Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
«Στραγγίζουν» οι θεραπείες για τους θαλασσαιμικούς ασθενείς

Το αφήγημα του «όλα βαίνουν καλώς» στην Υγεία ξηλώνεται και με όσα καταγγέλλουν οι ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασσαιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, που για πολλοστή φορά είναι αντιμέτωποι με τις ελλείψεις αίματος, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας τους.

Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» παρακολουθείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών (>700 πανελλαδικά). Τις τελευταίες 15 μέρες οι μεταγγίσεις γίνονται με μειωμένες κατά το ήμισυ ποσότητες αίματος, ενώ κάτω από αυτήν την πίεση οι ασθενείς ψάχνουν απελπισμένα να βρουν αιμοδότες. Σε ασθενείς με σπάνιες ομάδες γίνονται και ολιγοήμερες αναβολές των μεταγγίσεων.

Ταυτόχρονα, ελλείψεις αίματος άρχισαν να παρατηρούνται και σε άλλες Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του νομού Αττικής, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στις ομάδες ρέζους (Rh): O- και O+.

«Δυστυχώς η κατάσταση αναμένεται να κορυφωθεί με τις άδειες του πληθυσμού που αιμοδοτεί αλλά και τις άδειες του προσωπικού των αιμοδοσιών» καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ), υπογραμμίζοντας την τεράστια ψυχολογική πίεση που προσθέτει κάθε ανατροπή των προγραμματισμένων θεραπειών και μεταγγίσεων.

Προσθέτει ότι «ταυτόχρονα δεν έχει ολοκληρωθεί η Κεντρική Διαχείριση του αίματος και ο συντονισμός των 93 Αιμοδοσιών που υπάρχουν στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ έχει "παγώσει" η δημιουργία σταθερών αιθουσών αιμοδοσίας του ΕΚΕΑ που θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο καθημερινά στην Αθήνα πέραν της μίας που μετά δυσκολιών λειτουργεί στο Αιγάλεω λόγω ελλείψεων μόνιμου προσωπικού.

Τέλος, η μείωση κατά 8 - 10.000 μονάδων αίματος ετησίως (20.000 έναντι 30.000 που εισάγαμε) από Ελβετία για την κάλυψη των ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό παρά τις δεσμεύσεις της πολιτείας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών ότι θα το κάλυπταν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ