Παρασκευή 29 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ενταση παζαριών γύρω από το «ξεπάγωμα» των αποθεματικών

Σε νέα φάση μπαίνουν οι διεργασίες γύρω από την «αναπτυξιακή στήριξη» του Αφγανιστάν, με φόντο τα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια, τα παζάρια και τους ανταγωνισμούς συνολικότερα για την περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

Το θέμα απασχόλησε και Διεθνή Διάσκεψη για το Αφγανιστάν που οργάνωσε το Ουζμπεκιστάν, στην Τασκένδη, με τη συμμετοχή πάνω από 100 αντιπροσωπειών από 30 χώρες, περιλαμβανομένων εκπροσώπων που έστειλε και η κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Σημειωτέον ότι η συνάντηση έγινε, ενώ το Ουζμπεκιστάν αναμενόταν να φιλοξενήσει και συνάντηση των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) όπου συμμετέχουν Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Πακιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν.

Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπάιντεν, Τ. Γουέστ. Αναφερόμενος στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν που έχουν «παγώσει» οι ΗΠΑ, είπε ότι «από την πλευρά μας έχουμε ξεκαθαρίσει πως η μελλοντική επανακεφαλαιοποίηση της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας και του αφγανικού τραπεζικού συστήματος είναι πιθανή αν γίνουν λογικά και σοβαρά βήματα ώστε η Κεντρική Τράπεζα να αποκτήσει επαγγελματική λειτουργία, να ενισχύσει την ανεξαρτησία της και την αρχιτεκτονική της ενάντια στις απάτες»...

Το αμερικανικό πρακτορείο «Reuters» μετέδωσε - χωρίς λεπτομέρειες - πως έχει επιτευχθεί πρόοδος στις σχετικές συνομιλίες που συνεχίζουν αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν για το θέμα.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Ιβάν Νετσάεφ δήλωσε προχτές ότι η Μόσχα επιμένει «στην ανάγκη να αποδεσμευτούν τα εθνικά αποθεματικά», μιλώντας για «παράνομη κράτησή τους» που εμποδίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει τη σταθεροποίηση της αφγανικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για το Αφγανιστάν Ζαμίρ Καμπούλοφ υποστήριξε ότι σήμερα στην ασιατική χώρα το «Ισλαμικό Κράτος» αριθμεί περίπου 6.000 μαχητές, από 2.000 που ήταν πριν ανακαταλάβουν οι Ταλιμπάν την εξουσία, πέρυσι. Ο ίδιος - σύμφωνα με το TASS - είπε ότι εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων που παραμένουν σε ισχύ, οι Ταλιμπάν στερούνται οικονομικά μέσα, με τα οποία θα μπορούσαν οι δυνάμεις ασφαλείας τους να έχουν «πιο αποτελεσματική» δράση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ