Παρασκευή 29 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Συζητήσεις για «κεντρώο» συνασπισμό στις ερχόμενες εκλογές

... ενώ νέα δημοσκόπηση δείχνει πρώτο κόμμα τα «Αδέλφια της Ιταλίας»

Η Τζόρτζια Μελόνι διαβεβαίωσε ξανά ότι το κόμμα της είναι «εγγυητής της γεωστρατηγικής τοποθέτησης της Ιταλίας»

LaPresse

Η Τζόρτζια Μελόνι διαβεβαίωσε ξανά ότι το κόμμα της είναι «εγγυητής της γεωστρατηγικής τοποθέτησης της Ιταλίας»
Το δημοσκοπικό προβάδισμα του εθνικιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι, επιβεβαιώνει νέα δημοσκόπηση, της εταιρείας «Swg», ενόψει των πρόωρων εκλογών στην Ιταλία στις 25/9.

Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» λαμβάνουν 25% στη δημοσκόπηση, ενώ στη δεύτερη θέση στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), με ποσοστό 23,2%. Η Λέγκα του Μ. Σαλβίνι λαμβάνει 12,4%, το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» (M5S) 10,4% και η «Φόρτσα Ιτάλια» του Σ. Μπερλουσκόνι 6,1%. Το «κεντρώο» «Azione» (Δράση) επιλέγει το 6%.

Τα «Αδέλφια της Ιταλίας», η Λέγκα και η «Φόρτσα Ιτάλια» έχουν ανακοινώσει πως θα κατεβάσουν κοινά ψηφοδέλτια στις εκλογές, ενώ χτες αποφάσισαν πως το κόμμα που θα έρθει πρώτο στις εκλογές θα ορίσει και τον πρωθυπουργό. Αν επιβεβαιωθούν δηλαδή οι δημοσκοπήσεις, η Τζ. Μελόνι πιθανόν θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός της χώρας.

Η ίδια, μιλώντας χτες σε συνεδρίαση του κόμματός της, διαβεβαίωσε ξανά ότι «θα είμαστε εγγυητές, χωρίς αμφισημίες, της γεωστρατηγικής τοποθέτησης της Ιταλίας και της απόλυτης στήριξης στην ηρωική μάχη του ουκρανικού λαού».

Παράλληλα, καθώς εντείνονται τέτοιες διεργασίες, τόνισε ότι «το κόμμα της επιθυμεί την επιστροφή στο διπολικό πολιτικό σύστημα και η αντιπαράθεση αυτή δεν την τρομάζει».

Την ανάγκη τα λεγόμενα «κεντροαριστερά» κόμματα να συμμαχήσουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον «δεξιό συνασπισμό», διαφορετικά είναι βέβαιο ότι θα ηττηθούν, τόνισε προχτές ο δήμαρχος του Μιλάνου, Τζ. Σάλα, που εκλέχτηκε με τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

«Ελπίζω να μην ασκήσει κανείς βέτο, γιατί δεν είναι ώρα για βέτο», είπε ο Σάλα, αναφερόμενος και στην προχτεσινή συνάντηση του ηγέτη του PD, Ενρίκο Λέτα, και του Ιταλού ΥΠΕΞ, Λ. Ντι Μάιο, ο οποίος τον Ιούνη αποχώρησε από τα «Πέντε Αστέρια» μαζί με περίπου 60 βουλευτές και ίδρυσε την πολιτική κίνηση «Μαζί για το μέλλον» (IPF). Ο Ντι Μάιο φέρεται να είπε στον Λέτα ότι συμφωνεί να ενταχθεί σε έναν «κεντροαριστερό» συνασπισμό.

Ο Λέτα δήλωσε επίσης ότι το PD θα μπορούσε να συνεργαστεί με το κόμμα «Azione» για να συνάψουν συμμαχία, αλλά ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί ο υποψήφιος πρωθυπουργός της συμμαχίας. Από την πλευρά του, ο K. Καλέντα, ηγέτης του κόμματος «Azione», θεωρεί επίσης ότι θα μπορούσαν να συνεργαστούν με το PD, αλλά ο M. Ντράγκι θα πρέπει να είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, το κύμα αποχωρήσεων από το «Φόρτσα Ιτάλια» συνεχίστηκε χτες. Συγκεκριμένα, η βουλευτής Ρ. Σέσα αποχώρησε διαμαρτυρόμενη για τη στάση του κόμματός της που τερμάτισε τη στήριξή του στην κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του Ντράγκι, προκαλώντας - μαζί με τα «Πέντε Αστέρια» και τη Λέγκα - πρόωρες εκλογές. Ηδη έχουν αποχωρήσει τρεις υπουργοί που συμμετείχαν στην κυβέρνηση Ντράγκι και ορισμένοι βουλευτές.

«La Stampa»: Ρωσική επιρροή για την πτώση της κυβέρνησης

Κινήσεις της Μόσχας για να αποσταθεροποιήσει την ιταλική κυβέρνηση Ντράγκι αναφέρει ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας «La Stampa», με πιθανή εμπλοκή της Λέγκα, ενώ ο Σαλβίνι χαρακτήρισε «ψευδείς ειδήσεις» τους ισχυρισμούς και ξεκαθάρισε πως το κόμμα του είναι «με τη Δύση και τη δημοκρατία».

Η εφημερίδα αναφέρει επαφές μεταξύ του συμβούλου του Σαλβίνι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Αντ. Καπουάνο, και του Ολ. Κοστιούκοφ, στελέχους της ρωσικής πρεσβείας στην Ιταλία, δύο μήνες πριν από την πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι. Ο Ρώσος αξιωματούχος φέρεται να ρωτούσε αν το κόμμα του Σαλβίνι ήταν πρόθυμο να αποσύρει την αντιπροσωπεία των υπουργών από την κυβέρνηση Ντράγκι για να την ρίξει.

Το Δημοκρατικό Κόμμα κάλεσε να δοθούν εξηγήσεις με αναφορά της Λέγκα στη Βουλή, ενώ ο Ντι Μάιο χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικά αυτά τα θέματα» και κάλεσε τον Σαλβίνι να «εξηγήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία». Ακόμη και τα «Αδέλφια της Ιταλίας», που είναι εκλογικοί σύμμαχοι με τη Λέγκα, ζήτησαν διευκρινίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ