Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΣΤΗΝ 50ή ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ
Κέντρισε το ενδιαφέρον η παρουσίαση της έκδοσης «Επιστήμη και Θρησκεία»

Το ενδιαφέρον δεκάδων επισκεπτών της Εκθεσης Βιβλίου στο Ζάππειο συγκέντρωσε το απόγευμα της Κυριακής η παρουσίαση της έκδοσης της Σύγχρονης Εποχής «Επιστήμη και Θρησκεία» από τον Αποστόλη Χαρίση, κοινωνιολόγο και μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η παρουσίαση έγινε στη Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» της Εκθεσης Βιβλίου, που φέτος γιορτάζει τα 50 της χρόνια.

Παρουσιάζοντας την έκδοση «Επιστήμη και Θρησκεία» της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, ο Απ. Χαρίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στο περιεχόμενό της, που περιλαμβάνει δύο σοβιετικές μονογραφίες για το φαινόμενο της θρησκείας.

Η πρώτη έχει τον τίτλο «Η εποχή πριν εμφανιστεί η θρησκεία» και σε αυτήν ο Β. Φ. Ζίπκοβετς τεκμηριώνει, με υλιστικό τρόπο, την απουσία της θρησκείας σε όλη τη λεγόμενη «πρώιμη» Ιστορία της ανθρωπότητας.

Η δεύτερη εργασία του Π. Α. Πάβελκιν, «Τι είναι η θρησκεία», αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό έργο του επιστημονικού αθεϊσμού της σοβιετικής βιβλιογραφίας, καθώς εξετάζει το σύνολο των πλευρών του θρησκευτικού φαινομένου στη σύγχρονη κοινωνία, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη θρησκεία και στον αθεϊσμό στην ΕΣΣΔ.

«Η θρησκευτική πίστη και η επιστημονική γνώση», «Οι αιτίες εμφάνισης της θρησκείας και ο κοινωνικός της ρόλος», «Η σχέση της θρησκείας με την ηθική», «Οι κοινωνικές και γνωσιολογικές ρίζες της θρησκείας στην ταξική κοινωνία», «Οι αιτίες της βιωσιμότητας της θρησκείας στη σοσιαλιστική κοινωνία», «Η σχέση του Κομμουνιστικού Κόμματος προς τη θρησκεία», καθώς και «Οι μορφές και οι μέθοδοι της επιστημονικής αθεϊστικής προπαγάνδας» είναι τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται η συγκεκριμένη μονογραφία.


Οπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, «τα βιβλία αυτά γράφτηκαν λίγο μετά από το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ, με την επιλογή των γνωστών κατευθύνσεων ανάπτυξης που, μετά από μια γενιά περίπου, οδήγησαν στα επίσης γνωστά αποτελέσματα των ανατροπών.

Επρόκειτο για μια εποχή έντονης πολιτικής, ιδεολογικής, επιστημονικής διαπάλης στη σοβιετική κοινωνία, με πολλά γόνιμα αλλά και άγονα αποτελέσματα, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γνωρίζει ο αναγνώστης, ώστε να αναζητεί μέσα σε κάθε έργο εκείνης της περιόδου - και όχι μόνο - και αυτήν τη διάσταση των πραγμάτων, την αντιπαράθεση, την πάλη των ιδεών, τη διαρκή σύγκρουση του νέου με το παλιό, στη μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει κάνει μέχρι τώρα η εργαζόμενη ανθρωπότητα για να περάσει στην πραγματική της Ιστορία, στο "βασίλειο της ελευθερίας" της».

Η βιβλιοπαρουσίαση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από το κοινό.

Υπενθυμίζεται ότι η Εκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Σεπτέμβρη. Οι ώρες λειτουργίας είναι Δευτέρα έως Πέμπτη 18.00 - 22.30, Παρασκευή και Σάββατο 18.00 - 23.00 και Κυριακή 10.30 - 15.00 και 18.00 - 22.30, με ελεύθερη είσοδο. Η «Σύγχρονη Εποχή» βρίσκεται στο περίπτερο 67 - 69, που γίνεται καθημερινά πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες, ενώ θα παρουσιαστούν άλλες δύο εκδόσεις της:

  • Την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στη Σκηνή «Ηλίας Βενέζης», η έκδοση του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ «Πολιτική Προστασία: Από ποιον και για ποιον. Οι θέσεις του ΚΚΕ στον αντίποδα της στρατηγικής του κεφαλαίου». Την παρουσίαση θα κάνει ο Αντώνης Ραλλάτος, δασολόγος, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ.
  • Την Κυριακή 11 Σεπτέμβρη, στις 9 μ.μ. στη Σκηνή «Κοσμάς Πολίτη», η έκδοση του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ «1922. Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή». Την παρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Σκολαρίκος, διδάκτορας Κοινωνιολογίας, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ