ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
Η συνταγή

«Εμείς σας προειδοποιήσαμε...». Με αυτό το μοτίβο απαντά η κυβέρνηση σε κάθε απειλή για τον λαό, κάτι που χτες ειδικά επαναλήφθηκε εις διπλούν. Από τη μία για την πανδημία, με τον υπουργό Υγείας να παρουσιάζει τη νέα «κουλτούρα» των «συστάσεων» για το «πού και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο». Και από την άλλη με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης Χρ. Στυλιανίδη, που ενόψει της επιδείνωσης του καιρού συνέστησε «αποφυγή των μετακινήσεων» και κάλεσε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να ...ενημερώνουν τους τουρίστες για να είναι σε επαγρύπνηση! Η συνταγή της «ατομικής ευθύνης» σε όλο της το μεγαλείο, με το κράτος να αποσύρεται από κάθε ουσιαστικό μέτρο για την προστασία του λαού που κινδυνεύει, στο όνομα του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο. Η «συνταγή» αυτή έχει αποδειχθεί καταστροφική, με τον λαό να μετράει θύματα και συντρίμμια. Υπάρχει όμως και το παράδειγμα που η ίδια συνταγή μετατρέπεται στο αντίθετό της. Οπως με τις περίφημες «επιδοτήσεις» στην τιμή της κιλοβατώρας, που η κυβέρνηση τις εμφανίζει ως στήριξη τάχα στα χειμαζόμενα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν μορφή προστασίας των κερδών για τους επιχειρηματίες - παρόχους Ενέργειας, που βλέπουν τους ανείσπρακτους λογαριασμούς να απειλούν την κερδοφορία τους.

Αξίες

«Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα», έγραφε το δελτίο Τύπου της κυβέρνησης για τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της FIFA στο Κατάρ, στο πλαίσιο της χτεσινής επίσκεψης, όπου στις επαφές με τους Καταριανούς κυριάρχησαν οι ενεργειακές και άλλες μπίζνες. Για του λόγου το αληθές, το δελτίο συνοδευόταν και από φωτογραφικό υλικό με τον Μητσοτάκη και την μπάλα του Μουντιάλ. Μείναμε πάντως με την απορία: Τι συζήτησαν άραγε ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της FIFA; Μήπως για το μακελειό που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα κέρδη των πολυεθνικών, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας μια ολόκληρη πόλη εργατών, πάνω από 15.000 έχουν χάσει τη ζωή τους στα φαραωνικά έργα λόγω των απάνθρωπων συνθηκών δουλειάς, της εντατικοποίησης και των εξίσου άθλιων συνθηκών διαβίωσης, που θυμίζουν σκλαβιά; Με βάση αυτά τα στοιχεία, το Μουντιάλ στο Κατάρ ήδη καταγράφεται ως η πιο αιματοβαμμένη διοργάνωση, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι αγώνες! Αυτά βέβαια είναι «ψιλά γράμματα» μπροστά στις μπίζνες και στα κέρδη. Αυτός είναι ο κόσμος των «αξιών» και της «ελευθερίας» που υπερασπίζεται η κυβέρνηση, από κοινού με ...τους σεΐχηδες, απέναντι στα «αυταρχικά» και «ανελεύθερα» καθεστώτα των ανταγωνιστών τους στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα.

Παράδειγμα...

Η ανάσα που παίρνουν οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας με την απόφαση του Πρωτοδικείου που κρίνει άκυρες τις 133 ομαδικές απολύσεις της εργοδοσίας - τις πρώτες που έγιναν στην Ελλάδα με τον νόμο Χατζηδάκη, πριν από έναν χρόνο - είναι καθοριστική για να συνεχίσουν τον μεγαλειώδη αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά. Το παράδειγμά τους προστίθεται σε εκείνα που εμπνέουν τους εργαζόμενους και τους δίνουν κουράγιο, όπως οι αγώνες των εργαζομένων στην COSCO, στην «e-food», στη «Μαλαματίνα» και αλλού. Κοινός τόπος; Οτι οι εργαζόμενοι «δεν έκατσαν στα αυγά τους», δεν δέχτηκαν ως «γραφτό τους» τις απολύσεις, τα εργατικά «ατυχήματα», τα μεροκάματα στον πάτο. Δεν δέχτηκαν ως «θέσφατο» τους άδικους νόμους όλων των κυβερνήσεων, που θωρακίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου, όπως ο νόμος Χατζηδάκη - για τον οποίο άλλωστε από την πρώτη στιγμή το ταξικό κίνημα ξεκαθάρισε ότι θα μείνει στα χαρτιά. Αντίθετα ενίσχυσαν τα σωματεία τους, οργανώθηκαν και πάλεψαν με την εργοδοσία και τις διαδοχικές κυβερνήσεις. Αξιοποίησαν το όπλο της αλληλεγγύης, αποδεικνύοντας ότι μόνο έτσι οι εργαζόμενοι, εκείνοι που παράγουν τα πάντα, μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις και να αποσπούν ορισμένες κατακτήσεις, διαμορφώνοντας εφαλτήρια για το «βήμα παραπέρα».

... και ελπίδα

Σήμερα που σε εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά σπίτια κυριαρχεί το αγωνιώδες ερώτημα «πώς θα βγει ο χειμώνας;», σήμερα που τα αστικά επιτελεία τούς ζητάνε να κάτσουν στη γωνία «για να μην γίνουν ακόμα χειρότερα» τα πράγματα, όπως λέει η κυβέρνηση, ή να αναζητήσουν δήθεν «εναλλακτικές» σε «σωτήρες» που δοκίμασαν στο παρελθόν και «έχει καεί η γούνα τους», όπως τους προτρέπουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιποί, οι αγώνες αυτοί δείχνουν πού βρίσκονται η πραγματική ελπίδα και η διέξοδος για τον λαό: Στην οργάνωση της αντεπίθεσης, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες!

Μέσα ή έξω;

Δεν πρόλαβε να ανακοινωθεί η ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και άρχισε η συζήτηση για την «πιο συμφέρουσα» εκμετάλλευσή του. «Είναι οικονομικά ασύμφορη η μεταφορά του αποκλειστικά στη στεριά για την παραγωγή ηλεκτρισμού στην ίδια τη χώρα, χωρίς να προηγηθεί η άντληση αποθεμάτων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού εκμετάλλευσης, με πώληση των περισσότερων ποσοτήτων σε άλλους αγοραστές», εκτιμούν οι ενεργειακοί κολοσσοί που εκμεταλλεύονται τα χρυσοφόρα «οικόπεδα», προσβλέποντας σε τεράστια κέρδη από τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή για αέριο στην Ευρώπη, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό θα κρίνει και το πού θα κατευθυνθεί το αέριο, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής της Κύπρου για πάνω από 200 χρόνια! Βέβαια, ακόμα κι αν προκρινόταν η «λύση» της εσωτερικής κατανάλωσης τίποτα δεν θα είχε να περιμένει ο κυπριακός λαός, αφού κριτήριο παραμένει το κέρδος των πολυεθνικών και των μετόχων τους. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα χωρών όπως το Καζακστάν, όπου παράγονται τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου αλλά οι τιμές για τον λαό αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο, προκαλώντας μάλιστα ισχυρές αντιδράσεις. Το ίδιο ισχύει για τις προσδοκίες που καλλιεργούν και στη χώρα μας η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, με τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Οσο τα «οικόπεδα», τα μέσα εξόρυξης και οι υδρογονάνθρακες είναι ιδιοκτησία των πολυεθνικών, τα γεωτρύπανά τους θα αντλούν μόνο κέρδη και ο λαός θα βουλιάζει στην ενεργειακή φτώχεια, είτε το αέριο καταλήγει στη χώρα του είτε εξάγεται σε αγορές του εξωτερικού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1831 Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Νικολά Καρνό (δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής - Κύκλος Καρνό).

1891 Ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Εντισον καταθέτει αιτήσεις ευρεσιτεχνίας για την κινηματογραφική κάμερα και τη μηχανή προβολής.

1899 Γεννιέται ο Αργεντινός λογοτέχνης Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

1902 Γεννιέται ο Γάλλος ιστορικός Φερνάν Μπροντέλ.

1929 Γεννιέται ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και πρώτος Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

1944 Κηρύσσεται παλλαϊκή απεργία Εθνικής Σωτηρίας από το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ, στην οποία παίρνουν μέρος πάνω από 200.000 εργαζόμενοι.

1945 Μεγάλη συγκέντρωση του ΕΑΜ πραγματοποιείται στο γήπεδο του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη.

1952 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας της ΕΔΑ «Η Αυγή». Πρώτος διευθυντής της ο Βασίλης Εφραιμίδης.

1956 Πεθαίνει ο Ιάπωνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου Κένζι Μιζογκούτσι.

1975 Τελειώνει η δίκη των πρωταιτίων του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη 1967. Το Δικαστήριο επιβάλλει την ποινή του θανάτου στους τρεις αρχιπραξικοπηματίες Γ. Παπαδόπουλο, Γ. Μακαρέζο και Στ. Παττακό. Στις 25 Αυγούστου ο Κ. Καραμανλής συγκαλεί εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει ομόφωνα μετατροπή της θανατικής καταδίκης των τριών σε ισόβια δεσμά.

1994 Μονογραφείται η Συμφωνία του Οσλο μεταξύ του Ισραήλ και της PLO.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ