Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Η Μόσχα επαναφέρει την πρόταση για ενεργειακό κόμβο στην Τουρκία

Και συμφωνίες με «φιλικές ευρωπαϊκές χώρες»

Από τη χθεσινή συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας

Sputnik

Από τη χθεσινή συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας
«Η Τουρκία αποτελεί την πιο αξιόπιστη οδό για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη», είπε χθες ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν στον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), στην Αστάνα.

Προχθές ο Ρώσος Πρόεδρος είχε πει ότι θα μπορούσε να στείλει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της γραμμής του «Νord Stream 2», που δεν έχει υποστεί βλάβες, ενώ κάλεσε την ΕΕ να αποφασίσει μαζί τη Ρωσία για το μέλλον των δύο αγωγών «Nord Stream» στη Βαλτική, που καταλήγουν στη Γερμανία.

Παράλληλα, είπε ο Πούτιν, η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει στη Μαύρη Θάλασσα τις προμήθειες που προορίζονταν για τους «Nord Stream» και να δημιουργήσει στην Τουρκία έναν μεγάλο ενεργειακό κόμβο αερίου για την Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απάντησε ότι η Γερμανία δεν σκέφτεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του «Nord Stream 2», συνολικά δε η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, στον δρόμο για τη λεγόμενη «στρατηγική αυτονομία» της.

«Εάν υπάρχει ενδιαφέρον από την Τουρκία και τους πιθανούς αγοραστές μας (...) για πώληση φυσικού αερίου σε τρίτες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές», σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, θα μπορούσαν να προχωρήσουν τα παραπάνω σχέδια για τον «ΤurkStream».

«Η δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία μπορεί να απαιτήσει συμφωνίες με φιλικές ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Ν. Σουλγκίνοφ. Το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε ακόμα ότι ο αγωγός φυσικού αερίου «TurkStream» δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική στους αγωγούς «Nord Stream», καθώς «έχουν διαφορετική χωρητικότητα».

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας έχουν ήδη δώσει οδηγίες να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της «Gazprom», Αλ. Μίλερ, είχε πει νωρίτερα ότι οι δύο χώρες σκοπεύουν να προχωρήσουν γρήγορα σε συγκεκριμένες συζητήσεις, ενδεχομένως την επόμενη βδομάδα.

Ενας τέτοιος κόμβος στην Τουρκία - συνέχισε ο Πούτιν - θα επιτρέψει και τη ρύθμιση των τιμών, την πώληση φυσικού αερίου σε τιμές αγοράς, «όχι στα ύψη» και χωρίς την «πολιτικοποίηση» του ζητήματος.

Ο Πούτιν ενημέρωσε επίσης τον Ερντογάν για την απόπειρα ανατίναξης τμήματος του «TurkStream» σε ρωσικό έδαφος τον Σεπτέμβρη, ενώ η Μόσχα προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις, μετέδωσε χθες το πρακτορείο «Interfax».

Κατά τ' άλλα, η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, στη νότια Τουρκία, προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και μπορεί να ξεκινήσει η λειτουργία του το επόμενο έτος, κατά την 100ή επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον Πούτιν.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν πρότεινε να κατασκευάσει η Ρωσία δεύτερο πυρηνικό σταθμό στη βόρεια Τουρκία, ωστόσο δεν τοποθετήθηκε δημόσια για τον ενεργειακό κόμβο ρωσικού αερίου.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο οι δύο ηγέτες δεν είχαν συνομιλίες για την Ουκρανία, παρότι τις προηγούμενες μέρες ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Τούρκος Πρόεδρος θα καταθέσει «νέες προτάσεις» για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης.

Μιλώντας στη CICA, ωστόσο, ο Ερντογάν επανέλαβε τις εκκλήσεις για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ουγγαρία θα διατηρήσει την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία

Στο μεταξύ η Ουγγαρία δήλωσε για άλλη μια φορά ότι ενδιαφέρεται να διατηρήσει την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Π. Σιγιάρτο και ενημέρωσε ότι η χώρα του οριστικοποίησε τη συμφωνία με την «Gazprom» αναφορικά με τον μηχανισμό καθυστέρησης πληρωμών για τις παραδόσεις φυσικού αερίου και την αναδρομολόγηση μέσω «TurkStream».

Βάσει 15ετούς συμφωνίας που υπογράφηκε πέρυσι με τη Ρωσία, η Ουγγαρία λαμβάνει 3,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας και επιπλέον 1 δισ. μέσω αγωγού από την Αυστρία.

Μετά από συνομιλίες με την «Gazprom» στη Μόσχα, ο Σιγιάρτο είπε ότι οι αποστολές αυτές θα επαναδρομολογηθούν στον αγωγό «TurkStream», μέσω Σερβίας.

Ο Σιγιάρτο επεσήμανε ακόμα ότι η Ουγγαρία θα διατηρήσει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο επιβολής ευρωενωσιακών κυρώσεων στο ρωσικό αέριο.

Προχωρά η έρευνα για το σαμποτάζ στους «Nord Stream»

Η έρευνα της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Δανίας για το σαμποτάζ στους αγωγούς «Nord Stream» 1 και 2 βρίσκεται σε «καλό δρόμο», αλλά περιπλέκεται λόγω της παρουσίας παλιών πυρομαχικών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στον βυθό της Βαλτικής, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Δανίας Μ. Μποντσκόφ.

Η Σουηδία έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι πρώτες υποβρύχιες επιθεωρήσεις επιβεβαιώνουν το σενάριο του σαμποτάζ, ενώ σύμφωνα με τη Δανία αυτές οι ενέργειες δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς τη συμμετοχή κάποιου κράτους.

Η Ρωσία κάλεσε διπλωμάτες από τη Γερμανία, τη Δανία και τη Σουηδία για να διαμαρτυρηθεί επειδή εκπρόσωποι της Μόσχας και της «Gazprom» αποκλείστηκαν από την έρευνα, ενώ «προφανώς δεν θα αναγνωρίσει τα ψευδοαποτελέσματα μιας τέτοιας έρευνας, εκτός αν εμπλακούν Ρώσοι ειδικοί», ανακοίνωσε χθες το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά της η Σουηδή πρωθυπουργός, Μ. Αντερσον, πρότεινε στη Μόσχα να διεξαγάγει τη δική της έρευνα επιτόπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ