Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απολύσεις, η άλλη όψη της κερδοφορίας για την ανάδοχο εταιρεία

Ανακοίνωση της ΤΕ Κατασκευών της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Στις απολύσεις στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης αναφέρεται με ανακοίνωσή της η ΤΕ Κατασκευών της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Οι απολύσεις αυτές έρχονται την ώρα που η ανάδοχος εταιρεία έχει κυριολεκτικά μπουκώσει με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, υπογράφει "χρυσά συμβόλαια" με τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ για την αναβάθμιση των υποδομών τους στη χώρα, εμπλέκοντας τον λαό βαθύτερα στη δίνη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών.

Την ώρα που η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2022 κέρδη προ φόρων 67,3 εκατ. και το ανεκτέλεστο στην κατασκευαστική δραστηριότητα ανέρχεται στα 2,6 δισ. και ενώ η κυβέρνηση "υπόσχεται" παράδοση ολόκληρου του έργου στα τέλη του 2023.

Στα 16 χρόνια κατασκευής του έργου έχουν αλλάξει 6 κυβερνήσεις, μονοκομματικές και συνεργασίας, σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες. Ομως, όσες φορές κατάφεραν να αποκρούσουν και να ακυρώσουν αντεργατικά σχέδια, όσες φορές κατάφεραν να έχουν κατακτήσεις, αυτό έγινε μέσα από την ίδια τους την πάλη, οργανωμένοι στα σωματεία, όταν έγιναν οι ίδιοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Αυτόν τον δρόμο χρειάζεται να ακολουθήσουν και σήμερα. Απορρίπτοντας νέους επίδοξους "σωτήρες" που τους θέλουν παθητικούς αποδέκτες των αντιλαϊκών πολιτικών τους».

Η ανακοίνωση επισημαίνει επίσης πως «τα καθημερινά εργατικά ατυχήματα με πρόσφατο τον τραγικό θάνατο 68χρονου οικοδόμου, οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας τους τελευταίους μήνες στο σταθμό Βενιζέλου, η εντατικοποίηση και οι ατελείωτες υπερωρίες δίνουν τη σειρά τους στις απολύσεις στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, που μεταφράζονται σε εντατικοποίηση για αυτούς που "μένουν πίσω", αυξάνοντας την - ήδη μεγάλη - επικινδυνότητα, αλλά και γενίκευση των εργολαβιών με τσακισμένα δικαιώματα».

Σήμερα η εκδήλωση του Συνδικάτου Οικοδόμων

Στο μεταξύ, να συμμετέχουν μαζικά στη σημερινή ανοιχτή συνεδρίαση του Συνδικάτου, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με αφορμή το «εργοδοτικό και κρατικό έγκλημα», τον θάνατο του 68χρονου οικοδόμου στη Θεσσαλονίκη, που έπεσε στο κενό στις 26 Ιούλη ενώ εκτελούσε εργασίες σε πολυκατοικία, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

«Εργοδοτικό γιατί δεν πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή εργασία των συναδέλφων με βασικό την παύση των εργασιών τις ώρες που η ζέστη γίνεται αφόρητη», σημείωνε τότε η σχετική ανακοίνωση και πρόσθετε: «Αλλά ταυτόχρονα και κρατικό έγκλημα, γιατί είναι κυβερνητικές οι ευθύνες που αναγκάζουν συναδέλφους σε αυτήν την ηλικία να συνεχίζουν να εργάζονται και μάλιστα μαύρα εφόσον η πενιχρή σύνταξη δεν φτάνει ούτε για τα βασικά».

Το Συνδικάτο ανακοινώνει επίσης την αναστολή της απεργίας που είχε ανακοινωθεί για αύριο Πέμπτη στο εργοτάξιο του Μετρό, χαιρετίζοντας το σύνολο των εργαζομένων που συμμετείχαν καθολικά στην απεργία της 1ης Αυγούστου, για να παρθούν πίσω οι 24 απολύσεις στις οποίες προχώρησε η «ΑΚΤΩΡ».

Σημειώνει πως «παρά τις προσπάθειες του Συνδικάτου, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων αποδέχτηκαν και υπέγραψαν τις απολύσεις κάτω από την ελπίδα και την προσμονή για μελλοντική επαναπρόσληψη, γιατί έχουν συζητήσει και βρει αλλού δουλειά, από τις ανάγκες της καθημερινότητας».

Η διοίκηση του Συνδικάτου καλεί τους εργαζομένους «να κρατήσουν τα θετικά αυτής της μάχης, την αλληλεγγύη που εκφράστηκε μαζικά, την πίεση που δέχτηκε η εργοδοσία και να συνεχίσουν συσπειρωμένοι μέσα από τις γραμμές του Συνδικάτου τον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για μέτρα ασφαλείας και στο συγκεκριμένο έργο και σε κάθε έργο που θα βρεθούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ