Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ / ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Υπόσχεση ότι οι αγώνες για τα δίκια του λαού θα συνεχιστούν

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για το Μπλόκο

Τους εκτελεσμένους αγωνιστές του αιματοβαμμένου Μπλόκου της Κοκκινιάς, μιας ακόμα θηριωδίας των ναζί και των συνεργατών τους τον Αύγουστο του 1944, τίμησαν με εκδήλωση που πραγματοποίησαν, τη Δευτέρα, στο κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Επίσης ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκαιας - Ρέντη με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κατηφέ και εκπρόσωποι των Παραρτημάτων Κερατσινίου, Κορυδαλλού και Πειραιά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ηταν 17 Αυγούστου του 1944, όταν Γερμανοί χωροφύλακες και γερμανοτσολιάδες μάζεψαν όλους τους άνδρες δεκατεσσάρων έως εξήντα ετών, σύνολο 20 χιλιάδες περίπου, στην πλατεία Οσίας Ξένης στην Κοκκινιά. Από όλους αυτούς 8.000 κλείστηκαν στο Χαϊδάρι και απ' αυτούς 1.000 σύρθηκαν στα κάτεργα της Γερμανίας όμηροι, απ' όπου πολλοί δεν γύρισαν ποτέ. 76 εκτελέστηκαν στη Μάντρα κατά τη διάρκεια του Μπλόκου, άλλοι 50 εκτελέστηκαν στα Αρμένικα, 40 κάηκαν στο Σχιστό και άλλοι δολοφονήθηκαν στους δρόμους και στα σπίτια τους. Περισσότερα από 300 ήταν τα θύματα μιας ακόμα από τις θηριωδίες των ναζί κατακτητών.


Στην ομιλία του, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του Μπλόκου, θύμισε ότι παρά τον τραγικό απολογισμό η πόλη δεν γονάτισε, το ΕΑΜ δεν νικήθηκε. Το ΚΚΕ κράτησε όπως πάντα τη σημαία του αγώνα και της ελπίδας για όλο το επόμενο διάστημα μέχρι την αποχώρηση των Γερμανών.

«Αλλά και σήμερα», συνέχισε, «σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας για το ποιος ιμπεριαλιστικός πόλος θα κερδίσει περισσότερα, εμείς θυμίζουμε ποιος διαχρονικά τα πληρώνει αυτά. Ο λαός. Ο λαός που πριν κάποια χρόνια στις ίδιες περιοχές ζούσε αρμονικά και αδελφωμένα επί Σοβιετικής Ενωσης. Γι' αυτό και τα πανηγύρια με μπροστάρη την ΕΕ για τη μέρα κατά των ολοκληρωτισμών, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τον ναζισμό με τον κομμουνισμό. Προσπαθούν να αλλάξουν την Ιστορία και το παρελθόν επειδή φοβούνται το μέλλον. Γι' αυτό κι εμείς, κατέληξε, μαζευόμαστε εδώ όχι για να κάνουμε ένα τυπικό μνημόσυνο, αλλά για να υποσχόμαστε πάντα ότι με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, ο αγώνας για τα δίκια της εργατικής τάξης, του λαού θα συνεχίζεται».

Στην εκδήλωση, που ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο νεκρών, στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους των Κομματικών Οργανώσεων Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ ο Δημήτρης Τζαφάλιας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, των Οργανώσεων Νίκαιας - Ρέντη της ΚΝΕ η Κωνσταντίνα Λυμπριτάκη, μέλος του Γραφείου του ΤΣ Πειραιά της ΚΝΕ, και εκ μέρους του Παραρτήματος Κοκκινιάς ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ο πρόεδρός του Παναγιώτης Γεωργόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ