ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
Συγκέντρωση στις 15 Σεπτέμβρη στην Αθήνα

Χωρίς αναμονή τα σωματεία οργανώνουν νέες κινητοποιήσεις και σε μια σειρά από πόλεις

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα - προετοιμάζουμε μεγάλη απεργιακή απάντηση των εργαζομένων, κόντρα στα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών»: Με το σύνθημα αυτό εργατικά συνδικάτα της Αττικής ετοιμάζονται να πάρουν τη σκυτάλη από το μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ και καλούν σε συγκέντρωση την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Αιτήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι αυτά για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση φόρων, μείωση τιμών και διαγραφή χρεών, μέτρα προστασίας από την πανδημία, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και των δημοκρατικών ελευθεριών.

Το κάλεσμα υπογράφουν μέχρι στιγμής: Τα Συνδικάτα Οικοδόμων, ΟΤΑ, Τύπου και Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Φαρμάκου, Μετάλλου. Οι Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Τα Σωματεία Χρηματοπιστωτικού, Νοσοκομείου «Θριάσιο», Ενέργειας. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών.

«Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!Να οργανώσουμε την πάλη μας για αυξήσεις στους μισθούς, για είδη πρώτης ανάγκης και ρεύμα - καύσιμα φτηνά για τον λαό», απαντούν τα σωματεία στις προετοιμασίες για «δύσκολο χειμώνα» που κάνουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία.

Στη συγκέντρωση των συνδικάτων της Αττικής στις 15 Σεπτέμβρη «στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα ελπίδας και ανυπακοής», αναφέρουν τα σωματεία. Στα αιτήματα προσθέτουν ακόμη: Καμιά ανοχή στα πολεμικά σφαγεία, καμιά επιλογή «ληστή - ιμπεριαλιστή». Αντιδρούν στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και στις αντεργατικές ανατροπές που καταργούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, διεκδικούν μειωμένο σταθερό χρόνο εργασίας, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κατάργηση όλων των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων.

Συγκέντρωση στις 20 Σεπτέμβρη στην Πάτρα

Πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης να πάρουν θέση «μάχης», οργανώνοντας τον αγώνα τους για να μην πληρώσουν ξανά τα «σπασμένα» από τα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το οποίο καλεί σε κλιμάκωση και προετοιμασία απεργιακής απάντησης.

Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη εξαγγείλει συγκέντρωση για την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη (7 μ.μ., έξω από τα γραφεία του), ενώ μεθαύριο, Πέμπτη, καλεί σε πλατιά σύσκεψη συνδικάτα και λαϊκούς φορείς (7.30 μ.μ. στο ισόγειο του κτιρίου του), προκειμένου να οργανωθούν οι δράσεις του επόμενου διαστήματος.

«Η εργατική τάξη, ο λαός μας έχει και την πείρα, και το θάρρος, και την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση. Ο χειμώνας που έρχεται μπορεί να είναι χειμώνας γεμάτος αγώνες και μάχες, που θα δίνει ελπίδα και κουράγιο σε όλο τον λαό μας, που θα εμπνέει νέες δυνάμεις», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο, που αναδεικνύοντας τα αποτελέσματα των αγώνων σε μια σειρά από χώρους δουλειάς επισημαίνει:

«Σήμερα πιο πολύ από ποτέ χρειάζεται μαζικός, ενωτικός αγώνας, με μπροστάρηδες τα σωματεία σε κάθε χώρο δουλειάς, που μέσα από συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις θα στοχεύουν τον πραγματικό αντίπαλο, τους εργοδότες και τις ενώσεις τους, τις κυβερνήσεις τους. Μόνο ένας τέτοιος αγώνας μπορεί να βάλει φρένο στα αντιλαϊκά σχέδια, να αποσπάσει κατακτήσεις, να εμπνεύσει».

Στηρίζει και συμμετέχει η αγωνιστική δημοτική αρχή

Τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου, χαιρετίζοντας τις πρωτοβουλίες του, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους, τον λαό και τους φορείς της πόλης να συμμετάσχουν μαζικά, εξήγγειλε η αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας.

Συσκέψεις και εκδηλώσεις για την οργάνωση του αγώνα

Σύσκεψη σωματείων, εργαζομένων και συνδικαλιστών οργανώνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών στο Ηράκλειο Κρήτης, αύριο, Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Σύσκεψη οργανώνει το Σωματείο Διανομέων - Delivery Χανίων «Ιωσήφ Σαριδάκης» αύριο, Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη, στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τους φορείς των ΕΒΕ, τους φοιτητικούς συλλόγους καθώς και τους φορείς του γονεϊκού κινήματος.

Στο 3ο Εργατικό Φεστιβάλ, την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Εθνοσυνελεύσεως - Πρόνοιας Ναυπλίου, καλεί το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας - Κορινθίας. Καλεί κάθε εργάτη «να έρθει να συζητήσουμε, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας, αλλά και να ξεσκάσουμε στην προσφυγογειτονιά της Πρόνοιας». Επίσης, καλεί κάθε σωματείο και συνδικαλιστή «σε συμπόρευση, σε δράση και άμεση κινητοποίηση, με στόχο να δυναμώσει η πάλη ώστε το εργατικό κίνημα να βγει ακόμα πιο ενισχυμένο».

ΠΑΜΕ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Κάλεσμα ξεσηκωμού και απεργιακής κλιμάκωσης μπροστά στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ

Το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. με συμμετοχή στην απεργία που έχει προκηρυχθεί στην πλατεία ΧΑΝΘ, με σύνθημα «Η ζωή μας δεν μπαίνει σε voucher και pass! Οργάνωση και αγώνας για ζωή με δικαιώματα!», μεταφέρεται καθημερινά στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, μέσα από εξορμήσεις, περιοδείες και άλλες μορφές προπαγάνδας.

Τα σωματεία έχουν μπει στη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου και ανοίγουν την κουβέντα παντού για την ανάγκη να εκφραστεί δυνατά η απόφαση του εργαζόμενου λαού να παλέψει για αυξήσεις στους μισθούς, για ρεύμα και καύσιμα φθηνά για τον λαό, για ζωή με δικαιώματα.

Μεταφέρουν παντού το κάλεσμα του ΠΑΜΕ, που αναδεικνύει ότι «τώρα είναι η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση». Και δείχνει γιατί το φετινό συλλαλητήριο της ΔΕΘ είναι μια κρίσιμη μάχη, που πρέπει να αποτελέσει «πετυχημένη συνέχεια της δράσης όλου του προηγούμενου διαστήματος, να δυναμώσει η πάλη ώστε το εργατικό κίνημα να βγει ακόμα πιο ενισχυμένο. Για να στείλουμε το δικό μας μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα. Για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την πάλη μας για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Βήμα κλιμάκωσης για οργάνωση των αγώνων, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, συνολικά στην πολιτική που μας καταδικάζει σε φτώχεια, πολέμους, κρίσεις. Η ακρίβεια, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη λιτότητα και την αντιλαϊκή φορολογική επιδρομή, αναδεικνύει την ανάγκη αγωνιστικής, μαχητικής απάντησης των εργατοϋπαλλήλων καθημερινά.

Σταθμό για να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη, με σωματεία που θα συσπειρώνουν κάθε μέρα και νέους εργαζόμενους, που θα φτάσουν σε κάθε κατάστημα, σε κάθε αποθήκη, γραφείο, εργοστάσιο. Τα συνδικάτα να βγουν πιο δυνατά, πιο έτοιμα για τους αγώνες που έρχονται».

Και επίσης να εκφραστεί στήριξη στον σπουδαίο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» κόντρα στην εργοδοσία, κόντρα στους νόμους όλων των κυβερνήσεων και στις δυνάμεις καταστολής, για την ανάκληση των απολύσεων και για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων:

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά Νομού Θεσσαλονίκης προγραμματίζει περιοδείες την Πέμπτη 8/9 στα έργα του Μετρό και την Παρασκευή 9/9 σε κατασκευαστικά έργα της περιοχής, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννη Τασιούλα.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας από σήμερα προγραμματίζει περιοδείες σε «Σιδενόρ», ΕΚΜΕ, «Πυραμίς», «Elvial», «Alumil», «Kleemann», «Kyba».

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας χθες περιόδευσε στη «Γεωανάλυση», σήμερα προγραμματίζει εξόρμηση στην «Αναδομώ» και τις επόμενες μέρες σε «Consortis», Ομιλο Σαμαρά και «Edil».

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης χθες περιόδευσε σε μεταφορικές στο Καλοχώρι («Οικονομική», «Μελισσάς») και αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιήσει εξόρμηση σε μεταφορικές στη Σίνδο («Diakinisis», «Goldair Cargo») και στο εργοστάσιο ανακύκλωσης ΔΙΟΝ. Την Πέμπτη 8/9 στο ΚΔΑΥ Κωνσταντινίδη στη Θέρμη και το απόγευμα θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με εργαζόμενους από εταιρείες logistics.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης χθες περιόδευσε σε υπηρεσίες του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη. Σήμερα θα περιοδεύσει σε υπηρεσίες του δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης και τις επόμενες μέρες στους δήμους Χαλκηδόνας, Θέρμης, Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Ευόσμου.

Το Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας την Πέμπτη 8/9 θα περιοδεύσει στους εργασιακούς χώρους «Maxi», «Smurfit», «Kappa» και την Παρασκευή 9/9 σε «Nova Packaging», «Unipak Hellas», «North Ds Smith» και ΜΕΛ.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής χθες πραγματοποίησε περιοδείες στα επισιτιστικά καταστήματα στην Πολίχνη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Αγίου Δημητρίου, Αντιγονιδών) και το πρωί σύσκεψη με εργαζόμενους στην Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη. Σήμερα προγραμματίζει περιοδείες στα Λαδάδικα, στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Λαμπράκη (Ανω Τούμπα) και τις επόμενες μέρες στα παρασκευαστήρια στη Ραιδεστό και σε καταστήματα σε Χαριλάου και πλατεία Εύοσμου.

Την Πέμπτη 8/9 στις 7 μ.μ. οργανώνει πικετοφορία στην Ανω Τούμπα.

Το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας σήμερα προγραμματίζει περιοδείες σε ΣΕΞΤΟ, «Χαλβατζή», στα διαλογητήρια της Νάουσας, στην ΑΛΜΙ στην Αλεξάνδρεια και στην ΑΛΜΕ στην Κουλούρα Βέροιας. Την Πέμπτη 8/9 στη Σκύδρα στη βιομηχανία κομπόστας «Κρόνος», στα Γιαννιτσά στην «Αλτερα» και στον «Παυλίδη».

Οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προγραμματίζουν περιοδείες σε Γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, ημερήσια και νυχτερινά, όλων των δήμων.

Πρωτοβουλίες υγειονομικών ενόψει του συλλαλητηρίου

Επίσης, περιοδείες, συσκέψεις και συνεντεύξεις στα νοσοκομεία της Ημαθίας και της Πέλλας πραγματοποιεί κλιμάκιο του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ, με επίκεντρο την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες εργάζονται οι υγειονομικοί.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του κλιμακίου της ΟΕΝΓΕ στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας καλεί σήμερα στις 12 μ. σε συνέντευξη Τύπου στην πύλη του νοσοκομείου.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της αναδεικνύει την κατάσταση στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας του νομού, η οποία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο: «Δραματική υποστελέχωση, αναγκαστικές μετακινήσεις προσωπικού και απογύμνωση των Κέντρων Υγείας, υποχρηματοδότηση, κλείσιμο τμημάτων, όπως η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Εδεσσας. Επίσης, σχεδιασμοί για συγχωνεύσεις, μισθολογική και εργασιακή απαξίωση, εντατικοποίηση και απλήρωτη εργασία, στέρηση ακόμα και του δικαιώματος της κανονικής άδειας στους ειδικευόμενους συναδέλφους, που φτάνουν στο σημείο να εφημερεύουν για τρία συνεχόμενα 24ωρα σε βαριά Τμήματα, όπως στο Παθολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Εδεσσας, για να μείνει όρθια η κλινική και να βγει το πρόγραμμα των εφημεριών. Κλινικές και Τμήματα στα πρόθυρα της διάλυσης, όπως το Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, όπου τρεις μόνο (!) ακτινολόγοι ξεπερνούν εδώ και αρκετές βδομάδες τα ανθρώπινα όρια αντοχής για να διατηρηθεί η λειτουργία του Ακτινολογικού Τμήματος αλλά και του αξονικού τομογράφου, και τόσα άλλα.

(...) Οι συνθήκες είναι ασφυκτικές για τους υγειονομικούς και τον λαό της περιοχής που πληρώνει όλο και περισσότερα για υπηρεσίες Υγείας, εξετάσεις και φάρμακα».

Στην Ημαθία

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας νομού Ημαθίας καλεί τους γιατρούς σε συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στη 1.30 μ.μ., στον 4ο όροφο (καρδιολογική αίθουσα) του Νοσοκομείου Βέροιας, και στην οποία θα μιλήσει η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέντζιου. Νωρίτερα (1 μ.μ.) προγραμματίζεται συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα καλεί τους υγειονομικούς να δυναμώσουν τον διεκδικητικό αγώνα και με μαζική παρουσία στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ να αναδείξουν τις διεκδικήσεις τους για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, αυξήσεις στους μισθούς, να σταματήσουν οι έκτακτες ημερήσιες μετακινήσεις γιατρών, επιστροφή όλων των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή κ.λπ.

Και οι φοιτητές ορμητικά στον αγώνα

Σύσκεψη συντονισμού φοιτητικών συλλόγων, πανεπιστημιακών, του διοικητικού και άλλου προσωπικού των πανεπιστημίων θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη στις 8 μ.μ. στο αίθριο του Πολυτεχνείου, ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ, με σύνθημα «Οργάνωση, αγώνας, αλληλεγγύη για αναβαθμισμένες και δωρεάν σπουδές, για πτυχία με αξία».

Σε συμμετοχή καλούν οι Σύλλογοι Φοιτητών Μαθηματικού, Χημικού, Φυσικού, Βιολογικού, Δασολογίας, Παιδαγωγικού, Θεολογίας, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΣΟΦΕΘ του ΑΠΘ και ΣΕΥ του ΔΙΠΑΕ.

Στόχος της σύσκεψης είναι το φετινό συλλαλητήριο της ΔΕΘ να αποτελέσει σταθμό για τη συνέχεια της πάλης, τον συντονισμό και τον κοινό αγώνα φοιτητών, εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού στα πανεπιστήμια, εργαζομένων στη λέσχη του ΑΠΘ, συμπόρευσης με τα εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς της πόλης!

Στο κάλεσμά τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Τις σπουδές, τους όρους δουλειάς και ζωής που μας ετοιμάζουν τους απορρίπτουμε. Παίρνουμε θέση, οργανώνουμε τον αγώνα για τα δικαιώματά μας.

Κάθε φοιτητής που αγωνιά για το μέλλον του, όλοι όσοι βλέπουν ότι "κάτι πρέπει να κάνουμε" ενάντια στην επίθεση στα μορφωτικά μας δικαιώματα, όσοι αγανακτούν με την ένταση της καταστολής, τα σχέδια για είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές, να εμπιστευτούν τη συλλογική οργάνωση, τη διεκδίκηση.

Κάθε φοιτητής και φοιτήτρια που αναρωτιέται πώς θα τα βγάλει πέρα με το υπέρογκο κόστος στέγασης, τις τιμές των ενοικίων να έχουν ανέβει ακόμα και 25% σε σχέση με πέρυσι, ενώ δυνατότητα στέγασης στις εστίες έχει μόλις το 2% των φοιτητών. Οι οικότροφοι συμφοιτητές μας, που δίνουν μάχη για τις σπουδές και την επιβίωσή τους στις εστίες όλης της χώρας σε ολοένα και χειρότερες συνθήκες διαβίωσης, οι εργαζόμενοι φοιτητές που παλεύουν να συνδυάσουν τις σπουδές με τη δουλειά με απλήρωτες υπερωρίες, εξοντωτικά ωράρια και τώρα αντιμετωπίζουν την απειλή της διαγραφής, να βρεθούν στον αγώνα για σπουδές και δουλειά με δικαιώματα.

Καλούμε όλους αυτούς να πάρουν θέση μάχης, για να αναβαθμιστούν πραγματικά οι σπουδές μας απέναντι στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ! Να πάρουν θέση στον αγώνα για άμεσα μέτρα ανακούφισης για τις οικογένειές μας, μπροστά στο κύμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Αγωνιστικός σταθμός και για τους βιοπαλαιστές αγρότες

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ μαζί με τα εργατικά σωματεία

Αγωνιστικό κάλεσμα στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, για συμμετοχή στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων στη ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία ΧΑΝΘ, απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει την ανάγκη αγωνιστικής συμπόρευσης «με όλες τις κοινωνικές ομάδες που κι αυτές υποφέρουν από τη βάναυση προσβολή του δικαιώματος σε μια καλύτερη ζωή, και να παλέψουμε για ένα δικαιότερο μέλλον που θα μας δίνει τις προοπτικές της ελπίδας και της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας».

Ενώ αναφερόμενη στη θηλιά που σφίγγει για τους βιοπαλαιστές αγρότες τονίζει: «Οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών, τα καύσιμα, το ηλεκτρικό, τα αγροτικά εφόδια, η φορολόγηση, οι σκληροί όροι διαβίωσης στην ύπαιθρο, το ότι αναγκαζόμαστε να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία μας και την εκπαίδευση των παιδιών μας αφενός, οι χαμηλές τιμές των προϊόντων, η καταλήστευση του μικρού αγροτικού εισοδήματος από καρτέλ και επιτήδειους αφετέρου, δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο.

Η μόνη μας λύση πλέον είναι η δυναμική μας απάντηση και η συμμετοχή, και αυτό προτίθεται να κάνει όπως πάντοτε με συνέπεια η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Δίνουμε λοιπόν συνέχεια εδώ από τη Θεσσαλονίκη».

Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες με προοπτική κλιμάκωσης

Στο μεταξύ, στην τηλεδιάσκεψη της Γραμματείας της Επιτροπής των Μπλόκων, που έγινε την Πέμπτη το βράδυ, συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι και οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, με στόχο να συντονιστεί καλύτερα ο αγώνας τους και να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα.

Από τα ιδιαίτερα προβλήματα που σφίγγουν τη θηλιά στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, είναι το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Οπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, με αυτές τις τιμές που επικρατούν σε ρεύμα, πετρέλαιο, αγροεφόδια, λιπάσματα, πολλοί αγροτοκτηνοτρόφοι θα «μπουν μέσα», θα δυσκολευτούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

Την ίδια ώρα, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, χιλιάδες παραγωγοί βλέπουν τα προϊόντα τους να μένουν αδιάθετα ή να παραδίδονται στους μεγαλεμπόρους σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω ακόμα και από το κόστος παραγωγής, αξιοποιώντας και το αίσχος των ανοιχτών τιμών.

Ακόμα, παραμένουν οι δυσκολίες με τις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, για ζημιές που σημειώθηκαν ξανά το προηγούμενο διάστημα από το χαλάζι και άλλα φυσικά φαινόμενα.

Στη συνεδρίαση της Γραμματείας τονίστηκε ακόμα πως τα ψίχουλα της κυβέρνησης δεν μπορούν να ανακουφίσουν τους βιοπαλαιστές αγρότες και επισημάνθηκε ότι οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες πρέπει να συνεδριάσουν άμεσα και να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει έναν αγωνιστικό σταθμό, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα την ανάγκη για κοινή πάλη και συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που χτυπιούνται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Παράλληλα, σήμερα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου των Αγροτικών Συλλόγων της Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη στις 11.30 π.μ. στα γραφεία της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) στις 11.30 π.μ.

Ακολούθως την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη ο εκπρόσωπος της Γραμματείας της ΠΕΜ, Κώστας Τζέλλας, θα πάρει μέρος στη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ, των εργατικών σωματείων, των αγροτών, επαγγελματιών, γυναικών, νεολαίας, στις 6 μ.μ. έξω από το εργοστάσιο της «Μαλαματίνας».

Επίσης ξεκινάνε οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της AGROTICA τέλος Οκτώβρη.

Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ

Το σχέδιο και το πλαίσιο πάλης για να απαντήσει η εργατική τάξη στην επίθεση που δέχεται θα παρουσιαστούν από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. έξω από το εργοστάσιο της επιχείρησης «Μαλαματίνα» στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, εκεί όπου οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη για να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι και για να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Αλλες κεντρικές πρωτοβουλίες των σωματείων στη ΔΕΘ

Στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ την περασμένη Πέμπτη, ανακοινώθηκαν κεντρικές πρωτοβουλίες μπροστά στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, και πιο συγκεκριμένα:

Την Τρίτη 6 Σεπτέμβρη σύσκεψη των φοιτητικών συλλόγων, με την παρουσία και άλλων φορέων, για τον συντονισμό της πάλης, με επίκεντρο τη φοιτητική στέγη.

Την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη κινητοποίηση στη ΔΕΗ της ΧΑΝΘ, ενάντια στις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, για ρεύμα φτηνό για τον λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ