Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΓΝΗ
Με αναστολή εισαγωγών επιχειρείται να αντιμετωπιστεί η έξαρση του Covid

Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, που διεκδικεί άμεσα και δραστικά μέτρα

Από παλιότερη διαμαρτυρία του Σωματείου ΠΑΓΝΗ
Από παλιότερη διαμαρτυρία του Σωματείου ΠΑΓΝΗ
Η απουσία Ψυχιατρικής κλινικής στον νομό Λασιθίου, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, η καθυστέρηση της ανέγερσης δεύτερου κτιρίου της Ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ και η μη επέκταση της Παιδοψυχιατρικής κλινικής δημιουργούν τεράστια πίεση και συμφόρηση, καθώς η διασπορά του Covid στην Ψυχιατρική κλινική ενηλίκων είναι τεράστια (6 άτομα από το προσωπικό και 13 ασθενείς νοσούν).

Στην παρούσα φάση μόνο δύο ειδικευμένοι ψυχίατροι καλύπτουν όλη την κλινική, τα επείγοντα, τα εξωτερικά ιατρεία και τις γνωμοδοτήσεις από άλλες κλινικές του νοσοκομείου! Λόγω αυτής της εκρηκτικής κατάστασης, η Ψυχιατρική κλινική - με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου - ανακοίνωσε πως δεν θα δέχεται νέες εισαγωγές για τις επόμενες 14 μέρες, σε μία περίοδο μάλιστα που αυξάνονται οι εισαγωγές και ο πληθυσμός του νησιού σχεδόν διπλασιάζεται λόγω του τουρισμού.

Η Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ εξυπηρετεί όλη την Ανατολική Κρήτη, δέχεται καθημερινά εισαγωγές, ακόμα και σε μέρες μη εφημερίας του νοσοκομείου. Ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού μπορεί να δεχτεί έως και 100 νέες εισαγωγές τον μήνα. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ένα απλό ευχολόγιο για παραπομπή των ασθενών στις Ψυχιατρικές κλινικές των Νοσοκομείων Ρεθύμνου και Χανίων δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο αυτό πρόβλημα.

Με αφορμή την απόφαση της διοίκησης για αναστολή των εισαγωγών, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ απαιτεί, ακόμα μια φορά, να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς και την ασφαλή απομόνωση των ασθενών, χωρίς να στερηθούν την ψυχιατρική φροντίδα που έχουν ανάγκη.

Ζητάει μεταξύ άλλων την άμεση υλοποίηση της επέκτασης της κλινικής με νέο κτίριο που έχει αναγγελθεί εδώ και χρόνια, άμεση δημιουργία και διαμόρφωση ασφαλών θαλάμων νοσηλείας COVID περιστατικών με σαφή χωροταξικό διαχωρισμό, με κατάλληλα φίλτρα αέρα και εξαερισμό (θάλαμοι αρνητικής πίεσης), με προθάλαμο και χωριστό προσωπικό, επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, δίνοντας τα αντίστοιχα κίνητρα, άρση της αναστολής εργασίας.

Επίσης, το άνοιγμα Ψυχιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, ώστε να εξυπηρετείται ο πληθυσμός του νομού Λασιθίου και να αποσυμφορηθεί η Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ, άμεση ενίσχυση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας ενηλίκων και παιδιών με μόνιμο προσωπικό.

Θύματα και τα παιδιά

Στο μεταξύ, από την τσέπη τους καλούνται να πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες τις θεραπείες (ψυχοθεραπείες, εργοθεραπείες και λογοθεραπείες) των παιδιών τους, λόγω της υποστελέχωσης και του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Σε επιστολή της προς τον διοικητή του νοσοκομείου, η διευθύντρια του Κέντρου (σύμφωνα με πληροφορίες παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενη για την κατάσταση που επικρατεί) είχε επισημάνει πως μπορεί να επιλύθηκε έστω και προσωρινά το ζήτημα των εφημεριών, ωστόσο «τα υποκείμενα και ουσιαστικά προβλήματα» παραμένουν ακέραια «και είναι θέμα χρόνου το πρόβλημα να επανέλθει. Αυτά τα προβλήματα είναι:

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών μας κυρίως σε ιατρικό προσωπικό και όχι μόνο. Η παντελής άγνοια των θεμάτων Ψυχικής Υγείας από τις διοικήσεις. Η αδιαφορία για τη λύση των προβλημάτων του Τομέα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων ακόμα και σε επίπεδο προθέσεων (αγνόηση, υποτίμηση, απαξίωση)».

Συμπλήρωνε μάλιστα πως παρά την αύξηση κατά 78% των αιτημάτων για παιδοψυχίατρο, υπήρξε αιφνιδιαστική υποστελέχωση του προσωπικού του Βενιζέλειου, αλλά και αντίστοιχα του ΠΑΓΝΗ και τόνιζε ότι «δεν είναι πλέον άλλο δυνατόν να ζητείται από τους γιατρούς να μετακινούνται, να διαμοιράζονται, να διασπώνται σε πολλαπλά κομμάτια για να καλύψουν όλα τα κενά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«SOS» εκπέμπουν κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου(2024-03-08 00:00:00.0)
«Εντέλλεσθε» μετακίνησης ακόμα και στους διευθυντές της Παθολογικής!(2023-07-28 00:00:00.0)
Περικόπτουν και τις προγραμματισμένες εξετάσεις των καρκινοπαθών!(2023-07-21 00:00:00.0)
Επισφαλής και η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών(2022-10-07 00:00:00.0)
Συστάσεις ατομικής προστασίας ...διά πάσαν νόσον(2022-08-02 00:00:00.0)
Ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας για εργαζόμενους και ασθενείς(2018-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ