Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Αντιπαράθεση με Ρωσία από Ουκρανία έως Αφρική

Ατυπες Σύνοδοι των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ γίνονται στην Πράγα (η Τσεχία έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ), με κύριο θέμα την αντιπαράθεση με τη Ρωσία όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε ζώνες μέχρι την Αφρική, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, χτες έγινε η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας. Σύμφωνα με την τσεχική προεδρία, το βασικό θέμα της συνάντησης ήταν «η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και ο αντίκτυπός της στην ασφάλεια των κρατών - μελών της ΕΕ». Στη συζήτηση πήραν μέρος και ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι υπουργοί Αμυνας συζήτησαν επίσης «την επιρροή της ρωσικής δραστηριότητας στην Αφρική, με ιδιαίτερη έμφαση στις δεσμεύσεις της ΕΕ στην περιοχή» (βλ. ευρωενωσιακές στρατιωτικές αποστολές).

Ακολούθησε συνεδρία με βάση «Ανάλυση Επενδυτικών Κενών στην Αμυνα της ΕΕ» (EU Defence Investment Gap Analysis), ενώ η Σύνοδος έκλεισε με «γεύμα εργασίας» των υπουργών Αμυνας, με συμμετοχή και του Ουκρανού ομολόγου τους Ολέκσι Ρέζνικοφ, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στη σύνοδο μετείχε και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, o οποίος στη συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία εξέφρασε την «ανησυχία» του για τις «σοβαρές επιπτώσεις» του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ επεσήμανε την «ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών για τον τερματισμό του», την ίδια ώρα που ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά». Επίσης, υπογράμμισε την «ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας και τη διασφάλιση της ενότητας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, με βάση τη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ».

Εξάλλου, τόνισε τη σημασία της «στρατηγικής αυτονομίας» της Ευρώπης (να δρα και ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, αν χρειαστεί, για να υπερασπιστεί συμφέροντά της) «και τη συμβολή, στο πλαίσιο αυτό, μελλοντικών προγραμμάτων, όπως οι κοινές προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού, βάσει της Πρότασης Κανονισμού της ΕΕ για τις Κοινές Προμήθειες και απαλλαγής τους από ΦΠΑ», αλλά και ζητώντας την εξαίρεση των κοινών προμηθειών από τα υφιστάμενα κριτήρια του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Στο «γεύμα εργασίας» με τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος έσπευσε να υπενθυμίσει τη «συνεισφορά» της ελληνικής κυβέρνησης και σε πολεμικό υλικό, καθώς και τη σημασία πλήρους εφαρμογής των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Ανέφερε επίσης ότι κατά τη συζήτηση για πρόταση Αποστολής ΕΕ «Στρατιωτικής Συνδρομής» στην Ουκρανία, για στρατιωτική εκπαίδευση, «πρέπει να ληφθεί υπόψη σύνολο πτυχών και παραγόντων που αφορούν στην ανάπτυξή της».

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο υπουργός Αμυνας είχε συναντήσεις με την υφυπουργό Αμυνας του ομοσπονδιακού υπουργείου Αμυνας της Γερμανίας κ. Σιέμτγιε Μέλλερ και τον υπουργό Αμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνύ. Στο παρασκήνιο τρέχει μεγάλο παζάρι για τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, όπως και για την παραπέρα μετακίνηση οπλισμού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, με αναπλήρωσή του - υποτίθεται - από τη Γερμανία.

Χτες εξάλλου ξεκίνησε η διήμερη άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Σύμφωνα με την τσεχική προεδρία στο μενού ήταν «δύο βασικά θέματα: Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και οι σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική».

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες στη συζήτηση για την Αφρική, τονίστηκε ότι «η ΕΕ παρέχει άμεση και μακροπρόθεσμη βοήθεια ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα», εξ ου και η συζήτηση κάλυψε «το μέλλον της αποστολής EUTM Mali και άλλων εμπλοκών της ΕΕ στην περιοχή, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της ρωσικής παραπληροφόρησης και την ενίσχυση των επαφών με χώρες της Αφρικής».

Σήμερα οι υπουργοί εστιάζουν στις «παγκόσμιες συνέπειες της ρωσικής εισβολής, καθώς και σε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας». Συζητούν επίσης τις «ευρωπαϊκές προοπτικές» Ουκρανίας, Μολδαβίας και Γεωργίας (το λεγόμενο Associated Trio) και το μέλλον της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Θα παρατεθεί εξάλλου «γεύμα εργασίας» στους υπουργούς Εξωτερικών Μολδαβίας, Γεωργίας και Ουκρανίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές και λιμάνια της Οδησσού (2023-07-20 00:00:00.0)
Ο πόλεμος είναι «μαραθώνιος» και όχι «σπριντ», διαμηνύουν ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ (2023-06-16 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικά συστήματα αεράμυνας και δισ. δολάρια οικονομικής στήριξης στο Κίεβο (2022-10-14 00:00:00.0)
Σε πρώτο πλάνο η παραπέρα ενίσχυση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη (2022-06-08 00:00:00.0)
«Λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης με Ρωσία για τις «στρατηγικής σημασίας ζώνες» (2022-02-18 00:00:00.0)
Βαθιά μπλεγμένη στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στο Ουκρανικό (2022-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ