ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Δεν το βάζουν κάτω, συνεχίζουν με νέες απεργίες

Τις 15 έχουν φτάσει οι απολύσεις που κάνει η εργοδοσία, για να «τρέξει» τις ατομικές συμβάσεις και την εργολαβοποίηση τμημάτων του εργοστασίου

Στο αντίσκηνο του Σωματείου, η παρουσία συνδικαλιστών και εργαζομένων από άλλους κλάδους είναι καθημερινή
Στο αντίσκηνο του Σωματείου, η παρουσία συνδικαλιστών και εργαζομένων από άλλους κλάδους είναι καθημερινή
Αποφασισμένοι συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Μαλαματίνα», προχωρώντας χτες στην τέταρτη κατά σειρά 24ωρη απεργία, απέναντι στις απολύσεις και την εργολαβοποίηση τμημάτων του εργοστασίου, διεκδικώντας παράλληλα την υπογραφή ΣΣΕ.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν στην πύλη του εργοστασίου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και διαμηνύουν ότι δεν τρομοκρατούνται από την παρουσία της αστυνομίας και των ΜΑΤ, ούτε από τις απειλές και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, η οποία ανέβασε στις 15 τις απολύσεις, για να «τρέξει» το σχέδιο επιβολής ατομικών συμβάσεων εργασίας, κλεισίματος τμημάτων και εργολαβοποίησής τους.

Στην πύλη του εργοστασίου, όπου έχει στηθεί το αντίσκηνο του σωματείου, βρίσκονται καθημερινά τόσο συνάδελφοι από τον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών, όσο και αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αυτό αγώνα.

Το Σωματείο Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» έχει κηρύξει και νέες 24ωρες απεργίες για σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή. Θυμίζουμε ότι οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Μάη, ως απάντηση στις πρώτες πέντε εκβιαστικές απολύσεις. Εκτοτε, ως απάντηση στην κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης, η συμμετοχή στις απεργίες και στις στάσεις εργασίας είναι καθολική.

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του χαιρετίζει τον δίκαιο αγώνα των εργατών της «Μαλαματίνα», σημειώνοντας ότι αφορά όλους τους εργαζόμενους και καλώντας τα συνδικάτα να εκφράσουν μαζικά τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους με όλους τους τρόπους, για να σπάσουν η τρομοκρατία και η αδιαλλαξία της εργοδοσίας.

«Είναι ανάγκη σήμερα να δυναμώσει ο αγώνας στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, να δυναμώσει η αντεπίθεση του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος, να ριζώσει η οργανωμένη εργατική απάντηση και αλληλεγγύη παντού! Κάθε αγώνας για διατήρηση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης», σημείωνε η σχετική ανακοίνωση.

Στάση εργασίας στα «Goody's» στα Γιάννενα

Σε 4ωρη στάση εργασίας και κινητοποίηση έξω από το κατάστημα προχώρησαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στο «Goody's Burger House» Ιωαννίνων, διεκδικώντας την ανάκληση των τεσσάρων απολύσεων στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία. Εχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού και άλλα πρωτοβάθμια συνδικάτα, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν καθολικά στην κινητοποίηση, στέλνοντας μήνυμα στην εργοδοσία.

Μετά τη χτεσινή κινητοποίηση, ήδη μια απολυμένη εργαζόμενη επέστρεψε στο πόστο της. Το επόμενο διάστημα θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες για τη συνέχεια και κλιμάκωση των πρωτοβουλιών τους, διεκδικώντας την ανάκληση των άδικων και εκδικητικών απολύσεων, αλλά και καλύτερους όρους δουλειάς, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς κ.ά.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, η εργοδοσία προχώρησε σε τέσσερις απολύσεις «με την αιτιολογία των "περικοπών" λόγω "ζημιών"». Ωστόσο οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν είχαν πρωτοστατήσει στην πάλη για «να βελτιωθεί το ωράριο, να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού για να μην δουλεύουν μέχρι εξαντλήσεως και για αυξήσεις στο μεροκάματό τους».

Αντίστοιχα, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει την προσπάθεια της εργοδοσίας «να "ξεφορτωθεί" πρωτοπόρους εργαζόμενους», «να επιβάλει τον φόβο και σιγή νεκροταφείου για την υπεράσπιση των κερδών της».

ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΦΑΣΥΝ
Επιβάλλει μονομερώς εξαήμερη εργασία

Τη μονομερή αλλαγή στο ωράριο των εργαζομένων, που επιβάλλει η εργοδοσία του ομίλου στο υποκατάστημα του Αργους (ΣΥΦΑΠΕΛ), καταγγέλλουν το Σωματείο Εργαζομένων στον όμιλο ΠΕΙΦΑΣΥΝ και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ).

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ομίλου προχώρησε στη μονομερή αλλαγή ωραρίου, δηλώνοντας στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» νέο πρόγραμμα εργασίας, το οποίο περιλαμβάνει εργασία το Σάββατο, βάρδιες έως τις 8 το βράδυ και κυλιόμενο ρεπό μια μέρα τη βδομάδα. Οι παραπάνω αλλαγές έγιναν κατά παράβαση των συμβάσεων των εργαζομένων και παρά την άρνησή τους να υπογράψουν νέες συμβάσεις.

Η σχετική προσπάθεια είχε ξεκινήσει από την εργοδοσία και στις αρχές Ιούνη, προκαλώντας αντιδράσεις. Οπως εξηγεί το Σωματείο, πολλοί από τους εργαζόμενους «δεν υπέγραψαν την τροποποίηση της σύμβασης εργασίας τους παρά τις συνεχείς πιέσεις που δέχτηκαν», «προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας με τη στήριξη του Σωματείου και της Ομοσπονδίας μας και δικαιώθηκαν». Ωστόσο, η εργοδοσία επανέρχεται και επιβάλλει μονομερώς αλλαγές στο ωράριο.

«Καλούμε τους συναδέλφους μας στο Αργος να μην υποκύψουν στα τετελεσμένα γεγονότα που θέλει να διαμορφώσει η εργοδοσία με τις μονομερείς ενέργειές της και να οργανώσουν την πάλη τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους», τονίζει η Ομοσπονδία. Εκφράζει τη στήριξή της στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του Σωματείου - μέλους της και απαιτεί από τη διοίκηση του ΠΕΙΦΑΣΥΝ να επανέλθει άμεσα στο παλαιό πρόγραμμα εργασίας, τηρώντας τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων.

Χτυπούν την «ψηφιακή» κάρτα και συνεχίζουν τη δουλειά

INTIME NEWS

Την παραβίαση του ωραρίου εργασίας στα σούπερ μάρκετ, για το προσωπικό των οποίων έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Ιούλη η «ψηφιακή κάρτα εργασίας», καταγγέλλει το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας. Στο Συνδικάτο έχουν απευθυνθεί εργαζόμενοι σε καταστήματα σούπερ μάρκετ της Καλαμάτας, για να καταγγείλουν ότι καλούνται με τη λήξη του ωραρίου τους να «χτυπήσουν» κανονικά την ψηφιακή κάρτα και να συνεχίζουν να εργάζονται, μια και δυο ώρες παραπάνω.

Τα περιστατικά αυτά έρχονται να προστεθούν σε δεκάδες αντίστοιχες περιπτώσεις που έχουν αναδείξει το τελευταίο διάστημα σωματεία σε όλη τη χώρα, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας να παρουσιάσουν την «ψηφιακή κάρτα» ως το εργαλείο που θα εγγυηθεί το ωράριο του εργαζόμενου και θα καταπολεμήσει την «παραβατικότητα».

«Τώρα είναι η ώρα χωρίς καμία αναμονή να αντεπιτεθούμε και να διεκδικήσουμε υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, μείωση του εργάσιμου χρόνου, ωράρια και προγράμματα σταθερά και όχι όπως βολεύει την εργοδοσία, πληρωμή των υπερωριών μας, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας», είναι το κάλεσμα που απευθύνει το Συνδικάτο στους εργαζόμενους. Παράλληλα, απαιτεί από την Επιθεώρηση Εργασίας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να διενεργήσουν ελέγχους στα σούπερ μάρκετ για την τήρηση των ωραρίων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Οργιάζει η εκμετάλλευση πίσω από τη βιτρίνα του «ρεκόρ» αφίξεων

Παρέμβαση σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» έκανε την περασμένη βδομάδα κλιμάκιο της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, με επικεφαλής τα μέλη του ΔΣ Δημόκριτο Σαλούστρο και Αντρέα Σπυριδάκη, για τα προβλήματα των εργαζομένων. Το σωματείο έχει ζητήσει εγγράφως εδώ και έναν μήνα να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με τις εταιρείες και τον αερολιμενάρχη γι' αυτά τα ζητήματα, αλλά δεν έχει πάρει καμιά απάντηση.

Το κλιμάκιο κατάφερε τελικά να συναντηθεί με εκπροσώπους της «Goldair Handling» και της «Swissport Hellas». Σε ό,τι αφορά το handling, οι εταιρείες προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τις σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις, ενώ «σφύριξαν αδιάφορα» στα αιτήματα για αύξηση των μισθών και κάλυψη των εξόδων στάθμευσης και μετακίνησης των εργαζομένων. Το κλιμάκιο επισήμανε τις ευθύνες κυβέρνησης, διοίκησης ΥΠΑ και εταιρειών για τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που υπάρχουν σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου, αλλά και στις εγκαταστάσεις ειδικά των επιχειρήσεων handling.

Το Σωματείο σημειώνει πως για τους εργαζόμενους είναι καταστροφικό «να περιμένουν κάποια καλή πρόθεση και πρωτοβουλία από τη μεριά τους, την ώρα που οι εταιρείες θησαυρίζουν κάθε καλοκαίρι και τον χειμώνα τούς έχουν στην ανεργία και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς το επίδομα». Ενώ, απευθυνόμενο στους εμπλεκόμενους φορείς, τους προειδοποιεί ότι «αν δεν πάρουμε ικανοποιητικές απαντήσεις για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων άμεσα θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και μέσα στον Αύγουστο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ