ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα παρέμβαση της Αγκυρας για «διάλογο» με τη Δαμασκό

Ενώ κρατούνται «ζεστές» και οι απειλές για κλιμάκωση της τουρκικής χερσαίας επέμβασης στη βόρεια Συρία

Από τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Συρίας στη Μόσχα

Russian Foreign Ministry Press

Από τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Συρίας στη Μόσχα
Για τρίτη φορά μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου έθεσε ζήτημα «διαλόγου» της Αγκυρας με την κυβέρνηση της Συρίας - μετά από χρόνια πολύμορφης στήριξης ένοπλων οργανώσεων για την ανατροπή της - καθώς η μεγάλη όξυνση των συνολικότερων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών επιταχύνει αναδιατάξεις στις αντιπαραθέσεις και διευρύνει τα παζάρια στην ευρύτερη περιοχή.

Δύο βδομάδες αφότου συναντήθηκε στο Βέλγιο με τον Σύρο ομόλογό του Φ. Μικντάντ - για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011 - ο Τσαβούσογλου μιλώντας στην τουρκική δημόσια τηλεόραση ισχυρίστηκε ότι η τουρκική πολιτική στη Συρία ήταν ανέκαθεν «προσανατολισμένη σε λύσεις», ενώ ανέφερε ξανά πως η Αγκυρα δεν επιθυμεί να αποσπάσει συριακά εδάφη αλλά να εξασφαλίσει τα νότια σύνορά της.

«Δεν μπορεί να υπάρξει προϋπόθεση για διάλογο εκτός των στόχων αυτών των επαφών», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, ιεραρχώντας ως τέτοιους στόχους την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» (για την οποία κατηγορεί η Αγκυρα τις κουρδικές οργανώσεις, ενώ εξακολουθεί να στηρίζει τους μισθοφόρους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και των παρακλαδιών του απέναντι στη συριακή κυβέρνηση) και τα σχέδια για σταδιακό επαναπατρισμό εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

«Η χώρα χρειάζεται να εκκαθαριστεί από τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας για τους πρόσφυγες ότι «οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είχε κάνει δηλώσεις περί ανάγκης να γίνουν «περαιτέρω βήματα με τη Συρία», προσθέτοντας ότι «στην πολιτική δεν θα πρέπει να υπάρχει μνησικακία».

Ο Τσαβούσογλου απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Σύρο Πρόεδρο Μπ. Ασαντ κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν (14 - 15 Σεπτέμβρη), επισημαίνοντας ότι ο Ασαντ δεν έχει πρόσκληση συμμετοχής στη Σύνοδο. Κάλεσε πάντως τη συριακή κυβέρνηση να μην αντιμετωπίζει άλλο τους Σύρους τουρκόφιλους αντικυβερνητικούς ενόπλους ως τρομοκράτες, προσθέτοντας: «Από την αρχή του πολέμου η Τουρκία είχε πει ότι η πιο σημαντική διαδικασία είναι η πολιτική».

Σε κάθε περίπτωση, μαζί με την προετοιμασία εδάφους για «διάλογο» με τη Δαμασκό η Αγκυρα κρατά «ζεστές» και τις απειλές για κλιμάκωση της χερσαίας επέμβασης του στρατού της στη βόρεια Συρία, με πρόσχημα τη δημιουργία νέας «ζώνης ασφαλείας» σε βάθος 30 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, παρά τις αντιδράσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ επανέλαβε χτες ότι «είναι δικαίωμα της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις για την ασφάλεια της χώρας μας και των συνόρων μας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την αυτοάμυνα». Πρόσθεσε δε ότι στον κατάλληλο χρόνο και τόπο «οποιαδήποτε παρέμβαση είναι απαραίτητη, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται πίσω από τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Συνάντηση του Λαβρόφ με τον Σύρο ΥΠΕΞ στη Μόσχα

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ συναντήθηκε χτες στη Μόσχα με τον Σύρο ομόλογό του Φ. Μικντάντ.

Στις δηλώσεις του ο Λαβρόφ τόνισε ξανά ότι η Μόσχα θεωρεί «ανεπίτρεπτες» τις στρατιωτικές ενέργειες στη βόρεια Συρία. Το μείζον, πρόσθεσε, είναι να αποτραπεί «κάποιο είδος νέας στρατιωτικής δράσης και να επιτευχθούν συμφωνίες μέσω διπλωματικών διαύλων στη βάση πολιτικών αρχών που υπάρχουν ήδη στις σχέσεις μεταξύ Συρίας και Τουρκίας».

Ερωτηθείς για τον ρόλο της χώρας του ως «μεσολαβητή» στις τουρκοσυριακές σχέσεις, απάντησε ότι η Μόσχα συμμετέχει στην ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο της λεγόμενης Διαδικασίας της Αστάνα.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως η Συρία αναγνωρίζει την παρουσία «τρομοκρατικής απειλής στον βορρά» και «είναι έτοιμη να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την περιοχή, αφού ανακτήσει πλήρως τον έλεγχο». «Εμείς υποστηρίζουμε αυτήν τη θέση», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Ο Λαβρόφ καταδίκασε επίσης έντονα «την επικίνδυνη πρακτική των ισραηλινών επιδρομών στο συριακό έδαφος, συμπεριλαμβανομένου του ιδιαίτερα ανησυχητικού επεισοδίου με την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού στις 10 Ιούνη και στο λιμάνι του Ταρτούς».

Αποδοκίμασε επίσης τις «παράνομες δραστηριότητες» και άλλων χωρών στο συριακό έδαφος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ΗΠΑ.

«Βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ για τα τουρκοσυριακά σύνορα

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ν. Πράις εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ για την κατάσταση στα τουρκοσυριακά σύνορα. Αφορμή για τις δηλώσεις του δίνει η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη βόρεια Συρία, τόσο από τη μεριά του τουρκικού στρατού και των Σύρων φιλότουρκων μισθοφόρων που υποστηρίζει, όσο και από τη μεριά του συριακού στρατού ή και Κούρδων μαχητών.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις πρόσφατες επιθέσεις κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Συρίας και καλούν όλες τις πλευρές να διατηρήσουν τις γραμμές της εκεχειρίας», ανέφερε ο Πράις, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα θύματα πρόσφατης επίθεσης κοντά στη Χασακέ.

Την περασμένη Παρασκευή οργανώσεις Κούρδων ενόπλων ανακοίνωσαν ότι μια τουρκική επίθεση με drone έπληξε «κέντρο εκπαίδευσης θηλέων» στην πόλη Σμούκα κοντά στη Χασακέ, σκοτώνοντας 4 παιδιά και τραυματίζοντας άλλα 11.

  • Ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες την είδηση ότι την Κυριακή σκοτώθηκε στη Συρία ο Ιρανός στρατηγός Αμπολφαζί Αλιτζανί, μέλος των χερσαίων δυνάμεων των «Φρουρών της Επανάστασης». Ο Αλιτζανί περιγράφηκε ως «υπερασπιστής του ιερού», όρος που χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς που υπηρετούν για λογαριασμό του Ιράν στη Συρία ή στο Ιράκ, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις για την επίθεση στην οποία σκοτώθηκε.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λανσάρει ως «επωφελή» για το Παλαιστινιακό την προσέγγιση με το Ισραήλ

«Επωφελή» για τους Παλαιστίνιους χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου την «ομαλοποίηση» των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ, σε νέα παρέμβασή του με αφορμή την τριήμερη επίσκεψη που ολοκληρώνει σήμερα στην Αγκυρα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η προσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ και η πρόσφατη απόφαση για ανταλλαγή πρέσβεων και προξένων προχωρούν με κριτήριο τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης και όχι τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό (το οποίο σε προηγούμενες φάσεις χρησιμοποιήθηκε και ως πρόσχημα για την όξυνση της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ).

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η Παλαιστινιακή Αρχή και οι διάφορες παλαιστινιακές πολιτικές οργανώσεις «θέλουν να συνεχιστεί» ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, και επανέλαβε ότι η βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ δεν σημαίνει «ξεπούλημα» της στήριξης της Τουρκίας στους Παλαιστίνιους. Αντίθετα, υποστήριξε, οι καλύτερες σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ μπορούν να φανούν ωφέλιμες και για την Παλαιστινιακή Αρχή, επειδή «θα βοηθήσουν» την Αγκυρα «να υπερασπιστεί καλύτερα τα παλαιστινιακά δικαιώματα».

Ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί ο υποψήφιος πρέσβης για το Ισραήλ στον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος χτες το βράδυ αναμενόταν να συναντηθεί στην Αγκυρα με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του.

Αυξάνονται οι Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι με «διοικητική κράτηση»

Στο φόντο αυτών των διεργασιών, ο Παλαιστινιακός λαός εξακολουθεί να στενάζει υπό την κατοχή των ισραηλινών δυνάμεων.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο συνεχίστηκαν έφοδοι του ισραηλινού στρατού σε χωριά της Δυτικής Οχθης και συνελήφθησαν τουλάχιστον 13 νεαροί Παλαιστίνιοι.

Νωρίτερα, το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του Παλαιστίνιου απεργού πείνας Χαλίλ Αουαντέχ, πατέρα τεσσάρων παιδιών, ο οποίος κατηγορείται ότι είναι στέλεχος της «Ισλαμικής Τζιχάντ» στη Δυτική Οχθη. Ο 40χρονος κρατούμενος συμπλήρωσε χτες την 173η μέρα απεργίας πείνας.

Παράλληλα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων - μεταξύ τους και εφήβων - που φυλακίζονται χωρίς απαγγελία κατηγοριών, με το εφεύρημα της «διοικητικής κράτησης».

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», σήμερα βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές χωρίς δίκη ή απαγγελία κατηγοριών 723 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων και 11 Αραβες πολίτες του Ισραήλ.

Ο αριθμός τους είναι ο υψηλότερος από το 2008, ενώ αυξήθηκε σημαντικά μέσα σε λίγες βδομάδες, καθώς στις αρχές Αυγούστου οι φυλακισμένοι με το καθεστώς της «διοικητικής κράτησης» ήταν 671.

  • Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εργασίας Νάσρι Αμπού Τζέις, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», δήλωσε ότι το νέο σύστημα πληρωμής της μισθοδοσίας Παλαιστίνιων εργαζομένων στο Ισραήλ μέσω τραπεζών δεν επιδιώκει τη θέσπιση νέων «κρυφών» φόρων, αλλά την εξασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Είχε προηγηθεί την Κυριακή η απεργία χιλιάδων Παλαιστίνιων εργαζομένων που δουλεύουν στο Ισραήλ διαθέτοντας ειδικές άδειες εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου, το νέο σύστημα μισθοδοσίας θα γίνεται εβδομαδιαία με δαπάνη ενός δολαρίου ανά τραπεζική συναλλαγή. Οι εργαζόμενοι αντιτίθενται σε αυτό το επιπρόσθετο κόστος και προειδοποιούν για νέες κινητοποιήσεις αν δεν αρθεί το μέτρο, που προγραμματίζεται να εφαρμοστεί πλήρως από 1/1/2023.
ΗΠΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Συνεχείς αναγγελίες ενίσχυσης της στρατιωτικής «συνεργασίας»

Παραπέρα ενίσχυση της στρατιωτικής «συνεργασίας» τους, απέναντι στην Κίνα, αναγγέλλουν σταθερά οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν, καθώς η Ουάσιγκτον ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με το Πεκίνο.

Με φόντο τις σχεδόν καθημερινές επισκέψεις αμερικανικών αντιπροσωπειών, η Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, απευθυνόμενη αυτήν τη φορά σε ομάδα επισκεπτών από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ, ανέφερε ότι η Ταϊβάν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ «για την ενίσχυση της άμυνάς της». «Καθώς η Ταϊβάν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κατά του αυταρχικού επεκτατισμού, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αυτονομία της άμυνας μας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ στο μέτωπο αυτό», ανέφερε.

Σημειωτέον, στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο Ματ Πότινγκερ, πρώην αναπληρωτής σύμβουλος ασφαλείας στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Τραμπ, καθώς τώρα είναι στέλεχος στο συγκεκριμένο ίδρυμα.

Η Τσάι είπε ανάμεσα σε άλλα ότι «καμία απειλή δεν μπορεί να κλονίσει την αποφασιστικότητα του ταϊβανέζικου λαού να προστατεύσει τη χώρα του» και ότι «πρέπει να δείξουμε στον εχθρό πως η Ταϊβάν είναι αποφασισμένη και προετοιμασμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της», καταλήγοντας ότι «μια εισβολή στην Ταϊβάν ή μια απόπειρα για κάτι τέτοιο θα έχει υψηλό τίμημα και θα δεχτεί τη σφοδρή καταδίκη της διεθνούς κοινότητας».

Ρωσικά μαχητικά στη ζώνη αεράμυνας της Νότιας Κορέας

Στο μεταξύ, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο «Γιονάπ» μετέδωσε χτες ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνας της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Νότιας Κορέας λήφθηκαν άμεσα «τακτικά μέτρα» ενάντια στις παραβιάσεις της ζώνης, ενώ δεν έγινε περαιτέρω σχόλιο. Αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως αξιωματούχοι της Σεούλ απέδωσαν την κίνηση σε «προσπάθεια να προκληθούν ατυχήματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ