ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Αμεση, μαχητική απάντηση ενάντια στην παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας
  • Νέα κινητοποίηση σήμερα στην Πανεπιστημιούπολη και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
  • Στο πλευρό των φοιτητών το ΚΚΕ

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα μπει στις σχολές», ξεκαθάρισαν για μία ακόμα φορά φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας που βρέθηκαν χτες στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την υλοποίηση του αντιδραστικού μέτρου που στρέφεται ενάντια στις διεκδικήσεις τους και έρχεται να προστατέψει το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο.

Το απόγευμα, με τη συνοδεία ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και άλλων κατασταλτικών δυνάμεων επιχειρήθηκε να ξεκινήσει η δράση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ. Αμεση ήταν η απάντηση των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας που διοργάνωσαν συγκέντρωση στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης, μαζί με εργαζόμενους και καθηγητές του ΕΜΠ και έκλεισαν την πύλη μη επιτρέποντας την είσοδο, δείχνοντας πως δεν πέρασε η προσπάθεια αιφνιδιασμού.

«Από τα ιδρύματα δεν λείπει η αστυνομία, δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία» ήταν ένα από τα συνθήματα με τα οποία οι φοιτητές και οι φοιτήτριες κατήγγειλαν για μια ακόμα φορά την προκλητική επιλογή να δίνονται εκατομμύρια για την καταστολή τη στιγμή που τα ιδρύματα, οι ίδιοι, οι οικογένειές τους στενάζουν. Φοιτητές και εκλεγμένοι διαμαρτυρήθηκαν για την απαράδεκτη εικόνα των πάνοπλων αστυνομικών που έχουν κατακλύσει τον χώρο στον επικεφαλής, ο οποίος αναμάσησε τα συνηθισμένα κάλπικα περί δήθεν «καταγγελιών» για τις συνθήκες ασφάλειας στην Πανεπιστημιούπολη. Σημειώνεται πως την ίδια ώρα, ακριβώς δίπλα, η Φοιτητική Εστία ακόμα δεν έχει νερό! Αργότερα, σε νέες διαμαρτυρίες των φοιτητών ο ίδιος απάντησε ότι δεν γνωρίζει πότε θα αποχωρήσει η αστυνομία από τον χώρο. Παρέμβαση εκλεγμένων έγινε και προς στον πρύτανη του ΕΚΠΑ, ο οποίος ανέφερε ότι δεν γνωρίζει για ποιον λόγο βρίσκονται εκεί οι αστυνομικές δυνάμεις, δείχνοντας πως επρόκειτο για καθαρή επιχείρηση επιβολής της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Καθώς περνούσε η ώρα, όλο και περισσότεροι φοιτητές έφταναν στον χώρο ενώνοντας τις φωνές τους ενάντια στην είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές τους. Με μοτοπορεία έφτασαν και έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα διαδηλωτές από το υπουργείο Εργασίας, όπου έγινε κινητοποίηση για τον θάνατο του 17χρονου διανομέα. Το «παρών» έδωσαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους σωματεία, εκπρόσωποι από τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού και Οικοδόμων, δηλώνοντας την αλληλεγγύη στον αγώνα και τις διεκδικήσεις των φοιτητών.

Οι φοιτητές παρέμεναν και αφού η κυβέρνηση χτύπησε την κινητοποίηση με χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία» και «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των φοιτητών η πάλη θα την σπάσει», «Εξω τα ΜΑΤ από όλες τις σχολές, δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές» ήταν από τα συνθήματα με τα οποία απάντησαν παραμένοντας συγκροτημένοι στα μπλοκ τους. Μέχρι αργά το βράδυ, συνεχιζόταν η κινητοποίηση των φοιτητών.

«Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των φοιτητών»

Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος. «Δεν έχει καμία θέση εδώ η αστυνομία και πρέπει άμεσα να φύγουν. Οι φοιτητές έχουν δίκαιο που κλείνουν τις πύλες για να μην μπει η αστυνομία. Γιατί τα προβλήματα που έχουν τα πανεπιστήμια είναι πολύ μεγάλα κι οι σχολές θα ανοίξουν με τεράστια προβλήματα, με πολύ μεγάλες ελλείψεις και στη φοιτητική μέριμνα, όταν τα ενοίκια "τραβάν την ανηφόρα". Αντί λοιπόν να αντιμετωπιστούν αυτά τα σοβαρά προβλήματα, η κυβέρνηση προσπαθεί με τη βία και την καταστολή να χτυπήσει το φοιτητικό κίνημα. Δεν θα της κάνουμε το χατίρι. Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των φοιτητών ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, για μόρφωση και πτυχία με δικαιώματα, για φοιτητική μέριμνα που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών τους. Είμαστε στο πλάι σας και καλούμε για ακόμα μια φορά να απομακρυνθούν άμεσα οι δυνάμεις καταστολής από τον χώρο», είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.

Νέα κινητοποίηση σήμερα

Οπως τονίζουν στις αποφάσεις τους φοιτητικοί σύλλογοι που σήμερα, Τρίτη, καλούν σε συγκέντρωση στις 8 π.μ. στην πύλη της Ούλοφ Πάλμε και σε κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας έρχεται να διασφαλίσει την όλο και μεγαλύτερη είσοδο των επιχειρήσεων στα ιδρύματά μας, με βάση τις κατευθύνσεις του νέου νόμου - πλαίσιο που ψήφισε μέσα στο κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση! Είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα των managers και των συμβουλίων ιδρυμάτων, τα οποία θα διαχειρίζονται την περιουσία του πανεπιστημίου, χτυπώντας ουσιαστικά τη φοιτητική μέριμνα.

Αυτό που φοβούνται είναι η μαζική αντίδραση των φοιτητών στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας! Την οργανωμένη διεκδίκηση μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους για το πανεπιστήμιο και τις σπουδές που μας αξίζουν στον 21ο αιώνα!

Οι φοιτητές δεν θα δεχτούμε να δίνουμε τα μαθήματα της εξεταστικής μας επιτηρούμενοι από τους "Ρόμποκοπ" της πανεπιστημιακής αστυνομίας!», σημειώνεται στις αποφάσεις των συλλόγων.

ΑΠΘ
Κλειστές βιβλιοθήκες και πλημμυρισμένες αίθουσες για μία ακόμα φορά

Πλημμυρισμένους διαδρόμους, αίθουσες και αμφιθέατρα, ακόμα και κλειστές βιβλιοθήκες εν μέσω εξεταστικής άφησε πίσω της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η κακοκαιρία της Κυριακής.

Ως αποτέλεσμα της τεράστιας υποχρηματοδότησης, που έχει αφήσει στο έλεος του χρόνου κτίρια και υποδομές, φοιτητές αναγκάστηκαν ακόμα και να εξεταστούν σε μάθημα μέσα σε αίθουσες με λάσπες από τις πλημμύρες!

Με αφορμή το γεγονός ότι η κεντρική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου παρέμεινε χθες κλειστή λόγω «ακραίων καιρικών φαινομένων», Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ σχολιάζουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους: «Είχε παλιόκαιρο τη μέρα που... πήγα για διάβασμα εν μέσω εξεταστικής; Το κύριο "ακραίο" φαινόμενο που πρέπει να εντοπίσουν οι πρυτανικές αρχές, το υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση, βρίσκεται στην πολιτική που υποχρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο, αφήνει βασικές εγκαταστάσεις του, όπως η βιβλιοθήκη, εδώ και χρόνια ασυντήρητες, το καλοκαίρι μάς "καίει" από τη ζέστη και το φθινόπωρο μας "πνίγει" στη βροχή!».

Οι Σύλλογοι απαιτούν να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να ανοίξει η βιβλιοθήκη και να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες συντήρησής της, και παράλληλα να προχωρήσουν η συντήρηση και η λειτουργία των βιβλιοθηκών των Τμημάτων, για την αποσυμφόρησή της, ειδικά το διάστημα της εξεταστικής.

Παράλληλα, το υπόγειο της πτέρυγας Πολιτικών Μηχανικών στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ πλημμύρισε κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων την Κυριακή, με αποτέλεσμα οι φοιτητές σήμερα να εξετάζονται σε αίθουσες με νερά και λάσπες!

«Ακόμα μια βροχή, ακόμα μια εξεταστική που απαιτεί βατραχοπέδιλα», σχολιάζουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους Φοιτητικούς Συλλόγους του Πολυτεχνείου και προσθέτουν: «Το πρόβλημα αυτό βέβαια δεν είναι καινούργιο: Πρόσφατο παράδειγμα οι βροχές κατά την διάρκεια της εξεταστικής του Ιουνίου, που μετέτρεψαν πάλι το υπόγειο σε απέραντη λίμνη. Για να μη θυμηθούμε το ταβάνι που έσταζε στις γραμματείες, τα καλοριφέρ που έσκασαν στους χημικούς μηχανικούς και πλημμύρισε το σχεδιαστήριο των μηχανολόγων, τη νησίδα των μηχανολόγων που δεν λειτουργεί λόγω μούχλας, και η λίστα δεν έχει τέλος.

Ισως δεν φταίνε τα "ακραία" καιρικά φαινόμενα, αλλά η υποχρηματοδότηση που χτυπάει κάθε χρόνο καινούργιο ρεκόρ, η πολιτική που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να κερδοφορούν ανενόχλητες στα εργαστήριά μας την ίδια ώρα που οι ανάγκες μας αντιμετωπίζονται ως κόστος. Αυτό είναι το "σύγχρονο", "καινοτόμο", "αναβαθμισμένο" πανεπιστήμιο που ευαγγελίζεται η σημερινή κυβέρνηση! Οι φοιτητές με τους συλλόγους και τον αγώνα μας τους χαλάμε τα σχέδια, διεκδικούμε ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας!».

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται αυτές τις μέρες

Στην τελική ευθεία μπαίνει η πλούσια δραστηριότητα στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με σύνθημα «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" (Ν. Μπελογιάννης) - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα».

Για τις αμέσως επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις ως εξής:

Σήμερα Τρίτη

-- Στο Καστέλι Κισσάμου, στην πλατεία Τζανακάκη (χώρος έξω από το Μουσείο), στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Αλέκος Μαρινάκης, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ, θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με τους Γιώργο Σκευάκη (μαντολίνο), Χρήστο Περαθωράκη (λύρα), Μανώλη Περκολαράκη (λαούτο).

-- Στην Πτολεμαΐδα, στο πέτρινο Δημοτικό, θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη

-- Στη Φλώρινα, στο 3ο Γυμνάσιο, θα μιλήσει η Αναστασία Γεωργιάδου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία του Μιθριδάτη. Θα πραγματοποιηθούν θεματικές συζητήσεις και έκθεση με θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και θα λειτουργούν Εκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», χώρος του «Κόκκινου Αερόστατου» και παιδότοπος.

Οι νέοι και οι νέες να υψώσουν τείχος στα σχέδια καταστολής

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ αναφέρονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση, στα μουλωχτά, σαν τον κλέφτη, φέρνει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία μέσα στις σχολές, ενώ έχει καταδικαστεί από την πλειοψηφία των φοιτητών.

Απέναντί της βρήκε ήδη τους φοιτητές και τους συλλόγους τους, οι οποίοι αμέσως βρέθηκαν στις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, απαιτώντας να αποσυρθεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία εδώ και τώρα!

Τα 50 εκατομμύρια ευρώ, που δίνει η κυβέρνηση για τη σύσταση αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, να τα διαθέσει για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, για μαζικές προσλήψεις καθηγητών, φοιτητικές εστίες, σύγχρονες υποδομές και φοιτητική μέριμνα.

Καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους νέους και τις νέες, με τον αγώνα τους να υψώσουν τείχος στα σχέδια καταστολής και αυταρχισμού της κυβέρνησης.

Υ.Γ. Το προσωπικό των ΟΠΠΙ θα μπορούσε κάλλιστα να το διαθέσει η κυβέρνηση για τη δασοπροστασία κρατώντας την ίδια πράσινη στολή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ