Παρασκευή 29 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δεκάδες δισ. στα αμερικανικά μονοπώλια για την παραγωγή μικροκυκλωμάτων

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε προχτές βράδυ με 64 ψήφους υπέρ έναντι 33 κατά (άρα και με τη θετική ψήφο αρκετών Ρεπουμπλικάνων) το διακομματικό νομοσχέδιο «Chips and Science» που προβλέπει νέο «μποναμά» 52 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά μονοπώλια για την παραγωγή μικροκυκλωμάτων (τσιπ) στις ΗΠΑ, καθώς και τη μείωση του φόρου σε επενδύσεις για κατασκευή σχετικών παραγωγικών μονάδων, σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα για την ανταγωνιστικότητα του αμερικανικού κεφαλαίου και τον ανταγωνισμό με την Κίνα. Το ίδιο νομοσχέδιο προωθήθηκε αργότερα χτες προς έγκριση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Συνολικότερα προβλέπεται η διάθεση κονδυλίων άνω των 170 δισ. δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια για την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού με το Πεκίνο.

Γερουσιαστές ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο θα συμβάλει στη χρηματοδότηση έως 15 νέων εργοστασίων κατασκευής μικροκυκλωμάτων, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την καραμέλα περί «δημιουργίας καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας». Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του γερουσιαστή Τζον Κόρνιν που δήλωσε ότι «ο κοιμώμενος γίγαντας της Αμερικής τελικά ξύπνησε για την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε από την Κίνα».

Παράλληλα, προχωράνε τα παζάρια και για ένα ακόμα πακέτο - μαμούθ, ύψους 430 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της «πράσινης» ανάπτυξης (φοροαπαλλαγές στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επενδύσεις σε ΑΠΕ κ.ά.), με «τυράκι» την καθιέρωση ενός ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνοντας τα συνεχιζόμενα προβλήματα με τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις ελλείψεις μικροκυκλωμάτων, διευθυντικά στελέχη της «Boeing» αναπροσάρμοσαν τις εκτιμήσεις τους για τις παραδόσεις αεροσκαφών 737 MAΧ αυτήν τη χρονιά (σε 400 μονάδες αντί προηγούμενων εκτιμήσεων για 500 παραδόσεις), προειδοποιώντας ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν περιορίσει τη δυνατότητα της εταιρείας για εντατικοποίηση της παραγωγής, παρά τη «σημαντική ζήτηση» αεροσκαφών.

Οι ελλείψεις εξαρτημάτων ανάγκασαν την Τετάρτη και την ανταγωνιστική ευρωπαϊκή «Airbus» να μειώσει την πρόβλεψή της για τις ετήσιες παραδόσεις αεροσκαφών, αλλά και να φρενάρει προγραμματισμένες αυξήσεις στην παραγωγή της.

Αντίστοιχα, η αυτοκινητοβιομηχανία «General Motors» τόνισε ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η κατασκευή πάνω από 90.000 οχημάτων λόγω ελλείψεων μικροκυκλωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ