ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πολεμάμε τον φασισμό, παλεύουμε και διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή

Αντιφασιστική συγκέντρωση την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη στο Κερατσίνι, για τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Σε αντιφασιστική συγκέντρωση με αφορμή τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής καλεί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στο Κερατσίνι, στο μνημείο του αντιφασίστα μουσικού (προσυγκέντρωση στις 5 μ.μ. στην πλατεία Νίκης - Ζαρντέν).

Επίσης, το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη καλεί σε συναυλία στις 7 μ.μ. στον χώρο των Λιπασμάτων (Σιλό), ενώ στηρίζει και τις υπόλοιπες δράσεις του Συλλόγου Πολιτισμού «Παύλος KillahP Φύσσας».

«Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον», τονίζει το Εργατικό Κέντρο. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Πριν από 9 χρόνια, τάγμα εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι δολοφονεί τον αντιφασίστα μουσικό Παύλο Φύσσα για τις ιδέες και τα τραγούδια του. Μια βδομάδα νωρίτερα άλλο τάγμα εφόδου στήνει δολοφονική ενέδρα σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Εχουν προηγηθεί εγκληματικές επιθέσεις ενάντια σε Αιγύπτιους αλιεργάτες και πλήθος άλλων.

Σήμερα 9 χρόνια μετά, στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας έχει γίνει πλέον συνείδηση ότι παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις που έστειλαν στη φυλακή το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, ο φασισμός δεν πεθαίνει μόνος του. Χρειάζεται καθημερινή πάλη με το σύστημα που τον γεννά, τον καπιταλισμό, που τον θρέφει και χρησιμοποιεί τέτοιες ομάδες για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εργοδοτών, να επιβάλλουν τις ορέξεις τους ενάντια στους εργαζόμενους που ασφυκτιούν κάτω από την επίθεση που δέχονται στα εργασιακά τους δικαιώματα».

«Κανένας εφησυχασμός!», είναι το μήνυμα που στέλνει το Εργατικό Κέντρο. Καλεί σε συνεχή επαγρύπνηση «ιδιαίτερα μετά τις αποφυλακίσεις χρυσαυγιτών και τη δίκη σε 2ο βαθμό στο Εφετείο της Αθήνας», σε αγώνα για «να μπούνε ακόμα πιο βαθιά στη φυλακή οι εγκληματίες της ναζιστικής οργάνωσης».

«Η εργατική τάξη, τα συνδικάτα, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά όλα αυτά τα χρόνια πλάι στον καθημερινό αγώνα για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, κόντρα σε εργοδοσία και κυβερνήσεις, δίνουν μάχη ώστε όλα αυτά τα ναζιστικά μορφώματα που βρήκαν την ευκαιρία και βγήκαν από τις τρύπες τους να ξαναγυρίσουν πίσω σ' αυτές. Στις εργατογειτονιές του Πειραιά, στις προσφυγογειτονιές του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και της Κοκκινιάς ξέρουμε καλά πώς να πολεμάμε τον φασισμό, πώς να παλεύουμε διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή. Αντίπαλός μας είναι το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του, η αντεργατική πολιτική που εφαρμόζουν, έχοντας ως μακρύ τους χέρι τέτοιες ομάδες για να φοβίζουν τον εργάτη και να μην σηκώνει κεφάλι στις ορέξεις της εργοδοσίας», τονίζει και καλεί σωματεία και εργαζόμενους στη συγκέντρωση και τη συναυλία.

«Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά αταλάντευτα θα συνεχίσει την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Η αντεπίθεση της εργατικής τάξης, ο αγώνας για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, απέναντι σε απολύσεις και αντεργατικούς νόμους πρέπει να βάλει στο επίκεντρο το ίδιο το σύστημα που χτυπάει τα δικαιώματά μας, που γεννά και θρέφει και τον φασισμό», καταλήγει.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΣΤΗΝ 50ή ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ
Κέντρισε το ενδιαφέρον η παρουσίαση της έκδοσης «Επιστήμη και Θρησκεία»

Το ενδιαφέρον δεκάδων επισκεπτών της Εκθεσης Βιβλίου στο Ζάππειο συγκέντρωσε το απόγευμα της Κυριακής η παρουσίαση της έκδοσης της Σύγχρονης Εποχής «Επιστήμη και Θρησκεία» από τον Αποστόλη Χαρίση, κοινωνιολόγο και μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η παρουσίαση έγινε στη Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» της Εκθεσης Βιβλίου, που φέτος γιορτάζει τα 50 της χρόνια.

Παρουσιάζοντας την έκδοση «Επιστήμη και Θρησκεία» της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, ο Απ. Χαρίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στο περιεχόμενό της, που περιλαμβάνει δύο σοβιετικές μονογραφίες για το φαινόμενο της θρησκείας.

Η πρώτη έχει τον τίτλο «Η εποχή πριν εμφανιστεί η θρησκεία» και σε αυτήν ο Β. Φ. Ζίπκοβετς τεκμηριώνει, με υλιστικό τρόπο, την απουσία της θρησκείας σε όλη τη λεγόμενη «πρώιμη» Ιστορία της ανθρωπότητας.

Η δεύτερη εργασία του Π. Α. Πάβελκιν, «Τι είναι η θρησκεία», αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό έργο του επιστημονικού αθεϊσμού της σοβιετικής βιβλιογραφίας, καθώς εξετάζει το σύνολο των πλευρών του θρησκευτικού φαινομένου στη σύγχρονη κοινωνία, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη θρησκεία και στον αθεϊσμό στην ΕΣΣΔ.

«Η θρησκευτική πίστη και η επιστημονική γνώση», «Οι αιτίες εμφάνισης της θρησκείας και ο κοινωνικός της ρόλος», «Η σχέση της θρησκείας με την ηθική», «Οι κοινωνικές και γνωσιολογικές ρίζες της θρησκείας στην ταξική κοινωνία», «Οι αιτίες της βιωσιμότητας της θρησκείας στη σοσιαλιστική κοινωνία», «Η σχέση του Κομμουνιστικού Κόμματος προς τη θρησκεία», καθώς και «Οι μορφές και οι μέθοδοι της επιστημονικής αθεϊστικής προπαγάνδας» είναι τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται η συγκεκριμένη μονογραφία.

Οπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, «τα βιβλία αυτά γράφτηκαν λίγο μετά από το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ, με την επιλογή των γνωστών κατευθύνσεων ανάπτυξης που, μετά από μια γενιά περίπου, οδήγησαν στα επίσης γνωστά αποτελέσματα των ανατροπών.

Επρόκειτο για μια εποχή έντονης πολιτικής, ιδεολογικής, επιστημονικής διαπάλης στη σοβιετική κοινωνία, με πολλά γόνιμα αλλά και άγονα αποτελέσματα, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γνωρίζει ο αναγνώστης, ώστε να αναζητεί μέσα σε κάθε έργο εκείνης της περιόδου - και όχι μόνο - και αυτήν τη διάσταση των πραγμάτων, την αντιπαράθεση, την πάλη των ιδεών, τη διαρκή σύγκρουση του νέου με το παλιό, στη μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει κάνει μέχρι τώρα η εργαζόμενη ανθρωπότητα για να περάσει στην πραγματική της Ιστορία, στο "βασίλειο της ελευθερίας" της».

Η βιβλιοπαρουσίαση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από το κοινό.

Υπενθυμίζεται ότι η Εκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Σεπτέμβρη. Οι ώρες λειτουργίας είναι Δευτέρα έως Πέμπτη 18.00 - 22.30, Παρασκευή και Σάββατο 18.00 - 23.00 και Κυριακή 10.30 - 15.00 και 18.00 - 22.30, με ελεύθερη είσοδο. Η «Σύγχρονη Εποχή» βρίσκεται στο περίπτερο 67 - 69, που γίνεται καθημερινά πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες, ενώ θα παρουσιαστούν άλλες δύο εκδόσεις της:

  • Την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στη Σκηνή «Ηλίας Βενέζης», η έκδοση του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ «Πολιτική Προστασία: Από ποιον και για ποιον. Οι θέσεις του ΚΚΕ στον αντίποδα της στρατηγικής του κεφαλαίου». Την παρουσίαση θα κάνει ο Αντώνης Ραλλάτος, δασολόγος, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ.
  • Την Κυριακή 11 Σεπτέμβρη, στις 9 μ.μ. στη Σκηνή «Κοσμάς Πολίτη», η έκδοση του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ «1922. Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή». Την παρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Σκολαρίκος, διδάκτορας Κοινωνιολογίας, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.
Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα Τρίτη

-- Οι ΚΟΒ Νεάπολης, Κατασκευών και Καλλιτεχνών Λάρισας του ΚΚΕ διοργανώνουν συγκέντρωση, στις 7.30 μ.μ. στο πάρκο Χατζηχαλάρ, με ομιλητή τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Πλατύ πρόγραμμα περιοδειών σε χώρους δουλειάς και συνοικίες στην πόλη της Λαμίας προγραμματίζει η ΤΟ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα σήμερα Τρίτη:

-- Στις 11 π.μ., στα καταστήματα εστίασης στο κέντρο της Λαμίας, με επικεφαλής τον Φοίβο Ιακωβίδη, μέλος του ΤΓ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

-- Στις 12 μ., στις υπηρεσίες του δήμου Λαμίας, με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. στη Νέα Αμπλιανη και τα καταστήματα της περιοχής, με επικεφαλής τον Γιώργο Πατεράκη, στέλεχος του ΚΚΕ.

Αύριο Τετάρτη στις 11 π.μ., περιοδεία στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία, με επικεφαλής την Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέα της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Η ΚΟ Αττικής

Αύριο Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Γ'-Δ' Διαμερίσματος Πειραιά καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία της ΚΟΒ (Σάμου). Θα μιλήσει ο Αλέκος Κοτέας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟΒ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά καλούν σε εκδήλωση με θέμα: «Με το ΚΚΕ... Για τη ζωή, τη δουλειά, τη μόρφωση που έχουμε ανάγκη!», στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς). Θα μιλήσει ο Σπύρος Βέρρας, μέλος του ΤΓ της ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής.

Την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη

-- Στις 6 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πειραιά, μαζί με τον Αλέκο Κοτέα, μέλος του ΤΓ Πειραιά του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο, θα περιοδεύσουν και θα μιλήσουν με τους εργαζόμενους στα καροτσάκια και στις 7 π.μ. στο γκαράζ του δήμου Πειραιά.

-- Στις 9 π.μ., ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο της ΣΤΑΣΥ στα Σεπόλια, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ