ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούλη 2001
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Θέατρο και μουσική «εντός» Αττικής
Φεστιβάλ Πέτρας

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Τετάρτη 4/7: Γιάννης Κότσιρας, συνοδευόμενος από την Ελένη Καπηλίδου. Την Πέμπτη 5/7 γεύσεις «Ροκ Δυτικής Αθήνας». Στις 9/7: «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή από τις «Μορφές Εκφρασης». Στις 11/7 συναυλία Ελευθερίας Αρβανιτάκη - Αλκίνοου Ιωαννίδη. Στις 2/9: «Δον Κιχώτης» από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας. Στις 5/9 η Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει την «Οδύσσεια». Είσοδος για τα παιδιά ελεύθερη. Στις 7, 9/9 η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Πετρούπολης καταθέτει τη νέα της πρόταση: «Ο Ερωτόκριτος και η χαμένη αρετή της Αρετούσας». Είσοδος δωρεάν. Στις 10/9 το Θεσσαλικό Θέατρο θα παρουσιάσει τις «Βάκχες» του Ευριπίδη. Το Εθνικό Θέατρο στις 12/9 παρουσιάζει την «Ορέστεια» του Αισχύλου, ενώ στις 15/9 τις Αριστοφανικές «Νεφέλες». Η αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει στις 16/9 με συναυλία του Νίκου Παπάζογλου.

Φεστιβάλ Υμηττού

Συνεχίζεται το Φεστιβάλ Υμηττού, στη Σκιά των Βράχων, με συναυλίες των: Μαρίας Φαραντούρη (2/7), Γιαν Γκαρμπάρεκ (5/7), Ρέντμαν (6/7), Κ. Μακεδόνα - Δ. Μπάση (9/7). Θεατρικές παραστάσεις: «Δον Κιχώτης» από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας (11/7), «Ηρακλής Μαινόμενος» σε σκηνοθεσία Τερζόπουλου (16-17/7) και «Νεφέλες» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο (25/7).

Φεστιβάλ Βύρωνα

Ο Θύμιος Καρακατσάνης στις «Νεφέλες»
Ο Θύμιος Καρακατσάνης στις «Νεφέλες»
Στις 20 Αυγούστου ανοίγει η αυλαία του «14ου Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα», με συναυλία των Ελευθερίας Αρβανιτάκη - Αλκίνοου Ιωαννίδη. Ακολουθούν: «Ιππής» από τη «Θεατρική Διαδρομή» (21/8), Δήμητρα Γαλάνη - Τάνια Τσανακλίδου (22/8), Μίλτος Πασχαλίδης (23/8), Ηπειρος (24/8), «Ο Διθύραμβος του Ρόδου» - Αγγελου Σικελιανού (25/8), «Νεφέλες» με το Θύμιο Καρακατσάνη (26/8), «Βάκχες» από το Θεσσαλικό Θέατρο (27,28/8), Γιώργος Νταλάρας - Χρήστος Θηβαίος (29/8), Γιάννης Κότσιρας (30/8), Σωκράτης Μάλαμας - Μελίνα Κανά - Θανάσης Παπακωνσταντίνου (31/8), Β. Καζούλης - Β. Γερμανός (1/9), Αρμενία - με την Αλίς Φουρουτζιάν (2/9), Βασίλης Παπακωνσταντίνου (3/9), Μανώλης Φάμελλος - «Τα φώτα που σβήνουν» (4/9), Χάρις Αλεξίου (5/9), «Αντιγόνη» από το Σύγχρονο Θέατρο (6/9), Χαΐνηδες (7/9), αφιέρωμα στον συνθέτη Νίκο Ζούδιαρη (8/9), «Αγγέλα Παπάζογλου» από την Αννα Βαγενά (9/9), Κώστας Χατζής (10/9), Διονύσης Τσακνής - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - «Οναρ» (11/9), Αλκηστις Πρωτοψάλτη (12/9), Μιχάλης Χατζηγιάννης - Ελένη Πέτα (13/9), «Τρωάδες» από το «Απλό Θέατρο» (15,16/9), μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο με τους Θάνο Μικρούτσικο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Δήμητρα Γαλάνη, Νίκο Ζούδιαρη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Ελλη Πασπαλά, Μίλτο Πασχαλίδη, Σωκράτη Μάλαμα, Μελίνα Κανά, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Κώστα Θωμαΐδη, Χρήστο Θηβαίο, «Ακτιβ Μέμπερ» (17/9), «Πλούτος» από το Θέατρο Τέχνης (18/9), Δημούδης - Αηδονίδης (19/9), «Το Τραγούδι του νεκρού αδελφού» με τους Ν. Βενετσάνου, Γ. Μπέζο, Δ. Μπάση (20/9), «Φον Δημητράκης» από τη Θεατρική Ομάδα «Ανέμη» (21/9), Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Βύρωνα (22/9).

Φεστιβάλ Αιξωνής

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γλυφάδας οργανώνει και φέτος το Φεστιβάλ «Αιξωνής» τον Ιούλη και Σεπτέμβρη. Φιλοξενούνται: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Διονύσης Τσακνής (αύριο). Κατερίνα Κούκα - Γιώργος Ζήκας (4/7). Κώστας Τουρνάς - Ηρώ (6/7). Μανώλης Μητσιάς (7/7). «Δον Κιχώτης» από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας (9/7). Χάρις Αλεξίου (11/7). Γιάννης Κότσιρας (13/7). Το πρόγραμμα του Σεπτέμβρη έχει ως εξής: «Νεφέλες» με τον Θύμιο Καρακατσάνη (1/9). Μιχάλης Χατζηγιάννης - Ελένη Πέτα (3/9). «Βάκχες» από το Θεσσαλικό Θέατρο (5/9). Κώστας Μακεδόνας - Δημήτρης Μπάσης (6/9). «Ιππής» από τη «Θεατρική Διαδρομή» (7/9). Γλυκερία (8/9). «Αντιγόνη» από το «Σύγχρονο θέατρο» (9/9).


Παγκοσμιοποίηση και Πολιτισμός

Πολλές συζητήσεις γύρω από την «παγκοσμιοποίηση». Πολλές φορές χωρίς συγκεκριμένο θεωρητικό προσανατολισμό. Μια από τις απόψεις που «παίζεται» είναι πως η «Π» είναι αναγκαία ιστορικά. Η άλλη πως η «Π» είναι καταστροφική για τους λαούς. Αποτελεί μια μορφή νεοαποικισμού, που θα οδηγήσει τις μικρές και αδύνατες χώρες σε αφανισμό. Υπάρχει και μια τρίτη, που δεν παίρνει συγκεκριμένη θέση, αφήνει να εννοηθεί, όμως, πως φοβάται πολύ αυτό το νέο πρόσωπο της «Νέας Τάξης» και προσπαθεί να ενημερώσει με πολύ γενικούς όρους. Περιορίζει, όμως, τις παρενέργειες της «Π» στο χώρο της κουλτούρας και των εθνικών κοινωνιών και γι' αυτό προσπαθεί να εντοπίσει εκεί την «αντίσταση», με βασικό επιχείρημα πως κινδυνεύει η γλώσσα, οι τοπικές παραδόσεις, το ύφος των λαών. Δε λέω πως όλα αυτά δεν είναι σωστά και ως εκτιμήσεις και ως προθέσεις αντίστασης. Δε λέω πως δε βοηθούν στη συνειδητοποίηση του εργαζόμενου κόσμου για τον κίνδυνο που κρύβεται μέσα στους τρόπους που χρησιμοποιεί η «Π» για να επιβληθεί. Φοβούμαι, όμως, ότι οι σχετικές αναλύσεις που κυκλοφορούν είναι τυπικές. Είναι οι αναλύσεις εκείνες που ισχύουν και για τον καπιταλισμό και για τις προσπάθειες που κάνουν οι ΗΠΑ για να επιβάλουν την ένοπλη και την οικονομική δύναμή της στην Ευρώπη και στην Ανατολή. Κρίνεται, δηλαδή, μέσα από τις αναλύσεις αυτές, η «Π» σαν ένα οικονομικό φαινόμενο που λειτουργώντας με τους δικούς του νόμους, τους νόμους της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού, αναγκαστικά παραμερίζει τη φυσιογνωμία των εθνικών προσώπων και τη μετατρέπει σε μια ουδέτερη και, προπαντός, υποταγμένη μορφή κοινωνικής συμπεριφοράς, που για να επιζήσει μέσα στις άγριες συνθήκες του οικονομικού ανταγωνισμού, αναγκάζεται να απομακρυνθεί από όλα εκείνα τα στοιχεία που τη «διακρίνουν» και ενδεχομένως να τη χαρακτηρίζουν ως «αντίπαλη». Ετσι απομακρύνεται από τη γλώσσα της, τις καθημερινές της συνήθειες, από τις εθνικές της στρατηγικές. Και μια τέτοια μεταλλαγμένη εθνική συμπεριφορά είναι το χαρακτηριστικό της Υποταγής.

Εγώ όμως θέλω να πάρω μια άλλη θέση, σύντροφέ μου, και να διατυπώσω μια άλλη άποψη για την Παγκοσμιοποίηση. Μπορεί να σου φανεί απαισιόδοξη και ηττοπαθής. Δεν είναι όμως. Απλώς περιγράφω αυτό το νεοαποικιοκρατικό τέρας με όρους πιο πολύ ιστορικούς παρά οικονομικούς. Προσπαθώ να προσδιορίσω τους κινδύνους που κρύβει μέσα στις προθέσεις του και στις πρακτικές του με όρους πολιτιστικούς, άρα καθολικούς, νομοτελειακούς.

Η παγκοσμιοποίηση, λοιπόν, είναι ένα πακέτο οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών στοιχείων, που προκύπτει από τη δραματική αλλαγή των τρόπων εκμετάλλευσης των παραγωγικών δυνάμεων και προσπαθεί να επιβληθεί στην ανθρωπότητα σαν μια νέα μορφή Πολιτικής Οικονομίας.

Με βάση έναν τέτοιο ορισμό, που δεν είναι δικός μου, αλλά παγκόσμια προτεινόμενος, είμαι αναγκασμένος να θυμηθώ αυτό που διατυπώνουν ως άποψη για τον πολιτισμό στη μελέτη τους «Γερμανική Ιδεολογία» ο Μαρξ και ο Ενγκελς. Λένε, δηλαδή, και δέχομαι απόλυτα τη διατύπωσή τους, πως όταν αλλάξει ο Τρόπος εκμετάλλευσης των παραγωγικών δυνάμεων, περνούμε αναγκαστικά σε έναν άλλο πολιτισμό. Και πραγματικά αυτό έγινε όταν η ανθρωπότητα πέρασε από τη χρήση της πέτρας στη χρήση των μετάλλων, από την καταναλωτική παραγωγή στην εμπορευματική, από το σίδερο στη ναυτιλία κλπ. κλπ. Και βέβαια οι νέοι πολιτισμοί επιβάλλονται πάνω στους παλιούς. Δημιουργούν νέες εξουσίες, νέες παραγωγικές και κοινωνικές σχέσεις, και, ασφαλώς, νέες σχέσεις των ανθρώπων με το περιβάλλον. Οι παλιές αλλάζουν και εξαφανίζονται. Μα αυτό ακριβώς επιδιώκεται με την Παγκοσμιοποίηση: Η επικράτηση μιας νέας μορφής παραγωγικών και κοινωνικών σχέσεων, μιας νέας εξουσίας, ενός νέου τρόπου αντιμετώπισης του περιβάλλοντος. Αρα η επικράτηση ενός νέου Πολιτισμού. Αυτό, λοιπόν, είναι για μένα η Παγκοσμιοποίηση: Ενας νέος Πολιτισμός, ένας άλλος Τρόπος Παραγωγής, που αν επικρατήσει δε θα αφανίσει μόνο τους εθνικούς πολιτισμούς και τις τοπικές παραδοσιακές κουλτούρες, αλλά θα μας απομακρύνει επίσης και από την πραγμάτωση του Σοσιαλισμού.

Πώς θα τον ονομάσουμε αυτόν τον Πολιτισμό; Δεν ξέρω. Το μόνο που ξέρω είναι πως πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε ως μια νέα οικουμενική πολιτισμική δύναμη και πως πρέπει να τον πολεμήσουμε πολιτικά, γιατί πολιτισμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά το καθολικό προϊόν της Πολιτικής.


Του
Γ. Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ


Εκτός των «τειχών»
«Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου»

«Ορέστεια» από το Εθνικό Θέατρο
«Ορέστεια» από το Εθνικό Θέατρο
Η αυλαία για τις «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου», στη Θεσσαλονίκη, ανοίγει (4/7) με το έργο «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Αννα Βαγενά. Ακολουθούν το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης (11 - 13/7) με το έργο των Γιαλαμά-Πρετεντέρη «Μιας πεντάρας νιάτα», η Commedia (17-21/7) με τον «Μικρό Ηρωα», η «Οδός Ευκαιρίας» του Γιώργου Λαζαρίδη, από τον θίασο Θεατρικοί Διάλογοι (25-27/7), «Το κορίτσι από την Ανδρο» του Τερέντιου (30-31/7) από το Θεατρικό Σανίδι, «Ο κουμπωμένος» από τον θίασο ΕΘΒΕ Μαίωτρον (17-18/8), ο «Δον Κιχώτης» από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας (22-24/8), «Μπερνάντα Αλμπα» από τη Σύγχρονη Σκηνή ΜΚΕ (27-28/8), «Ο πειρασμός» από τα ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και Βέροιας (29-31/8) και «Αλέξης Ζορμπάς» από το Θέατρο Μεσογείου (6-7/9).

44ο Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου

Με τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, από τον Οργανισμό Ελληνικού Θεάτρου «Αριστοφάνης», στις 8 και 9 του Ιούλη ξεκινούν οι εκδηλώσεις του 44ου Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου. Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Θύμιου Καρακατσάνη. Ακολουθούν: «Ορέστεια» του Αισχύλου από το Εθνικό (13/7). Συναυλία Γιώργου Νταλάρα (16/7). «Εκάβη - Κύκλωπας» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ (20/7). «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από το «Σύγχρονο θέατρο» (27/7). Ο Αύγουστος ξεκινάει με συναυλία Σταμάτη Σπανουδάκη (3/8). Ακολουθούν: «Ιππής» του Αριστοφάνη από τη «Θεατρική Διαδρομή» (10/8). «Βάκχες» του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας (17/8). «Σωκράτης... φωτιά και αέρας» από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας (25/8). «Ομήρου Οδύσσεια» από την Παιδική Σκηνή του Εθνικού (31/8).

Κ. Καζάκος - Δ. Μπεμπεδέλη στην παράσταση του ΚΘΒΕ «Εκάβη - Κύκλωπας»
Κ. Καζάκος - Δ. Μπεμπεδέλη στην παράσταση του ΚΘΒΕ «Εκάβη - Κύκλωπας»
Το φεστιβάλ κλείνει με δύο ακόμη εκδηλώσεις μέσα στο Σεπτέμβρη: Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο παρουσιάζουν στις 3/9 το Κοντσέρτο Χορωδίας Δασκάλων Νυρεμβέργης, ενώ στις 6/9 θα δοθεί συναυλία της Μεικτής Ορχήστρας Νέων Μουσικής Σχολής Tuebingen και Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Φεστιβάλ Ολύμπου

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: Συναυλίες της Νάνας Μούσχουρη (8/7) και του Γιώργου Νταλάρα (14/7), Συνέδριο Απόδημων Πιεριέων (19/7), η κωμωδία «Ιππής» του Αριστοφάνη από τη Θεατρική Διαδρομή (21/7), συναυλία του συγκροτήματος Big Jazz Band από την ΠΓΔΜ (22/7), η λαϊκή όπερα του Μίκη Θεοδωράκη «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» (28/7), το έργο «Ηρακλής μαινόμενος» του Ευριπίδη από το Θέατρο Αττις (29/7), συναυλία ροκ μουσικής «Ξανά μανά» (29/7), το θεατρικό «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Αννα Βαγενά από το Θέατρο Μεταξουργείο (3/8), η συναυλία «Μεσόγειος η θάλασσα της αγάπης και της φιλίας» (4/8), το συγκρότημα Trio Shadaj από τη Μόσχα (5/8), η συναυλία του κουαρτέτου «Tangology» από τη Βιέννη (11/8), η συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου με το συγκρότημα «Ανεμος» (11/8), αρχαιολογικές ομιλίες στο Δίον (12/8), οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο (18/8), το Εργαστήρι Ανατολικής Μακεδονίας (19/8), η παράσταση «Εκάβη-Κύκλωπας» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ (25/8) και, τέλος, η τριλογία του Αισχύλου «Ορέστεια» από το Εθνικό Θέατρο (1/9).

Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας

«Βάκχες» από το Θεσσαλικό Θέατρο
«Βάκχες» από το Θεσσαλικό Θέατρο
Την έναρξη έκανε η διάσημη σοπράνο Dame Kiri Te Kanawa με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (30/6). Ακολουθούν: Φλαμένκο από την Ισπανίδα χορεύτρια Cristina Hoyos (7/7), συναυλία του Γιάννη Κότσιρα (14/7), «Ραϊμόντα» του Γκλαζουνόφ από το διάσημο Ρώσο χορευτή Ιγκορ Ζελένσκι και το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (21/7), συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και του Αλκίνοου Ιωαννίδη (24/7), συναυλία των Δ. Τσακνή και Λ. Μαχαιρίτσα (28/7), «Βάκχες» του Ευριπίδη από το «Θεσσαλικό» (1/8), «Ιππής» του Αριστοφάνη με τους Τάσο Χαλκιά και Γιώργο Παρτσαλάκη σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα (4/8), «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη (11/8), συναυλία Χάρις Αλεξίου (18/8), «Οι Απάχηδες των Αθηνών» από την Εθνική Λυρική Σκηνή (25/8), «Carmina Burana» του Καρλ Ορφ από τη Θερινή Οπερα της Γερμανίας (31/8, 1 και 2/9).

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Ρωμαϊκό Ωδείο: Συναυλία fados με την MISIA και συμμετοχή Ορχήστρας βιρτουόζων Πορτογάλων μουσικών (1/7). «Αρχαία Υδραυλις», παρουσίαση, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών (2/7). Θέατρο «Αττις», «Αμλετ μια μαθητεία» με την Alan Demitova (4/7). Θέατρο «Αττις» «Ηρακλής μαινόμενος» (6/7). Θεσσαλικό Θέατρο: Ευριπίδη «Βάκχες» (9-10/7). Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής «Ο Ηλιος της Νύχτας» με τον Διονύση Σαββόπουλο και τη Νατάσα Φλουρή (11/7). Συναυλία με την Αλκηστη Πρωτοψάλτη (19/7). Καλλιτεχνικός Οργανισμός «Εκφραση»: Σοφοκλή «Ηλέκτρα» (20/7). Συναυλία των αδελφών Κατσιμίχα (22/7). Αφιέρωμα στην Κύπρο, συναυλία με την Κωνσταντίνα (23/7). Συναυλία της Ορχήστρας Πατρών. «Εισαγωγές και άριες από όπερες εμπνευσμένες από την Αρχαία Ελλάδα» (25/7). Εταιρεία Θεάτρου «Κομέντια»: «Μικρός Ηρωας» (26-27/7). Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου «Αριστοφάνης»: «Νεφέλες» με τον Θύμιο Καρακατσάνη (30-31/7). Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου: «Επτά επί Θήβαις» Αισχύλου (20-21/8). Αμφιθέατρο Σπ. Ευαγγελάτου: «Μήδεια» Ευριπίδη (27/8). Συναυλία με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων. Συμμετέχει ο Πέτρος Γαϊτάνος (29/8). Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν»: «Πλούτος» Αριστοφάνη (30-31/8). «Απλό Θέατρο»: «Τρωάδες» Ευριπίδη (3/9).

Στις Σταφιδαποθήκες Μπάρρυ «Κέντρο Τεχνών»: Εκθεση με θέμα: «ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΙ - ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ», σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (2/7).

Αίθουσα Σεμιναρίων Π. Δ. Νοσοκομείου: Σεμινάριο από την Alan Demitova «Από την Ηλέκτρα στον Αμλετ» (3/7, ώρα 10.00-14.00). Σεμινάριο από το Θεόδωρο Τερζόπουλο «Φωνή και σώμα στο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα» (5/7, ώρα 10.00-14.00).

Θέατρο Κάστρου: ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: «Ορέστης» (11-17/7). «Συμπόσιο πάνω στο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα». Ευριπίδη «Τρωάδες», «Ανάλυση-Ενημέρωση» σε συνεργασία με το FUNTATENEO FESTIVAL CARACAS και του Θεάτρου "Επί τάπητος" (17-18/7). Θεατροκίνηση. Χορόδραμα «Τρωάδες» βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Ευριπίδη (5-7/9). Συναυλία με «Ξύλινα Σπαθιά» - «Ενδελέχεια» (14/9).

Κινηματογράφος ΑΕΛΛΩ: «Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία Μ. Κακογιάννη (23/8). «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Γ. Τζαβέλλα (24/8). «Ιφιγένεια» σε σκηνοθεσία Μ. Κακογιάννη (25/8). «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Pier Paolo Pasolini (26/8).

Φεστιβάλ Τρίπολης

1/7: «Κωμωδία δρόμου με πλάνες και όνειρα» από το Θέατρο Δρόμου, στη Μεγαλόπολη. 2/7: «Η τρέλα της ημέρας», θέατρο για παιδιά σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά από το Θέατρο Δρόμου, στην Πλατεία Αρεως στις 18.00. 2/7: «Ηρακλής μαινόμενος» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου από το Θέατρο «Αττις», στο Θέατρο Αλσους στις 21.30. 3/7: «Στριπ Τιζ» του Σλάβομιρ Μρόζεκ, σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά από το Θέατρο Δρόμου, στην Πλατεία Αρεως. 4/7: «Ντουέτο με έναν» του Καρλ Βάλεντιν, σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά από το Θέατρο Δρόμου, στην Τεγέα. 5/7: «Ντουέτο με έναν» του Καρλ Βάλεντιν, σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά από το Θέατρο Δρόμου, στην Πλατεία Αρεως. 6/7: «Η πριγκίπισσα Τίτο κι εγώ» της Κλαίρης Μητσοτάκη, σε σκηνοθεσία Μαριτίνας Πάσσαρη από το Θέατρο του Λόγου, στο Θέατρο Αλσους. 10/7: «Γελώντας άγρια» του Christopher Durang, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαριά από τη Θεατρική Ομάδα «Οι Χρυσοθήρες», στο Θέατρο Αλσος. 12/7: «Ο Διθύραμβος του Ρόδου» του Αγγελου Σικελιανού, σε σκηνοθεσία Πέτρου Αυγερινού από το Θέατρο Εντός, στο Θέατρο Αλσους. 14/7: «Περιγραφή εικόνας» του Χάινερ Μίλερ, σε σκηνοθεσία Ευρύκλειας Σωφρονιάδου από το Θέατρο Τεχνόραμα, στο Θέατρο Αλσους. 15/7: «Ο φύλακας των χαλικιών» της Sylvie Montlahuc, σε σκηνοθεσία Μαρίας Φραγκή από το Εργαστήρι Θεατρικής Ερευνας και Τέχνης, στο Αρχαίο Θέατρο Μαντινείας, στις 20.00. 16/7 «Εξοδος» του Γιώργου Μανιώτη, στο Θέατρο Αλσους. 18/7: «Ο πανηγυρικός» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Εφης Σαντοριναίου από την Ομάδα Πράξις, στο Θέατρο Αλσους. 20/7: «Μηχανή-Αμλετ» του Χάινερ Μίλερ, σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή από το Θέατρο Σημείο, στο Θέατρο Αλσους. 21/7: «Προμηθέας», σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά, από το Θέατρο Δρόμου, στην Πλατεία Αρεως. 22/7: «Προμηθέας», σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά, από το Θέατρο Δρόμου, στην Πλατεία Αρεως. 23/7: «Ζορζ Νταντέν, η κωμωδία του κερατά» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Ηλία Φραγκάκη από το Σχολείον της Νυκτός, στο Θέατρο Αλσους. 24/7: «Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας» του Γιώργου Θεοτοκά, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Δάλκου, από τη Θεατρική Ομάδα Τρίπολης, στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο. 25/7: «Λίγο απ' όλα» του Αντώνη Μόλλα, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώτη από το Θέατρο Σφενδόνη. 29/7: «Το όνειρο ενός γελοίου ανθρωπάκου» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι από το Δραματικό Θέατρο της Ρ. Πατεράκη.

2ο Φεστιβάλ Δήμου Αστυπάλαιας

Ακολουθούν: Παράσταση της Σχολής Θεάτρου του Δήμου Αγ. Βαρβάρας με τις «Εκκλησιάζουσες» (2/7) και συναυλίες: Του Παντελή Θαλασσινού (4/7), της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων με τους Ελένη Τσαλιγοπούλου και Γιώργο Ανδρέου (8/7), των Νίκου Πορτοκάλογλου και Κώστα Λειβαδά (14/7), του Μπάμπη Τσέρτου (17/7). Στις 22/7 το Παραδοσιακό Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αστυπάλαιας. 1/8 συναυλία Γιάννη Κότσιρα. Το Φεστιβάλ κλείνει με συναυλία (10/8) του Κώστα Θωμαΐδη (στο πιάνο ο Γ. Ανδρέου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ