Παρασκευή 29 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέα χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά ενώ αυξάνονται τα κέρδη των μονοπωλίων

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή «έκτακτης εισφοράς» για το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα που «απογειώνονται» τα κέρδη των μονοπωλίων της Ενέργειας - με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες στη Βρετανία - οι λαοί καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο» με όλους τους τρόπους, αφενός πληρώνοντας ακόμα πιο ακριβά το αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος, αφετέρου μειώνοντας ακόμα περισσότερο την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους στη θέρμανση τον ερχόμενο χειμώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι χτεσινές ανακοινώσεις της γερμανικής κυβέρνησης, που επιτρέπει στους παρόχους φυσικού αερίου να μετακυλήσουν στους καταναλωτές, στα λαϊκά νοικοκυριά, το 90% από τις αυξήσεις στις τιμές Ενέργειας, «απογειώνοντας» τους λογαριασμούς...

Βρετανία: «Τρελά» κέρδη για τα μονοπώλια της Ενέργειας

Στη Βρετανία, η «Centrica», ιδιοκτήτρια της εταιρείας ρεύματος «British Gas» και η «Shell» ανακοίνωσαν νέα υπερκέρδη για το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Τα κέρδη της «Centrica» πενταπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, φθάνοντας τα 1,32 δισ. στερλίνες από 262 εκατ. στερλίνες πέρσι, ενώ η «Shell» ανακοίνωσε κέρδη - ρεκόρ σε σχέση με την περσινή περίοδο, φθάνοντας τα 9 δισ. στερλίνες.

Την ίδια ώρα, δηλώσεις ειδικών της βρετανικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ανέφεραν ότι οι ετήσιες δαπάνες ενός νοικοκυριού τον χειμώνα θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμα και τις 3.850 στερλίνες από 1.971 στερλίνες, προβλέποντας αύξηση ακόμα και κατά 74%. Επιχειρώντας να χρυσώσει το χάπι, η κυβέρνηση Τζόνσον ανακοίνωσε ότι κάθε νοικοκυριό θα έχει έκπτωση 400 στερλινών το φθινόπωρο, κάτι που όπως φαίνεται και από την παραπάνω εκτίμηση θα καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος των τεράστιων αυξήσεων.

Αντίστοιχα στη Γαλλία, η «Total Energies» ανακοίνωσε αύξηση κερδών του τελευταίου τριμήνου κατά 9% (9,8 δισ. δολάρια).

Γερμανία: Νέο χαράτσι στα λαϊκά νοικοκυριά για το φυσικό αέριο

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες την επιβολή νέου μεγάλου «χαρατσώματος» στα λαϊκά νοικοκυριά, με «έκτακτη εισφορά» για το φυσικό αέριο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από την τσέπη τους η «διάσωση» των παρόχων φυσικού αερίου, όπως π.χ. η «Uniper».

Συγκεκριμένα, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας αρμόδιος για ζητήματα Ενέργειας, Ρ. Χάμπεκ, δήλωσε ότι κάθε νοικοκυριό θα αναγκαστεί από τον ερχόμενο Οκτώβρη να πληρώσει επιπλέον στις ήδη αυξημένες τιμές από 1,5 και μέχρι 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Με δεδομένο ότι μια τετραμελής οικογένεια καταναλώνει περίπου 20.000 κιλοβατώρες τον χρόνο το πρόσθετο κόστος για τα νοικοκυριά θα φθάσει, σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, από τα 500 μέχρι και τα 1.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, γερμανικοί δήμοι ανακοινώνουν μέτρα «εξοικονόμησης» Ενέργειας σε δημόσια κτίρια και υπηρεσίες, σε βάρος των πολιτών.

Μεταξύ άλλων, το Ανόβερο ανακοίνωσε τη διακοπή της παροχής ζεστού νερού στα λουτρά σε δημόσια αθλητικά κέντρα και κολυμβητήρια, ενώ επίσης ανακοινώθηκε ότι θέρμανση σε δημόσια κτίρια θα υπάρχει μόνο από την 1η Οκτώβρη ως τις 31 Μάρτη και θα περιορίζεται στους 20 βαθμούς Κελσίου (με απαγόρευση της χρήσης φορητών θερμαντικών μέσων κ.τ.λ.), με μόνη εξαίρεση τα σχολεία, τα γηροκομεία και τα νοσοκομεία.

Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι πάνω από 200 ιστορικά μνημεία και δημοτικά κτίρια από το βράδυ της Τετάρτης βυθίζονται στο σκοτάδι, για λόγους εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος.

Χτες επίσης, η γερμανική στατιστική αρχή ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 8,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλη, σε σχέση με πέρσι, από 8,2% έναν μήνα πριν.

ΗΠΑ: Συρρίκνωση του ΑΕΠ και το β' τρίμηνο

Στις ΗΠΑ, χτες ανακοινώθηκε η νέα έκθεση του Γραφείου Οικονομικών Ερευνών που καταγράφει πως η οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, από τον Απρίλη έως τον Ιούνη.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ουσιαστικά τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης (μείωση του ΑΕΠ για δύο διαδοχικά τρίμηνα), παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να παρουσιάσει μια διαφορετική, «πιο αισιόδοξη» εικόνα.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,9%, μετά από μείωση 1,6% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Επίσκεψη Σαλμάν στο Παρίσι

Στο μεταξύ, μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος στον θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, κατέφθασε χτες στο Παρίσι για συνάντηση με τον Πρόεδρο Εμ. Μακρόν. Η επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα στη Γαλλία είναι η πρώτη από το 2018 και γίνεται περίπου 7 μήνες μετά τη προηγούμενη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο, στο Ριάντ (τον Δεκέμβρη του 2021).

Στόχος της γαλλικής κυβέρνησης είναι η δρομολόγηση συμφωνιών με τη Σαουδική Αραβία που θα επιλύσουν μέρος των σημαντικών ενεργειακών προβλημάτων της Γαλλίας και της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, το Παρίσι ιεραρχεί ψηλά τα παζάρια με τη Σαουδική Αραβία για να αυξήσει όσο γίνεται την παραγωγή πετρελαίου.

Κατά τ' άλλα, επιχειρώντας να απαντήσει στις σχετικές επικρίσεις, με φόντο και τον ρόλο του μπιν Σαλμάν στη δολοφονία Κασόγκι, εκπρόσωπος της γαλλικής δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι κατά το χτεσινό δείπνο εργασίας ο Γάλλος Πρόεδρος θα συζητούσε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «όπως κάνει κάθε φορά με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν». Πρόσθεσε δε ότι η γαλλική προεδρία επανέλαβε το αίτημά της «να δικαστούν» οι «υπεύθυνοι» της δολοφονίας Κασόγκι.

Σε αυτές τις συνθήκες, Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς» εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα μπορούσε να υπάρξει κάποια θετική ανακοίνωση κατά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την επόμενη βδομάδα.

Τέλος, αξιωματούχοι από Αλγερία, Νιγηρία και Νίγηρα υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου στην έρημο Σαχάρα. Οι τρεις χώρες είχαν συμφωνήσει τον Ιούνη να αναβιώσουν τις προ δεκαετίας συνομιλίες για το έργο, διαβλέποντας ευκαιρίες κερδών λόγω της «ενεργειακής κρίσης» στην Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ