ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα

Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στη σχολική καθαριότητα για να σταματήσει η διαρκής ομηρία τους, καμία απόλυση με το πρόσχημα της λήξης σύμβασης και να γίνουν μαζικές προσλήψεις, ώστε να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα με τη καθαριότητα στα σχολεία, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που έγινε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, μεταφέροντας τα αιτήματα χιλιάδων εργαζομένων.

Οπως σημείωσε, ξεκινάει άλλη μια σχολική χρονιά με υποστελέχωση στην καθαριότητα και τους εργαζόμενους στην ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με ελαστικό ωράριο και άθλιες συνθήκες εργασίας.

«Χιλιάδες εργαζόμενες, που έχουν στην ευθύνη τους την καθαριότητα και την υγιεινή στις σχολικές μονάδες, βρίσκονται κάθε χρόνο σε συνεχές άγχος για το αν θα έχουν εργασία, αν με τον μισθό, που σχετίζεται με τις ώρες εργασίας τους, θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Δελής.

Μάλιστα, πρόσθεσε, φέτος μέσα στις οξυμένες ανάγκες των κυμάτων της πανδημίας και παρά τις αυξημένες ανάγκες που θα υπάρξουν λόγω της διευρυμένης λειτουργίας των Ολοήμερων, όχι απλά δεν εξασφαλίζεται επαρκές προσωπικό καθαριότητας στις σχολικές μονάδες, αλλά μοιράζεται το προσωπικό σε 2-3 σχολεία, ενώ παράλληλα υπάρχουν απολύσεις εργαζομένων και μείωση ωραρίου.

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αρνήθηκε ότι υπάρχουν απολύσεις, λέγοντας ότι πρόκειται για λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου που οι εργαζόμενοι ήξεραν ότι κάποια στιγμή θα λήξουν!

Προσπάθησε ακόμα να πείσει για την «ευαισθησία» της κυβέρνησης, που μετέτρεψε τις συμβάσεις έργου σε συμβάσεις εργασίας, κάτι όμως που, όπως εύστοχα επεσήμανε στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ, επετεύχθη χάρη στους μεγάλους αγώνες των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Ακόμα, ο υπουργός υπεραμύνθηκε των ελαστικών σχέσεων εργασίας, λέγοντας ότι έχει δοθεί δυνατότητα στους δήμους να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους για να καλύπτουν τις ανάγκες καθαριότητας όποτε έχουν ανάγκη.

Οσον αφορά το αίτημα της μονιμοποίησης, είπε ότι η κυβέρνηση το έχει σκεφτεί, προέβαλε όμως μια δικαιολογία του τύπου «πώς θα μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν 3ωρα και 9μηνα», και πρόσθεσε ότι αυτήν τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν εξετάζεται από το υπουργείο.

Ο Γ. Δελής στη δευτερολογία του ξεκαθάρισε ότι λήξη σύμβασης είναι απόλυση στην πράξη και ότι το πρόβλημα είναι η ελαστική εργασία. Στηλίτευσε δε την πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις, να μεταθέτουν την καθαριότητα στους δήμους χωρίς να τους ενισχύουν οικονομικά, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση.

Επεσήμανε ξανά ότι χωρίς το απαραίτητο προσωπικό δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία με υγειονομική ασφάλεια, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας των καθαριστριών θα συνεχιστεί και το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗ ΧΙΟ
Απαιτούν την άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ

Μαζική και δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε προχτές το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Χίου, με αφορμή την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ, που πρόσφατα στοίχισε τη ζωή ενός ακόμα ανθρώπου.

Η συγκέντρωση αποτελεί βήμα κλιμάκωσης μιας σειράς διαμαρτυριών για την Υγεία, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Χίου, της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Χίου, του Εμπορικού Συλλόγου και άλλων φορέων. Τα καταστήματα του νησιού έμειναν κλειστά, ενώ στάση εργασίας προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Χίου. Το «παρών» έδωσαν και εργαζόμενοι από τον δήμο και την Περιφέρεια που ήταν κλειστά καθώς και εργαζόμενοι από το ΚΔΑΠμεΑ.

Σωματεία και μαζικοί φορείς καταδίκασαν την πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που βήμα - βήμα εμπορευματοποιούν την υγεία, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε της αντιπολίτευσης, ενώ υποβαθμίζονται οι δημόσιες δομές στο νησί, στο πλαίσιο του «νέου ΕΣΥ». Κάλεσαν τον λαό να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στους εκπροσώπους των αστικών κομμάτων της Τοπικής Διοίκησης σε δήμο και Περιφέρεια, που κάτω από την πίεση και τη λαϊκή αγανάκτηση αναγκάστηκαν να δηλώσουν τη στήριξή τους στα αιτήματα των φορέων.

Οι κάτοικοι του νησιού απαιτούν τα αυτονόητα: Τη στελέχωση του ΕΚΑΒ, του νοσοκομείου Χίου, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων που λειτουργούν κάτω από τα όριά τους.

Τον λόγο πήραν σειρά εκπροσώπων σωματείων και φορέων που εξέφρασαν το αίτημα για πλήρη στήριξη του ΕΚΑΒ, ώστε να λειτουργεί όλο το 24ωρο με δύο ασθενοφόρα, για πλήρη και επαρκή στελέχωση του Νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων.

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην κεφαλή, που έφτασε στο γραφείο του υπουργού Ν. Μηταράκη, που απουσίαζε. Το ψήφισμα επιδόθηκε στον γραμματέα του, όπως και στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μιχαηλίδη.

Οι συγκεντρωμένοι δεσμεύτηκαν για άμεση νέα κλιμάκωση του αγώνα, ενώ με πρωτοβουλία του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων οι εργαζόμενοι έδωσαν από το υστέρημά τους για τη στήριξη των απεργών στη «Μαλαματίνα».

Κινητοποίηση και στάση εργασίας σήμερα στο νοσοκομείο Σάμου

Σε κινητοποίηση με 3ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι, στο προαύλιο του νοσοκομείου προχωρά σήμερα, Παρασκευή, ο Σύλλογος Εργαζομένων νοσοκομείου Σάμου, μετά από ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης. Την κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Επίκεντρο των αγωνιστικών δράσεων είναι η εκχώρηση υπηρεσιών (τραπεζοκόμες, πλυντήρια και καθαριότητα) του νοσοκομείου σε ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία, σηματοδοτώντας «απολύσεις εργαζομένων, μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας και μεγαλύτερο κόστος για το Δημόσιο».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων διαμαρτύρεται ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των ιδιωτικοποιήσεων, στην υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, στις απολύσεις και απαιτεί: Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο νοσοκομείο, να μην εκχωρηθεί καμία υπηρεσία σε ιδιώτη, να αρθεί η αναστολή εργασίας.

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Αναστολή λειτουργίας, στον «αέρα» φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι

Ανακοίνωση από την ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ

Ορατός είναι ο κίνδυνος για το κλείσιμο του Γηροκομείου Ιεράπετρας, αφήνοντας στον «αέρα» τους φιλοξενούμενους, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, μετά και τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου «ομολογήθηκε από τη δημοτική αρχή ότι το γηροκομείο θα αναστείλει τη λειτουργία του έως ότου παραδοθεί το νέο κτίριο!», όπως καταγγέλλει η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι παραμένει μετέωρο ποια θα είναι η νομική μορφή του, ποιος θα έχει την ευθύνη λειτουργίας και χρηματοδότησης του γηροκομείου!

«Μία είναι η λύση που πραγματικά έχουν ανάγκη οι Ιεραπετρίτες και κυρίως οι απόμαχοι της δουλειάς που έχουν τέτοιες ανάγκες: Να περάσει άμεσα το γηροκομείο στην ευθύνη και τον έλεγχο του κράτους, ώστε με την αναγκαία χρηματοδότηση, την εξασφάλιση σύγχρονου εξοπλισμού και του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του με ικανοποίηση των αναγκών φροντίδας σε όσους ηλικιωμένους έχουν ανάγκη σύμφωνα με το σύγχρονο επίπεδο διαβίωσης και ταυτόχρονα να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του κτιρίου που προορίζεται για τη μετεγκατάσταση της δομής», σημειώνει η ΚΟ. Και υπενθυμίζει τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Κόμματος τον Μάη του 2020 με θέμα την τότε απόφαση για διακοπή λειτουργίας του γηροκομείου και τον Μάρτη του 2022 με θέμα την έλλειψη δημόσιων δομών φροντίδας ηλικιωμένων στην Κρήτη.

Να σημειωθεί ότι «ενώ δόθηκαν εκατομμύρια για το νέο κτίριο, οι θέσεις ωφελούμενων που θα μπορεί να καλύψει είναι λιγότερες από την τωρινή δομή. Η επικίνδυνη αυτή πολιτική που υπηρετούν κυβερνήσεις, δημοτική αρχή και Περιφέρεια φέρνει τα άτομα τρίτης ηλικίας, με πολλά από αυτά ανήμπορα - και τους εργαζομένους που τους φροντίζουν, μπροστά στον κίνδυνο να πεταχτούν άμεσα έξω από τη συγκεκριμένη δομή».

Η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ απαιτεί την αναστολή της σχετικής απόφασης και να δοθεί άμεσα παράταση στη λειτουργία του Γηροκομείου με ταυτόχρονη επίσπευση των εργασιών για την ολοκλήρωση του κτιρίου και υποδομών, το οποίο θα διασφαλίζει τη φιλοξενία τουλάχιστον του ίδιου αριθμού ηλικιωμένων με το σημερινό!

«Αμεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμος, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Γηροκομείου! Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα εμποδίσει το κλείσιμο της τωρινής δομής μέχρι την αδειοδότηση και εξοπλισμό του νέου Γηροκομείου. Ειναι απαράδεκτος και καταδικαστέος ο κυνισμός της δημοτικής αρχής, όπως εκφράστηκε διά στόματος της αρμόδιας αντιδημάρχου, όπου επικαλέστηκε τον νόμο για να πει στις οικογένειες των φιλοξενουμένων να φροντίσουν για τη διαμονή των ανθρώπων τους και σε άλλες δομές της Κρήτης! Αυτή τους η συμπεριφορά φανερώνει το μέγεθος της σύγχρονης βαρβαρότητας που αντιμετωπίζει ο λαός και ειδικά οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες από το κράτος, τους μηχανισμούς του και το πολιτικό προσωπικό που το υπηρετούν», υπογραμμίζει το ΚΚΕ και καλεί τις λαϊκές οικογένειες της Ιεράπετρας, τους εργαζόμενους να βάλουν φρένο σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς που εξαθλιώνουν τη ζωή τους και ειδικότερα τη διαβίωση των απόμαχων της δουλειάς όπως είναι οι φιλοξενούμενοι του Γηροκομείου Ιεράπετρας.

Ελάχιστοι οι «προσωπικοί γιατροί», πρόστιμα από την κυβέρνηση

Ξεκίνησε χτες το απόγευμα η εγγραφή στον «προσωπικό γιατρό» και από τα φαρμακεία. Η εγγραφή γίνεται με 3 διαφορετικούς τρόπους: 1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), 2) αυτοπροσώπως σε δομή Υγείας ΠΦΥ ή σε προσωπικό ιατρό και 3) σε φαρμακείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναγκαίος «προσωπικός γιατρός» αξιοποιείται ως «κόφτης» για την πρόσβαση σε δομές και υπηρεσίες Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι διαθέσιμοι γιατροί που έχουν κάνει σχετική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ είναι μόλις 3.209 για 10 εκατομμύρια πληθυσμό! Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση απειλεί όσους δεν εγγραφούν με ποινές, όπως με πρόσθετη συμμετοχή κατά 10% στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές (επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους). Από 1/1/2023 η πρόσθετη συμμετοχή προσαυξάνεται κατά 10% ακόμα. Επίσης, όσοι εγγραφούν θα έχουν από 1/1/2023 προτεραιότητα κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ