Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «GRAND RESORT LAGONISSI»
Πλιάτσικο της εργοδοσίας στα φιλοδωρήματα των εργαζομένων!

Καταγγελία του επιχειρησιακού Σωματείου τους και του Συνδικάτου της Αττικής

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή μονάδα «Grand Resort Lagonissi» και το επιχειρησιακό τους Σωματείο, προκειμένου να βάλουν φρένο στην πρακτική της εργοδοσίας να παρακρατεί τα φιλοδωρήματά τους.

Από την αρχή της σεζόν, δηλαδή εδώ και τρεις μήνες, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρακτική της εταιρείας να κρατά τα φιλοδωρήματα που δίνονται ηλεκτρονικά (μέσα από την πληρωμή με κάρτες) και να μην τα αποδίδει στο προσωπικό. Τα φιλοδωρήματα είναι σημαντικό μέρος των αποδοχών των εργαζομένων που προσβλέπουν σε αυτά ώστε να συμπληρώσουν τους χαμηλούς τους μισθούς. Βγαίνουν μέσα από τη σκληρή τους δουλειά, σε συνθήκες εντατικοποίησης και υποστελέχωσης.

Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους έχουν ήδη προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας, ζητώντας να επανέλθει το καθεστώς που ίσχυε για δεκαετίες, δηλαδή να παίρνουν οι ίδιοι τα χρήματα αυτά και να τα μοιράζουν κατά τον τρόπο που κάθε τμήμα είχε ορίσει.

Η Επιθεώρηση προχώρησε σε σύσταση προς την εργοδοσία να δώσει τα φιλοδωρήματα, ωστόσο η τελευταία συνεχίζει να βάζει στο χέρι τα χρήματα των εργαζομένων. Μάλιστα, σε ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως όσοι διαμαρτύρονται «δέχονται επίθεση και ύβρεις από στελέχη του ξενοδοχείου», αντιμετωπίζονται προσβλητικά «επειδή διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους».

«Ολοι οι εργαζόμενοι του "Grand Resort Lagonissi", ανεξάρτητα αν παίρνουμε φιλοδωρήματα ή όχι, συμπαραστεκόμαστε χωρίς αστερίσκους στους συναδέλφους μας που στερούνται τα φιλοδωρήματά τους και στο Σωματείο μας και στον αγώνα που κάνει.

Τα φιλοδωρήματα ανήκουν μόνο στο προσωπικό και μόνο το προσωπικό αποφασίζει πώς και σε ποιον θα διατεθούν. Αυτό είναι κανόνας που ισχύει για δεκαετίες και πρέπει να το σεβαστεί και η εργοδοσία, όπως έκανε τόσα χρόνια. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το πλιάτσικο σε βάρος μας!», αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο ψήφισμά τους.

«Τα φιλοδωρήματα ανήκουν στους εργαζόμενους και σε κανέναν άλλον. Η εργοδοσία δεν έχει καμία δουλειά να ανακατεύεται», τονίζει με τη σειρά του και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων και ξεκαθαρίζει πως θα σταθεί στο πλευρό τους σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα οργανώσουν για να δικαιωθούν και να πάρουν τα λεφτά που παράνομα τους παρακρατεί η εταιρεία.

«Δεν φτάνει λοιπόν που οι εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα εποχικά ξενοδοχεία της Αττικής, τα προηγούμενα χρόνια με την πανδημία δεν είχαν καθόλου εισόδημα και ζούσαν με τα ψίχουλα που μοίρασε η κυβέρνηση για λίγους μήνες. Δεν φτάνει που ξεκίνησε η σεζόν με πολύ λιγότερο προσωπικό με αποτέλεσμα να δουλεύουν 12ωρα και 16ωρα, χωρίς ρεπό, η εργοδοσία επεμβαίνει μέχρι και στα φιλοδωρήματα, που εδώ και δεκαετίες έχει καθιερωθεί ως ένα έξτρα εισόδημα των εργαζομένων και που ανήκουν αποκλειστικά σε αυτούς», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η διαμαρτυρία για την απόδοση των φιλοδωρημάτων (2023-01-24 00:00:00.0)
Απήργησαν ξανά για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις (2022-09-17 00:00:00.0)
Κοινό υπόμνημα 45 κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων (2020-06-05 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις και συνελεύσεις με επίκεντρο τις Συλλογικές Συμβάσεις (2018-02-23 00:00:00.0)
Τρομοκρατικές απολύσεις 2 συνδικαλιστών (2005-02-12 00:00:00.0)
Συγκέντρωση για την παραλία (2004-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ