Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Επισφαλής και η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών

Το πρόβλημα της αυξημένης προσέλευσης στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου βρέθηκε στο επίκεντρο πρόσφατης σύσκεψης που πραγματοποίησε το ΔΣ του Σωματείου του Νοσοκομείου, όπου συμμετείχαν και εφημερεύοντες νοσηλευτές, η Τριμελής Επιτροπή γιατρών του ΠαΓΝΗ και ο διευθυντής του ΤΕΠ. Ολοι τόνισαν την αδυναμία ανταπόκρισης του νοσοκομείου στις πρόσθετες αυτές λειτουργίες μετά το κλείσιμο της εφημερίας, ως αποτέλεσμα της τραγικής υποστελέχωσης.

«Μετά το τραγικό συμβάν στην Πάτρα προ διμήνου, κατά τη μετακίνηση ασθενούς, χωρίς να προηγηθεί ιατρική εξέταση, από μη εφημερεύον σε εφημερεύον νοσοκομείο, η κίνηση στα ΤΕΠ του νοσοκομείου μας έχει μεγεθυνθεί. Πλέον ασθενείς προσέρχονται συχνά στο ΠαΓΝΗ σε μέρες που το νοσοκομείο δεν είναι σε γενική εφημερία. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των κλινικών αδυνατεί να καλύψει και να αντιμετωπίσει αυτά τα περιστατικά. Το πρόβλημα εντείνεται και από την υποβαθμισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», σημειώνει το Σωματείο

Το νοσοκομείο έχει πρόγραμμα γενικής εφημερίας «μέρα παρά μέρα», καθώς και την κάλυψη τριτοβάθμιων ειδικοτήτων κάθε μέρα. Τις μέρες που δεν εφημερεύει, το ΤΕΠ λειτουργεί έως τις 3 μ.μ., για τη διεκπεραίωση περιστατικών από τη νύχτα της προηγούμενης γενικής εφημερίας και για όποιο τυχόν περιστατικό προσέλθει.

Το Σωματείο θέτει τα εξής ερωτήματα: «Πρέπει ένας ασθενής με οξύ σοβαρό νόσημα να βρίσκει κλειστές τις πόρτες της πλησιέστερης δημόσιας μονάδας Υγείας; Και, από την άλλη, πώς μπορεί το ελλιπέστατο υπάρχον ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να επιφορτιστεί και με την εξέταση και την παροχή πρώτων βοηθειών σε επείγοντα περιστατικά που έρχονται στο νοσοκομείο τις μέρες και ώρες που τα ΤΕΠ δεν λειτουργούν;».

Σε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι στις εσωτερικές εφημερίες στο νοσοκομείο, στις κλινικές βρίσκονται μόνο ελάχιστοι ειδικευόμενοι - κυρίως - γιατροί σε ενεργή εφημερία, και μάλιστα στις περισσότερες κλινικές εφημερεύει μόνο ένας ειδικευόμενος (εκτός από την Παθολογική, την Καρδιολογική και τη ΜΕΘ, όπου εφημερεύουν δύο), ενώ οι περισσότεροι επιμελητές κάνουν εσωτερικές εφημερίες είτε ετοιμότητας είτε μεικτές, οπότε δεν είναι παρόντες στο νοσοκομείο είτε σε ολόκληρη την εφημερία είτε μετά τις 9 μ.μ., εκτός κι αν προκύψει σοβαρή έκτακτη ανάγκη να προσέλθουν. Εξαίρεση αποτελούν κάποιες κλινικές, όπως η Παθολογική, η Καρδιολογική, η Παιδιατρική, η ΜΕΘ, η Ψυχιατρική και η Γυναικολογική, όπου υπάρχει και ειδικευμένος γιατρός σε ενεργή εσωτερική εφημερία.

Ετσι, «καλείται τις ημέρες εσωτερικής εφημερίας ο μοναδικός συνήθως ειδικευόμενος γιατρός από μια κλινική να αφήσει δεκάδες νοσηλευόμενους ασθενείς που έχει στην ευθύνη του, προκειμένου να εξετάσει ασθενείς που έρχονται στο ΤΕΠ, οι οποίοι μπορεί να τον αποσπάσουν από τα καθήκοντά του για ώρες. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για προσωπικό και ασθενείς. Οι ανεπαρκείς αριθμητικά γιατροί και νοσηλευτές επιβαρύνονται περαιτέρω με πρόσθετα καθήκοντα, στα οποία ενδέχεται να μην μπορούν να ανταποκριθούν».

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ δηλώνει την αντίθεσή του στην κάλυψη του ΤΕΠ από τους λιγοστούς γιατρούς των κλινικών σε μέρες μη γενικής εφημερίας, όπως και στην επέκταση των λειτουργιών του νοσοκομείου χωρίς την κατάλληλη ενίσχυσή του με τις απαραίτητες προσλήψεις. Απαιτεί την πλήρη στελέχωση του ΤΕΠ και όλου του νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ώστε να μην επιφορτίζονται οι γιατροί των κλινικών και οι νοσηλευτές με την κάλυψη του ΤΕΠ σε εσωτερικές εφημερίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ