Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα

Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στη σχολική καθαριότητα για να σταματήσει η διαρκής ομηρία τους, καμία απόλυση με το πρόσχημα της λήξης σύμβασης και να γίνουν μαζικές προσλήψεις, ώστε να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα με τη καθαριότητα στα σχολεία, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που έγινε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, μεταφέροντας τα αιτήματα χιλιάδων εργαζομένων.

Οπως σημείωσε, ξεκινάει άλλη μια σχολική χρονιά με υποστελέχωση στην καθαριότητα και τους εργαζόμενους στην ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με ελαστικό ωράριο και άθλιες συνθήκες εργασίας.

«Χιλιάδες εργαζόμενες, που έχουν στην ευθύνη τους την καθαριότητα και την υγιεινή στις σχολικές μονάδες, βρίσκονται κάθε χρόνο σε συνεχές άγχος για το αν θα έχουν εργασία, αν με τον μισθό, που σχετίζεται με τις ώρες εργασίας τους, θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Δελής.

Μάλιστα, πρόσθεσε, φέτος μέσα στις οξυμένες ανάγκες των κυμάτων της πανδημίας και παρά τις αυξημένες ανάγκες που θα υπάρξουν λόγω της διευρυμένης λειτουργίας των Ολοήμερων, όχι απλά δεν εξασφαλίζεται επαρκές προσωπικό καθαριότητας στις σχολικές μονάδες, αλλά μοιράζεται το προσωπικό σε 2-3 σχολεία, ενώ παράλληλα υπάρχουν απολύσεις εργαζομένων και μείωση ωραρίου.

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αρνήθηκε ότι υπάρχουν απολύσεις, λέγοντας ότι πρόκειται για λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου που οι εργαζόμενοι ήξεραν ότι κάποια στιγμή θα λήξουν!

Προσπάθησε ακόμα να πείσει για την «ευαισθησία» της κυβέρνησης, που μετέτρεψε τις συμβάσεις έργου σε συμβάσεις εργασίας, κάτι όμως που, όπως εύστοχα επεσήμανε στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ, επετεύχθη χάρη στους μεγάλους αγώνες των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Ακόμα, ο υπουργός υπεραμύνθηκε των ελαστικών σχέσεων εργασίας, λέγοντας ότι έχει δοθεί δυνατότητα στους δήμους να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους για να καλύπτουν τις ανάγκες καθαριότητας όποτε έχουν ανάγκη.

Οσον αφορά το αίτημα της μονιμοποίησης, είπε ότι η κυβέρνηση το έχει σκεφτεί, προέβαλε όμως μια δικαιολογία του τύπου «πώς θα μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν 3ωρα και 9μηνα», και πρόσθεσε ότι αυτήν τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν εξετάζεται από το υπουργείο.

Ο Γ. Δελής στη δευτερολογία του ξεκαθάρισε ότι λήξη σύμβασης είναι απόλυση στην πράξη και ότι το πρόβλημα είναι η ελαστική εργασία. Στηλίτευσε δε την πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις, να μεταθέτουν την καθαριότητα στους δήμους χωρίς να τους ενισχύουν οικονομικά, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση.

Επεσήμανε ξανά ότι χωρίς το απαραίτητο προσωπικό δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία με υγειονομική ασφάλεια, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας των καθαριστριών θα συνεχιστεί και το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στις απολύσεις, σχολεία καθαρά - μόνιμη και σταθερή δουλειά! (2022-08-26 00:00:00.0)
Με 45 λιγότερες καθαρίστριες άνοιξαν τα σχολεία! (2021-01-12 00:00:00.0)
Απορρίπτει το δίκαιο αίτημα για μόνιμη δουλειά στη σχολική καθαριότητα (2020-05-26 00:00:00.0)
Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Υγείας (2016-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ