Παρασκευή 29 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΖΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ - ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ
«Προειδοποιήσεις» του Πεκίνου για «παιχνίδι με τη φωτιά» από ΗΠΑ - Ταϊβάν

Η χθεσινή ήταν η πέμπτη τηλεφωνική συνομιλία του Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ από όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ
Η χθεσινή ήταν η πέμπτη τηλεφωνική συνομιλία του Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ από όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ
Την όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επιβεβαίωσε η χτεσινή, δίωρη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, και του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίνγκ, με το «καυτό» μέτωπο της Ταϊβάν να βρίσκεται στο επίκεντρο, με φόντο και τους σχεδιασμούς για επίσημη επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ταϊπέι.

«Οποιος παίζει με τη φωτιά καίγεται», ήταν, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ, η χαρακτηριστική φράση που απηύθυνε ο Κινέζος Πρόεδρος προς τον Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο θέμα της Ταϊβάν. Επανέλαβε ότι το Πεκίνο αντιτίθεται σθεναρά σε αποσχιστικές κινήσεις προς την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν», όπως και σε κάθε ανάμειξη από ξένες δυνάμεις. Ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε ξανά τις ΗΠΑ να τιμήσουν τη δέσμευσή τους στην αρχή της «μίας Κίνας».

Επιπλέον, την ώρα που ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας εντείνεται σε όλα τα μέτωπα, τα κινεζικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Σι τάχθηκε ενάντια στον καθορισμό των σχέσεων των δύο χωρών «με όρους στρατηγικού ανταγωνισμού», καθώς και στη «θέαση της Κίνας ως πρωταρχικού ανταγωνιστή και πιο σοβαρής μακροπρόθεσμης πρόκλησης».

Ο Κινέζος Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της ανάγκης διατήρησης «επικοινωνίας» σε ζητήματα όπως «ο συντονισμός των μακροοικονομικών πολιτικών, η διατήρηση σταθερότητας στις παγκόσμιες αλυσίδες της βιομηχανίας και του εφοδιασμού, καθώς και η προστασία της παγκόσμιας ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας».

Με φόντο και το νέο τεράστιο πακέτο 52 δισ. δολαρίων της Ουάσιγκτον για την παραγωγή μικροκυκλωμάτων στις ΗΠΑ, ο Σι ανέφερε ότι προσπάθειες αποσύνδεσης ή αποκοπής των εφοδιαστικών αλυσίδων δεν θα βοηθούσαν στην τόνωση της οικονομίας των ΗΠΑ και απλώς θα έκαναν την παγκόσμια οικονομία πιο ευάλωτη.

Σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα κινεζικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Σι Τζινπίνγκ «επανέλαβε τη θέση αρχών της Κίνας».

Από την πλευρά του Λευκού Οίκου, ανακοινώθηκε μετά τη χτεσινή συνομιλία ότι αυτή «ήταν μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να διατηρήσει και να εμβαθύνει τις γραμμές επικοινωνίας» μεταξύ των δύο χωρών, για «να διαχειριστεί υπεύθυνα τις διαφορές μας και να εργαστούμε μαζί όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας».

Αναφέρεται γενικώς ότι συζητήθηκαν «μια σειρά από θέματα σημαντικά για τις διμερείς σχέσεις και άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα» και ότι ανατέθηκε σε ομάδες των δύο κυβερνήσεων να συνεχίσουν της επαφές, «ιδίως για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για την ασφάλεια της υγείας».

Οσον αφορά την Ταϊβάν, την ώρα που η Ουάσιγκτον εντείνει τη στρατιωτική - οικονομική ενίσχυσή της και την de facto διεθνή «αναβάθμιση» της Ταϊπέι, ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι «η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει», ενώ επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες εναντίον του Πεκίνου πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo ή υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν».

Στο μεταξύ, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι, συνάντησε χτες τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης. Ο Λαβρόφ, που πήγε στη συνάντηση αμέσως μετά την περιοδεία του στην Αφρική, μεταξύ άλλων σχολίασε ότι «σήμερα βλέπουμε πώς ο κόσμος μεταμορφώνεται αποκτώντας μεγαλύτερη ποικιλομορφία και ισορροπία».

Ιάπωνες βουλευτές στην Ταϊβάν για «αμυντική συνεργασία»

Στο μεταξύ, με φόντο τις έντονες αντιδράσεις του Πεκίνου στα σχέδια για επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, χτες βρέθηκε στην πρωτεύουσά της, Ταϊπέι, αντιπροσωπεία Ιαπώνων βουλευτών, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Αμυνας Σ. Ισίμπα.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Ισίμπα είπε ότι το Τόκιο επιδιώκει την ενίσχυση της «αμυντικής συνεργασίας», με στόχο την προετοιμασία για κάθε πιθανή σύγκρουση στην περιοχή. «Πρέπει να σκεφτούμε τι λύσεις θα μπορούσαν να προκύψουν, τι νόμους και τι συμφωνίες πρέπει να προετοιμάσουμε, τι είδους όπλα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, υποστήριξε ότι το Τόκιο συνεργάζεται με την Ουάσιγκτον για την παρεμπόδιση μιας σύγκρουσης στον Ινδο-Ειρηνικό, αναφέροντας πάντως ότι «δεν έχουν άλλη επιλογή» από την προετοιμασία.

Από τη μεριά της, η Πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-βεν, είπε ότι η υπεράσπιση της χώρας της αποτελεί θέμα «στρατηγικής ασφάλειας» για όλη την περιοχή και υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε την εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Ιαπωνία και άλλους δημοκρατικούς εταίρους στον Ινδο-Ειρηνικό για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», καλώντας την Ιαπωνία «να αναλάβει συγκεκριμένα τις ευθύνες της στην περιοχή της Ασίας».

«Προειδοποιήσεις» και από την Πιονγιάνγκ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μιλώντας σε εκδήλωση για την 69η επέτειο ανακωχής μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είπε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις μας είναι (...) προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κρίση, και τα αποτρεπτικά πυρηνικά μας όπλα είναι επίσης εντελώς έτοιμα να χρησιμοποιηθούν», για να ολοκληρωθεί «με ακρίβεια και άμεσα» η αποστολή τους...

Ακόμα, ο Κιμ κατηγόρησε Ουάσιγκτον και Σεούλ πως συνεχίζουν τις «επικίνδυνες και παράνομες εχθρικές ενέργειες» εναντίον της χώρας του, παρουσιάζοντας «κάθε συνηθισμένη ενέργεια των Ενόπλων μας Δυνάμεων ως "πρόκληση" και "απειλή"», ενώ εκείνες διεξάγουν «ευρείας κλίμακας κοινά στρατιωτικά γυμνάσια που απειλούν άμεσα την ασφάλειά μας». Κατέληξε δε ότι η πορεία που διάλεξαν ΗΠΑ - Νότια Κορέα «οδηγεί τις σχέσεις σε ένα σημείο από το οποίο θα είναι δύσκολο να επιστρέψουμε, σε κατάσταση σύγκρουσης».

Απευθυνόμενος δε στη νέα κυβέρνηση της Ν. Κορέας, την κατηγόρησε ότι περιλαμβάνει «πολεμοκάπηλους» και είπε ότι «αν νομίζετε ότι μπορείτε να μας αντιμετωπίσετε στρατιωτικά και να εξουδετερώσετε ή να καταστρέψετε προληπτικά μέρος της στρατιωτικής μας ισχύος, κάθε τέτοια απόπειρα θα τιμωρηθεί αμέσως από πανίσχυρη δύναμη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ