Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παζάρι για τα Ελληνοτουρκικά με σφραγίδα ΝΑΤΟ

Συνάντηση Ακάρ - Παναγιωτόπουλου χτες. Μετά τη συνάντηση με τον Στόλτενμπεργκ, οι δυο τους είχαν διαδοχικές συναντήσεις και με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Λ. Οστιν

Eurokinissi

Στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες μεταφέρθηκε χτες το παζάρι στα Ελληνοτουρκικά, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της λυκοσυμμαχίας και των ΗΠΑ να σπρώχνουν προς το τραπέζι του «διαλόγου» και των επικίνδυνων «διευθετήσεων» για να θωρακιστεί η «ΝΑΤΟική συνοχή» στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Οπως αναφέρεται επισήμως από ελληνικής πλευράς, «υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, και η ανάγκη δημιουργίας κλίματος σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών ζήτησε η τουρκική πλευρά και κράτησε περίπου 40 λεπτά. Ο δε Ν. Παναγιωτόπουλος φέρεται να ζήτησε από τον Ακάρ να σταματήσει η επιθετική ρητορική της Αγκυρας και να πέσουν οι τόνοι, καθώς επίσης να ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο σε ό,τι αφορά τα υπουργεία Αμυνας σημαίνει πρακτικά επανεκκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Μια διαδικασία στην οποία, όπως έχουν αναφέρει αρμόδιοι παράγοντες - γνώστες της υπόθεσης, η Αγκυρα βρίσκει ευκαιρία να βάζει κάθε φορά το σύνολο των απαράδεκτων αξιώσεών της σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Η συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ έγινε αφού πρώτα ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, φρόντισε να έχει προχθές συναντήσεις και με τους δυο.

Αλλωστε, στο ΝΑΤΟ ήδη από το 2020 έχει στηθεί ο περιβόητος «μηχανισμός αποκλιμάκωσης», πλατφόρμα όπου καλούνται οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας να «συζητούν» τα όποια «ζητήματα» ανακύπτουν, ενώ συνεχή είναι τα καλέσματα του γγ του ΝΑΤΟ «οι όποιες διαφορές» να λυθούν σε κλίμα «συμμαχικής συνεννόησης». Εξάλλου, το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει το Αιγαίο - όπου πληθαίνουν υπερπτήσεις, παραβιάσεις και παραβάσεις από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία - ως «ενιαίο επιχειρησιακά χώρο», δίνοντας πρόσθετο «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες για τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Στόλτενμπεργκ ότι «συζητήθηκαν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ουκρανία και την Ανατολική Μεσόγειο», ο δε Ελληνας υπουργός «ενημέρωσε (...) για τις τελευταίες εξελίξεις στην επιθετική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας. Υπογράμμισε ότι υπονομεύουν την ενότητα και τη συνοχή της Συμμαχίας, και την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή σε μια κρίσιμη συγκυρία». Μόνο που είναι ακριβώς αυτή η περιλάλητη «ευρωατλαντική συνοχή» για την οποία μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, προκειμένου να μείνει η Τουρκία αγκιστρωμένη στο δυτικό στρατόπεδο. Τέλος, ο Παναγιωτόπουλος είπε στον Στόλτενμπεργκ ότι «πάγια θέση της Ελλάδας είναι η συνεννόηση και ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την αρχή καλής γειτονίας», έννοιες - λάστιχο στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών.

Παραπέρα, τους δύο υπουργούς φρόντισε να συναντήσει χθες διαδοχικά και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν, ο οποίος διέχεε κατόπιν ότι συζήτησε μαζί τους για «τη συνεχιζόμενη αμυντική συνεργασία και τη σημασία της περιφερειακής σταθερότητας»...

Νωρίτερα, στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου έλεγε για τη συνάντηση των δύο υπουργών ότι «κάθε συνάντηση, κάθε βήμα διαλόγου είναι και ένα βήμα εκτόνωσης της έντασης».

Κληθείς δε να σχολιάσει το γεγονός ότι η έκδοση του νομοσχεδίου περί Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ (NDAA) του 2023, που ενέκρινε η Γερουσία, δεν περιλάμβανε τον πολυδιαφημισμένο «όρο» για την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία (διαλύοντας τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργούσε η κυβέρνηση της ΝΔ όλο αυτό το διάστημα, ότι τάχα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αποτελούν εγγυητές των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας), είπε ότι «πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα πάρει πάρα πολύ χρόνο, για να δούμε πώς θα καταλήξει». Επέμεινε άλλωστε ότι στην κυβέρνηση έχουν «αξιοποιήσει πάρα πολύ σωστά τον χρόνο και για να ενημερώσουμε τις ΗΠΑ για τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τους οποίους θα πρέπει να σκεφτούν την ενδεχόμενη προμήθεια της Τουρκίας με εξοπλιστικό υλικό», καλλιεργώντας ξανά εφησυχασμό για τον ρόλο των «συμμάχων».

Θυμίζουμε ότι οι όροι που είχε καταθέσει ως τροπολογία ο Ρ. Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, αφήνει ανοιχτά «πόρτες και παράθυρα» στις τουρκικές αμφισβητήσεις, αν δεν αποτελεί και «κερκόπορτα» για την αναβάθμισή τους στο πλαίσιο του παζαριού ΗΠΑ - Τουρκίας. Προβλέπει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να πουλήσει F-16 ή να εγκρίνει την αναβάθμισή τους παρά μόνο αν δοθούν «διαβεβαιώσεις» ότι η πώληση θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και ότι τα μαχητικά αυτά «δεν θα χρησιμοποιηθούν για μη εγκεκριμένες (νόμιμες) υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος», να μη χρησιμοποιούνται δηλαδή στις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Κάνει γαργάρα δηλαδή τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου - το εύρος του οποίου δεν αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο για συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζ. Κλέβερλι. Στην ατζέντα είναι η «περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων», οι «εξελίξεις στο ζήτημα της Ουκρανίας», «ενεργειακά ζητήματα», ο «συντονισμός ενεργειών στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, όπως ΝΑΤΟ και ΟΗΕ» και οι «εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Κυπριακό και στη Λιβύη».

  • Διόλου τυχαία, ενώ συζητούσαν οι δύο υπουργοί στις Βρυξέλλες, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχωρούσε - σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ - σε 34 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ καταγράφονταν και 6 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ