ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ
Καμία συγκάλυψη, μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους!

Συγκέντρωση και πορεία χθες από σωματεία για τον θάνατο των δύο εργαζομένων στο ιχθυοτροφείο

Μαχητική απάντηση στο εργοδοτικό έγκλημα στο ιχθυοτροφείο «Χόχλα ΑΕΒΕ», στην Πρέβεζα, όπου την Κυριακή το μεσημέρι σημειώθηκε έκρηξη με τραγικό απολογισμό δύο νεκρούς εργάτες και άλλον έναν τραυματία, έδωσαν εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς χθες το απόγευμα στην Πρέβεζα.

Με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο της Πρέβεζας απαίτησαν την καταδίκη των ενόχων, τη στήριξη των οικογενειών των αδικοχαμένων εργατών και τη λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, Νεκτάριο Τριάντη.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Ευάγγελος Βάσιος, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αρτας - Πρέβεζας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η κινητοποίηση των ίδιων των εργατών μπορεί να αποτρέψει τη συγκάλυψη των εργοδοτικών εγκλημάτων με θύματα τους νεκρούς εργάτες, όπως έδειξε η πείρα από την καταδίκη των ενόχων για το εργοδοτικό έγκλημα στην «Ηπειρος ΑΕΒΕ» φέτος το καλοκαίρι.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Γιώργος Πούμπης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Αφού κατήγγειλε την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της εργοδοσίας από σειρά δημοσιευμάτων που επιχειρούν να παρουσιάσουν ότι οι άτυχοι εργάτες εργάζονταν σε εξωτερικό συνεργείο χωρίς τις εντολές της διεύθυνσης, επανέλαβε τις αποκαλύψεις ότι η εργοδοσία εξανάγκαζε τους εργαζόμενους να ασκούν εργασίες ξένες με το αντικείμενό τους ενώ αντίστοιχη έκρηξη είχε γίνει και το 2016. Τότε οι εργάτες είχαν γλιτώσει από θαύμα, ενώ η εργοδοσία με εκβιασμούς και ταξίματα συγκάλυψε το εργατικό «ατύχημα», υποστήριξε για να απαιτήσει τη διαλεύκανση και την καταδίκη των ενόχων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας και στην καταγραφή πολλών εργατικών «ατυχημάτων», για να επισημάνει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που με την προώθηση των αντεργατικών ανατροπών διαμορφώνουν συνθήκες ενός διαρκούς μακελειού στους χώρους εργασίας. Παράλληλα αναφέρθηκε στην υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, στην απαξίωση του ΣΕΠΕ από τη μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή από την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ υπογράμμισε και την πρόκληση από τον τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκα, ο οποίος ενώ διατέλεσε υφυπουργός Εργασίας κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή ρωτώντας πόσοι είναι οι επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στο τοπικό τμήμα του ΣΕΠΕ στην Πρέβεζα. «Δεν πήρε χαμπάρι ότι το τοπικό παράρτημα δεν έχει αντίστοιχο τμήμα, αφού εδώ και δεκαετίες η ευθύνη των ελέγχων έχει μεταφερθεί στο ΣΕΠΕ Αρτας», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να αποκρυφτεί η ασυλία που απολαμβάνει η εργοδοσία και την πληρώνουν ακριβά οι εργαζόμενοι από όλες τις κυβερνήσεις.

Οχι άλλο αίμα εργατών στον βωμό του κέρδους των εργοδοτών

Στη συνέχεια ο Γ. Πούμπης ανέδειξε ότι τα εργατικά «ατυχήματα» είναι «σάρκα από τη σάρκα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κάλεσε τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση. Αντίθετα, να διεκδικήσουν συγκεκριμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας, που πρέπει να τα λάβει με δική της ευθύνη η εργοδοσία, για να μπορούν οι εργάτες να επιστρέφουν ασφαλείς στις οικογένειές τους. Μέσα από τα σωματεία να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στην εντατικοποίηση και στα ατελείωτα ωράρια, να επιβάλουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. «Αυτός είναι ο δικός μας μονόδρομος ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός του συλλαλητηρίου, ώστε οι συνάδελφοι που χάθηκαν να είναι οι τελευταίοι νεκροί της τάξης μας», κατέληξε. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία στην παραλιακή της Πρέβεζας.

Η ασφάλεια των εργατών να γίνει αγώνας όλης της κοινωνίας

Σε χώρους δουλειάς στη ΒΙΠΕ Πρέβεζας περιόδευσε χτες ο Νεκτάριος Τριάντης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Περιοδεία σε επιχειρήσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Πρέβεζας, με αφορμή το εργατικό «ατύχημα» που συγκλόνισε την εργατική τάξη, την Κυριακή το μεσημέρι, στο ιχθυοτροφείο της «Χόχλας ΑΕΒΕ», με τραγικό απολογισμό τον θάνατο δύο εργατών και τον τραυματισμό ακόμη ενός, πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νεκτάριο Τριάντη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συνομίλησε με δεκάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στη Βιομηχανική Περιοχή, θέτοντας σε πρώτο πλάνο την ανάγκη να κινητοποιηθούν μαζί με όλο τον λαό, για να μπει φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία, καθώς με κίνητρο το κέρδος οι εργοδότες δεν διστάζουν να καταπατήσουν και τα ελάχιστα μέτρα υγείας, ασφαλείας και προστασίας των εργαζομένων. «Δεν είναι ατομικός αγώνας των οικογενειών των νεκρών εργατών η δικαίωσή τους. Πρέπει να γίνει αγώνας όλης της πρεβεζάνικης κοινωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ν. Τριάντης, για να σημειώσει στη συνέχεια ότι δεν είναι τυχαίο ούτε της μοίρας γραφτό να είναι ένας εργάτης νεκρός κάθε τρεις μέρες, όπως αναδεικνύουν τα διαθέσιμα στοιχεία.

Στις επισημάνσεις πολλών ανθρώπων με τους οποίους συνομίλησε το κλιμάκιο του Κόμματος ότι η πίεση για το μεροκάματο κάνει τους περισσότερους εργαζόμενους να μην ορθώνουν ανάστημα στην απουσία ακόμη και των πιο στοιχειωδών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, υπογραμμίστηκε ότι η εργατική τάξη πρέπει να βάλει τις δικές της κόκκινες γραμμές: «Δεν πρέπει να αποδεχτούμε ως κανονικότητα ότι για ένα μεροκάματο θα παίρνουμε το ρίσκο να μη γυρίσουμε πίσω στις οικογένειές μας», ανέφερε ο Ν. Τριάντης. Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ότι η αιτία για το διαρκές μακελειό στους χώρους δουλειάς δεν μπορεί να αναζητηθεί πουθενά αλλού παρά στις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στα ωράρια - λάστιχο, στη δουλειά τις Κυριακές, στις μειώσεις προσωπικού και την εντατικοποίηση της εργασίας, στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κ.τ.λ.

Αναφερόμενος στο εργοδοτικό έγκλημα στο ιχθυοτροφείο, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι να εξαναγκάζονται να πραγματοποιήσουν εξειδικευμένες εργασίες - όπως αυτό της οξυγονοκόλλησης - άσχετες με το αντικείμενο και την ειδίκευση εργασίας τους, για να υπογραμμίσει την ανάγκη η εργατική τάξη να επιβάλει Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να ασκήσει πίεση για μεγαλύτερους ελέγχους από τις κρατικές υπηρεσίες.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ούτε ένας υγειονομικός σταθμός για 2.500 εργαζόμενους

Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, απαιτούν τα σωματεία

Περιοδείες σε επιχειρήσεις που λειτουργούν στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, με αφορμή τα πρόσφατα σοβαρά «ατυχήματα» και την ανάγκη για μέτρα προστασίας των εργαζομένων, πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών. Στις 26 Αυγούστου ένας εργαζόμενος σε εργοστάσιο της περιοχής έχασε τη ζωή του, όταν τραυματίστηκε την ώρα της δουλειάς. Είχαν προηγηθεί το περασμένο διάστημα η εκδήλωση πυρκαγιάς σε εργοστάσιο ανακύκλωσης, που δημιούργησε επικίνδυνες συνθήκες για τους εργαζόμενους σε όλη τη ΒΙΠΕ, αλλά και ένα σοβαρό «ατύχημα» που είχε οδηγήσει σε τραυματισμό ενός εργαζόμενου.

Η αντιπροσωπεία των δύο σωματείων έγινε αποδέκτης της ανησυχίας των εργαζομένων για τα ελλιπή μέτρα προστασίας και την εντατικοποίηση της δουλειάς που είναι κοινός τόπος σχεδόν σε όλα τα εργοστάσια. Στη συνέχεια, τα σωματεία κατέθεσαν αίτημα για συνάντηση στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων της ΒΙΠΕΗ, προκειμένου να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αλλά και να καταθέσουν τα αιτήματα των εργαζομένων.

«Παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες των Συνδικάτων και πολλών εργαζομένων δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της ζωής μας!», καταγγέλλουν τα σωματεία στην ανακοίνωσή τους. Υπογραμμίζουν την πίεση που δέχονται εκατοντάδες εργαζόμενοι στα εργοστάσια, στις αποθήκες, πάνω στο τιμόνι, «να βγει η δουλειά», την εντατικοποίηση και την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Παρά το γεγονός ότι στη ΒΙΠΕ δουλεύουν περισσότεροι από 2.500 εργατοϋπάλληλοι, «δεν υπάρχει έστω ένας υγειονομικός σταθμός, για άμεση επέμβαση σε πιθανό εργατικό ατύχημα», δεν έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια ούτε «μια άσκηση με ευθύνη του κράτους για την άμεση εκκένωση της περιοχής», δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση ατυχήματος.

Το κερασάκι στην τούρτα βάζουν οι ...συμβουλές της εργοδοσίας στο προσωπικό «να προσέχουν» και «να τηρούν τα μέτρα», φορτώνοντάς τους την ευθύνη για «λάθη» που μπορεί να οδηγήσουν στον τραυματισμό τους. «Εκεί που τρέχουμε και δεν φτάνουμε για να βγάλουμε τα κέρδη τους, εκεί που οι υπερωρίες σπάνε κόκαλο, εκεί που τα μέτρα προστασίας είναι της πλάκας γιατί τα θεωρούν κόστος, ρίχνουν και την ευθύνη σε μας!», καταγγέλλουν τα σωματεία. «Μοναδική ευθύνη που έχει ο εργαζόμενος είναι να εξασφαλίζει το δικαίωμά του να επιστρέφει στο σπίτι του όπως ακριβώς έφυγε, σώος και αβλαβής! Εχουμε υποχρέωση απέναντι στις οικογένειές μας να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις ώρες που έχουμε καθημερινά μαζί τους», είναι η απάντηση που δίνουν.

Διεκδικούν, μεταξύ άλλων, τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης, τη δημιουργία υγειονομικού σταθμού στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, τη λειτουργία επιτροπών Υγείας - Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα προστασίας ανά ειδικότητα.

Αλλοι δύο νεκροί εργαζόμενοι την ώρα της δουλειάς

Ενας ακόμα εργάτης, ο τέταρτος μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα, έχασε χτες τη ζωή του την ώρα της δουλειάς. Το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε προχτές Τετάρτη, σε εργοστάσιο κατασκευής πλαστικών ειδών συσκευασίας στον Ασπρόπυργο, όταν εργαζόμενος, ηλεκτρολόγος με 28 χρόνια στην επιχείρηση, πατέρας δύο παιδιών χτυπήθηκε από τμήμα μηχανής, σύμφωνα με καταγγελία του Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Στο μεταξύ, μέχρι και χτες το βράδυ, άγνωστο παρέμενε αν το θανατηφόρο δυστύχημα είχε δηλωθεί στην Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας, ενώ το Συνδικάτο σημειώνει ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο «είναι γνωστός χώρος αυθαιρεσιών με συνεχή εντατικοποίηση, πληρωμές υπερωριών με κουπόνια, πολύ χαμηλούς μισθούς και επαναλαμβανόμενα "ατυχήματα" όπως ο προ λίγων ετών διαμελισμός άλλου συναδέλφου από το ίδιο τμήμα». «Δεν μπορούμε να ζούμε με τον φόβο αν θα γυρίσουμε σπίτια μας μετά από τη δουλειά», τονίζει, καλώντας σε οργάνωση όλων των εργαζομένων στο Συνδικάτο. Και απαιτεί να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του ατυχήματος, να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, αλλά και μέτρα προστασίας, εκλογή επιτροπή υγείας, προσλήψεις κ.α.

Στο μεταξύ, τη ζωή του έχασε χτες το μεσημέρι εργαζόμενος, όταν έπεσε σε φρεάτιο ανελκυστήρα στο Παγκράτι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ατύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης. Ο εργαζόμενος ανασύρθηκε από την Πυροσβεστική χωρίς να έχει τις αισθήσεις του και διακομίσθηκε από το ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ