ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΖΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ - ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ
«Προειδοποιήσεις» του Πεκίνου για «παιχνίδι με τη φωτιά» από ΗΠΑ - Ταϊβάν

Η χθεσινή ήταν η πέμπτη τηλεφωνική συνομιλία του Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ από όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ
Η χθεσινή ήταν η πέμπτη τηλεφωνική συνομιλία του Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ από όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ
Την όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επιβεβαίωσε η χτεσινή, δίωρη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, και του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίνγκ, με το «καυτό» μέτωπο της Ταϊβάν να βρίσκεται στο επίκεντρο, με φόντο και τους σχεδιασμούς για επίσημη επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ταϊπέι.

«Οποιος παίζει με τη φωτιά καίγεται», ήταν, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ, η χαρακτηριστική φράση που απηύθυνε ο Κινέζος Πρόεδρος προς τον Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο θέμα της Ταϊβάν. Επανέλαβε ότι το Πεκίνο αντιτίθεται σθεναρά σε αποσχιστικές κινήσεις προς την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν», όπως και σε κάθε ανάμειξη από ξένες δυνάμεις. Ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε ξανά τις ΗΠΑ να τιμήσουν τη δέσμευσή τους στην αρχή της «μίας Κίνας».

Επιπλέον, την ώρα που ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας εντείνεται σε όλα τα μέτωπα, τα κινεζικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Σι τάχθηκε ενάντια στον καθορισμό των σχέσεων των δύο χωρών «με όρους στρατηγικού ανταγωνισμού», καθώς και στη «θέαση της Κίνας ως πρωταρχικού ανταγωνιστή και πιο σοβαρής μακροπρόθεσμης πρόκλησης».

Ο Κινέζος Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της ανάγκης διατήρησης «επικοινωνίας» σε ζητήματα όπως «ο συντονισμός των μακροοικονομικών πολιτικών, η διατήρηση σταθερότητας στις παγκόσμιες αλυσίδες της βιομηχανίας και του εφοδιασμού, καθώς και η προστασία της παγκόσμιας ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας».

Με φόντο και το νέο τεράστιο πακέτο 52 δισ. δολαρίων της Ουάσιγκτον για την παραγωγή μικροκυκλωμάτων στις ΗΠΑ, ο Σι ανέφερε ότι προσπάθειες αποσύνδεσης ή αποκοπής των εφοδιαστικών αλυσίδων δεν θα βοηθούσαν στην τόνωση της οικονομίας των ΗΠΑ και απλώς θα έκαναν την παγκόσμια οικονομία πιο ευάλωτη.

Σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα κινεζικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Σι Τζινπίνγκ «επανέλαβε τη θέση αρχών της Κίνας».

Από την πλευρά του Λευκού Οίκου, ανακοινώθηκε μετά τη χτεσινή συνομιλία ότι αυτή «ήταν μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να διατηρήσει και να εμβαθύνει τις γραμμές επικοινωνίας» μεταξύ των δύο χωρών, για «να διαχειριστεί υπεύθυνα τις διαφορές μας και να εργαστούμε μαζί όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας».

Αναφέρεται γενικώς ότι συζητήθηκαν «μια σειρά από θέματα σημαντικά για τις διμερείς σχέσεις και άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα» και ότι ανατέθηκε σε ομάδες των δύο κυβερνήσεων να συνεχίσουν της επαφές, «ιδίως για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για την ασφάλεια της υγείας».

Οσον αφορά την Ταϊβάν, την ώρα που η Ουάσιγκτον εντείνει τη στρατιωτική - οικονομική ενίσχυσή της και την de facto διεθνή «αναβάθμιση» της Ταϊπέι, ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι «η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει», ενώ επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες εναντίον του Πεκίνου πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo ή υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν».

Στο μεταξύ, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι, συνάντησε χτες τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης. Ο Λαβρόφ, που πήγε στη συνάντηση αμέσως μετά την περιοδεία του στην Αφρική, μεταξύ άλλων σχολίασε ότι «σήμερα βλέπουμε πώς ο κόσμος μεταμορφώνεται αποκτώντας μεγαλύτερη ποικιλομορφία και ισορροπία».

Ιάπωνες βουλευτές στην Ταϊβάν για «αμυντική συνεργασία»

Στο μεταξύ, με φόντο τις έντονες αντιδράσεις του Πεκίνου στα σχέδια για επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, χτες βρέθηκε στην πρωτεύουσά της, Ταϊπέι, αντιπροσωπεία Ιαπώνων βουλευτών, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Αμυνας Σ. Ισίμπα.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Ισίμπα είπε ότι το Τόκιο επιδιώκει την ενίσχυση της «αμυντικής συνεργασίας», με στόχο την προετοιμασία για κάθε πιθανή σύγκρουση στην περιοχή. «Πρέπει να σκεφτούμε τι λύσεις θα μπορούσαν να προκύψουν, τι νόμους και τι συμφωνίες πρέπει να προετοιμάσουμε, τι είδους όπλα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, υποστήριξε ότι το Τόκιο συνεργάζεται με την Ουάσιγκτον για την παρεμπόδιση μιας σύγκρουσης στον Ινδο-Ειρηνικό, αναφέροντας πάντως ότι «δεν έχουν άλλη επιλογή» από την προετοιμασία.

Από τη μεριά της, η Πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-βεν, είπε ότι η υπεράσπιση της χώρας της αποτελεί θέμα «στρατηγικής ασφάλειας» για όλη την περιοχή και υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε την εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Ιαπωνία και άλλους δημοκρατικούς εταίρους στον Ινδο-Ειρηνικό για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», καλώντας την Ιαπωνία «να αναλάβει συγκεκριμένα τις ευθύνες της στην περιοχή της Ασίας».

«Προειδοποιήσεις» και από την Πιονγιάνγκ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μιλώντας σε εκδήλωση για την 69η επέτειο ανακωχής μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είπε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις μας είναι (...) προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κρίση, και τα αποτρεπτικά πυρηνικά μας όπλα είναι επίσης εντελώς έτοιμα να χρησιμοποιηθούν», για να ολοκληρωθεί «με ακρίβεια και άμεσα» η αποστολή τους...

Ακόμα, ο Κιμ κατηγόρησε Ουάσιγκτον και Σεούλ πως συνεχίζουν τις «επικίνδυνες και παράνομες εχθρικές ενέργειες» εναντίον της χώρας του, παρουσιάζοντας «κάθε συνηθισμένη ενέργεια των Ενόπλων μας Δυνάμεων ως "πρόκληση" και "απειλή"», ενώ εκείνες διεξάγουν «ευρείας κλίμακας κοινά στρατιωτικά γυμνάσια που απειλούν άμεσα την ασφάλειά μας». Κατέληξε δε ότι η πορεία που διάλεξαν ΗΠΑ - Νότια Κορέα «οδηγεί τις σχέσεις σε ένα σημείο από το οποίο θα είναι δύσκολο να επιστρέψουμε, σε κατάσταση σύγκρουσης».

Απευθυνόμενος δε στη νέα κυβέρνηση της Ν. Κορέας, την κατηγόρησε ότι περιλαμβάνει «πολεμοκάπηλους» και είπε ότι «αν νομίζετε ότι μπορείτε να μας αντιμετωπίσετε στρατιωτικά και να εξουδετερώσετε ή να καταστρέψετε προληπτικά μέρος της στρατιωτικής μας ισχύος, κάθε τέτοια απόπειρα θα τιμωρηθεί αμέσως από πανίσχυρη δύναμη».

ΗΠΑ
Δεκάδες δισ. στα αμερικανικά μονοπώλια για την παραγωγή μικροκυκλωμάτων

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε προχτές βράδυ με 64 ψήφους υπέρ έναντι 33 κατά (άρα και με τη θετική ψήφο αρκετών Ρεπουμπλικάνων) το διακομματικό νομοσχέδιο «Chips and Science» που προβλέπει νέο «μποναμά» 52 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά μονοπώλια για την παραγωγή μικροκυκλωμάτων (τσιπ) στις ΗΠΑ, καθώς και τη μείωση του φόρου σε επενδύσεις για κατασκευή σχετικών παραγωγικών μονάδων, σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα για την ανταγωνιστικότητα του αμερικανικού κεφαλαίου και τον ανταγωνισμό με την Κίνα. Το ίδιο νομοσχέδιο προωθήθηκε αργότερα χτες προς έγκριση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Συνολικότερα προβλέπεται η διάθεση κονδυλίων άνω των 170 δισ. δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια για την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού με το Πεκίνο.

Γερουσιαστές ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο θα συμβάλει στη χρηματοδότηση έως 15 νέων εργοστασίων κατασκευής μικροκυκλωμάτων, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την καραμέλα περί «δημιουργίας καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας». Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του γερουσιαστή Τζον Κόρνιν που δήλωσε ότι «ο κοιμώμενος γίγαντας της Αμερικής τελικά ξύπνησε για την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε από την Κίνα».

Παράλληλα, προχωράνε τα παζάρια και για ένα ακόμα πακέτο - μαμούθ, ύψους 430 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της «πράσινης» ανάπτυξης (φοροαπαλλαγές στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επενδύσεις σε ΑΠΕ κ.ά.), με «τυράκι» την καθιέρωση ενός ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνοντας τα συνεχιζόμενα προβλήματα με τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις ελλείψεις μικροκυκλωμάτων, διευθυντικά στελέχη της «Boeing» αναπροσάρμοσαν τις εκτιμήσεις τους για τις παραδόσεις αεροσκαφών 737 MAΧ αυτήν τη χρονιά (σε 400 μονάδες αντί προηγούμενων εκτιμήσεων για 500 παραδόσεις), προειδοποιώντας ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν περιορίσει τη δυνατότητα της εταιρείας για εντατικοποίηση της παραγωγής, παρά τη «σημαντική ζήτηση» αεροσκαφών.

Οι ελλείψεις εξαρτημάτων ανάγκασαν την Τετάρτη και την ανταγωνιστική ευρωπαϊκή «Airbus» να μειώσει την πρόβλεψή της για τις ετήσιες παραδόσεις αεροσκαφών, αλλά και να φρενάρει προγραμματισμένες αυξήσεις στην παραγωγή της.

Αντίστοιχα, η αυτοκινητοβιομηχανία «General Motors» τόνισε ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η κατασκευή πάνω από 90.000 οχημάτων λόγω ελλείψεων μικροκυκλωμάτων.

ΝΟΤΙΑ ΑΣΙΑ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αιχμή και τις ελλείψεις στα καύσιμα

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες στο Μπανγκλαντές, όπου συνεχίζονται σημαντικές ελλείψεις στα καύσιμα, με φόντο τις ευρύτερες αναδιατάξεις που προκαλούν οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η στροφή πολλών χωρών σε αγορές (αμερικανικού κυρίως) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), είτε από ευρωπαϊκές χώρες που επιχειρούν να αντισταθμίσουν την πολύ μειωμένη ροή ρωσικού αερίου, είτε από άλλες χώρες (πχ. Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ινδία) που επιδιώκουν να «προλάβουν» την αυξημένη ευρωπαϊκή ζήτηση, οδηγεί σε παραπέρα αύξηση των διεθνών τιμών. Μάλιστα, σε αυτό το έδαφος φουντώνουν παζάρια για επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων, καθώς πολλοί όμιλοι θεωρούν προτιμότερο να ακυρώσουν συμβόλαια και να στείλουν αλλού τις παραγγελίες τους, με υψηλότερες τιμές, ακόμα κι αν πληρώσουν πρόστιμο.

Δημοσιεύματα, όπως στο BBC, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές έχει προσφύγει για νέο δάνειο στο ΔΝΤ, πιεσμένη από τη μεγάλη αύξηση του κόστους προμήθειας καυσίμων. Αναφέρεται επίσης ότι τις τελευταίες βδομάδες οι ελλείψεις σε καύσιμα συνδέονται με διακοπές ρεύματος που φτάνουν ακόμα και 13 ώρες τη μέρα.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια για τις ελλείψεις στα καύσιμα και τις συνέπειές τους κυριαρχεί σε διαδηλώσεις και στο Πακιστάν, όπου οι ενδοαστικές διεργασίες «φουντώνουν» εδώ και μήνες, ενώ το ίδιο θέμα ήταν ο καταλύτης των πρόσφατων μεγάλων κινητοποιήσεων και στη Σρι Λάνκα.

ΚΙΝΑ
Νέες εκτιμήσεις για τάση μείωσης του πληθυσμού

Σε πολλές περιοχές της Κίνας ο αριθμός των γεννήσεων ήταν το 2021 ο χαμηλότερος των τελευταίων δεκαετιών, προσθέτοντας ένα ακόμα στοιχείο στις εκτιμήσεις για μελλοντική τάση μείωσης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για την Υγεία, το 2021 ο μέσος αριθμός παιδιών των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία ήταν 1,64 (από 1,73 το 2019).

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι τοπικές αρχές διαφόρων επαρχιών: Στη Χουνάν, ο αριθμός των γεννήσεων έπεσε κάτω από τις 500.000, για πρώτη φορά τα τελευταία 60 χρόνια. Στην επαρχία Χενάν, οι γεννήσεις ήταν λιγότερες από 800.000, για πρώτη φορά από το 1978. Στη δε επαρχία Ζιανγκτζί οι γεννήσεις έπεσαν κάτω από τις 400.000, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1950.

Ο επικεφαλής για ζητήματα πληθυσμού και οικογενειακών υποθέσεων της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Γ. Γουενζχουάνγκ, δήλωσε ότι μέχρι το 2025 ο πληθυσμός θα παρουσιάζει μείωση.

Η αγγλόφωνη κρατική εφημερίδα «Global Times» μετέδωσε σε εκτενές της ρεπορτάζ δηλώσεις του δημογράφου και ερευνητή, Χ. Γουενζχένγκ, ο οποίος εκτίμησε ότι «το ποσοστό γεννήσεων στην Κίνα θα συνεχίσει να συρρικνώνεται για τουλάχιστον έναν αιώνα» και ότι «η πολιτική που επιτρέπει την απόκτηση τρίτου παιδιού θα μειώσει κάποια από τα προβλήματα, αλλά είναι αμφίβολο ότι θα αντιστρέψει βραχυπρόθεσμα την τάση αυτή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ