ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ ΞΑΝΑ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πάνω από 350 νεκροί σε μια βδομάδα, αλλά για την κυβέρνηση «όλα καλά»!

Τα αποδεκατισμένα νοσοκομεία επιβαρύνονται κι άλλο από τις χιλιάδες εισαγωγές λόγω Covid | Ούτε σκέψη για ενίσχυσή τους από το κράτος, που έχει τον νου του στα «ρεκόρ» και στα κέρδη από τον Τουρισμό

Eurokinissi

Με τραγικό τρόπο η πραγματικότητα ξεσκεπάζει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία, που από την αρχή της μέχρι και σήμερα υπακούει στους νόμους του κόστους - οφέλους για την οικονομία και τους ομίλους, αφήνοντας απροστάτευτο και εκτεθειμένο τον λαό.

«Είμαστε στην κορύφωση του κύματος», «το νέο κύμα δεν προκαλεί επιδείνωση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας», «δεν παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές» και άλλα παρόμοια αναμασούν κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να συγκαλύψουν την απουσία ακόμα και των πιο αυτονόητων μέτρων προστασίας του λαού κι ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Τα στοιχεία όμως είναι αμείλικτα: Μόνο σε μια βδομάδα, από 25 έως 31 Ιούλη, 355 άνθρωποι με Covid-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ μόνο τις τρεις τελευταίες βδομάδες οι νεκροί ανέρχονται σε 826. Ο συνολικός μακάβριος απολογισμός από την αρχή της πανδημίας είναι 31.377 νεκροί.

Την ίδια βδομάδα (25 - 31/7) έγιναν 2.558 εισαγωγές ασθενών Covid στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.219 ασθενείς. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της βδομάδας αναφοράς είναι 138, με διάμεση ηλικία τα 69 έτη. Τη βδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 15,22% (από 4,88% στις 8 Ιούνη).

Την ίδια βδομάδα καταγράφηκαν 122.230 κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 20%. Τα 35.948 εντοπίστηκαν στην Αττική και 14.418 στη Θεσσαλονίκη.

Κατά γενική ομολογία ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος, ωστόσο με ευθύνη της κυβέρνησης γίνεται υποκαταγραφή και ο αριθμός των τεστ που διεξάγονται αφορά λιγότερο από το 3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.474.616.

Αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα καταγράφηκαν σε πέντε από τις δώδεκα περιοχές και πτωτικές σε τρεις: Πάτρα (+295%), Ξάνθη (+36%), Κέρκυρα (+23%), Λάρισα (+13%), Αλεξανδρούπολη (+11%), Περιφέρεια Αττικής (-62%), Αγιος Νικόλαος (-14%), Ιωάννινα (-23%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο σε Χανιά (-10%), Ηράκλειο (-2%), Θεσσαλονίκη (+4%) και Βόλο (+6%).

ΟΕΝΓΕ: Κανένα υγειονομικό κριτήριο στη διαχείριση της πανδημίας

«Για μία ακόμα χρονιά, η επιδημιολογική πολιτική της κυβέρνησης κατά την τουριστική περίοδο καθώς και η μέριμνα περίθαλψης των επισκεπτών της χώρας, δεν υπακούν σε κανένα απολύτως υγειονομικό κριτήριο, αλλά μόνο στην εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων αεροπορικών εταιρειών - διεθνών τουριστικών πρακτορείων - καρτέλ μεγαλοξενοδόχων», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και σημειώνει:

  • Δεν διενεργείται ιχνηλάτηση στις πύλες εισόδου της χώρας ούτε κατά την άφιξη ούτε κατά την αναχώρηση.
  • Φέτος δεν υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας. Επίσης, όχι μόνο δεν υπάρχει σαφής εντολή για απομόνωση των επισκεπτών της χώρας αν νοσήσουν από Covid-19, αλλά ακόμα και με μοριακό PCR τεστ θετικό επιτρέπεται να κυκλοφορούν έξω με μάσκα.
  • Δεν υπάρχει πρόβλεψη για διαδικασία χορήγησης αντιικών χαπιών σε επισκέπτες της χώρας, ακόμα και αν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ιδιωτικά. Η παραγγελία γίνεται μόνο μέσω της πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ και η αναγραφή ΑΜΚΑ είναι τελείως αναγκαία προϋπόθεση. Κατά συνέπεια, είτε ο επισκέπτης δεν λαμβάνει αντιική φαρμακευτική αγωγή ή πρέπει να εισαχθεί προς νοσηλεία μόνο και μόνο για προληπτική χορήγηση ενδοφλέβιας αντιικής φαρμακευτικής αγωγής, προσθέτοντας έτσι επιπλέον φόρτο στα νοσοκομεία.

Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει για άλλη μια φορά το αίτημα να υπάρξει επιτέλους πολιτική Υγείας όσον αφορά και την πρόληψη και την περίθαλψη με υγειονομικά επιστημονικά κριτήρια, έτσι ώστε να υπάρχει στοιχειώδης ασφάλεια τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.

Καθημερινά «εμφράγματα» στον «Ευαγγελισμό»

Παρά τον εφησυχασμό από τη μεριά της κυβέρνησης, η προσέλευση των COVID περιστατικών σημειώνει νέο ρεκόρ σε κάθε εφημερία του «Ευαγγελισμού», όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Σωματειακή Επιτροπή Ειδικευόμενων Γιατρών του Νοσοκομείου. Τα όσα επισημαίνει είναι αποκαλυπτικά:

«Η πραγματικότητα που βιώνουμε απέχει πολύ από αυτή που προσπαθούν να παρουσιάσουν. Τα προβλήματα, οι ελλείψεις και η ταλαιπωρία των ασθενών ξεπερνάνε καθημερινά τη μέχρι τώρα ήδη απαράδεκτη κατάσταση (...) Στο Covid ΤΕΠ καταφθάνει τεράστιος όγκος περιστατικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι λιγοστοί ιατροί και νοσηλευτές που συχνά ξεπερνούν τις 8 ώρες χωρίς διάλειμμα έστω για ένα ποτήρι νερό...

Στον χώρο στοιβάζονται περιστατικά σε απαράδεκτες συνθήκες, με συχνό φαινόμενο τα φορεία των ασθενών να ακουμπούν μεταξύ τους, να μη χωράει να εισέλθει νέος ασθενής με φορείο και να εξετάζονται ασθενείς με πιθανή λοίμωξη Covid ακόμη και στον διάδρομο των ιατρείων.

Σε αυτές τις συνθήκες συνωστισμού παραμένουν επί ώρες περιστατικά που πάσχουν από λοίμωξη Covid και μαζί άλλα που έχουν χαρακτηριστεί ως ύποπτα μέχρι να "αθωωθούν", με τον προφανή κίνδυνο της μετάδοσης επιτόπου. Πόσο μάλλον όταν τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι στο διπλανό δωμάτιο και χωρίζονται από τα υπόλοιπα με μια "αόρατη πόρτα"...

Παράλληλα, λόγω της έλλειψης του προσωπικού και του φόρτου εργασίας η παραμονή στον χώρο των Επειγόντων παρατείνεται για πολλές ώρες μέχρι να ολοκληρωθούν ο έλεγχος και η βασική αντιμετώπιση. Αλλά και όταν γίνουν όσα χρειάζονται (και όσα μπορούν βέβαια να γίνουν...) στον χώρο των Επειγόντων και είναι η ώρα να ανέβει ο ασθενής που πάσχει από Covid νόσο στον θάλαμο νοσηλείας, πλέον δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει διαθέσιμη κλίνη.

Συστηματικά, πλέον, η πληρότητα των κλινών που προορίζονται για Covid περιστατικά φτάνει το 100% με αποτέλεσμα δεκάδες ασθενείς να περιμένουν στον χώρο των Επειγόντων (μπορεί και πάνω από 24 ώρες) χωρίς τη δυνατότητα για νοσηλεία ή έστω στοιχειώδη φροντίδα σε επικίνδυνες και αναξιοπρεπείς συνθήκες, μέχρι να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο COVID νοσοκομείο ή να αδειάσει κάποια κλίνη...

Να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα των βαρέως πασχόντων ασθενών με νόσο COVID και των διασωληνωμένων περιστατικών συναντάται και με την παραπάνω δυσκολία που δημιουργεί η έλλειψη κλινών ΜΕΘ για COVID περιστατικά στο νοσοκομείο μας. Οι ασθενείς αναγκάζονται να παραμένουν σε ακατάλληλους χώρους ΤΕΠ ή κλινική ακόμη και για μέρες μέχρι να βρεθεί και να πραγματοποιηθεί διακομιδή σε κάποια άλλη κλίνη COVID ΜΕΘ του Λεκανοπεδίου».

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Δικαστική κάλυψη στη Διοίκηση για να προχωρήσει η δίωξη συνδικαλίστριας

Με διαδικασίες εξπρές (εντός ωρών!!) η πρόεδρος του Β' Τμήματος του Διακοπών του Διοικητικού Εφετείου εξέδωσε προσωρινή διαταγή, με την οποία απορρίπτει το αίτημα της Τατιάνας Ευαγγελοπούλου, εργαζόμενης στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», σχετικά με τη μη ανάληψη καθηκόντων προϊσταμένης έως ότου εκδικαστεί η αγωγή της.

Είχε προηγηθεί η εντολή - απειλή της Διοίκησης για άμεση μετακίνηση της συνδικαλίστριας της ΕΣΑΚ σ' αυτή τη θέση, που ισοδυναμεί με συνδικαλιστική δίωξη. Γι' αυτή την εξέλιξη η παράταξη της ΕΣΑΚ στο Σωματείο Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» σημειώνει:

«Προφανώς, δεν μας εκπλήσσει η ταχύτητα με την οποία τα δικαστήρια βγάζουν αποφάσεις κατά αγωνιστών εργαζομένων και συνδικαλιστών, κατά απεργιών κ.λπ. Οπως επίσης δεν μας εκπλήσσει ούτε το γεγονός ότι η απόφαση δεν αναφέρει ούτε λέξη επί της ουσίας, αλλά σχεδόν μονολεκτικά απορρίπτει το αίτημα της συναδέλφου.

Δεν μας εκπλήσσει ακόμη ούτε η ταχύτητα με την οποία η Διοίκηση έστειλε αυθημερόν με δικαστικό επιμελητή και θυροκόλλησε τη δικαστική απόφαση στο σπίτι της συναδέλφισσας, συνοδεύοντάς την με μία ολοσέλιδη επιστολή με ευθεία απειλή προς αυτήν ότι αν δεν αναλάβει άμεσα θα υποστεί τις (πειθαρχικές - ποινικές) συνέπειες».

Η ΕΣΑΚ υπογραμμίζει ότι απώτερος στόχος της Διοίκησης είναι να «συμμορφώνονται» οι εργαζόμενοι και να «σκύβουν το κεφάλι» στις αποφάσεις της, που οδηγούν στην πλήρη διάλυση και απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα και των υπηρεσιών του νοσοκομείου και τη γενικευμένη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση με ασθενείς - «πελάτες» και εργαζομένους - «πειθήνιους ομήρους».

Επισημαίνει ακόμα: «Δεν αρνούμαστε την ανάγκη της ύπαρξης θέσεων προϊσταμένων γενικά, ούτε βέβαια το δικαίωμα των συναδέλφων να διεκδικούν αυτές τις θέσεις.

Ομως καταγγέλλουμε ξανά ως επιεικώς απαράδεκτες τόσο την απουσία διαδικασίας Κρίσεων Προϊσταμένων εδώ και 14 χρόνια, όσο και τη μεθόδευση με την οποία η Διοίκηση αποφάσισε να απομακρύνει με κάθε τρόπο (και παράλληλα να την εκθέσει ..."διά της αναβαθμίσεως") την συνδικαλίστρια των ταξικών δυνάμεων από ένα σημαντικό πόστο που υπηρετούσε με αποδεδειγμένη και μετρήσιμη επάρκεια, μόνο και μόνο επειδή ερχόταν σε επαφή με εκατοντάδες συναδέλφισσες και συναδέλφους, εξυπηρετώντας όλους χωρίς καμία διάκριση και πάντα με φιλεργατική διάθεση».

«Στραγγίζουν» οι θεραπείες για τους θαλασσαιμικούς ασθενείς

Το αφήγημα του «όλα βαίνουν καλώς» στην Υγεία ξηλώνεται και με όσα καταγγέλλουν οι ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασσαιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, που για πολλοστή φορά είναι αντιμέτωποι με τις ελλείψεις αίματος, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας τους.

Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» παρακολουθείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών (>700 πανελλαδικά). Τις τελευταίες 15 μέρες οι μεταγγίσεις γίνονται με μειωμένες κατά το ήμισυ ποσότητες αίματος, ενώ κάτω από αυτήν την πίεση οι ασθενείς ψάχνουν απελπισμένα να βρουν αιμοδότες. Σε ασθενείς με σπάνιες ομάδες γίνονται και ολιγοήμερες αναβολές των μεταγγίσεων.

Ταυτόχρονα, ελλείψεις αίματος άρχισαν να παρατηρούνται και σε άλλες Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του νομού Αττικής, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στις ομάδες ρέζους (Rh): O- και O+.

«Δυστυχώς η κατάσταση αναμένεται να κορυφωθεί με τις άδειες του πληθυσμού που αιμοδοτεί αλλά και τις άδειες του προσωπικού των αιμοδοσιών» καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ), υπογραμμίζοντας την τεράστια ψυχολογική πίεση που προσθέτει κάθε ανατροπή των προγραμματισμένων θεραπειών και μεταγγίσεων.

Προσθέτει ότι «ταυτόχρονα δεν έχει ολοκληρωθεί η Κεντρική Διαχείριση του αίματος και ο συντονισμός των 93 Αιμοδοσιών που υπάρχουν στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ έχει "παγώσει" η δημιουργία σταθερών αιθουσών αιμοδοσίας του ΕΚΕΑ που θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο καθημερινά στην Αθήνα πέραν της μίας που μετά δυσκολιών λειτουργεί στο Αιγάλεω λόγω ελλείψεων μόνιμου προσωπικού.

Τέλος, η μείωση κατά 8 - 10.000 μονάδων αίματος ετησίως (20.000 έναντι 30.000 που εισάγαμε) από Ελβετία για την κάλυψη των ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό παρά τις δεσμεύσεις της πολιτείας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών ότι θα το κάλυπταν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ