Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Καταγγέλλουν τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις στην «Up-Press»

ΠΑΜΕ: Δεν θα περάσουν οι απολύσεις και η δίωξη του προέδρου του Σωματείου

Τις απολύσεις και το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων από την επιχείρηση «Up-Press» καταγγέλλει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. Η εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη το σταμάτημα της παραγωγής και την απόλυση των εργαζομένων, ανάμεσά τους και του προέδρου του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου και γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας, Θανάση Φωτόπουλου.

Η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί το εμπορικό τμήμα της, ενώ το τμήμα παραγωγής εξαγοράστηκε από την «Ink, Paper & Print», που θα προσλάβει όσους και όποιους εργαζόμενους θέλει, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτούς - όπως έγινε ξεκάθαρο - ο συνδικαλιστής. Ηδη, το Συνδικάτο έχει δώσει μια πρώτη απάντηση στις μεθοδεύσεις αυτές με παρέμβαση που πραγματοποίησε προχτές, μαζί με τους εργαζόμενους, στην εταιρεία.

«Αποδείχτηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι όσα έλεγε η εργοδοσία στους εργαζόμενους το προηγούμενο διάστημα, πως δεν πρόκειται να χάσει κανένας τη δουλειά του, ότι όλα γίνονται για το καλό τους και δεν πρέπει να ανησυχούν, ήταν παραμύθια με μοναδικό στόχο να τους αιφνιδιάσει», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Οσον αφορά τις εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, επισημαίνει ότι πάντα τις συνοδεύουν «το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι μειώσεις μισθών και οι απολύσεις». Στο φόντο αυτό, η εργοδοσία προσπαθεί να απολύσει τον πρόεδρο του Συνδικάτου, με σκοπό να πλήξει την οργάνωση των εργαζομένων και να επιβάλει «χωρίς αντιδράσεις τις αντεργατικές της επιλογές».

Η Ομοσπονδία διαμηνύει και στις δύο επιχειρήσεις όπως και την κυβέρνηση πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια τη στιγμή που πετιούνται στον δρόμο οι συνάδελφοί μας, χτυπιέται το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση και απολύεται ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας και πρόεδρος του μεγαλύτερου Σωματείου στον κλάδο, με περισσότερα από 2.000 μέλη».

«Τους διαβεβαιώνουμε πως θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους!», τονίζει και απαιτεί από την εργοδοσία να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, να πάρει πίσω όλες τις απολύσεις.

ΠΑΜΕ: Δεν θα τους περάσει!

Την εργοδοσία της «Up-Press» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. «Η συγκεκριμένη πρακτική μπορεί να μας εξοργίζει, όμως δεν μας εκπλήσσει αφού είναι γνωστές οι προσπάθειες που κάνουν οι εργοδότες για να "ξεφορτωθούν" τους πρωτοπόρους συνδικαλιστές, αυτούς που μπαίνουν μπροστά για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των συναδέλφων τους.

Εχοντας στήριγμά τους το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο με το οποίο φρόντισαν διαχρονικά να τους εξοπλίσουν όλες οι κυβερνήσεις, και κυρίως τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη, για να χτυπούν μισθούς και δικαιώματα, να απαλλάσσονται από τους "ενοχλητικούς" συνδικαλιστές», σημειώνει.

«Τους διαβεβαιώνουμε πως δεν θα τους περάσει! Πως θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντί τους αφού το ταξικό εργατικό κίνημα δεν δέχεται τέτοιες πρακτικές. Ο συνάδελφός μας, πρόεδρος του Συνδικάτου, όλοι οι εργαζόμενοι που απολύονται δεν είναι μόνοι τους, έχουν στο πλευρό τους όλη την εργατική τάξη», υπογραμμίζει και καλεί τα σωματεία να εκδηλώσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους στην εταιρεία «Up-Press».

Τις απολύσεις εργαζομένων, μεταξύ αυτών και του εκλεγμένου συνδικαλιστή, καταδικάζουν η Ομοσπονδία Οικοδόμων, τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Λαμίας, στηρίζοντας τον αγώνα και τα αιτήματα των εργαζομένων.

Δεύτερη καθαίρεση για υπάλληλο στους ΟΤΑ

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμαρχο Μεταμόρφωσης για την απόφασή του να καθαιρέσει για δεύτερη φορά σε έναν χρόνο εργαζόμενο, πραγματοποίησαν προχτές εκλεγμένοι συνδικαλιστές με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ ΟΤΑ, καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου στον δήμο, απαιτώντας να ανακληθεί.

Οπως αναφέρει η ΔΑΣ ΟΤΑ, ο εργαζόμενος είναι εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ στο ΔΣ του Σωματείου και μέσα σε έναν χρόνο υποβαθμίστηκε από διευθυντής σε προϊστάμενο και τώρα από προϊστάμενος σε υπάλληλο.

Η ΔΑΣ σημειώνει ότι κατά την παρέμβαση στον δήμαρχο δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί τις καθαιρέσεις «αφού για τον συνάδελφο δεν υπήρξε καμιά αναφορά ή καμιά άλλη διοικητική πράξη που να δικαιολογεί τις ενέργειες του δημάρχου. Η μόνη δικαιολογία που ισχυρίστηκε ήταν ότι αυτός διοικεί τον δήμο.

Και αυτή η εκδικητική καθαίρεση έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και των δημάρχων που έχει να κάνει με τη λειτουργία του Δημοσίου και πιο συγκεκριμένα των δήμων. Γι' αυτούς "άξιος" υπάλληλος θεωρείται αυτός που υλοποιεί την αντιδραστική πολιτική τους, αυτός που συναινεί στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, που δικαιολογεί την δημοτική αρχή να μη χορηγεί τα Μέσα Ατομικής Προστασίας εδώ και δύο χρόνια στους δικαιούχους κ.λπ.

Ξεκαθαρίζουμε ότι για εμάς το θέμα δεν σταματάει εδώ. Το επόμενο διάστημα θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου ο συνάδελφος να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ