Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέες προβλέψεις του ΔΝΤ για αυξημένες πιθανότητες διεθνούς ύφεσης

Καθημερινές είναι πλέον οι νέες προβλέψεις και προειδοποιήσεις για την αυξανόμενη πιθανότητα εκδήλωσης διεθνούς ύφεσης. Χτες ήταν η σειρά του ΔΝΤ και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας να κρούσουν τις «καμπάνες» κινδύνου.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εκτίμησε ότι η πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης είναι τώρα περίπου 25%, αλλά το Ταμείο εξακολουθεί να προτρέπει τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να αυστηροποιούν τη νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Τόνισε ότι τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να μειώσουν τον πληθωρισμό, ακόμη και όταν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία εξακολουθεί να μαίνεται, επειδή όπως ανέφερε θα μειωθεί η ζήτηση, θα μειωθούν οι τιμές των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων της Ενέργειας και των τροφίμων και θα μειωθούν οι πιέσεις στην αγορά εργασίας.

Το ίδιο διάστημα, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) παρουσίασε την τελευταία μηνιαία έκθεση, επισημαίνοντας ότι η απόφαση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου έως 2 εκατ. βαρέλια τη μέρα από τον Νοέμβριο θα μπορούσε να «ωθήσει» τη διεθνή οικονομία σε ύφεση, επειδή οι υψηλότερες τιμές θα επιβραδύνουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.

«Με τις αδιάκοπες πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξήσεις των επιτοκίων να έχουν το τίμημά τους, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθούν το σημείο καμπής για μια παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται ήδη στο χείλος της ύφεσης» αναφέρει η έκθεση.

Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία απέρριψε χτες ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες των ΗΠΑ για την εν λόγω απόφαση που πήρε ο ΟPEC+, ενώ η Ουάσιγκτον επαναλαμβάνει καθημερινά πλέον ότι θα υπάρχουν συνέπειες στις σχέσεις των δύο πλευρών.

«Δεν είμαστε απλώς εξαιρετικά απογοητευμένοι από αυτή την κίνηση, αλλά τη βρίσκουμε και κοντόθωρη. Και, όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η απόφαση αυτή θα έχει επιπτώσεις τις οποίες εξετάζουμε αυτή τη στιγμή», ανέφερε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας τονίζεται ότι οι ΗΠΑ πίεσαν το Ριάντ να αναβάλει την απόφαση του OPEC+ για μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής για τουλάχιστον έναν μήνα (με προφανή σκοπό να αποτραπεί το ενδεχόμενο μίας νέας λαϊκής δυσαρέσκειας στις ΗΠΑ για ένα νέο ράλι στις τιμές των καυσίμων κατά τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοέμβρη). Εξηγεί επίσης πως οι σαουδαραβικές αρχές απέρριψαν την πρόταση αυτή γιατί θα είχε «αρνητικές οικονομικές συνέπειες».

Στις ΗΠΑ πάντως η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Τζ. Γέλεν επανέφερε στο τραπέζι την πρόταση για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου προσδιορίζοντάς την στα... 60 δολάρια το βαρέλι. Οπως ισχυρίστηκε, το πλαφόν στο επίπεδο των 60 δολαρίων το βαρέλι θα αρκούσε πιθανώς για τη μείωση των εσόδων της Μόσχας από την Ενέργεια, ενώ θα επέτρεπε και την κερδοφόρα παραγωγή πετρελαίου.

Προσαρμογές σε σχέδια της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη»

Στο μεταξύ, η όξυνση του «ενεργειακού πολέμου» αναγκάζει αρκετές από τις χώρες της ΕΕ να καθυστερήσουν τα σχέδια για ταχύτερη υλοποίηση επενδύσεων στη λεγόμενη «πράσινη οικονομία».

Πληροφορίες του Euractiv που επικαλείται έγγραφο της ΕΕ αναφέρουν πως τα κράτη - μέλη ζητούν πλέον τη μείωση του «ενισχυμένου στόχου» διείσδυσης των ΑΠΕ στην παραγωγή Ενέργειας που είχε προσδιοριστεί στο 45% έως το 2030 κατά το σχέδιο REPowerEU.

Μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται είναι η παραγωγή Ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2030 να περιοριστεί στο 40% και να μην θεωρούνται τα έργα ΑΠΕ «έργα υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος», ώστε να προωθείται η προτεραιότητα επενδύσεων. Αντίθετα υποστηρίζουν πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις λεγόμενες «ζώνες ταχείας ανάπτυξης των ΑΠΕ» με πιθανή παράταση στους χρόνους αδειοδότησης.

Χτες στο μεταξύ, η διαχειρίστρια του γαλλικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου GRTgaz ξεκίνησε για πρώτη φορά την αποστολή φυσικού αερίου απευθείας στη Γερμανία, ενώ παράλληλα η Γερμανία βοηθά τη Γαλλία να αντιμετωπίσει το έλλειμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η κίνηση αποτελεί μέρος σχετικής συμφωνίας μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Κρ. Λίντνερ μιλώντας χτες στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, τόνισε πως η γερμανική κυβέρνηση δίνει μάχη απέναντι στον πληθωρισμό, λέγοντας πως αυτό είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα, προκειμένου να σωθεί η γερμανική οικονομία από την επικείμενη ύφεση. Παράλληλα, ο Λίντνερ κάλεσε την Κίνα να φερθεί «υπεύθυνα» σε ό,τι αφορά το παγκόσμιο εμπόριο. Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Φ. Βίσινγκ ανακοίνωσε συμφωνία με τους ομολόγους του από τα 16 γερμανικά κρατίδια για τη θέσπιση νέας μηνιαίας κάρτας συγκοινωνιών που θα έχει πανεθνική ισχύ και κόστος 49 ευρώ, ώστε να εξοικονομηθούν επιπλέον καύσιμα τον χειμώνα.

Στο 8,2% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του δήλωσε και αυτός πως προτεραιότητα της κυβέρνησής του παραμένει η καταπολέμηση του πληθωρισμού και ότι μένει ακόμη να γίνει «πολλή δουλειά» προς αυτή την κατεύθυνση. Αφορμή έδωσαν τα νέα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία τον Σεπτέμβρη ο πληθωρισμός έφθασε το 8,2% σε ετήσια βάση και μειώθηκε μόλις 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το ίδιο 24ωρο ο νέος υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ (μέχρι πρότινος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα), εμφανίστηκε χτες στη Σόφια και συνεχάρη τη Βουλγαρία για την «εξαιρετική πρόοδο» στους τομείς της ασφάλειας και της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού, στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Explore US 2022». Ο Πάιατ είπε ότι η Βουλγαρία έχει ξεκινήσει δραστηριότητες για να διαφοροποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου και να δημιουργήσει συνδέσεις φυσικού αερίου με γειτονικές χώρες. Ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν βοηθά την Ευρώπη «να επιλύσει τα παγκόσμια ενεργειακά προβλήματα» που έχουν σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ