ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ / ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Υπόσχεση ότι οι αγώνες για τα δίκια του λαού θα συνεχιστούν

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για το Μπλόκο

Τους εκτελεσμένους αγωνιστές του αιματοβαμμένου Μπλόκου της Κοκκινιάς, μιας ακόμα θηριωδίας των ναζί και των συνεργατών τους τον Αύγουστο του 1944, τίμησαν με εκδήλωση που πραγματοποίησαν, τη Δευτέρα, στο κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Επίσης ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκαιας - Ρέντη με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κατηφέ και εκπρόσωποι των Παραρτημάτων Κερατσινίου, Κορυδαλλού και Πειραιά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ηταν 17 Αυγούστου του 1944, όταν Γερμανοί χωροφύλακες και γερμανοτσολιάδες μάζεψαν όλους τους άνδρες δεκατεσσάρων έως εξήντα ετών, σύνολο 20 χιλιάδες περίπου, στην πλατεία Οσίας Ξένης στην Κοκκινιά. Από όλους αυτούς 8.000 κλείστηκαν στο Χαϊδάρι και απ' αυτούς 1.000 σύρθηκαν στα κάτεργα της Γερμανίας όμηροι, απ' όπου πολλοί δεν γύρισαν ποτέ. 76 εκτελέστηκαν στη Μάντρα κατά τη διάρκεια του Μπλόκου, άλλοι 50 εκτελέστηκαν στα Αρμένικα, 40 κάηκαν στο Σχιστό και άλλοι δολοφονήθηκαν στους δρόμους και στα σπίτια τους. Περισσότερα από 300 ήταν τα θύματα μιας ακόμα από τις θηριωδίες των ναζί κατακτητών.

Στην ομιλία του, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του Μπλόκου, θύμισε ότι παρά τον τραγικό απολογισμό η πόλη δεν γονάτισε, το ΕΑΜ δεν νικήθηκε. Το ΚΚΕ κράτησε όπως πάντα τη σημαία του αγώνα και της ελπίδας για όλο το επόμενο διάστημα μέχρι την αποχώρηση των Γερμανών.

«Αλλά και σήμερα», συνέχισε, «σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας για το ποιος ιμπεριαλιστικός πόλος θα κερδίσει περισσότερα, εμείς θυμίζουμε ποιος διαχρονικά τα πληρώνει αυτά. Ο λαός. Ο λαός που πριν κάποια χρόνια στις ίδιες περιοχές ζούσε αρμονικά και αδελφωμένα επί Σοβιετικής Ενωσης. Γι' αυτό και τα πανηγύρια με μπροστάρη την ΕΕ για τη μέρα κατά των ολοκληρωτισμών, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τον ναζισμό με τον κομμουνισμό. Προσπαθούν να αλλάξουν την Ιστορία και το παρελθόν επειδή φοβούνται το μέλλον. Γι' αυτό κι εμείς, κατέληξε, μαζευόμαστε εδώ όχι για να κάνουμε ένα τυπικό μνημόσυνο, αλλά για να υποσχόμαστε πάντα ότι με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, ο αγώνας για τα δίκια της εργατικής τάξης, του λαού θα συνεχίζεται».

Στην εκδήλωση, που ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο νεκρών, στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους των Κομματικών Οργανώσεων Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ ο Δημήτρης Τζαφάλιας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, των Οργανώσεων Νίκαιας - Ρέντη της ΚΝΕ η Κωνσταντίνα Λυμπριτάκη, μέλος του Γραφείου του ΤΣ Πειραιά της ΚΝΕ, και εκ μέρους του Παραρτήματος Κοκκινιάς ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ο πρόεδρός του Παναγιώτης Γεωργόπουλος.

ΕΒΡΟΣ
Εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Φερών και του Διδυμότειχου από τους ναζί

Εκδηλώσεις με αφορμή τα 78 χρόνια από την απελευθέρωση των Φερών και του Διδυμότειχου από τους ναζί κατακτητές πραγματοποίησαν την Κυριακή και τη Δευτέρα η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ, σε συνεργασία με τα Παραρτήματα Αλεξανδρούπολης και Διδυμότειχου - Ορεστιάδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Τη Δευτέρα, στην εκδήλωση στο Διδυμότειχο πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, ενώ μίλησε ο Σταμάτης Γκατζίδης, πρόεδρος του Παραρτήματος Διδυμότειχου - Ορεστιάδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και στέλεχος του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Τριαντάφυλλος Φωτιάδης, αντιπλοίαρχος ε.α. και στέλεχος του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Διδυμότειχου.

Στην αντίστοιχη εκδήλωση στην πλατεία των Φερών μίλησε ο Σταύρος Μπάζας, μέλος της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, και χαιρετισμό απηύθυνε ο Τριαντάφυλλος Φωτιάδης.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης Φερών από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ και το Παράρτημα Αλεξανδρούπολης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ στεφάνι κατατέθηκε και εκ μέρους του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Η απελευθέρωση της πρώτης ελληνικής πόλης από τον κατοχικό ζυγό

Μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Μπάζας αναφέρθηκε στα γεγονότα της απελευθέρωσης των Φερών, της πρώτης πόλης της Ελλάδας που απελευθερώθηκε από τον κατοχικό ζυγό, που, όπως είπε, ήταν μία «απελευθέρωση που επέβαλε κυριολεκτικά ο λαός, δείχνοντας την αστείρευτη δύναμη που έχει αν πιστέψει στη δύναμή του και κινητοποιηθεί».

Ηταν 28 Αυγούστου του 1944 και οι κάτοικοι των Φερών και της γύρω περιοχής, σε συνεργασία με το 81ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, με ένα τεράστιο συλλαλητήριο που οργάνωσαν το ΕΑΜ και η ΕΠΟΝ και στο οποίο συμμετείχαν οι Φεριώτες, άντρες και γυναίκες, οι κάτοικοι των γύρω χωριών, οι νέοι, οι μαθητές με τους καθηγητές τους, περικύκλωσαν με απίστευτη γενναιότητα το στρατόπεδο των Γερμανών, που με το χέρι στη σκανδάλη τους σημάδευαν.

Σύσσωμος ο λαός όμως δεν έκανε πίσω, αλλά απαίτησε από τον κατοχικό στρατό να φύγει και να τους παραδώσει την πόλη. Οι Γερμανοί βρέθηκαν σε αμηχανία και αιφνιδιάστηκαν βλέποντας την αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων και με το ηθικό τους κλονισμένο, καθώς η ροή του πολέμου είχε αλλάξει ολοφάνερα εναντίον τους στο ανατολικό μέτωπο. Κάτω λοιπόν από αυτό το κλίμα, ο Γερμανός διοικητής των κατοχικών δυνάμεων κάλεσε τον Αθηνόδωρο Κατσαβουνίδη, που ήταν ο διοικητής των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στον Εβρο και παρέδωσε την πόλη.

Στον χαιρετισμό του, ο Τριαντάφυλλος Φωτιάδης ανέφερε πως τα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης των Φερών παραμένουν και σήμερα επίκαιρα, καθώς σε όλη την Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια επιχείρηση διαστρέβλωσης της Ιστορίας και συκοφάντησης του σοσιαλισμού με την ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό - ναζισμό.

«Η ΕΕ έχει μετατρέψει σε επίσημη πολιτική και ιδεολογία τον αντικομμουνισμό», τόνισε, «ξεπλένοντας με αυτόν τον τρόπο τα αίσχη του καπιταλιστικού συστήματος. Παράλληλα, εξοπλίζουν νεοναζιστικές ομάδες και γκρεμίζουν τα αγάλματα του ηρωικού Κόκκινου Στρατού και της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Αυτές είναι οι "αξίες" και τα "ιδανικά της". Στην πατρίδα μας, με τις ευλογίες όλων των αστικών κυβερνήσεων, προσπαθούν να διαγράψουν την ιστορική μνήμη και να αποσιωπήσουν τον ρόλο του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος, στην πάλη κατά της ξένης κατοχής και της ντόπιας αστικής εξουσίας».

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη

-- Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Τρικάλων με επικεφαλής τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της Επιτροπής Θεσσαλίας του Κόμματος και περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», θα επισκεφτεί τον δήμο Φαρκαδόνας. Στις 7 μ.μ. θα έχει συνάντηση με τους πληγέντες του καταστροφικού σεισμού του Μάρτη 2021 και τους κατοίκους του Ζάρκου στον καταυλισμό των σεισμοπαθών, ενώ στις 8.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση - συζήτηση στο Γριζάνο, στο καφενείο «Λίτσιος».

-- Η ΚΟΒ Παραλίας - Μεσσάτιδας - Βραχνέικων Αχαΐας θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με θέμα «Τόλμησε στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ - "Ασπίδα" για το τώρα, ελπίδα για το αύριο», στις 8 μ.μ. στο Θεατράκι της Κρήνης. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας.

Bιβλιοπαρουσιάσεις της έκδοσης «1922 - Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή»

Συνεχίζονται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ οι εκδηλώσεις παρουσίασης της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «1922 - Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ, ως εξής:

Σήμερα Τετάρτη

-- Από την Τομεακή Οργάνωση Ανατολικής Θεσσαλονίκης, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία δημαρχείου Καλαμαριάς. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, και στο εμβληματικό του έργο «Μικρά Ασία». Συμμετέχουν: Mαρία Φραγκούλη, Λάμπρος Καφκούλας, Λεωνίδας Mουλαγιαννιός, Nίκος Ταλέας, Tριαντάφυλλος Χαλκιάς, Γιάννης Φιλιππουπολίτης, Λεωνίδας Κυρίδης, Θωμάς Κωστούλας.

-- Από την Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της συνοικίας του Αγίου Κωνσταντίνου. Θα μιλήσει ο Βασίλης Μόσχος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

-- Από την ΤΕ Τρικάλων στην Αγία Μονή, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Δημήτρη Μητροπάνου. Θα μιλήσει η Γεωργία Καπέτη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ