ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 28 Αυγούστου 2022
Σελ. /40
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Νερό στον μύλο παζαριών για «δίκαιη μοιρασιά»

Νέα ορμή στα σχέδια και τους ανταγωνισμούς για την αξιοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου για την «ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία» δίνουν οι ανακοινώσεις για τον εντοπισμό νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Η κοινοπραξία των κολοσσών «Eni» και «Total» ανακοίνωσε ότι στο «οικόπεδο 6» εντοπίστηκε κοίτασμα φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι «έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας» και το οποίο «σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις» φτάνει τα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf). Κοινοπραξία και κυπριακή κυβέρνηση σημείωσαν ότι ήδη επεξεργάζονται τρόπους «για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας και στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να τονίσει πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ενωμένες με τους συμμάχους και τους εταίρους τους» για «την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, τη μείωση της συλλογικής μας εξάρτησης από τη ρωσική Ενέργεια και τη διατήρηση της πίεσης στο Κρεμλίνο». Φυσικά, δεν παρέλειψε να συστήσει να επιταχυνθούν τα παζάρια για το Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι «οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως και όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων» αλλά και ότι «η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Σημειωτέον, δύο 24ωρα πριν, ελπίδες για μια «δίκαιη μοιρασιά» εξέφραζε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, που αντιδρώντας στις ανακοινώσεις για το κυπριακό αέριο υποστήριξε ότι «η λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου στην πραγματικότητα εξαρτάται από το μοίρασμα των εσόδων στην Κύπρο. Δηλαδή το 50% του ζητήματος: Η δίκαιη κατανομή των εσόδων». Πριν κάποιες βδομάδες η Αγκυρα είχε και πάλι υπογραμμίσει ότι αν υπάρξει «συμβιβασμός μεταξύ των δύο κρατών (σ.σ. αναφερόμενη με αυτόν τον όρο σε ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά), τότε θα λυθούν τα μισά προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου».

Ολα αυτά την ώρα που ακόμα και επικριτές διαφόρων επιλογών της Τουρκίας, όπως ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ, περιέγραφαν προσδοκίες να γίνει η Τουρκία «ο εποικοδομητικός εταίρος στην περιοχή που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι».

Ο δε πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία, Ορεν Ανόλικ, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει γενικά για την περιοχή η αναθέρμανση των σχέσεων της χώρας του με την Τουρκία - στο φόντο και των ενεργειακών παζαριών - είπε πως «πιστεύουμε ότι αυτό δημιουργεί ένα είδος τριγώνου εντός του οποίου μπορούμε όλοι να εργαστούμε μαζί στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα, και οι αραβικές και μουσουλμανικές χώρες».

Συνεχής κινητικότητα σε Αλεξανδρούπολη και Εβρο

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μενέντεζ

Συνεχίζεται η κινητικότητα σε Αλεξανδρούπολη και τον Εβρο γενικότερα, στη μετατροπή της περιοχής σε «Σούδα του Βορρά», καθώς εντείνεται η διεκπεραίωση μέσω του λιμένα, του οδικού και σιδηροδρομικού της δικτύου, αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς και από τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Συνέπεια της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις Βάσεις, που βάζει την ακριτική πόλη στο στόχαστρο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκε η μετακίνηση τεθωρακισμένων και άλλων στρατιωτικών οχημάτων των ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων από το λιμάνι προς τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο κάθετος άξονας της Εγνατίας προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα γέμισε από φάλαγγες με τεθωρακισμένα οχήματα του ιταλικού στρατού, που φορτωμένα σε φορτηγά προωθούνται προς χώρες της Βαλκανικής και της Βαλτικής. Τα οχήματα αυτά είχαν φτάσει προηγούμενα με το πλοίο «SEVERINE» στην Αλεξανδρούπολη, η οποία έχει μπει πλέον στον σχεδιασμό και άλλων ΝΑΤΟικών χωρών, πέραν ΗΠΑ και Βρετανίας που την χρησιμοποιούσαν από πριν.

Εξάλλου, στην πόλη έδεσε για δεύτερη φορά μέσα σε δυο μήνες τα ξημερώματα της Παρασκευής και το βρετανικό φορτηγό πλοίο «EDDYSTONE», που για λογαριασμό του βρετανικού υπουργείου Αμυνας μετακινεί δυνάμεις τους προς και από τα μέτωπα αντιπαράθεσης με άλλα κέντρα. Ο βρετανικός στρατός έχει εγκαταστήσει πλέον στο ακριτικό λιμάνι μόνιμο στρατιωτικό σύμβουλο, ενώ αναμένεται πως και άλλες ΝΑΤΟικές χώρες θα πράξουν το ίδιο τις επόμενες βδομάδες. Οι «αποβάσεις» ΑμερικανοΝΑΤΟικών θα συνεχιστούν με πυκνό πρόγραμμα, καθώς στο λιμάνι αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβρη ακόμα ένα αμερικανικό μεταγωγικό για τη φορτοεκφόρτωση στρατιωτικού εξοπλισμού.

Παραπέρα, στον νότο, στην ...κανονική Σούδα έδεσε το υποβρύχιο των Αμερικανών «USS Florida», για προγραμματισμένη επίσκεψη, όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Αλλωστε η αξία της Αλεξανδρούπολης, της Σούδας και των υπόλοιπων υποδομών στα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, όπως και για τη διακίνηση του αμερικανικών συμφερόντων LNG προς τις ευρωπαϊκές αγορές, τονίστηκε στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή το απόγευμα στο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος επιθεώρησε ο ίδιος πρόσφατα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Μητσοτάκης εξήρε την «προσφορά» του στην «ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», με ιδιαίτερη αναφορά στη νομοθετική πρωτοβουλία Μενέντεζ «Νόμος περί Αμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας», που σηματοδοτεί τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, ενώ έγινε συζήτηση για τις «προοπτικές στενότερης συνεργασίας» ενόψει και του Δ' Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Οκτώβρη.

Συζητήθηκαν ακόμη οι διεθνείς εξελίξεις με αιχμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Μενέντεζ εξέφρασε την «εκτίμησή» του για την «ξεκάθαρη στάση της κυβέρνησης, που στήριξε από την πρώτη στιγμή την Ουκρανία προσφέροντας ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό», όπως ειπώθηκε, και στάθηκε ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετική» την «εξέλιξη» της περιοχής, εκτιμώντας πως «θα αποτελέσει γεωστρατηγικό κέντρο για την Ελλάδα, για την περιοχή, αλλά και για τους Συμμάχους. Θεωρώ πως έχει απεριόριστες δυνατότητες».

Πατριδογνωμόνιο
Βαλκάνια παίξε - κλάψε

Η γειτονιά είναι σημαντικό πράγμα. Ακόμα και η εξαθλιωμένη ή η πολυτελής κι απρόσιτη. Είναι σαν την αναγκαστική επιλογή συγκάτοικου στα καλά και στα κακά της ποιότητας ζωής. Από τον θόρυβο και το παρκάρισμα ως την πλημμύρα, τη φωτιά, τους υπονόμους και τη συμπεριφορά του διπλανού, του από πάνω και του από κάτω. Η γειτονιά είναι ο χώρος που μπορεί το σπίτι σου να το μικρύνει και να το κάνει κόλαση ή να το μεγαλώσει και να το κάνει νησίδα ηρεμίας ή και καταφύγιο.

Αν βάλουμε τη γειτονιά στο γεωπολιτικό επίπεδο, όλα τούτα γίνονται πιο κατανοητά και φρικωδώς απλά. Ετσι σιγά σιγά μιλώντας χρόνια και συλλέγοντας εμπειρίες από τις στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης για ένταξη σε θηριώδεις ενώσεις συμφερόντων και συμμαχίες δολοφονικές, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η γειτονιά μας υποβαθμίστηκε, έχασε τη σημασία της για τους πολλούς, και μετά από μια οδυνηρή δεκαετία οικονομικής ασφυξίας, και δυο χρόνια τρόμου και εγκλεισμού της πανδημίας, χάσαμε τον μπούσουλα στον δρόμο για μια εξατομικευμένη επιβίωση και το δόγμα της ατομικής ευθύνης, που στην πραγματικότητα ντύνει, στολίζει και νοικοκυρεύει το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Ετσι στα ψιλά του ενημερωτικού συρμού, τελευταία θέση στο τελευταίο βαγόνι στη Β. Μακεδονία, τα Σκόπια κήρυξαν τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης, καταρχάς για τριάντα μέρες!... Η πρίζα και η λάμπα εφιάλτης στους ονομαστικώς αμφισβητούμενους εδώ και δεκαετίες γείτονες, των οποίων το μεν έδαφος ελέγχεται από ΝΑΤΟαμερικάνικες δυνάμεις, ο εναέριος χώρος από ελληνικές και ο επενδυτικός από τούρκικες... Και ποιος δίνει ένα (σεντ)-φράγκο γι' αυτή την είδηση. Πιθανόν ούτε αυτοί που πανηγύριζαν, είτε προ ετών για τη συμφωνία περί ονόματος, είτε προ μηνών μετά το άνοιγμα του μετώπου στην Ουκρανία, όταν η ελληνική κυβέρνηση καυχιόταν ότι καλύπτει «τις έκτακτες ενεργειακές ανάγκες της γείτονος». Θα ξεπαγιάσουν; Θα βυθιστούν στο σκοτάδι και ως «Μακεδόνες» και ως Βορειομακεδόνες; Σ' ένα διάλειμμα υποκλοπής της συλλογικής μας νοημοσύνης, ίσως κάποιοι αρχίσουν να ψελλίζουν διάφορα περί αστάθειας στη γειτονιά μας.

Οπότε ας πάμε λίγο βορειότερα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου το επικείμενο ενεργειακό ξεπάγιασμα υπερκαλύπτεται από τον κίνδυνο πυροδότησης μιας ένοπλης σύγκρουσης, ενός πολέμου, καθώς εντείνονται υποδαυλιζόμενες από ευρωΝΑΤΟικές δυνάμεις οι τάσεις απόσχισης του σέρβικου κομματιού της ταλαίπωρης αυτής νεοχώρας, με τους Κροάτες έτοιμους να ενσωματώσουν το κροατόφωνο μουσουλμανικό κομμάτι της. Η μακεδονική σαλάτα έχει μπει σ' ένα μπλέντερ πολτοποίησης των λαών, αφού πρώτα κόπηκε σε φιλετάκια - προτεκτοράτα επιρροής των ευρωαμερικανικών συμφερόντων.

Στις λεωφόρους που βαφτίστηκαν ΝΑΤΟ και ΚΛΙΝΤΟΝ της βαλκανικής μας γειτονιάς, οι λάμπες σβήνουν και τα τρακαρίσματα έρχονται μαζί με τις οιμωγές της νέας δυστυχίας, στην εποχή της κατά Μακρόν του τέλους της αφθονίας.

Κι όμως υπάρχει σχέδιο γι' αυτήν τη γειτονιά, από το οποίο δεν εξαιρείται ούτε η Ελλάδα. Κι αυτό είναι η ενοποίηση μιας μεγάλης κρίσιμης μάζας κακοπληρωμένων, υποπληρωμένων ή και άνεργων εργαζομένων. Θα ενοποιηθούν σ' έναν πολτό του φθηνού επιβιωτικού μεροκάματου και της επιδοματικής εξάρτησης. Αυτό το φθηνό εργατικό δυναμικό θα καλύψει τις ανάγκες του πολυεθνικού κεφαλαίου, που ζορίζεται στην Κίνα, την Ινδία, τον πόλεμο και το τείχος των μέτρων προς τη Ρωσία.

Γι' αυτό ξαφνικά βλέπουμε να στήνουν μονάδες παραγωγής, κέντρα τεχνολογικά κι άλλα τέτοια σπουδαία επενδυτικά «πρότζεκτς», διάσημοι κολοσσοί του φαρμάκου, των όπλων, των υπολογιστών. Σε κλειδωνισμένα, άφραγκα, ενεργειακά φτωχά και αποσχιστικά εκπλειστηριασμένα Βαλκάνια, οι κολοσσοί θα εισπράξουν και την υπεραξία εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού φτωχοποιημένων επιστημόνων, παρέχοντας συνάμα και καλό κλίμα, και ανθρώπινες κοινωνίες, ως μαγνήτη για ψηφιακούς μετανάστες που καταφθάνουν ως περιφερειακά αφεντικά.

Στο κάτω κάτω της γραφής τι είναι λίγο ακόμα αίμα και λίγη αναταραχή στα Βαλκάνια, τη γειτονιά που θέλουν να μετατρέψουν σε γωνιά της ΝΑΤΟικής επικράτειας, όπου βρίσκεις φθηνά εργατικά χέρια, φθηνά επιστημονικά μυαλά και στρατιές φθηνών κουστουμαρισμένων πολιτικών επιστατών. Στον εικοστό πρώτο αιώνα εκείνο το ψευδοπερήφανο εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε - γέλασε, γίνεται για μας χωρίς εμάς, εδώ παίξε - κλάψε.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ