ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Εντός, εκτός και επί τα αυτά με «σταθερά» την αντιλαϊκή πολιτική

Eurokinissi

Φουντώνουν τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα απεργάζονται σχέδια εναλλακτικών για την αστική διακυβέρνηση. Στόχος τους η «σταθερότητα» μπροστά στις «δυσκολίες» και η συνέχεια στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων, με ταυτόχρονη ενσωμάτωση λαϊκών στρωμάτων στην πολιτική του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, προεξοφλώντας ακόμα χειρότερες μέρες για το λαό μας, τόνισε ότι «το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστούν σκληρά οι αντοχές μας». «Οπως η πανδημία, έτσι και η ενεργειακή κρίση είναι εξωγενής», ισχυρίστηκε. Αποσιώπησε έτσι ότι το κεφάλαιο φορτώνει διαδοχικά τις κρίσεις του στον λαό, κλιμακώνοντας την επίθεσή του στα λαϊκά δικαιώματα και εισοδήματα πολύ πριν την πανδημία και εντείνοντάς την όσο φουντώνουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η αναζήτηση νέων πεδίων κερδοφορίας. Αλλωστε και ο ίδιος ο Γ. Οικονόμου παραδέχτηκε ότι «η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια παρατεταμένη δοκιμασία, καθώς προηγήθηκε η επίμοχθη περίοδος των μνημονίων».

Σε αυτό το πλαίσιο, ψαλιδίζοντας και τις όποιες κάλπικες ελπίδες καλλιεργούσαν προηγουμένως οι ίδιοι μέσα από τα κάθε είδους «pass» της ελεημοσύνης, που τα πληρώνει ο λαός «από την άλλη τσέπη», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «τα δημόσια οικονομικά, φυσικά, δεν μένουν ανεπηρέαστα, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολες μακροπρόθεσμα τις κρατικές παρεμβατικές πολιτικές».

Σε αυτό ακριβώς το φόντο επικαλέστηκε τον κίνδυνο «ακυβερνησίας ή δομικής αστάθειας», τονίζοντας ότι «η σημασία της σταθερής και ισχυρής διακυβέρνησης θα φανεί περισσότερο τους αμέσως επόμενους μήνες». Σε αυτήν τη βάση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή του εκλογικού νόμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η πάγια θέση της παράταξής μας είναι ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει (...) να οδηγεί σε ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις να μπορούν να παίρνουν γρήγορα αποτελεσματικές, ουσιαστικές, θαρραλέες αποφάσεις, και αντίστροφα ο εκλογικός νόμος να είναι τέτοιος έτσι ώστε να αποτρέπει και την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων, που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις πολύ αυξημένες ανάγκες ουσιαστικών αποφάσεων».

Κανένα τέτοιο ουσιαστικό «άγχος» δεν υπάρχει, βέβαια, με βάση και τη στρατηγική σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων. Ενδεικτικά είναι τα όσα γράφει ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος σε άρθρο του στα «Νέα»: «Σε περίπτωση κρίσης και δη εθνικής θεωρώ βέβαιον πως όλα τα κόμματα, πλην ίσως του ΚΚΕ, θα μπορούσαν να βρουν συναινέσεις ανά δυάδες, τριάδες και τετράδες».

Την ίδια ώρα, ενδεικτική των διεργασιών που «τρέχουν» στο παρασκήνιο, στο εσωτερικό (και) της ΝΔ, θεωρείται η χτεσινή Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής της, Ολγα Κεφαλογιάννη, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με την προαγωγή της δικαστικού Μαριάνθης Παγουτέλη (γνωστής για τις ακροδεξιές απόψεις της) σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου από το υπουργικό συμβούλιο, ρωτώντας: «Πώς διασφαλίζεται ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα συνεχίσει απρόσκοπτα να διαφυλάττει και να προστατεύει τις αξίες της Δημοκρατίας, απέναντι στη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό;».

ΣΥΡΙΖΑ: Εγγυητής της αντιλαϊκής σταθερότητας που έχει ανάγκη το κεφάλαιο

Ομοίως, και οι παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εκπέμπουν προς την εγχώρια αστική τάξη μήνυμα ετοιμότητας του κόμματός του να εξασφαλίσει εκείνος την αντιλαϊκή «σταθερότητα».

Ανάμεσά τους το άρθρο του Γ. Δραγασάκη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με το οποίο μέμφεται την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «η Ελλάδα δεν επιστρέφει στην "ευρωπαϊκή κανονικότητα", όπως ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης. Αντίθετα, με αποκλειστική ευθύνη δική του, η Ελλάδα γίνεται ξανά "ειδική περίπτωση", όχι μόνο από τη σκοπιά της οικονομίας αλλά και από εκείνη της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Αναφέρει ακόμα πως η κυβέρνηση είχε υποτιμήσει ότι «ο κόσμος του χρήματος, του κεφαλαίου, των επενδυτών ξαναφέρνει την Ελλάδα στο μικροσκόπιό του. Ανακαλύπτουν ότι το αγαπημένο τους, και πολλά υποσχόμενο αρχικά, καθεστώς Μητσοτάκη, απαξιώνεται και απονομιμοποιείται ραγδαία, απομονώνεται, μένει χωρίς συμμάχους και με αβέβαιες προοπτικές».

Κλείνοντας δε το μάτι σε τμήματα του κεφαλαίου και των «επενδυτών» που κονταροχτυπιούνται για τη «μοιρασιά της πίτας», π.χ. για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνει πως επαναξιολογούν τις προοπτικές και «διαπιστώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι "μια από τα ίδια". Εκπροσωπεί, δηλαδή, εκείνη την παράδοση που θέλει τις ελληνικές ελίτ να προτάσσουν τα δικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων».

«Οταν η οργή συσσωρεύεται και η Ελλάδα γίνεται, με αποκλειστική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, "ειδική περίπτωση", η παράταση αυτής της "σταθερότητας" αυξάνει την αστάθεια και τους κινδύνους για τη χώρα», αναφέρει ο Γ. Δραγασάκης.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
«Κόντρες» για το ποιος παρακολουθούσε περισσότερο

Εντός της βδομάδας η «πρώτη» της Εξεταστικής

Εντός της βδομάδας - πιθανόν αύριο Τετάρτη - αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά η Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Το στίγμα, βέβαια, για το πώς πρόκειται να κινηθεί η Εξεταστική, δόθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου η κυβέρνηση επέλεξε το δόγμα «όλα... στο σκοτάδι» υπό το πέπλο του «απορρήτου», όσον αφορά τόσο τις συγκεκριμένες υποθέσεις Ανδρουλάκη, τηλεφωνικού κέντρου της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοσιογράφων, όσο και συνολικά για το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τις παρακολουθήσεις, συνεπικουρούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς μαζί το διαμόρφωσαν και το υποστηρίζουν.

Η άσφαιρη αντιπαράθεσή τους πάνω σε αυτό το πλαίσιο συνεχίστηκε και τις προηγούμενες μέρες.

Σε χτεσινή συνέντευξή του στα «Νέα», ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Πιτσιόρλας, δήλωσε ότι «μου είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να με ενημερώσει, με άφησε εκτεθειμένο ενώ χειριζόμουν όλα αυτά τα θέματα», μιλώντας για τα έγγραφα της ΕΥΠ που δημοσιεύτηκαν και έδειχναν ότι ο ίδιος παρακολουθούνταν, όπως και ο Σπύρος Σιαγιάς που είχε διατελέσει γγ του υπουργικού συμβουλίου επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και συμπληρώνει ότι «οι απαντήσεις που έχουν δοθεί πάσχουν».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα documentonews.gr, ο διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2014, Θεόδωρος Δραβίλλας, καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δεν αρνήθηκε ότι η παρακολούθηση των μετέπειτα αξιωματούχων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Πιτσιόρλα και Σπ. Σαγιά, ξεκίνησε επί των ημερών του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε πως είναι μια «πολύ σοβαρή υπόθεση» και ανέφερε ότι «είπε ψέματα» ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή. Σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ουδεμία εντολή παρακολούθησης εκλεγμένου βουλευτή, ευρωβουλευτή ή δημοσιογράφου επειδή ενοχλούσε η έρευνά του, έγινε επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» και πως για την υπόθεση ΠΙΜΑΝΑ «η έρευνα ξεκίνησε από την περίοδο της κυβέρνησης ΝΔ (2012-2015) και συνεχίστηκε απερίσπαστα, χωρίς άνωθεν πολιτικές παρεμβάσεις, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε συνέντευξή του στο BBC, σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, σε ερώτηση αν υπήρχαν νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ... απάντησε καταφατικά, υποστηρίζοντας ότι «ήταν μια κακή πρακτική από τότε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη είχαμε μια αύξηση 30% στον αριθμό των παρακολουθήσεων σε σχέση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ...».

Από όλη την άμεση και έμμεση αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πάντως διαφαίνεται ότι στο πλαίσιο του αστικού κράτους και των μηχανισμών του, οι παρακολουθήσεις είναι ...φυσιολογικό φαινόμενο που χρησιμοποιούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις. Οσο για τον καβγά ποιος... παρακολουθεί περισσότερο, αποσκοπεί στο να αποκρυφτεί το σκοτεινό και επικίνδυνο για τις λαϊκές ελευθερίες πλαίσιο που επιτρέπει και νομιμοποιεί τις πρακτικές αυτές.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στον «πάγο» οι λαϊκές ανάγκες και στην Ενέργεια

Σύσκεψη της «Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων» του υπουργείου Ενέργειας πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στο Μαξίμου.

Επισήμως, παρουσιάστηκαν «οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου» και συζητήθηκε «η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου», καθώς και «τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα», βασικά μέσα από τη διανομή διαφόρων «pass» της ελεημοσύνης, κι αυτά από την τσέπη του λαού, που ούτε κατά διάνοια καλύπτουν τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων που παθαίνουν κάθε μήνα «ηλεκτροσόκ» από τις τεράστιες αυξήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται παράλληλα με τα μέτρα αυτά να θωρακίσει παραπέρα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, ενεργοποιώντας, «αν τα πράγματα χειροτερέψουν», μέτρα για τον περιορισμό της λειτουργίας και της ενεργειακής κατανάλωσης των «ενεργοβόρων βιομηχανιών» αποζημιώνοντάς τες, αλλά και να δρομολογήσει μέτρα για την «εξοικονόμηση» και από τα λαϊκά σπίτια, προαναγγέλλοντας «ξεπάγιασμα» τον χειμώνα που έρχεται.

Στο ενδιάμεσο η κυβέρνηση μιλά για «πανευρωπαϊκή απάντηση» στην «ενεργειακή κρίση», χαιρετίζοντας την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτέμβρη και τις σχεδιαζόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», όπως είπε χτες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου. Θέμα που αναμένεται να συζητήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης τη Δευτέρα 12/9 στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν.

Σημειωτέον, η κυβέρνηση προβάλλει ως πανάκεια το να μπει πλαφόν στην τιμή της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου, να αποσυνδεθεί η τιμή του από αυτήν της ηλεκτρικής ενέργειας και να υπάρξει κοινή προμήθεια αερίου για τα ευρωπαϊκά κράτη. Ο λαός δηλαδή να πληρώσει «από την άλλη τσέπη» την «πράσινη» ανάπτυξη και τους ανταγωνισμούς.

Την ίδια στιγμή με κυβερνητικές διαρροές προσπαθεί να καλλιεργήσει προσδοκίες ενόψει ΔΕΘ και για «αύξηση» και διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης από τα 168 εκατ. στα 200 εκατ. «Κρύα» αστεία, δηλαδή, την ώρα που ήδη όλα τα προηγούμενα χρόνια τα λαϊκά σπίτια ξεπάγιαζαν κι ενώ φέτος οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα «πετάξει» στα 1,7 ευρώ το λίτρο!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η επιδιωκόμενη απ' την άρχουσα τάξη πολιτική σταθερότητα σημαίνει αστάθεια και ανασφάλεια για τον λαό

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τα σενάρια και την αντιπαράθεση σχετικά με τον εκλογικό νόμο:

«Τα "μαγειρέματα" της ΝΔ με τον εκλογικό νόμο, όπως και τα θολά σενάρια που μεθοδεύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αφορούν τους όρους για την - επιδιωκόμενη από την άρχουσα τάξη - πολιτική σταθερότητα, που για τον λαό σημαίνει αστάθεια και μεγάλη ανασφάλεια. Ομως, λύση προς όφελος του λαού υπάρχει μόνο στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που προτείνουν τα κόμματα του κατεστημένου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ