ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Αυξημένες ανάγκες, αντιδραστικά μέτρα και εξαγγελίες

Παρεμβάσεις στη Βουλή από το ΚΚΕ για αύξηση χρηματοδότησης δήμων - σχολικών επιτροπών και καθαριότητα

Λίγες μέρες απέχει το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού στα σχολεία, με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να αγωνιούν απέναντι στα χρόνια προβλήματα υποδομών, στις ελλείψεις, στα αντιδραστικά μέτρα για το περιεχόμενο και τη λειτουργία του σχολείου, στην πανδημία, που εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ, όπως και οι συνέπειες από την εγκληματική διαχείρισή της τα προηγούμενα χρόνια, στην επιδείνωση των όρων που φέρνουν οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, δείχνει έμπρακτα ποιες είναι οι προτεραιότητές της και επιδιώκει να παρουσιάσει ότι όλα «βαίνουν καλώς». Αναφερόμενος χτες στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «ξεκινά χωρίς τους περιορισμούς που επέβαλε πέρσι η πανδημία» και αναφέρθηκε στις αποφάσεις της κυβέρνησης να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς καν στοιχειώδη μέτρα προστασίας εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους, χωρίς δωρεάν τεστ, με επίκληση στην ατομική ευθύνη.

Για μια ακόμα φορά, έγινε αναφορά στην εξαγγελία για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας στο 50% των τμημάτων νηπιαγωγείων και δημοτικών, όμως, την ίδια στιγμή, η πραγματικότητα γεννά ερωτήματα για το πώς θα υλοποιηθεί το μέτρο σε συνθήκες διατήρησης της υποχρηματοδότησης, σοβαρών ελλείψεων στις υποδομές των σχολείων, καθώς και για το περιεχόμενο του προγράμματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως «η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με περισσότερα παιδιά από ποτέ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ», προσθέτοντας πως «με όλα αυτά, και άλλα που δρομολογούνται, προσφέρουμε ευκαιρίες ποιοτικότερης εκπαίδευσης στη νεολαία μας και παράλληλα μειώνουμε το κόστος των οικογενειών για την εξωσχολική εκπαίδευση και τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους». Εκανε δε λόγο για «ευκαιρία σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς να ενταχθούν στη δημόσια Εκπαίδευση, με όρους και αμοιβές αξιοπρέπειας», τη στιγμή που διατηρούνται και έχουν επεκταθεί οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις στην Εκπαίδευση για χιλιάδες εκπαιδευτικούς που εργάζονται για χρόνια ως συμβασιούχοι, που τα κενά έχουν γίνει καθεστώς και απαιτούνται άμεσα μόνιμοι διορισμοί μαζικά, στο ύψος των πραγματικών αναγκών.

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ για έκτακτη χρηματοδότηση και προσωπικό καθαριότητας

Εκτακτη χρηματοδότηση προς τους δήμους και τις σχολικές επιτροπές για να ανταποκριθούν στις συνθήκες ακρίβειας και των ανατιμήσεων ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση βουλευτών του προς την υπουργό Παιδείας.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, κατά το περσινό σχολικό έτος δόθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το ποσό των 133 εκατομμυρίων ευρώ, φτάνοντας τις σχολικές επιτροπές, πριν εκπνεύσει το έτος, σε καθεστώς χρεοκοπίας.

«Φυσικά, αυτά τα ποσά διατηρούνται σε αυτά τα τραγικά χαμηλά επίπεδα με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τα σχολεία να λειτουργούν οριακά με σοβαρές ελλείψεις σε παιδαγωγικά μέσα, εξοπλισμό, με σοβαρά κτιριακά προβλήματα υποσυντήρησης από τη χρόνια υποχρηματοδότηση», σημειώνεται και με την επισήμανση της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, τονίζεται ότι σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες η τελευταία δόση προς τους δήμους είναι καθηλωμένη στα περσινά επίπεδα (28 εκατ.), «καταδικάζοντας τα σχολεία στην ένδεια, αδυνατώντας να πληρώσουν ακόμα και τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού».

Τα παραπάνω τονίζουν οι βουλευτές Γ. Δελής, Λ. Κανέλλη, Ν. Καραθανασόπουλος, Μ. Κομνηνάκα, Γ. Λαμπρούλης, Γ. Μαρίνος, Ν. Παπαναστάσης και Μ. Συντυχάκης ρωτώντας τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση προς τους δήμους στο ύψος των πραγματικών αναγκών ώστε να καλυφθούν πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, αλλά και τα συσσωρευμένα χρέη, το σύνολο των δαπανών των σχολικών επιτροπών, με ευθύνη του κράτους, να καταργηθούν ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ακόμα, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, το ΚΚΕ ζητά την πλήρη κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων σε καθαριότητα με μόνιμο προσωπικό καθώς άλλη μία σχολική χρονιά ξεκινάει με υποστελεχωμένη την καθαριότητα και με το απαράδεκτο καθεστώς της ομηρίας των καθαριστριών να συνεχίζεται εδώ και 20 χρόνια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. «Για 3η συνεχόμενη χρονιά φέτος μέσα στις οξυμένες ανάγκες των κυμάτων της πανδημίας και παρά τις αυξημένες ανάγκες που θα υπάρξουν λόγω της διευρυμένης λειτουργίας των "ολοήμερων", όχι απλά δεν εξασφαλίζεται επαρκές προσωπικό καθαριότητας στις σχολικές μονάδες αλλά μοιράζεται το προσωπικό σε 2 - 3 σχολεία, ενώ παράλληλα υπάρχουν απολύσεις εργαζομένων και μείωση ωραρίου», σημειώνει ο βουλευτής Γ. Δελής, ρωτώντας ποια μέτρα θα παρθούν για να λυθεί οριστικά το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων, καταρχάς με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στη σχολική καθαριότητα και κατά δεύτερον με τη διακοπή του σχεδιασμού απολύσεων και με νέες προσλήψεις.

Οι ανάγκες των παιδιών απέναντι στην «εικονική πραγματικότητα»

Στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Διευρυμένο Ολοήμερο σχολείο αναφέρεται η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής

Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων και των μαθητών, καθώς και μισθό και ωράριο σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων διεκδικεί η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Διευρυμένο Ολοήμερο σχολείο που, όπως σημειώνουν οι γονείς, «θα αποδειχτούν εικονική πραγματικότητα».

Η Ομοσπονδία θυμίζει ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι «από την εφαρμογή του Διευρυμένου Ολοήμερου δεν προκύπτει βάρος στον τακτικό προϋπολογισμό», ότι τα προηγούμενα χρόνια το Ολοήμερο - με δύο διδακτικές ώρες λιγότερες - υπολειτουργούσε, ότι έχει καταργηθεί η θέση του εκπαιδευτικού υπεύθυνου, ότι τα σχολικά προαύλια είναι γεμάτα «παγίδες» και γυμναστήρια δεν διαθέτει ούτε το 10% των σχολικών κτιρίων.

Διερωτάται: Τι ανάγκη έχουν τα παιδιά του δημοτικού και του νηπιαγωγείου να εκπαιδευτούν στην «παιδική επιχειρηματικότητα» όταν μαθητές της Α' Γυμνασίου δυσκολεύονται ακόμα και στις τέσσερις βασικές αριθμητικές πράξεις; Πώς θα λειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά με δύο επιπλέον διδακτικές ώρες χωρίς την πρόσληψη του αναγκαίου επιπλέον μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, χωρίς τη θεσμοθέτηση της θέσης του τραπεζοκόμου και χωρίς να αυξάνεται η χρηματοδότηση των χρεοκοπημένων - από τους υπέρογκους λογαριασμούς - σχολικών επιτροπών για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε εκπαιδευτικό υλικό, ρεύμα, θέρμανση, καθαριότητα κ.λπ.; Πώς θα γυρίζει ένα παιδί στο σπίτι μετά από 9,5 ώρες στο ίδιο θρανίο;

«Τελικά, μήπως η ουσία βρίσκεται σε αυτό που ομολογεί η κυβέρνηση; Στην "εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή", δηλαδή παιδοφυλακτήριο μέχρι τις 5.30 μ.μ., ώστε να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε 10ωρα και 12ωρα και να είμαστε διαθέσιμοι περισσότερες ώρες για τους εργοδότες, χωρίς τη "δικαιολογία" των παιδιών...», υπογραμμίζει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, σημειώνοντας:

«Η κυβέρνηση δεν κόπτεται για τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών μας. Δεν έχει τη δική μας αγωνία "τι θα κάνουμε τα παιδιά μας" όταν δουλεύουμε "ήλιο με ήλιο", νόμιμα και απλήρωτα. Αν αυτό ήταν το μέλημά της θα καταργούσε τον νόμο Χατζηδάκη και όλους τους αντεργατικούς νόμους που έχουν φέρει αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις», σημειώνει και προσθέτει ότι η κυβέρνηση «δεν φροντίζει να μας απαλλάξει από το κόστος των δυσβάσταχτων - για όλο και περισσότερες οικογένειες - απογευματινών επί πληρωμή δραστηριοτήτων των παιδιών για αθλητισμό, πολιτισμό, ξένες γλώσσες. Μας "προσφέρει" χαμηλού επιπέδου δραστηριότητες εντός σχολείου για να μπορούμε απερίσπαστοι να δουλεύουμε ακόμα περισσότερες ώρες!».

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας αντιτείνει τις διεκδικήσεις για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία με τις απαραίτητες υποδομές, ολοκλήρωση μέσα στο σχολικό περιβάλλον της μελέτης για την επόμενη μέρα με την αρωγή των εκπαιδευτικών και πραγματικά ποιοτικό ελεύθερο χρόνο των παιδιών, ισότιμη, δωρεάν πρόσβαση όλων των παιδιών σε υψηλού επιπέδου αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, σε όλους τους μαθητές δεκατιανό και μεσημεριανό γεύμα υψηλής διατροφικής αξίας.

Εκδόθηκε η απόφαση για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Με τον ίδιο τρόπο που ισχύει με όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, θα γίνεται η απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά, όπως προβλέπει η σχετική Υπουργική Απόφαση που συνυπογράφεται από την υπουργό Ν. Κεραμέως και την υφυπουργό Ζ. Μακρή. Η Υπουργική Απόφαση δεν κάνει κανένα βήμα προς τη μετατροπή του μαθήματος σε προαιρετικό, όπως θα μπορούσε να γίνει άμεσα, και δεν υιοθετεί την πρόσφατη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που πρότεινε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, απαλλαγή μπορούν να πάρουν εφόσον το επιθυμούν μαθητές που δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι (δηλαδή αλλόθρησκοι, ετερόδοξοι άθρησκοι, άθεοι, αγνωστικιστές) και αυτή χορηγείται μετά από αίτηση των γονιών τους (ή των ίδιων αν είναι ενήλικοι) στον διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας, στην οποία αναφέρεται ότι «λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή (μου ή του παιδιού μου) στο μάθημα των Θρησκευτικών». Η αίτηση υποβάλλεται από τώρα έως και την πέμπτη μέρα μετά την έναρξη των μαθημάτων του σχολικού έτους.

Με την ίδια Υπουργική Απόφαση προβλέπεται η δυνατότητα απαλλαγής από τα μαθήματα της Φυσικής Αγωγής και της Μουσικής σε περίπτωση που ο μαθητής «κωλύεται λόγω πάθησης, μόνιμης ή παροδικής, να συμμετέχει στο μάθημα». Σε αυτές τις περιπτώσεις η απαλλαγή δίνεται με σχετική αίτηση, συνοδευόμενη από ιατρική βεβαίωση, εντός πέντε ημερών από την έναρξη των μαθημάτων ή την εμφάνιση της πάθησης.

ΠΑΤΡΑ
Πρωτοβουλίες για τα προβλήματα της Παιδείας

Στη συγκρότηση μόνιμου συντονιστικού οργάνου για την Παιδεία, ώστε να αναδειχθούν με κάθε τρόπο όλα τα οξυνόμενα προβλήματα των σχολείων και να γίνουν οι προετοιμασίες για άμεση κινητοποίηση διαμαρτυρίας, προχώρησε η δημοτική αρχή Πάτρας, μετά από δημόσια σύσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα, ενόψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Αποφασίστηκε, επίσης, να πραγματοποιηθεί άμεσα νέα σύσκεψη στην Αντιδημαρχία Παιδείας και Αθλητισμού με την Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων, για το κτιριακό πρόβλημα των ειδικών σχολείων.

Στην ομιλία του προς τους εκπροσώπους των φορέων, ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης στάθηκε στην όξυνση των προβλημάτων στον χώρο της Παιδείας και τόνισε την ανάγκη αγωνιστικής διεκδίκησης λύσεων. Πρότεινε τη συγκρότηση συντονιστικού με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που θα αναλάβει την ενημέρωση του πατραϊκού λαού, οργανώνοντας άμεσα διαμαρτυρία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Στη σύσκεψη είχαν προσκληθεί και παραβρέθηκαν με αντιπροσωπείες τους η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Πάτρας, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων, οι σύλλογοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών και Σχολικών Καθαριστριών της πόλης, καθώς και το σωματείο Φυλάκων Σχολικών Κτιρίων και Λοιπών Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πατρέων. Τη συμφωνία της με τις αποφάσεις της σύσκεψης εξέφρασε επίσης η Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ