ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /40
ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2022
Τον δρόμο για την επιστροφή στις διακρίσεις ψάχνει η Εθνική

Με υψηλές φιλοδοξίες, που μεταφράζονται στην επιστροφή στο βάθρο (μετάλλιο) μετά από 13 χρόνια, η Εθνική ομάδα μπήκε την Παρασκευή 2/9 στην ...περιπέτεια του Ευρωμπάσκετ 2022, δίνοντας τον πρώτο της αγώνα για τον 3ο όμιλο στο Μιλάνο, με αντίπαλο την Κροατία. Η συνέχεια για την Εθνική δίνεται το Σάββατο 3/9, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής, με το επίσης κρίσιμο ματς κόντρα στην Ιταλία (22.00 - ΕΡΤ3), «οικοδέσποινα» του ομίλου.

Θυμίζουμε ότι η διοργανώτρια FIBA έχει μοιράσει την ανάθεση της διεξαγωγής της διοργάνωσης σε τέσσερις χώρες, και συγκεκριμένα στην Ιταλία όπως αναφέρθηκε ήδη (Μιλάνο), στη Γερμανία (Κολωνία), στη Γεωργία (Τιφλίδα) και στην Τσεχία (Πράγα). Να σημειωθεί επίσης ότι λόγω και της κατάστασης των προηγούμενων χρόνων με την πανδημία είχε να διεξαχθεί Ευρωμπάσκετ από το 2017, όταν στην κορυφή έφτασε η Σλοβενία. Οσο για τη φετινή διοργάνωση, ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη με το νέο καλεντάρι διεξαγωγής που εισήγαγε η FIBA, κάθε τέσσερα χρόνια και όχι κάθε δύο όπως μέχρι πρότινος, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με το καλεντάρι του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για την Εθνική η φετινή διοργάνωση φαντάζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά εδώ και χρόνια ως μια ιδανική ευκαιρία για επιστροφή στα μετάλλια, μετά το 2009, όταν κατέκτησε το χάλκινο στην Πολωνία. Ηταν το τελευταίο από τα συνολικά πέντε μετάλλια που έχει κατακτήσει η Ελλάδα στην πολυετή της παρουσία στον θεσμό (28 συμμετοχές μέχρι σήμερα), καθώς είχαν προηγηθεί δύο χρυσά (το 1987 στην Αθήνα και το 2005 στο Βελιγράδι), ένα ασημένιο (το 1989 στο Ζάγκρεμπ) και άλλο ένα χάλκινο (το 1949 στο Κάιρο). Με άλλα λόγια, από το 2011 μέχρι σήμερα η Εθνική αναζητεί τον δρόμο της διάκρισης.

Ανανεωμένη, με βλέψεις για βάθρο

Eurokinissi

Με την παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, προ διετίας πολυτιμότερου παίκτη στο NBA και πρωταθλητή με το Μιλγουόκι, να δεσπόζει, και παρά τα απρόοπτα με τους τραυματισμούς βασικών παικτών λίγο πριν την έναρξη της διοργάνωσης, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δείχνει φέτος πιο πλήρες σε σχέση με όλες τις παρουσίες του την τελευταία δεκαετία. Το «παρών» εκτός του Γιάννη δίνουν παίκτες με εμπειρία, όπως ο Κώστας Σλούκας, ο Νικ Καλάθης, ο Κώστας Παπανικολάου, ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, αλλά και νεότεροι και ιδιαίτερα ενθουσιώδεις, όπως ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο Θανάσης και ο Κώστας Αντετοκούνμπο. Το «γαλανόλευκο» ρόστερ δικαίως θεωρείται από τα «βαθύτερα» της διοργάνωσης, προσφέροντας αρκετές λύσεις στον ομοσπονδιακό κόουτς Δημήτρη Ιτούδη και στο τεχνικό επιτελείο.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της το προηγούμενο διάστημα, στα παιχνίδια που κλήθηκε να δώσει, είτε φιλικά είτε επίσημα (για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ 2023), η ομάδα έδειξε αρκετά στοιχεία της δυναμικής της, κυρίως στο κομμάτι της επίθεσης. Κι αυτό παρότι χρειάστηκε ουκ ολίγες φορές να ξεπεράσει εμπόδια όπως απουσίες βασικών στελεχών λόγω τραυματισμών. Πρόβλημα που δεν άφησε ήσυχη την ομάδα ούτε κατά την άφιξή της στο Μιλάνο, με το τεχνικό επιτελείο να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή, την Πέμπτη το βράδυ, για να καταλήξει στην τελική 12άδα, εξαιτίας της κατάστασης που επικράτησε με τους τραυματισμούς βασικών στελεχών (Σλούκας, Παπαγιάννης, Κ. Αντετοκούνμπο, Παπαπέτρου).

Με αισιοδοξία και στόχο τη βελτίωση

Eurokinissi

Η ελληνική ομάδα ταξίδεψε στο Μιλάνο με αισιοδοξία για διάκριση, αλλά συγκρατημένη: Τόσο το τεχνικό επιτελείο όσο και οι παίκτες εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προσγειωμένοι στις δηλώσεις τους, κάνοντας λόγο για δύσκολη αποστολή και αναγνωρίζοντας την ποιότητα των αντιπάλων της Εθνικής στον όμιλο, αλλά και αυτών που πιθανώς θα βρει μπροστά της στα νοκ άουτ εφόσον όλα πάνε καλά στην πρώτη φάση.

Ο Δημήτρης Ιτούδης, μιλώντας για την αποστολή της Εθνικής στη διοργάνωση, είπε ότι η ομάδα πρέπει να βλέπει το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και να βελτιώνει συνεχώς την εικόνα της από αγώνα σε αγώνα. Ως πρώτο στόχο στη φάση των ομίλων ο Ελληνας τεχνικός έθεσε απλά την πρόκριση (με κατάληψη μίας από τις τέσσερις πρώτες θέσεις), εκτιμώντας ότι το πώς θα ξεκινήσει η ομάδα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για πολλούς λόγους. Ζητούμενο - εξήγησε - είναι η ομάδα να έχει όλους τους παίκτες διαθέσιμους σε κάθε ματς και να είναι συγκεντρωμένη στα όσα αυτό απαιτεί, προκειμένου κάθε φορά να γίνεται και ένα βήμα πιο μπροστά.

Οι αντίπαλοι στον 3ο όμιλο

Ο όμιλος του Μιλάνου, στον οποίο συμμετέχει η Ελλάδα, θεωρείται βατός και ότι η πρόκριση στην επόμενη φάση μέσα απ' αυτόν δεν θα είναι πρόβλημα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν κρύβει και παγίδες, όπως επισημαίνουν όλοι στην ομάδα. Σύμφωνα δε με τον Δ. Ιτούδη, όλοι ανεξαιρέτως οι αγώνες, ανεξαρτήτως αντιπάλου, απαιτούν τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και συγκέντρωση.

Eurokinissi

Ελλάδα, Ιταλία και Κροατία αποτελούν στα χαρτιά τις ομάδες - φαβορί για τις τρεις από τις τέσσερις θέσεις πρόκρισης, ενώ Βρετανία, Εσθονία και Ουκρανία αναμένεται να παλέψουν για το τέταρτο εισιτήριο.

Η «οικοδέσποινα» Ιταλία, με νέο τεχνικό τον Τζανμάρκο Ποτζέκο αλλά και αρκετά ανανεωμένη σύνθεση, επιδιώκει να βρεθεί στα μετάλλια μετά από 19 χρόνια λειψυδρίας. Από το ρόστερ απουσιάζει η εμπειρία των απόντων Χάκετ και Μπελινέλι, ωστόσο παίκτες όπως οι Μανιόν, Παγιόλα, Ντατόμε και Μέλι δείχνουν ικανοί να σηκώσουν το βάρος της αποστολής. Πλήγμα για τους «Ατζούρι» ωστόσο αποτελεί ο τραυματισμός του Γκαλινάρι την τελευταία στιγμή.

Να νικήσει πρώτα απ' όλα τον κακό της εαυτό, που της στερεί συνεχώς τη διάκριση από το 1995 μέχρι σήμερα, επιδιώκει η Κροατία. Με τεχνικό τον Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, γνωστό από τη θητεία του ως παίκτη στο ελληνικό πρωτάθλημα (με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Πανελλήνιο), και ένα αρκετά δυνατό ρόστερ, όπου ξεχωρίζει η παρουσία του ΝΒΑer Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, η Κροατία μοιάζει φέτος να έχει τις καλύτερες προοπτικές της εδώ και χρόνια.

Στην τέταρτη παρουσία της σε Ευρωμπάσκετ και πρώτη μετά το 2015, η Εσθονία θέλει να αποδείξει ότι είναι ικανή για το κάτι παραπάνω φέτος, έχοντας στην τεχνική ηγεσία τον Φινλανδό Γιούκα Τοϊγιάλα και ένα ισορροπημένο ρόστερ, όπου ξεχωρίζει η παρουσία του Σαντέρ Ραϊέστε.

Εχοντας κάνει βήματα προόδου και εμπειρίας, η Μεγάλη Βρετανία, ευελπιστεί να κάνει αισθητή την παρουσία της στο Ευρωμπάσκετ, στοχεύοντας αρχικά στην πρόκριση στα νοκ άουτ. Με την εμπειρία του κόουτς της, Νέιτ Ρέινκινγκ, ως μέλους του τεχνικού επιτελείου του Κλίβελαντ στο ΝΒΑ, αλλά και παικτών όπως ο Ολασένι και ο Χέσον, οι Βρετανοί δείχνουν ικανοί για ζημιές.

Στη σκιά του πολέμου, η Ουκρανία κατεβαίνει στο Ευρωμπάσκετ καλούμενη να ξεπεράσει και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η όλη κατάσταση. Με τον πολύπειρο Λετονό Αϊναρς Μπαγκάτσκις στον πάγκο και αρκετούς αξιόλογους παίκτες, οι Ουκρανοί αναμένεται να παλέψουν για το καλύτερο δυνατό.


Μπ. Τσ.

Οι άλλοι όμιλοι

1ος (Τιφλίδα): Ισπανία, Μαυροβούνιο, Τουρκία, Γεωργία, Βέλγιο, Βουλγαρία

2ος (Κολονία): Γαλλία, Λιθουανία, Σλοβενία, Γερμανία, Ουγγαρία, Βοσνία

4ος (Πράγα): Σερβία, Τσεχία, Πολωνία, Φινλανδία, Ισραήλ, Ολλανδία

  • Στην επόμενη φάση προκρίνονται οι τέσσερις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου και διασταυρώνονται χιαστί στους «16», ανάλογα με τη θέση που κατέλαβε η καθεμιά στον όμιλό της (Α1-Β4, Α2-Β3 κ.ο.κ.). Ολοι οι αγώνες από τη φάση των «16» μέχρι και τον τελικό είναι νοκ άουτ.
Η αποστολή της Εθνικής

2. Τάιλερ Ντόρσεϊ (26 χρ., 1,96 μ.), Ντάλας Μάβερικς

4. Μιχάλης Λούντζης (24 χρ., 1,98 μ.), Ολυμπιακός

5. Γιαννούλης Λαρεντζάκης (29 χρ., 2,00 μ.), Ολυμπιακός

7. Δημήτρης Αγραβάνης (28 χρ., 2,08 μ.), Προμηθέας Πάτρας

8. Νικ Καλάθης (33 χρ., 2,00 μ.), Μπαρτσελόνα

10. Κώστας Σλούκας (32 χρ., 1,90 μ.), Ολυμπιακός

14. Γιώργος Παπαγιάννης (25 χρ., 2,20 μ.), Παναθηναϊκός

16. Κώστας Παπανικολάου (32 χρ., 2,04 μ.), Ολυμπιακός

19. Ιωάννης Παπαπέτρου (28 χρ., 2,07 μ.), Παρτιζάν

34. Γιάννης Αντετοκούνμπο (27 χρ., 2,11 μ.), Μιλγουόκι Μπακς

37. Κώστας Αντετοκούνμπο (25 χρ., 2,08 μ.), Βιλερμπάν

43. Θανάσης Αντετοκούνμπο (30 χρ., 2,01 μ.), Μιλγουόκι Μπακς

Προπονητής: Δημήτρης Ιτούδης

Βοηθοί: Σωτήρης Μανωλόπουλος, Σάββας Καμπερίδης, Στέφανος Τριαντάφυλλος, Τζος Οπενχάιμερ, Μάριος Μπατής

3ος ΟΜΙΛΟΣ (ΜΙΛΑΝΟ)
Το πρόγραμμα των αγώνων
Σάββατο 3/9:

15.15 Μ. Βρετανία - Κροατία (ΕΡΤ3)

18.00 Εσθονία - Ουκρανία (ΕΡΤ1)

22.00 ΕΛΛΑΔΑ - Ιταλία (ΕΡΤ1)

Δευτέρα 5/9:

15.15 Εσθονία - Κροατία (ΕΡΤ3)

18.00 Μ. Βρετανία - ΕΛΛΑΔΑ (ΕΡΤ1)

22.00 Ουκρανία - Ιταλία (ΕΡΤ1)

Τρίτη 6/9

15.15 Εσθονία - Μ. Βρετανία (ΕΡΤ3)

18.00 ΕΛΛΑΔΑ - Ουκρανία (ΕΡΤ1)

22.00 Ιταλία - Κροατία (ΕΡΤ1)

Πέμπτη 8/9

15.15 Κροατία - Ουκρανία (ΕΡΤ3)

18.00 Εσθονία - ΕΛΛΑΔΑ (ΕΡΤ1)

22.00 Ιταλία - Μ. Βρετανία

Νικηφόρα πρεμιέρα για την Εθνική

Αν και «έπαιξε με τη φωτιά», χάνοντας διαφορά 17 πόντων, η Εθνική ομάδα έδειξε χαρακτήρα στα κρίσιμα σημεία και πήρε πολύτιμη νίκη 89-85 επί της Κροατίας στην πρεμιέρα του 3ου ομίλου του Eυρωμπάσκετ. Μεγάλοι πρωταγωνιστές για την Εθνική ήταν ο Τάιλερ Ντόρσεϊ με 27 πόντους και ο επιβλητικός Γιάννης Αντετοκούνμπο με άλλους τόσους, καθώς και με καθοριστικές ενέργειες στο τελευταίο λεπτό οι οποίες και έδωσαν τη νίκη.

Η Ελλάδα ξεκίνησε άσχημα και βρέθηκε να χάνει 10-3, στη συνέχεια όμως βελτιώθηκε αμυντικά και «προσπέρασε», ενώ έφτασε τη διαφορά και στους 17 πόντους (44-27) λίγο πριν το ημίχρονο. Ωστόσο, στην επανάληψη οι Κροάτες με μπροστάρηδες τους Σίμον (18 πόντοι) και Σμιθ (23 π.) εκμεταλλεύτηκαν τα αμυντικά λάθη και τις ολιγωρίες της Εθνικής, «ροκάνισαν» τη διαφορά (62-60) και ξαναμπήκαν στον αγώνα, ο οποίος έγινε ντέρμπι στα τελευταία λεπτά (84-80). Εν τέλει η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της ελληνικής ομάδας χάρη σε δύο καθοριστικά κοψίματα και 4 καθοριστικούς πόντους του Γ. Αντετοκούνμπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ