Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΒΡΟΣ
Εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Φερών και του Διδυμότειχου από τους ναζί

Εκδηλώσεις με αφορμή τα 78 χρόνια από την απελευθέρωση των Φερών και του Διδυμότειχου από τους ναζί κατακτητές πραγματοποίησαν την Κυριακή και τη Δευτέρα η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ, σε συνεργασία με τα Παραρτήματα Αλεξανδρούπολης και Διδυμότειχου - Ορεστιάδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Τη Δευτέρα, στην εκδήλωση στο Διδυμότειχο πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, ενώ μίλησε ο Σταμάτης Γκατζίδης, πρόεδρος του Παραρτήματος Διδυμότειχου - Ορεστιάδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και στέλεχος του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Τριαντάφυλλος Φωτιάδης, αντιπλοίαρχος ε.α. και στέλεχος του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Διδυμότειχου.

Στην αντίστοιχη εκδήλωση στην πλατεία των Φερών μίλησε ο Σταύρος Μπάζας, μέλος της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, και χαιρετισμό απηύθυνε ο Τριαντάφυλλος Φωτιάδης.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης Φερών από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ και το Παράρτημα Αλεξανδρούπολης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ στεφάνι κατατέθηκε και εκ μέρους του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Η απελευθέρωση της πρώτης ελληνικής πόλης από τον κατοχικό ζυγό

Μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Μπάζας αναφέρθηκε στα γεγονότα της απελευθέρωσης των Φερών, της πρώτης πόλης της Ελλάδας που απελευθερώθηκε από τον κατοχικό ζυγό, που, όπως είπε, ήταν μία «απελευθέρωση που επέβαλε κυριολεκτικά ο λαός, δείχνοντας την αστείρευτη δύναμη που έχει αν πιστέψει στη δύναμή του και κινητοποιηθεί».

Ηταν 28 Αυγούστου του 1944 και οι κάτοικοι των Φερών και της γύρω περιοχής, σε συνεργασία με το 81ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, με ένα τεράστιο συλλαλητήριο που οργάνωσαν το ΕΑΜ και η ΕΠΟΝ και στο οποίο συμμετείχαν οι Φεριώτες, άντρες και γυναίκες, οι κάτοικοι των γύρω χωριών, οι νέοι, οι μαθητές με τους καθηγητές τους, περικύκλωσαν με απίστευτη γενναιότητα το στρατόπεδο των Γερμανών, που με το χέρι στη σκανδάλη τους σημάδευαν.

Σύσσωμος ο λαός όμως δεν έκανε πίσω, αλλά απαίτησε από τον κατοχικό στρατό να φύγει και να τους παραδώσει την πόλη. Οι Γερμανοί βρέθηκαν σε αμηχανία και αιφνιδιάστηκαν βλέποντας την αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων και με το ηθικό τους κλονισμένο, καθώς η ροή του πολέμου είχε αλλάξει ολοφάνερα εναντίον τους στο ανατολικό μέτωπο. Κάτω λοιπόν από αυτό το κλίμα, ο Γερμανός διοικητής των κατοχικών δυνάμεων κάλεσε τον Αθηνόδωρο Κατσαβουνίδη, που ήταν ο διοικητής των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στον Εβρο και παρέδωσε την πόλη.

Στον χαιρετισμό του, ο Τριαντάφυλλος Φωτιάδης ανέφερε πως τα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης των Φερών παραμένουν και σήμερα επίκαιρα, καθώς σε όλη την Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια επιχείρηση διαστρέβλωσης της Ιστορίας και συκοφάντησης του σοσιαλισμού με την ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό - ναζισμό.

«Η ΕΕ έχει μετατρέψει σε επίσημη πολιτική και ιδεολογία τον αντικομμουνισμό», τόνισε, «ξεπλένοντας με αυτόν τον τρόπο τα αίσχη του καπιταλιστικού συστήματος. Παράλληλα, εξοπλίζουν νεοναζιστικές ομάδες και γκρεμίζουν τα αγάλματα του ηρωικού Κόκκινου Στρατού και της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Αυτές είναι οι "αξίες" και τα "ιδανικά της". Στην πατρίδα μας, με τις ευλογίες όλων των αστικών κυβερνήσεων, προσπαθούν να διαγράψουν την ιστορική μνήμη και να αποσιωπήσουν τον ρόλο του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος, στην πάλη κατά της ξένης κατοχής και της ντόπιας αστικής εξουσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ