ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούλη 2022 - Κυριακή 24 Ιούλη 2022
Σελ. /32
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Αλλη μια φωτιά σε εργοστάσιο που υπογραμμίζει τον κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης

Ανακοίνωση από την ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ

Ο ουρανός έγινε για άλλη μια φορά μαύρος στη Δυτική Αττική
Ο ουρανός έγινε για άλλη μια φορά μαύρος στη Δυτική Αττική
Για άλλη μια φορά οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής ήρθαν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, με τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης σε αυλή αποθήκης με παλέτες στον Ασπρόπυργο. Η φωτιά στη συνέχεια επεκτάθηκε σε διπλανό εργοστάσιο με εύφλεκτα υλικά και λιπαντικά, με αποτέλεσμα η πολύπαθη περιοχή της Δυτικής Αττικής να μετατραπεί και πάλι σε θάλαμο αερίων και οι κάτοικοι να κληθούν απ' τη λεγόμενη Πολιτική Προστασία με το γνωστό μήνυμα του «112» να κλειδαμπαρωθούν στα σπίτια, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, για να μην εισπνεύσουν απευθείας τα επικίνδυνα τοξικά αέρια.

«Φτάνει πια! Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο με τον φόβο και τον κίνδυνο!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ και απαιτεί να ληφθούν τώρα μέτρα πρόληψης και προστασίας από ένα βιομηχανικό ατύχημα στη Δυτική Αττική.

Συγκεκριμένα, σημειώνει για το νέο περιστατικό:

«Είναι ακόμα ένας κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα παρόμοιων περιστατικών στη Δυτική Αττική. Δεν πέρασε άλλωστε πολύς καιρός από την πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών και πάλι στον Ασπρόπυργο, που όπως και τότε, έτσι και τώρα μετατράπηκε πάλι η Δυτική Αττική σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων.

Το ΚΚΕ έχει πολλές φορές επισημάνει την εγκληματική ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και προστασίας σε χώρους εργασίας με κίνδυνο πυρκαγιάς, διαρροής επικίνδυνων χημικών κ.ά. διότι αυτά αποτελούν κόστος για το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ από τη μεριά του, το κράτος, με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, δεν πραγματοποιεί κανέναν ουσιαστικό έλεγχο τήρησης στοιχειωδών κανόνων. Ταυτόχρονα απουσιάζουν παντελώς ουσιαστικές διαδικασίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή ακόμα και αναγκαίες οδοί μαζικής διαφυγής αν απαιτηθεί εκκένωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χώροι δουλειάς που κάηκαν αυτήν τη φορά, βρίσκονται μόλις κάποιες δεκάδες μέτρα μακριά από σπίτια, επαναφέροντας το σοβαρό πρόβλημα της άναρχης χωροθέτησης των βιομηχανιών.

Η κυβέρνηση, αντί των ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας, αποθεώνει για ακόμα μια φορά την ατομική ευθύνη, με τα μηνύματα του "112", που και αυτά στάλθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, και καλούσαν τον κόσμο να κλειδαμπαρωθεί στα σπίτια του, ενώ την ίδια στιγμή κοντινές επιχειρήσεις λειτουργούσαν κανονικά.

Απαιτούμε τώρα μέτρα πρόληψης και προστασίας από βιομηχανικό ατύχημα στη Δυτική Αττική.

Απαιτούμε:

  • Να διασφαλιστούν πλήρως τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που κάηκαν.
  • Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων.
  • Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η τήρησή τους να ελέγχεται συστηματικά από τους αρμόδιους φορείς του κράτους που πρέπει να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό.
  • Να συγκροτηθεί τώρα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός πιθανού Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης στην ευρύτερη περιοχή».
ΕΒΡΟΣ
Μάχη με τις φλόγες για να σωθεί το περίφημο δάσος της Δαδιάς

Περίπου 16.000 στρέμματα (σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το πρωί της Παρασκευής) από το δάσος της Δαδιάς στο Σουφλί Εβρου κατέκαψε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης σε δασική έκταση στη Λύρα.

Η πυρκαγιά επεκτάθηκε στο δάσος του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς - Λευκίμμης, δημιουργώντας ένα μέτωπο χιλιομέτρων. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες ώστε να σωθεί το δάσος της Δαδιάς και να μην απειληθούν οικισμοί. Το πρωί της Παρασκευής στην επιχείρηση συμμετείχαν 291 πυροσβέστες με 65 οχήματα και 9 πεζοπόρα τμήματα, όπως και 8 εναέρια μέσα.

Αν και στην περιοχή δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι, το ανάγλυφο της περιοχής παρουσιάζει πολύ έντονες κλίσεις και το έδαφος είναι βραχώδες, δυσκολεύοντας το έργο των επίγειων δυνάμεων, καθώς η φωτιά κατέκαψε τμήμα από το πυκνό και ώριμο πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου βρίσκεται στο μέσο του νομού Εβρου σε έκταση 428.000 στρεμμάτων, από τα οποία τα 72.900 είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη. Κατέχει ξεχωριστή γεωγραφική θέση σε διεθνές επίπεδο, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και κοντά στον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο πολλών ειδών πουλιών. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 360 - 400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είναι ορχιδέες, 104 είδη πεταλούδων, 12 - 13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60 - 65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 24 είναι νυχτερίδες. Επιπλέον, τα ιδιαίτερης αισθητικής τοπία με βραχώδεις σχηματισμούς, ρυάκια και ποτάμια, τα ενδημικά φυτά και τα σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος της περιοχής είναι υψηλής οικολογικής αξίας. Η οικολογική αξία του Δάσους Δαδιάς επισημάνθηκε το 1970 από Ευρωπαίους επιστήμονες, το 1980 η περιοχή ανακηρύχτηκε προστατευόμενη και από το 2006 έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο. Πλέον αποτελεί ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ εδώ συναντάται ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Το πρωί της Παρασκευής η πυρκαγιά είχε ελεγχθεί δυτικά και νότια και οι προσπάθειες επικεντρώνονταν στο ενεργό μέτωπο βόρεια προς Δαδιά, ενώ σε διάφορα σημεία υπήρξαν αναζωπυρώσεις.

Επίσης, το πρωί της Παρασκευής υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Γραμματέα της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, Σιδέρη Μιχαηλίδη, και του δημάρχου Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκου, κατά την οποία ο πρώτος ενημερώθηκε για την κατάσταση στο μέτωπο της φωτιάς, ενώ επίσης μετέφερε στον δήμαρχο πως οι δυνάμεις του ΚΚΕ, μέλη και φίλοι βρίσκονται στη διάθεση της Πυροσβεστικής για όσο διαρκούν οι επιχειρήσεις αλλά και στη συνέχεια, τις επόμενες μέρες, για να συμβάλουν με όποιον τρόπο μπορούν.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Οι «ήρωες» είναι ... άοπλοι

Εν μέσω αντιπυρικής περιόδου οι πυροσβέστες και φέτος δίνουν τη μάχη έχοντας να αναμετρηθούν με τη διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης, ξέροντας ότι πρέπει να υπερβάλουν εαυτόν γιατί είναι τεράστια τα κενά από τους συναδέλφους τους που λείπουν για να μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς η υπηρεσία, με βάση οργανογράμματα ακόμα και παλιότερων χρόνων. Οι κατά τους κυβερνώντες «ήρωες» αφήνονται επίσης χωρίς μέσα, ενώ στους πυροσβέστες που επιχειρούν ακόμα δεν αναγνωρίζονται οι νομοθετικές προβλέψεις για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αντίθετα, όταν βγαίνουν να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους δέχονται και την επίθεση των ΜΑΤ, όπως έγινε τον περασμένο Νοέμβρη.

Η Πυροσβεστική, που από το 1998 ανέλαβε και τη δασοπυρόσβεση, αφού η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διέσπασε την πρόληψη από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών - πολιτική που διατήρησαν όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις - υποβαθμίζοντας τη Δασική Υπηρεσία, βρίσκεται και φέτος αντιμέτωπη με 3.600 οργανικά κενά, προσωπικό εξουθενωμένο, στο οποίο οφείλονται χιλιάδες μέρες άδειας και ρεπό, ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα. Ο συνολικός αριθμός των πυροσβεστών φτάνει τις 14.616, εκ των οποίων 9.189 μόνιμοι, 2.427 πενταετείς και 2.500 εποχικοί, με 500 νέους «δασοκομάντος» (ΕΜΟΔΕ). Οπως έχει αποδειχθεί, οι πυροσβέστες δεν είναι αρκετοί σε σχέση με τις ανάγκες, ενώ και φέτος δεν μπορούν να υπολογιστούν εξολοκλήρου στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών περίπου 1.700 πυροσβέστες, επειδή στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της «Fraport» και του «Ελευθέριος Βενιζέλος», των ιδιωτικών οδικών αξόνων, των υπηρεσιών λιμένων κ.ά.

Η κυβέρνηση αντί να καλύψει με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τις κενές οργανικές θέσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, δημιούργησε τη νέα κατηγορία πυροσβεστών, αυτήν των επταετούς υποχρέωσης (ΕΜΟΔΕ), ενώ περίπου 5.000 πυροσβέστες παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας ως εποχικοί και πενταετούς υποχρέωσης.

Προκαλεί η κυβέρνηση

Επιβεβαιώνοντας την έλλειψη σε πυροσβέστες, η κυβέρνηση με τροπολογία σε νομοσχέδιο την Παρασκευή πρότεινε προκλητικά «αν το θέλουν, σε περιπτώσεις που η κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι υψηλή (επίπεδο 3), πολύ υψηλή (κατηγορία 4) ή συναγερμού (κατηγορία 5) να κάνουν υπερωρίες μέχρι τέσσερα 8ωρα με αποζημίωση 20%. Και οι πυροσβέστες που το επιθυμούν να μπορούν να κάνουν 12 επιπλέον οκτάωρα καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».

Παράλληλα προτείνεται το μηνιαίο επίδομα - κοροϊδία 141,92 ευρώ για επικίνδυνη εργασία στους πυροσβέστες των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων.

Πέραν των ελλείψεων ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών ανέρχεται στα 47 έτη. Η πλειοψηφία του προσωπικού αυτού εξαντλείται με τις συνεχείς επιφυλακές και τις μετακινήσεις σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών. Ανύπαρκτα είναι τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία τους κατά την κατάσβεση των πυρκαγιών και την αντιμετώπιση άλλων επιχειρησιακών συμβάντων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των πιστώσεων του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, αντί να διοχετεύεται για προσλήψεις και μονιμοποίηση του μη μόνιμου προσωπικού, για τη συντήρηση και την ανανέωση του εξοπλισμού και των πεπαλαιωμένων οχημάτων, για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, καταλήγει στις μισθώσεις για τα ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα πυρόσβεσης από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες (και μάλιστα μέσω του ΝΑΤΟ). Χαρακτηριστικά, από τα συνολικά 3.596 πυροσβεστικά οχήματα, μόνο το 10% - 15% είναι νέα, ηλικίας μέχρι 10 ετών.

Παράλληλα, ο συντονισμός σε αρκετές επιχειρήσεις είναι προβληματικός, σύμφωνα με πληροφορίες μας, λόγω των διακοπών του αναλογικού σήματος επικοινωνίας με τον σταθμό, το κέντρο ή άλλες μονάδες, τόσο σε ορεινούς όγκους όσο και σε οικιστικές περιοχές, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο τους πυροσβέστες. Τέτοιο πρόβλημα εμφανίστηκε έντονα στην πρόσφατη πυρκαγιά της Πεντέλης, αλλά και στο Πανόραμα της Βούλας στον Υμηττό. Από τον Ιούλη του 2014 έληξε η σύμβαση του ελληνικού κράτους με την εταιρεία που παρείχε και υποστήριζε τους ψηφιακούς ασυρμάτους και είχε υπογραφτεί το 2004. Ετσι, την ώρα που ξοδεύονται μεγάλα ποσά για ενοικιάσεις εναέριων μέσων, οι πυροσβέστες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αναλογικούς ασυρμάτους, που χρησιμοποιούσε η Υπηρεσία μέχρι το 1998.

Σύλληψη για εμπρησμό

Σε σύλληψη μετατράπηκε την Παρασκευή η προσαγωγή κατοίκου στην Ηλεία για την πρόσφατη φωτιά στα Αγναντα. Σύμφωνα με ό,τι έγινε γνωστό, ο συλληφθείς κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Οι πυροσβέστες, με τη βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ., αξιοποιώντας πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής, προχώρησαν το απόγευμα της Πέμπτης στην προσαγωγή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται ένα ακόμα άτομο, που ενδέχεται να έχει σχέση με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς που κατέκαψε μεγάλη αγροτοδασική έκταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ