ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Πανηγυρισμοί για το «θαύμα» του Τουρισμού που στηρίζεται στη βαθιά εκμετάλλευση των εργαζομένων

Eurokinissi

Υποδομές που θα υπηρετούν την «αναπτυξιακή δυναμική» της Κεφαλονιάς, το τουριστικό κεφάλαιο και τους πελάτες του και όχι τις λαϊκές ανάγκες, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του χτες στο νησί.

Επισκεπτόμενος τον παλιό οδικό άξονα Αργοστολίου - Πόρου, που συνδέει την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς με τον Πόρο, το μεγαλύτερο εμπορικό και επιβατικό λιμάνι του νησιού, το οποίο εξυπηρετεί και την τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κυλλήνη, αφού ενημερώθηκε για το χρονοδιάγραμμα της αναβάθμισής του και αναφερόμενος στην αυξημένη τουριστική κίνηση που καταγράφεται στην Κεφαλονιά, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Πρέπει να μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε και τη σημαντική αναπτυξιακή δυναμική του νησιού. Πληροφορήθηκα ήδη ότι σήμερα έχουμε ξεπεράσει πια τον αριθμό των αφίξεων στα αεροδρόμια της Fraport που είχαμε το 2019, οπότε βαίνουμε προς μια τουριστική περίοδο η οποία θα είναι καλύτερη και από αυτή που είχαμε το 2019. Αλλά για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους τουρίστες μας, χρειαζόμαστε πρώτα και πάνω απ' όλα ασφαλείς υποδομές».

Οι πανηγυρισμοί του πρωθυπουργού για το ρεκόρ στην τουριστική κίνηση φέτος απηχούν την ικανοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού για τα κέρδη ρεκόρ που αναμένουν. Τα πρώτα στοιχεία για τη φετινή τουριστική κίνηση δείχνουν ότι το 2022 οι εισπράξεις θα φτάσουν τα 20 δισ. ξεπερνώντας τις αντίστοιχες του 2019, που ήταν «χρονιά - ορόσημο» για τον ελληνικό τουρισμό.

Το τουριστικό «θαύμα» στηρίζεται στη βαθιά εκμετάλλευση με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους να αναγκάζονται σε ατελείωτες ώρες δουλειάς, εξοντωτικούς ρυθμούς απασχόλησης, αμοιβές πείνας με τις οποίες πρέπει να ζήσουν και τους μήνες της ανεργίας. Εργαζόμενοι που απασχολούνται με 16 διαφορετικές ελαστικές μορφές εργασίας!

Οι μεγαλοξενοδόχοι δεν υπογράφουν Συμβάσεις, αλλά και όταν τις υπογράφουν δεν τις εφαρμόζουν. Με τον νόμο Χατζηδάκη πήραν ακόμα μεγαλύτερη αβάντα να ξεχειλώνουν τον εργάσιμο χρόνο όπως τους βολεύει, να δουλεύει ένας εργαζόμενος για μήνες χωρίς ρεπό και χωρίς ωράριο, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να στερήσουν από τους εργαζόμενους τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Αδυνατούν οι λαϊκές οικογένειες να πάνε διακοπές

Εκτός όμως απ' τους εργαζόμενους στον κλάδο, που είναι και τα μεγαλύτερα θύματα, εξοργιστικό παραμένει το γεγονός ότι ο τουρισμός σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ, αλλά οι λαϊκές οικογένειες αδυνατούν να πάνε ολιγοήμερες διακοπές. Οι έρευνες δείχνουν ότι 1 στους 2 Ελληνες το 2022 δεν θα πάει διακοπές, ενώ και ένα μεγάλο τμήμα όσων πάνε διακοπές θα πάνε λιγότερες μέρες. Είναι ελάχιστες οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες που μπορούν να κάνουν πολυήμερες διακοπές σε ποιοτικά καταλύματα, που έχουν πρόσβαση σε υποδομές πολιτισμού, σε μουσεία, σε προορισμούς φυσικού κάλλους, ψυχαγωγίας, αλλά και σε ελεύθερες παραλίες.

Καμιά ουσιαστική συμβολή στην ικανοποίηση της λαϊκής ανάγκης για τουρισμό δεν έχουν τα επιδοτούμενα προγράμματα της κυβέρνησης. Ο «κοινωνικός τουρισμός» αφορά μόλις 300.000 δικαιούχους και το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» άλλους 200.000 δικαιούχους. Το συνολικό «κόστος» και για τα δύο προγράμματα είναι μόλις 65 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 το κονδύλι μόνο για τον κοινωνικό τουρισμό ήταν 62,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο «κοινωνικός τουρισμός» αφορά περιόδους «εκτός σεζόν», που είναι απαγορευτικές για χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες.

Ακόμα κι αυτά τα προγράμματα ένα σημαντικό τμήμα των δικαιούχων δεν καταφέρνει να τα αξιοποιήσει, καθώς απαιτούν «συμμετοχή», που ειδικά φέτος με την ακρίβεια δεν περισσεύει.

Τα διόδια και τα εισιτήρια σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς κάνουν απλησίαστη τη μετακίνηση των εργαζομένων. Αντίστοιχα, οι αυξήσεις στις τιμές των δωματίων, οι αυξήσεις στις χρεώσεις στις παραλίες, στα τρόφιμα και στις τιμές στα εστιατόρια έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος των διακοπών.

Από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και τώρα οι εφοπλιστές για την αύξηση της κερδοφορίας τους έχουν επιβάλει 4 διαδοχικές αυξήσεις στα εισιτήρια, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων να ξεπερνούν ακόμα και το 45%!

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, ως... επιβράβευση και με την προτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, μπουκώνει τους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας με «ζεστό» χρήμα, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν επιδοτήσεις για τις «άγονες γραμμές», οικονομικές ενισχύσεις λόγω πανδημίας κ.ο.κ.

Τα κέρδη των ομίλων του τουρισμού και των μεταφορών, που όλες οι κυβερνήσεις διαφημίζουν ως τη «βαριά βιομηχανία», υψώνουν τείχη στον εργαζόμενο λαό, του στερούν τη δυνατότητα να απολαύσει τις ομορφιές του τόπου του. Αυτοί και τα κέρδη τους καταφέρνουν το... ακατόρθωτο: Ο λαός να μην μπορεί να χαρεί το πιο πολυδιαφημισμένο καλοκαίρι του κόσμου. Οι εργαζόμενοι που όλο τον χρόνο ξεπατώνονται, που κυνηγούν το μεροκάματο, που αναμετρώνται με την ανασφάλεια, να φτάνει η μέρα των ολιγοήμερων διακοπών για να «γεμίσουν τις μπαταρίες τους» και να μην έχουν τη δυνατότητα ούτε γι' αυτό.

«Κενό γράμμα» το απόρρητο των επικοινωνιών

Στην αποκάλυψη ότι έχει πέσει και η ίδια θύμα κυβερνοεπίθεσης προέβη η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, σπεύδοντας ωστόσο να αναπαραγάγει το κυβερνητικό άλλοθι ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, δικαιολογία πίσω απ' την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να μετριάσει τις ευθύνες της για την ύπαρξη και παραπέρα τη διερεύνηση των καταγγελλόμενων περιστατικών και την εξεύρεση των υπαιτίων.

Υπενθυμίζεται πως στις 26 Ιούλη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του μέσω Predator.

«Είναι ένα ζήτημα που, δυστυχώς, απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα και δεν θα το έλεγα εδώ αν δεν είχα πέσει και η ίδια θύμα μιας τέτοιας διαδικασίας. Τον Ιούνιο του 2021 δέχτηκα e-mail από τον επικεφαλής Ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αίτημα συνάντησης. Εστειλα τον βοηθό μου γιατί νόμιζα πως πρόκειται για μια συνηθισμένη δουλειά. Ζήτησε και επέμενε να με δει λέγοντας πως έχω πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης και δεν είχε άλλη δυνατότητα για να μιλήσει με τον βοηθό μου», δήλωσε η Μ. Σπυράκη στον ΑΝΤ1, προσθέτοντας πως ενημερώθηκε πως η επίθεση είχε γίνει από «κρατική οντότητα, τρίτης χώρας (...) Η σκόνη δεν σηκώθηκε γιατί απλώς αυτό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα το οποίο χρειάζεται πάρα πολύ σοβαρά μέτρα αλλά ένα ζήτημα που συμβαίνει στο Ευρωκοινοβούλιο που εκεί είμαι και το ξέρω. Μπορώ να σας πω ότι συνέβη σε μένα και, σας βεβαιώνω γι' αυτό, συμβαίνει σε πολλούς συναδέλφους (...) Είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να εργαλειοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση».

Με επίκεντρο αυτό το ζήτημα πάντως συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση, μακριά ωστόσο απ' την ουσία της υπόθεσης που έγκειται στο διάτρητο θεσμικό πλαίσιο και στις διακρατικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και αποτελούν τη βάση υποκλοπών και παρακολουθήσεων. Είναι αυτό το πλαίσιο που αξιοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία εξακολουθεί να μη δίνει απαντήσεις για όλες τις υποθέσεις που έχουν καταγγελθεί, ανάμεσά τους και οι συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, οι οποίες φυσικά αποδεικνύουν πως το απόρρητο των επικοινωνιών παραμένει «κενό γράμμα».

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Νέα παράταση στη διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών

Δεύτερη παράταση δόθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, για την υποβολή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, για το 67% του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης ΑΕ.

Οι προσφορές για τον ΟΛΑ επρόκειτο να κατατεθούν αρχικά στις 29/7, αλλά θα υποβληθούν μετά την ΔΕΘ προς το τέλος του μήνα, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η παράταση δόθηκε αφού το ζήτησε ένας από τους 4 υποψήφιους του διαγωνισμού.

Επικρατέστεροι θεωρούνται από τη μια πλευρά ο όμιλος Κοπελούζου με την «Goldair» (η εταιρεία «Bollore» έχει αποχωρήσει) και ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την αμερικανική «Black Summit». Στον διαγωνισμό συμμετέχουν ακόμη και ο ΟΛΘ και η αμερικανική «Quintana Infrastructure & Development». Για την τελευταία το ενδιαφέρον φέρεται να έχει ατονήσει, ενώ για τον ΟΛΘ θεωρείται απίθανο να διεκδικήσει το λιμάνι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον ελληνοαμερικανικό παράγοντα και τις μεταξύ τους συμφωνίες. Εκτός από την «Black Summit», ενδιαφέρον δείχνει και η «Goldair» που ελέγχεται από την οικογένεια του Κ. Καλλίνικου και συνεργάζεται με τον όμιλο Κοπελούζου. Ο τελευταίος εμπλέκεται και στην κατασκευή του FSRU Αλεξανδρούπολης, ο οποίος θα καταστεί ο μεγαλύτερος πελάτης του ΟΛΑ, αφού θα διακινεί ετησίως 6,5 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο τερματικός σταθμός LNG της Gastrade - στον οποίο μετέχει και ο όμιλος Κοπελούζου με 20% - θα καταστεί ο μεγαλύτερος πελάτης του λιμανιού, αφού θα διακινεί ετησίως 6,5 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, η Gastrade έχει καταθέσει στη ΡΑΕ αίτηση για χορήγηση άδειας για μια νέα πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου που θα αναπτυχθεί στο Θρακικό Πέλαγος, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Πέθανε ο Σταύρος Ψυχάρης

Πέθανε χτες τα ξημερώματα ο δημοσιογράφος και εκδότης Σταύρος Ψυχάρης, σε ηλικία 77 ετών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1964, ενώ από το 1972 εργάστηκε στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ), ως δημοσιογράφος αρχικά και πολιτικός συντάκτης κατόπιν.

Από το 1983 ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα». Το 2001 ανέλαβε τη γενική δημοσιογραφική διεύθυνση του ΔΟΛ και το 2002 εξελέγη αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος. Το 2009 εξελέγη πλέον πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ. Αποχώρησε από τον όμιλο το 2017. Εκτός από δημοσιογράφος και εκδότης, ήταν επίσης συγγραφέας 5 βιβλίων.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη, 4 Αυγούστου, στις 11 π.μ. από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον θάνατό του εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του Κόμματος στην οικογένειά του.

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

ΣΥΡΙΖΑ
Προσφεύγει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για πλαστό έγγραφο

Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προσφεύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να κάνει λόγο για χυδαία πλαστογραφία σε βάρος του Αλ. Τσίπρα με αφορμή τη διακίνηση εγγράφου στα social media σχετικά με τις πρόσφατες δολοφονίες γυναικών από συντρόφους τους. Συγκεκριμένα, στα social media διακινείται πλαστό έγγραφο με την υπογραφή του Αλ. Τσίπρα, που περιλαμβάνει οδηγίες για τον τρόπο παρουσίασης αυτών των δολοφονιών, που έχουν συγκλονίσει τις τελευταίες μέρες τη χώρα μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ