ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Στην τελική ευθεία για το μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ
  • Το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ το αγωνιστικό ραντεβού
  • Σύσκεψη πραγματοποίησαν χτες Φοιτητικοί Σύλλογοι

Με καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης προετοιμάζουν την επιτυχία του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά και να εκφράσουν την απόφασή τους να παλέψουν για αυξήσεις στους μισθούς, για ρεύμα και καύσιμα φθηνά για τον λαό, για ζωή με δικαιώματα.

Αναδεικνύουν την αναγκαιότητα το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης και για απεργιακή κινητοποίηση μέσα στον Οκτώβρη, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, συνολικά την πολιτική που τους καταδικάζει σε φτώχεια - πολέμους - κρίσεις.

Τονίζουν ότι σήμερα είναι κρίσιμο κάθε αγώνας να γίνεται υπόθεση όλης της εργατικής τάξης, γιατί κοινά είναι τα προβλήματα, κοινός και ο ένοχος, και καλούν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη σε όλες εκείνες τις δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα που «συστήνουν» υπομονή και αναζήτηση της ελπίδας σε «σωτήρες», πέρα από τη δική τους πάλη.

Αλλά και να στρέψουν τα βόλια τους και απέναντι σε αυτούς που έκαναν την Ενέργεια ακριβό εμπόρευμα για τον λαό και για τα δικά τους συμφέροντα σέρνουν τη χώρα μας στο μάτι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με άμεση εμπλοκή στον πόλεμο.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, σε εξέλιξη είναι ένα πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά νομού Θεσσαλονίκης προγραμματίζει περιοδείες αύριο Πέμπτη 8/9 στα έργα του Μετρό και την Παρασκευή 9/9 σε κατασκευαστικά έργα της περιοχής, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννη Τασιούλα.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης σήμερα προγραμματίζει εξορμήσεις σε μεταφορικές στη Σίνδο («Diakinisis», «Goldair Cargo») και στο εργοστάσιο ανακύκλωσης ΔΙΟΝ.

Το Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας αύριο Πέμπτη 8/9 θα περιοδεύσει στους εργασιακούς χώρους «Maxi», «Smurfit», «kappa» και την Παρασκευή 9/9 σε «Nova Packaging», «Unipak hellas», «North Ds Smith» και ΜΕΛ.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, αύριο Πέμπτη 8/9, στις 7 μ.μ., οργανώνει πικετοφορία στην Ανω Τούμπα.

Το Συνδικάτο Εργαζόμενων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας αύριο Πέμπτη οργανώνει περιοδείες μαζί με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας στις φαρμακαποθήκες ΣΕΛΦΑΡ, «Vassilakos», «Αλτσεχ» και την Παρασκευή 9/9 σε «Liafarm», «Vitafarm» και «Συφα».

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης σήμερα θα περιοδεύσει σε «Praktiker» - IKEA, την Πέμπτη στο «Cosmos» και την Παρασκευή στις 10.30 π.μ. θα προχωρήσει σε μαζική προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου στα καταστήματα της οδού Τσιμισκή.

Το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας αύριο Πέμπτη 8/9 προγραμματίζει περιοδείες στη Σκύδρα στη βιομηχανία κομπόστας «ΚΡΟΝΟΣ», στα Γιαννιτσά στην «ΑΛΤΕΡΑ» και στον «ΠΑΥΛΙΔΗ».

Οργανώνουν την πάλη τους φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια

Σύσκεψη συντονισμού της αγωνιστικής τους δράσης μπροστά στο συλλαλητήριο των σωματείων στη ΔΕΘ, το ερχόμενο Σάββατο, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, όπου αποφάσισαν σχέδιο δράσης με κορύφωση τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, συμμετείχαν με αποφάσεις τους 18 Σύλλογοι Φοιτητών από το ΑΠΘ και το ΔΙΠΑΕ, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Θεσσαλονίκης καθώς και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ και των Συλλόγων Διοικητικών Υπαλλήλων του ΠΑΜΑΚ, του ΑΠΘ και του ΔΙΠΑΕ.

Σήμερα, στις 12 μ. θα δοθεί συνέντευξη Τύπου των Φοιτητικών Συλλόγων και συνδικαλιστών για το ζήτημα της φοιτητικής στέγης, ενώ αύριο Πέμπτη, στις 10 π.μ. οι Σύλλογοι οργανώνουν συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς της «Μαλαματίνας». Την Παρασκευή προχωρούν σε δράσεις ενημέρωσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο, ενώ ετοιμάζονται για κινητοποίηση στις εισόδους του ΑΠΘ σε περίπτωση προσπάθειας εγκατάστασης της ΟΠΠΙ στα πανεπιστήμια.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη σύσκεψη θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο του «Ριζοσπάστη».
Κλιμακώνουμε τον αγώνα, προετοιμάζουμε απεργιακή απάντηση

Συγκέντρωση στις 15 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο υπουργείο Οικονομικών, αγωνιστικές πρωτοβουλίες και συσκέψεις σε μια σειρά πόλεις

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα - προετοιμάζουμε μεγάλη απεργιακή απάντηση των εργαζομένων, κόντρα στα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών»: Με το σύνθημα αυτό εργατικά συνδικάτα της Αττικής ετοιμάζονται να πάρουν τη σκυτάλη από το μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ και καλούν σε συγκέντρωση την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Αιτήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι αυτά για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση φόρων, μείωση τιμών και διαγραφή χρεών, μέτρα προστασίας από την πανδημία, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και των δημοκρατικών ελευθεριών.

Το κάλεσμα υπογράφουν μέχρι στιγμής: Τα Συνδικάτα Οικοδόμων, ΟΤΑ, Τύπου και Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Φαρμάκου, Μετάλλου. Οι Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Τα Σωματεία Χρηματοπιστωτικού, Νοσοκομείου «Θριάσιο», Ενέργειας. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών.

«Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!Να οργανώσουμε την πάλη μας για αυξήσεις στους μισθούς, για είδη πρώτης ανάγκης και ρεύμα - καύσιμα φτηνά για τον λαό», απαντούν τα σωματεία στις προετοιμασίες για «δύσκολο χειμώνα» που κάνουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία.

Στις 20 Σεπτέμβρη στην Πάτρα

Συγκέντρωση οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., έξω από τα γραφεία του, καλώντας τους εργαζόμενους και τον λαό σε θέση «μάχης» για να μην πληρώσουν ξανά τα «σπασμένα» από τα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών. Αύριο, Πέμπτη, καλεί σε πλατιά σύσκεψη συνδικάτα και λαϊκούς φορείς, στις 7.30 μ.μ., στο ισόγειο του κτιρίου του, προκειμένου να οργανωθούν οι δράσεις του επόμενου διαστήματος.

Συσκέψεις και εκδηλώσεις για την οργάνωση του αγώνα

Σύσκεψη σωματείων, εργαζομένων και συνδικαλιστών οργανώνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών στο Ηράκλειο Κρήτης, σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Σύσκεψη οργανώνει το Σωματείο Διανομέων - Delivery Χανίων «Ιωσήφ Σαριδάκης» σήμερα, στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Στο 3ο Εργατικό Φεστιβάλ, την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Εθνοσυνελεύσεως - Πρόνοιας Ναυπλίου, καλεί το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας - Κορινθίας.

Ταυτόχρονες κινητοποιήσεις σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας στην Αθήνα

Την Τρίτη 13 Σεπτέμβρη σωματεία και το ΠΑΜΕ καλούν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας

Ταυτόχρονες κινητοποιήσεις στα κεντρικά γραφεία παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, με κεντρική διεκδίκηση για «Ρεύμα φτηνό για όλο τον λαό» οργανώνουν σωματεία και φορείς από την Αττική.

«Τα ψέματα τελείωσαν! Καμία οικογένεια δεν θα υπάρξει που θα κρυώνει μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Κανείς μαθητής δεν θα ξεπαγιάζει την ώρα που θα κάνει μάθημα. Κανένας άνθρωπος δεν θα αθλείται σε συνθήκες Ανταρκτικής. Δεν θα τους το επιτρέψουμε και ξέρουμε τον τρόπο. Η ισχυροποίηση της οργάνωσής μας, η μαζικοποίηση των σωματείων μας, η ανάπτυξη της πάλης, είναι η δύναμή μας», σημειώνει σε κάλεσμά του το ΠΑΜΕ και προσθέτει:

«Κουραστήκαμε να ακούμε από τους νυν και πρώην κυβερνητικούς ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Δεν μας λένε όμως για ποιον! Πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας για τους ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους, που η κερδοφορία τους σπάει τα κοντέρ, καταγράφοντας ρεκόρ κερδών α' εξαμήνου;».

Το ΠΑΜΕ αναδεικνύει τις αιτίες για τις αυξήσεις στην Ενέργεια, δηλαδή τη στρατηγική για τη στήριξη των κερδών του κεφαλαίου που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, η οποία τάχα ετοιμάζει τώρα «ευρωπαϊκή λύση»

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να περιμένουμε λύσεις από την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα περιβόητα σχέδιά τους. Αν το κάνουμε, θα πληρώνουμε μια ζωή τον λογαριασμό. Τώρα είναι ανάγκη όσο ποτέ να εμπιστευτούμε τη δική μας δύναμη, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Για να γίνουν η κατοικία, η Ενέργεια, το νερό, αγαθά προσβάσιμα από όποιον τα έχει ανάγκη και όχι πανάκριβα εμπορεύματα, όπως είναι σήμερα», αναφέρει το κάλεσμα.

Τα σωματεία απαιτούν δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και Ενέργεια, να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να το πληρώσουν και να επανασυνδεθούν κομμένα ρεύματα, με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό, χωρίς προκαταβολή και με πολλές χαμηλές δόσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών. Καμία διακοπή παροχής ρεύματος και φυσικού αερίου στις σχολικές μονάδες.

Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 13 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στους εξής παρόχους: ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30, Αθήνα), «Protergia» (Αρτέμιδος 8, Παράδεισος Αμαρουσίου), NRG (Λεωφόρος Κηφισίας και Σοφοκλέους, Μαρούσι), «Watt & Volt» (Αγίου Μελετίου 162, Αθήνα), «Volterra» (Αμαρουσίου Χαλανδρίου 16, Μαρούσι), «Elpedison» (Αμαρουσίου Χαλανδρίου 18-20, Μαρούσι), «Φυσικό Αέριο Αττικής» (Λ. Κηφισίας 108, Αθήνα), «Ηρων» ( Λ. Κηφισίας 124, Αθήνα).

Εκοψαν το ρεύμα σε νεφροπαθή που ζει με αναπηρική σύνταξη!

Τη διακοπή ρεύματος από την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας «Watt & Volt» σε γυναίκα με νεφρική ανεπάρκεια στον Ασπρόπυργο, η οποία ζει με μια αναπηρική σύνταξη μόλις 350 ευρώ, καταγγέλλει το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, που έχει κάνει ήδη παρέμβαση και προειδοποιεί με κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας σε περίπτωση που δεν γίνει άμεση επανασύνδεση.

Η γυναίκα, όπως αναφέρει το Συνδικάτο, «πριν τρεις μέρες είχε πληρώσει τη δόση 250 ευρώ προηγούμενου διακανονισμού, τον οποίο τηρεί με μεγάλη δυσκολία, αλλά ήρθε ο νέος λογαριασμός και αντικειμενικά δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στην πληρωμή του. Σε πρώτη επικοινωνία που είχε με την εταιρεία, της είπαν ρητά ότι δεν μπορούν να επανασυνδέσουν το ρεύμα αν δεν πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του ποσού του νέου λογαριασμού, κάτι που αδυνατεί να κάνει, λόγω του πολύ μικρού εισοδήματός της».

Το σωματείο έκανε παρέμβαση στην εταιρεία ζητώντας να επανασυνδεθεί το ρεύμα και η απάντηση που πήρε ήταν ότι «για την επανασύνδεση απαιτούνται η καταβολή 100 ευρώ και ο διακανονισμός του νέου ποσού σε 6 δόσεις, κάτι που κάνει αδύνατη την εξόφλησή του». Ανάλογη κατάσταση βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι, τονίζει το Σωματείο, την ίδια ώρα που οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι θησαυρίζουν και «οι κολοσσοί της Ενέργειας μπουχτίζουν από επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις».

Λογαριασμός ρεύματος 900 ευρώ για ένα συνοικιακό καφενείο!

Σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 12 μ. στα γραφεία της επιχείρησης «Protergia» (Αρτέμιδος 8, Παράδεισος Αμαρουσίου) καλεί η Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών στην Εστίαση. Οπως καταγγέλλει, η συγκεκριμένη εταιρεία έστειλε λογαριασμό ρεύματος 900 ευρώ σε συνοικιακό καφενείο. Διεκδικεί να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος και η εταιρεία να προχωρήσει σε ευνοϊκή ρύθμιση, για να μπορέσει ο επαγγελματίας να επιβιώσει και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Αύριο η συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ, την Παρασκευή συγκέντρωση στη ΔΕΗ

Το σχέδιο και το πλαίσιο πάλης για να απαντήσει η εργατική τάξη στην επίθεση που δέχεται θα παρουσιαστούν από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη στις 6 μ.μ. έξω από το εργοστάσιο της επιχείρησης «Μαλαματίνα» στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, εκεί όπου οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη για να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι και για να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Επίσης, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ την περασμένη Πέμπτη, ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση κινητοποίησης την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη στη ΔΕΗ της ΧΑΝΘ, ενάντια στις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και για ρεύμα φτηνό για τον λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ