Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μέτρα διόγκωσης της ενεργειακής φτώχειας

Μέτρα συντήρησης και διόγκωσης της ενεργειακής φτώχειας πανευρωπαϊκά είναι η «απάντηση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ενεργειακή κρίση που προκαλεί η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο προσχέδιο της πρότασης που διέρρευσε τις προηγούμενες μέρες στον διεθνή Τύπο. Το πλήρες σχέδιο θα συζητηθεί εκτενώς στην επικείμενη Σύνοδο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ χτες η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε σχετικές δηλώσεις της επανέλαβε ότι «ο Πούτιν χρησιμοποιεί την Ενέργεια ως όπλο χειραγωγώντας τις ενεργειακές αγορές», προβλέποντας ότι η τακτική της Ρωσίας «θα αποτύχει και η Ευρώπη θα επικρατήσει»...

Το σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει πλαφόν στις τιμές ηλεκτρισμού που παράγονται από μονάδες εκτός του φυσικού αερίου (ΑΠΕ, πυρηνικά εργοστάσια κ.ά.), περιορισμό εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, μείωση της ζήτησης για ηλεκτρισμό και φυσικά μέτρα χρηματοδοτικής στήριξης των ηλεκτροπαραγωγών που αντιμετωπίζουν... προβλήματα ρευστότητας, με νέες επιδοτήσεις που θα φορτωθούν στους λαούς.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή συστήνει στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών να εφαρμόσουν έναν μηχανισμό επιβολής πλαφόν τιμών στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής εκτός φυσικού αερίου και τα επιπλέον κέρδη να «αναδιανέμονται στους καταναλωτές».

Να σημειωθεί ότι στην ΕΕ οι τιμές ηλεκτρισμού καθορίζονται εν πολλοίς από την «οριακή τιμή συστήματος» που - με βάση το Χρηματιστήριο Ενέργειας - διαμορφώνεται από το κόστος της ακριβότερης μονάδας που με τις παρούσες τιμές καυσίμων είναι οι μονάδες φυσικού αερίου.

Η Κομισιόν επιχειρεί έτσι από τη μια να «θωρακίσει» τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, στήνοντας και μια σειρά μηχανισμούς αποζημίωσης και από την άλλη να θωρακίσει την «κοινωνική συνοχή» με τα ψίχουλα στα λαϊκά στρώματα.

Ακόμα και σε αυτά το βασικό σκεπτικό των προτάσεων τώρα είναι να αρθούν τα μέτρα άμεσων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος έτσι όπως χορηγούνται σήμερα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε όλες τις χώρες της ΕΕ και να «επιβραβεύεται» η «εξοικονόμηση» ηλεκτρισμού. Το σχέδιο αυτό βρίσκεται μεταξύ των εναλλακτικών σεναρίων εδώ και καιρό (και εν μέρει εφαρμόζεται) κι εν πολλοίς θα σημάνει διαφορετική τιμολόγηση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού ανάλογα με το ύψος, προαναγγέλλοντας καθεστώς άγριας ενεργειακής φτώχειας και περιοδικές διακοπές ηλεκτρισμού εν είδη... «δελτίου ρεύματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ