόλις καλυτερέψει η υγεία της», δηλώνει η μητέρα της αγαπητής ηθοποιού.

Υπενθυμίζεται ότι έκταση 680 στρεμμάτων στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης παραχωρήθηκε το 1931 στους πρόσφυγες της εποχής εκείνης, αλλά το 1973 η περιοχή δεσμεύτηκε από την πολιτεία ως αναδασωτέα. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 εξαιρέθηκε η παραπάνω έκταση από την αναδάσωση, αλλά λίγοι δικαιούχοι μπόρεσαν να προχωρήσουν σε αξιοποίηση της γης τους, καθώς η οικονομική κατάσταση των περισσότερων από αυτούς δεν τους βοηθούσε να χτίσουν με δικούς τους πόρους. Στη συνέχεια όμως και πάλι η πολιτεία δέσμευσε την έκταση αυτή, χωρίς παράλληλα να προχωράει σε αποζημιώσεις προς τους νόμιμους δικαιούχους, ενώ με δύο πρόσφατες αποφάσεις του το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα των ιδιοκτητών για αξιοποίηση της γης τους. Για τις αποφάσεις που κατά καιρούς άσκησε η πολιτεία σε βάρος των δικαιούχων της προσφυγικής γης του Πανοράματος, η Ν. Γερασιμίδου κατέθεσε μήνυση τον περασμένο Σεπτέμβρη και στη συνέχεια ο εισαγγελέας άσκησε μήνυση σε βάρος του νυν και του πρώην περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας.

Πατριδογνωμόνιο
DOS ή δημοκρατικοί ολετήρες Σερβίας

*ολετήρ = καταστροφέας

«

Προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ford Russel Johnston»

Αγαπητέ κ. πρόεδρε,

Θα θέλαμε να προσελκύσουμε την προσοχή σας στη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών θεσμών στη δημοκρατία της Σερβίας. Στις κατωτέρω περιπτώσεις οι παραβιάσεις ήταν εξαιρετικώς εκτεταμένες και αφύσικες.

1. Δημιουργία των αποκαλούμενων «επιτροπών κρίσεως». Πρόκειται για ομάδες ακραίων ακτιβιστών του DOS με σκοπό την απόσπαση της εξουσίας από τις νόμιμα εκλεγμένες τοπικές αρχές. Για να ενισχύσουν τους σκοπούς τους αυτές οι επιτροπές χρησιμοποίησαν βίαιες μεθόδους, εισέβαλαν σε εγκαταστάσεις τοπικών αρχών, ξυλοκόπησαν συμβούλους, κατέστρεψαν τις περιουσίες τους, τους εκβίασαν εξαναγκάζοντάς τους σε παραίτηση. Στις δημαρχίες του Ουμπ και του Ντμίντρογκραβ, μέλη του DOS από την τοπική «επιτροπή κρίσης» μπήκαν στα δημοτικά καταστήματα σε ώρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και απαγόρευσαν στα μέλη του να εγκαταλείψουν το κτίριο αν προηγουμένως δεν υπέγραφαν ότι παραιτούνται. Τέτοιες πρακτικές χρησιμοποιήθηκαν για την κατάληψη της εξουσίας δια της βίας και του εξαναγκασμού στα δημοτικά καταστήματα του Αλιγουάρ, της Παπούσνικα, του Κούτσεβο, του Λέσκοβατς, της Λόσνικα, του Πέτσιντσι, του Πλάντιστε, του Κοζάρεβατς, του Προκούπλιες, του Ρέκοβατς, του Ντμίντροβγκραβ και του Ουμπ.

2. ... Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σερβίας χρησιμοποίησε αυτές τις αποκαλούμενες νόμιμες μεθόδους. Οπου απέτυχαν οι «επιτροπές κρίσεων» να καταλάβουν την εξουσία εκδιώκοντας τις τοπικές αρχές διέλυσαν 17 εκλεγμένα Δημοτικά Συμβούλια και τ' αντικατέστησαν με επιτροπές. Αναφερόμαστε στα συμβούλια των Αλέξινατς, Μπατότσινο, Μπέλα Παλάγκα, Μποσίλεγκραντ, Σβέντσαν, Ζούμπιν - Πότοκ, Ζίτιτσε, Ιριγκ, Κλάντοβο, Κοντέζεβατς, Λαΐκοβατς, Λεμπόνα, Λεποσάβιτς, Μάζνταμπεκ, Νεγκότιν, Τίτελ και Τσίτσεβατς. Πληθώρα νομικών παραβιάσεων σημειώθηκαν κατά τη διαδικασία. Οι αγριότερες παραβιάσεις του νόμου είναι τα παραδείγματα των δήμων Ζίτιτσε και Τίτελ.

Οι προαναφερόμενες δημοτικές αρχές των παραγράφων 1 και 2 αποτελούν το 15% όλων των δημοτικών αρχών στη Σερβία και επομένως αντιμετωπίζουμε μια πολύ επικίνδυνη τάση παραβίασης της εκλογικής βούλησης των πολιτών, που απειλεί ευθέως τη δημοκρατία στη Σερβία.

3. Τα επιτροπάτα των εξτρεμιστικών μελών του κυβερνώντος DOS χρησιμοποίησαν βία για να εκδιώξουν τις νόμιμες αρχές βιομηχανιών, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, σχολείων και άλλων δημόσιων υπηρεσιών με μέσα πίεσης την παρενόχληση, τον εξευτελισμό και τις βιαιοπραγίες. Σας εσωκλείουμε τα παραδείγματα ψυχολογικών και φυσικών πιέσεων για καθεμιά από τις περιπτώσεις όπου η παρανομία είχε ως μόνη δικαιολογία το γεγονός ότι τα θύματα πρόσκεινταν στην αντιπολίτευση.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που απομακρύνθηκαν ή πρόκειται να εκτοπιστούν παρανόμως για αμιγώς πολιτικούς λόγους, πλησιάζει τις 40.000 και είναι ένα εξαιρετικά ανησυχητικό σημάδι του πεδίου παραβίασης των νόμων και των πολιτικών διωγμών στη Σερβία.

4. Η περιουσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας καταστράφηκε ή κλάπηκε σε πολλές περιπτώσεις. Η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για τον εντοπισμό και την τιμωρία των αυτουργών αυτής της καθαρής πολιτικών κινήτρων βίας. Η αποτυχία της επηρεάζει αρνητικά τις δημοκρατικές ελευθερίες.

5. Ανησυχούμε για την έλλειψη ελευθερίας έκφρασης στη Σερβία. Προ των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2000 στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και των εκλογών του Δεκεμβρίου 2000 στη Δημοκρατία της Σερβίας, η αντιπολίτευση ήλεγχε περίπου 200 τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και άλλες τόσες εφημερίδες και περιοδικά. Μετά την επικράτηση του συνασπισμού DOS, η αντιπολίτευση στερήθηκε του δικαιώματος πρόσβασης σε οποιοδήποτε εθνικό ή τοπικό σταθμό και η μοναδική της εφημερίδα «24 ΩΡΕΣ» έκλεισε προσφάτως. Η ελευθερία έκφρασης στη Σερβία περιορίστηκε δραστικά».

Αυτό είναι τμήμα της επιστολής που με πρωτοβουλία των Ρώσων βουλευτών - μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπογράφτηκε και από πολλούς άλλους και κατατέθηκε συμπεριλαμβάνοντας και τις ανησυχίες για την καταπάτηση των νομικών, πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ίδιου του Σλ. Μιλόσεβιτς, μια μέρα πριν από την κυνική, αποτρόπαιη κι εξευτελιστική κάθε έννοιας δημοκρατίας μεταφορά του στο ιδιωτικό επιδοτούμενο δικαστήριο της Χάγης.

Αγνωστη η τύχη της επιστολής, ευτυχώς όμως καταγεγραμμένη στην Ιστορία. Αν πάντως μας έλεγαν, σύντροφοι, πως μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης ο πολιτισμός του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών και των φονιάδων ιμπεριαλιστών θα κατέληγε στο να θεωρεί δημοκρατία οι θύτες να δικάζουν τα θύματά της, θα προτιμούσαμε τη βαρβαρότητα. Γιατί σήμερα, το 2001 ο νεοφιλελεύθερος φασιστοσοσιαλισμός θεωρεί πως τη Νυρεμβέργη έπρεπε να την έχει στήσει ο ίδιος ο Χίτλερ. Κι αυτό το λάθος της ιστορίας το... διορθώνει με τον Μιλόσεβιτς. Εμείς το έγκλημά τους θα το τιμωρήσουμε όπως ξέρουν οι ελεύθεροι και αδήλωτοι λαοί.

Υ.Γ.Ενδεικτικές υπογραφές της επιστολής προς τον R.J.: Τζουγκάνοφ, Πολίνιν, Μέντικοφ, Γκότστεφ, Μάρτσακ, Χαριτόνοφ, Νεμίγιε, Γκανισάτοβα, Λ. Κανέλλη κ.ά.


Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ