Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Πανηγυρίζει πάνω στα συντρίμμια του 5ήμερου και των ψαλιδισμένων μισθών!

Με πανηγυρικούς τόνους αναφέρθηκε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) στην τροποποίηση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στον Επισιτισμό όσον αφορά το ωράριο των εργαζομένων. Μόνο που οι διαβεβαιώσεις της Ομοσπονδίας για την υποτιθέμενη κατοχύρωση του 5ήμερου - 40ωρου, ...άργησαν μια μέρα. Τον χορό του εμπαιγμού των χιλιάδων εργαζομένων στις επιχειρήσεις εστίασης είχε προλάβει να ανοίξει η ίδια η κυβέρνηση.

Με απόφασή του, ο υπουργός Εργασίας κήρυξε στις αρχές της βδομάδας υποχρεωτική την προσθήκη στη Σύμβαση με την οποία κυβέρνηση, εργοδότες και εργοδοτικοί συνδικαλιστές ενταφιάζουν το πενθήμερο στο όνομα της υποτιθέμενης ...κατοχύρωσής του.

Συγκεκριμένα, στη Σύμβαση προβλέπεται «πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης». Ομως πλέον ορίζεται σαφώς πως οι εργαζόμενοι μπορούν να εργαστούν σε μέρες ανάπαυσης «λόγω εποχικότητας και αυξημένου φόρτου εργασίας των καταστημάτων», λαμβάνοντας «αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν», δηλαδή παίρνοντας το συνηθισμένο μεροκάματό τους.

Η επίμαχη προσθήκη φέρνει και στη Συλλογική Σύμβαση του Επισιτισμού τις ρυθμίσεις που έχουν ήδη προβλεφθεί στη Σύμβαση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και έχει αναγκάσει χιλιάδες εργαζόμενους να δουλεύουν 7 μέρες τη βδομάδα.

Πάνω στα συντρίμμια της πενθήμερης εργασίας, η Σύμβαση επιχαίρει πως η απασχόληση σε μέρες ανάπαυσης «αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές και το οφειλόμενο ασφαλιστικό ημερομίσθιο» και «λειτουργεί υπέρ» των εργαζομένων.

Τέτοια είναι η ...έγνοια της κυβέρνησης για τον μισθό των εργαζομένων, που έχει κιόλας φροντίσει να τον ψαλιδίσει. Αρχικά κήρυξε υποχρεωτική τη συγκεκριμένη Σύμβαση, που είχε υπογραφεί τον Φλεβάρη 2021 και λήγει τον Φλεβάρη του 2023, με μισθούς που σε μια σειρά από ειδικότητες έχουν μείνει πίσω ακόμα και από τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ.

Στη συνέχεια, με την εγκύκλιο που εξέδωσε για την υποχρεωτική εφαρμογή της Σύμβασης ακύρωσε ακόμα και την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού, προβλέποντας ότι όσες διαφορές προκύπτουν στις αποδοχές με βάση τη ΣΣΕ, λόγω της αύξησης αυτής, θα προσαρμόζονται με βάση τις συνολικές μηνιαίες αποδοχές. Δηλαδή, τα 713 ευρώ για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό δεν θα είναι κατώτατος μισθός, αλλά κατώτερες αποδοχές, στις οποίες θα συγχωνεύονται ο βασικός μισθός και τα επιδόματα που δικαιούνται.

Οσον αφορά την εργασία για έκτη μέρα μέσα στη βδομάδα, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις έχουν με βάση το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο (άρθρο 8 του ν. 3846/2010) εξαιρεθεί από την προβλεπόμενη προσαύξηση 30% στο ημερομίσθιο που ισχύει για όλους τους άλλους εργαζόμενους. Κατά τ' άλλα όμως η ΠΟΕΕΤ πανηγυρίζει επειδή «όποιος εργοδότης απασχολήσει το προσωπικό 6η ημέρα είναι υποχρεωμένος να του δώσει έξτρα αμοιβή ίση με ένα ημερομίσθιο»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ