Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΑΤΟικά συστήματα αεράμυνας και δισ. δολάρια οικονομικής στήριξης στο Κίεβο

Τα συστήματα αεράμυνας βρίσκονται μεταξύ άλλων στο επίκεντρο διεργασιών τόσο για επιπλέον αποστολές στην Ουκρανία όσο και για ανάπτυξη «ασπίδας» στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Τα συστήματα αεράμυνας βρίσκονται μεταξύ άλλων στο επίκεντρο διεργασιών τόσο για επιπλέον αποστολές στην Ουκρανία όσο και για ανάπτυξη «ασπίδας» στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Στο «πλευρό της Ουκρανίας» για «όσο διάστημα χρειαστεί» δήλωσαν χτες οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ, που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 3), στη νέα φάση επικίνδυνης κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Ηταν η πρώτη σύνοδος του ΝΑΤΟ μετά τα δημοψηφίσματα και τα διατάγματα προσάρτησης του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια από τη Ρωσία, μετά τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας και το μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε πολλές ουκρανικές πόλεις - το οποίο συνεχίστηκε και χτες - ενώ παράλληλα συνεχίζονται η «πυρηνική ρητορική» και οι εκατέρωθεν «προειδοποιήσεις».

«Θα ενισχύσουμε την υποστήριξή μας και συγκεκριμένα θα παράσχουμε περισσότερη αεροπορική αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία», δήλωσε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, πριν τη σύνοδο των υπουργών.

Από την πλευρά του, ο Οστιν επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν «κάθε σπιθαμή της επικράτειας του ΝΑΤΟ - εάν και όταν χρειαστεί». Την ίδια στιγμή και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, επιδιώκουν να «ηγηθούν» στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Προχτές η «Ομάδα Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας», μια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με τη συμμετοχή περίπου 50 κρατών, συνεδρίασε στις Βρυξέλλες και εξέτασε λίστα του Κιέβου με εξοπλισμούς που έχει ανάγκη, κυρίως αντιαεροπορικά συστήματα και συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων.

«Πολεμούμε μια μεγάλη χώρα που έχει πολύ εξοπλισμό και πολλούς πυραύλους», είπε χθες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ισχυριζόμενος πως «έχουμε περίπου το 10% από αυτά που χρειαζόμαστε».

Στο μεταξύ η εν λόγω Κοινοβουλευτική Συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα στο οποίο η Ρωσία χαρακτηρίζεται ως «τρομοκρατικό καθεστώς». Από τα 612 μέλη του συμβουλίου, 100 ήταν παρόντα, 99 υπερψήφισαν και ένα απείχε.

«Ευρωπαϊκή Αεράμυνα» με πρωτοβουλία της Γερμανίας

Η Γερμανία και άλλες 14 ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ έχουν στόχο να προμηθευτούν από κοινού συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που θα προστατεύουν το ευρωπαϊκό έδαφος, και μεταξύ των επιλογών τους είναι το ισραηλινό σύστημα Arrow 3, το αμερικανικό Patriot και το γερμανικό IRIS-T, ανακοίνωσε το Βερολίνο.

«Με αυτή την πρωτοβουλία, ανερχόμαστε στο ύψος της κοινής ευθύνης μας για την ασφάλεια στην Ευρώπη - συνδυάζοντας τους πόρους μας», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Κρ. Λάμπρεχτ, στη διάρκεια τελετής στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου οι 15 χώρες υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για τη λεγόμενη «Ασπίδα του Ευρωπαϊκού Ουρανού» (European Sky Shield).

Η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει συνολικά τα μισά μέλη του ΝΑΤΟ: Γερμανία, Βρετανία, Σλοβακία, Νορβηγία, Λετονία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Τσεχία, Φινλανδία, Λιθουανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σλοβενία, Εσθονία.

Χερσαία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας λείπουν από πολλά ευρωπαϊκά κράτη, «πρέπει να καλύψουμε γρήγορα αυτά τα κενά, ζούμε σε απειλητικούς, επικίνδυνους καιρούς», επισήμανε η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας.

«Θα εργαστούμε με ταχύτητα για τα πρώτα κοινά προγράμματα, η κοινή αγορά μονάδων Patriot είναι ένα απ' αυτά, καθώς και του σύγχρονου συστήματος IRIS-T», που κατασκευάζεται από τη γερμανική εταιρεία «Diehl». Επίσης θα συζητηθεί η προμήθεια του Arrow 3, που κατασκευάζεται από τον όμιλο «Israel Aerospace Industries» (IAI) και αντιμετωπίζει απειλές στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας και «είναι το σωστό σύστημα για την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη», σύμφωνα με την Λάμπρεχτ.

Σημειώνεται πάντως ότι από το όλο σχέδιο «λείπουν» η Πολωνία και η Γαλλία, καθώς προωθούν δικούς τους σχεδιασμούς στο πεδίο της αεράμυνας.

«Δεν υπάρχει πια ο κόσμος όπου οι ΗΠΑ παρέχουν την ασφάλειά μας και η Κίνα και η Ρωσία την οικονομική μας ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, μιλώντας σε πρέσβεις της ΕΕ, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τις επιδιώξεις της ΕΕ για τη λεγόμενη «αυτονομία» σε στρατηγικούς τομείς.

Εκτίμησε πως «οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν τις συνέπειες μιας μακρόχρονης διαδικασίας». «Η πρόοδός μας βασίστηκε στη φθηνή Ενέργεια από τη Ρωσία και στην πρόσβαση στην τεράστια κινεζική αγορά», συνέχισε, προσθέτοντας πως είναι απαραίτητη «μια βαθιά αναδιάρθρωση της ευρωπαϊκής οικονομίας» χωρίς να προκύψουν νέες εξαρτήσεις.

«Το θέμα της ασφάλειάς μας ανατέθηκε στις ΗΠΑ και παρόλο που οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον είναι άριστες σήμερα, ποιος ξέρει τι θα συμβεί σε λίγα χρόνια», επισήμανε.

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κατά των προσαρτήσεων στη Ρωσία

Η Γενική Συνέλευση (ΓΣ) του ΟΗΕ ψήφισε την Τετάρτη το βράδυ με συντριπτική πλειοψηφία ένα ψήφισμα που χαρακτηρίζει άκυρη και παράνομη την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών, αξιώνει οι περιοχές αυτές να επιστραφούν στο Κίεβο και να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από την ουκρανική επικράτεια. Καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει καμία από τις εδαφικές διεκδικήσεις της Ρωσίας και υποστηρίζει την αποκλιμάκωση μέσω διαπραγματεύσεων.

Το ψήφισμα κατατέθηκε στη ΓΣ μετά από βέτο που είχε ασκήσει η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Επίσης η Μόσχα ζητούσε να γίνει μυστική ψηφοφορία στη ΓΣ για να μην ασκηθούν πιέσεις σε χώρες να το στηρίξουν, με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, να χαρακτηρίζει την ψηφοφορία «αποτέλεσμα διπλωματικής τρομοκρατίας».

Το - συμβολικής σημασίας - ψήφισμα εγκρίθηκε με 143 ψήφους υπέρ, 5 κατά (Ρωσία, Λευκορωσία, Βόρεια Κορέα, Συρία, Νικαράγουα) και 35 αποχές (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Νότια Αφρική κ.ά.), παρά τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες και πιέσεις των ΗΠΑ να υπάρξουν «μετακινήσεις» τέτοιων χωρών από την αποχή στο «υπέρ». Οι χώρες που υπερψήφισαν ήταν δυο περισσότερες σε σχέση με ψήφισμα που είχε καταδικάσει τη ρωσική εισβολή.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στα κράτη - μέλη να μην αναγνωρίζουν ρωσικά διαβατήρια που εκδόθηκαν σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, όπως και έγγραφα που εκδίδονται στις αποσχισθείσες δημοκρατίες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας στη Γεωργία.

ΔΝΤ: Δισεκατομμύρια δολάρια για στήριξη της ουκρανικής οικονομίας

Εκτός από τη στρατιωτική, συνεχίζεται και η οικονομική στήριξη του ευρωατλαντικού στρατοπέδου προς την Ουκρανία, που έλαβε πρόσθετη έκτακτη χρηματοδότηση 1,3 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για «ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων, πληρωμή συντάξεων, κοινωνικά προγράμματα και στήριξη της οικονομίας», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Συνολικά, το ΔΝΤ έχει παράσχει στο Κίεβο 2,7 δισ. δολάρια από την αρχή του πολέμου.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι υποστήριξε - με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον - πως θα χρειαστούν 38 δισ. δολάρια για να καλυφθεί το εκτιμώμενο έλλειμμα στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως όση περισσότερη βοήθεια λάβει η Ουκρανία από «διεθνείς δωρητές», «τόσο γρηγορότερα θα τελειώσουμε τον πόλεμο με τη Ρωσία και θα διασφαλίσουμε ότι ένας τόσο βάναυσος πόλεμος δεν θα επεκταθεί σε άλλες χώρες».

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ουκρανία θα επιδιώξει να ενταχθεί σε δανειακό πρόγραμμα του ΔΝΤ, ύψους έως και 20 δισ. δολαρίων.

Με σαφείς αιχμές προς την ΕΕ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Αμερικανίδα υπουργός των Οικονομικών, Τζ. Γέλεν, κάλεσε τους «συμμάχους και συνεργάτες» των ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την υποστήριξη της Ουκρανίας και να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ κάνοντας περισσότερα.

Η Ουάσιγκτον σκοπεύει να αποδεσμεύσει 4,5 δισ. δολάρια για την άμεση υποστήριξη του προϋπολογισμού της Ουκρανίας μέσα στις επόμενες βδομάδες, είπε η Γέλεν. Το Κογκρέσο ενέκρινε τη χρηματοδότηση πριν από δύο βδομάδες, αυξάνοντας τη συνολική και άμεση αμερικανική υποστήριξη του προϋπολογισμού της Ουκρανίας στα 13,5 δισ. δολάρια.

Η Ουάσιγκτον συμμετέχει μαζί με τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ουκρανίας στην αναστολή των δόσεων αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους της Ουκρανίας για αυτήν και την επόμενη χρονιά, ανέφερε η Γέλεν.

Κάλεσμα για απομάκρυνση των αμάχων στη Χερσώνα

Εντείνονται οι μάχες στη Χερσώνα και χτες ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της περιοχής απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να απομακρυνθούν και ζήτησε επίσης τη βοήθεια της Μόσχας για μεταφορά αμάχων στη Ρωσία.

Παράλληλα συνεχίστηκαν χτες τα ρωσικά χτυπήματα στο Κίεβο και άλλες περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας, και τρία μη επανδρωμένα αεροπλάνα, τα οποία χειρίζονταν ρωσικές δυνάμεις, έπληξαν νωρίς το πρωί τη μικρή πόλη Μακάριβ. Η Ουκρανία καταγγέλλει επιθέσεις με ιρανικής κατασκευής UAVs τύπου Σαχίντ-136 τις τελευταίες βδομάδες.

Στα νότια η πόλη Μικολάιφ δέχθηκε μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί πενταώροφη πολυκατοικία και αρκετοί άνθρωποι να βρίσκονται στα ερείπια.

Στο Ντονέτσκ, οι φιλορωσικές δυνάμεις υποστήριξαν πως βρίσκονται προ των πυλών του Μπαχμούτ, αφού κατέλαβαν δύο χωριά κοντά σ' αυτή την πόλη, την οποία προσπαθούν από το καλοκαίρι να καταλάβουν.

Ο ουκρανικός στρατός υποστήριξε από την πλευρά του ότι απώθησε τις ρωσικές επιθέσεις στο Ιβάνγκραντ, στο Μπαχμούτ και σε χωριά που βρίσκονται νοτιότερα σ' αυτή τη γραμμή του μετώπου.

Από την άλλη, ουκρανικό βομβαρδισμό δέχτηκε η ρωσική πόλη Μπελγκορόντ. Από τα ουκρανικά πυρά χτυπήθηκε μια πολυκατοικία, αλλά και μια αποθήκη πυρομαχικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ