Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
«Κόντρες» για το ποιος παρακολουθούσε περισσότερο

Εντός της βδομάδας η «πρώτη» της Εξεταστικής

Εντός της βδομάδας - πιθανόν αύριο Τετάρτη - αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά η Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Το στίγμα, βέβαια, για το πώς πρόκειται να κινηθεί η Εξεταστική, δόθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου η κυβέρνηση επέλεξε το δόγμα «όλα... στο σκοτάδι» υπό το πέπλο του «απορρήτου», όσον αφορά τόσο τις συγκεκριμένες υποθέσεις Ανδρουλάκη, τηλεφωνικού κέντρου της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοσιογράφων, όσο και συνολικά για το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τις παρακολουθήσεις, συνεπικουρούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς μαζί το διαμόρφωσαν και το υποστηρίζουν.

Η άσφαιρη αντιπαράθεσή τους πάνω σε αυτό το πλαίσιο συνεχίστηκε και τις προηγούμενες μέρες.

Σε χτεσινή συνέντευξή του στα «Νέα», ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Πιτσιόρλας, δήλωσε ότι «μου είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να με ενημερώσει, με άφησε εκτεθειμένο ενώ χειριζόμουν όλα αυτά τα θέματα», μιλώντας για τα έγγραφα της ΕΥΠ που δημοσιεύτηκαν και έδειχναν ότι ο ίδιος παρακολουθούνταν, όπως και ο Σπύρος Σιαγιάς που είχε διατελέσει γγ του υπουργικού συμβουλίου επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και συμπληρώνει ότι «οι απαντήσεις που έχουν δοθεί πάσχουν».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα documentonews.gr, ο διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2014, Θεόδωρος Δραβίλλας, καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δεν αρνήθηκε ότι η παρακολούθηση των μετέπειτα αξιωματούχων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Πιτσιόρλα και Σπ. Σαγιά, ξεκίνησε επί των ημερών του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε πως είναι μια «πολύ σοβαρή υπόθεση» και ανέφερε ότι «είπε ψέματα» ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή. Σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ουδεμία εντολή παρακολούθησης εκλεγμένου βουλευτή, ευρωβουλευτή ή δημοσιογράφου επειδή ενοχλούσε η έρευνά του, έγινε επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» και πως για την υπόθεση ΠΙΜΑΝΑ «η έρευνα ξεκίνησε από την περίοδο της κυβέρνησης ΝΔ (2012-2015) και συνεχίστηκε απερίσπαστα, χωρίς άνωθεν πολιτικές παρεμβάσεις, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε συνέντευξή του στο BBC, σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, σε ερώτηση αν υπήρχαν νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ... απάντησε καταφατικά, υποστηρίζοντας ότι «ήταν μια κακή πρακτική από τότε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη είχαμε μια αύξηση 30% στον αριθμό των παρακολουθήσεων σε σχέση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ...».

Από όλη την άμεση και έμμεση αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πάντως διαφαίνεται ότι στο πλαίσιο του αστικού κράτους και των μηχανισμών του, οι παρακολουθήσεις είναι ...φυσιολογικό φαινόμενο που χρησιμοποιούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις. Οσο για τον καβγά ποιος... παρακολουθεί περισσότερο, αποσκοπεί στο να αποκρυφτεί το σκοτεινό και επικίνδυνο για τις λαϊκές ελευθερίες πλαίσιο που επιτρέπει και νομιμοποιεί τις πρακτικές αυτές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε «υψηλές θερμοκρασίες» η «μπουγάδα» για το βρώμικο θεσμικό πλαίσιο και την αντιλαϊκή πολιτική (2023-01-28 00:00:00.0)
Ο λαός να βγάλει το δικό του πόρισμα, να ακυρώσει το σάπιο πλαίσιο των παρακολουθήσεων και τη μήτρα τους (2022-10-22 00:00:00.0)
Εξεταστική για τις υποκλοπές: Ολα ανοιχτά (2022-10-19 00:00:00.0)
«Τίτλοι τέλους» στην παρωδία και κανονικό «θάψιμο» των υποθέσεων (2022-10-14 00:00:00.0)
Θα δείξει (2022-09-16 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα η πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής (2022-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ