Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ούτε ένας υγειονομικός σταθμός για 2.500 εργαζόμενους

Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, απαιτούν τα σωματεία

Περιοδείες σε επιχειρήσεις που λειτουργούν στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, με αφορμή τα πρόσφατα σοβαρά «ατυχήματα» και την ανάγκη για μέτρα προστασίας των εργαζομένων, πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών. Στις 26 Αυγούστου ένας εργαζόμενος σε εργοστάσιο της περιοχής έχασε τη ζωή του, όταν τραυματίστηκε την ώρα της δουλειάς. Είχαν προηγηθεί το περασμένο διάστημα η εκδήλωση πυρκαγιάς σε εργοστάσιο ανακύκλωσης, που δημιούργησε επικίνδυνες συνθήκες για τους εργαζόμενους σε όλη τη ΒΙΠΕ, αλλά και ένα σοβαρό «ατύχημα» που είχε οδηγήσει σε τραυματισμό ενός εργαζόμενου.

Η αντιπροσωπεία των δύο σωματείων έγινε αποδέκτης της ανησυχίας των εργαζομένων για τα ελλιπή μέτρα προστασίας και την εντατικοποίηση της δουλειάς που είναι κοινός τόπος σχεδόν σε όλα τα εργοστάσια. Στη συνέχεια, τα σωματεία κατέθεσαν αίτημα για συνάντηση στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων της ΒΙΠΕΗ, προκειμένου να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αλλά και να καταθέσουν τα αιτήματα των εργαζομένων.

«Παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες των Συνδικάτων και πολλών εργαζομένων δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της ζωής μας!», καταγγέλλουν τα σωματεία στην ανακοίνωσή τους. Υπογραμμίζουν την πίεση που δέχονται εκατοντάδες εργαζόμενοι στα εργοστάσια, στις αποθήκες, πάνω στο τιμόνι, «να βγει η δουλειά», την εντατικοποίηση και την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Παρά το γεγονός ότι στη ΒΙΠΕ δουλεύουν περισσότεροι από 2.500 εργατοϋπάλληλοι, «δεν υπάρχει έστω ένας υγειονομικός σταθμός, για άμεση επέμβαση σε πιθανό εργατικό ατύχημα», δεν έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια ούτε «μια άσκηση με ευθύνη του κράτους για την άμεση εκκένωση της περιοχής», δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση ατυχήματος.

Το κερασάκι στην τούρτα βάζουν οι ...συμβουλές της εργοδοσίας στο προσωπικό «να προσέχουν» και «να τηρούν τα μέτρα», φορτώνοντάς τους την ευθύνη για «λάθη» που μπορεί να οδηγήσουν στον τραυματισμό τους. «Εκεί που τρέχουμε και δεν φτάνουμε για να βγάλουμε τα κέρδη τους, εκεί που οι υπερωρίες σπάνε κόκαλο, εκεί που τα μέτρα προστασίας είναι της πλάκας γιατί τα θεωρούν κόστος, ρίχνουν και την ευθύνη σε μας!», καταγγέλλουν τα σωματεία. «Μοναδική ευθύνη που έχει ο εργαζόμενος είναι να εξασφαλίζει το δικαίωμά του να επιστρέφει στο σπίτι του όπως ακριβώς έφυγε, σώος και αβλαβής! Εχουμε υποχρέωση απέναντι στις οικογένειές μας να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις ώρες που έχουμε καθημερινά μαζί τους», είναι η απάντηση που δίνουν.

Διεκδικούν, μεταξύ άλλων, τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης, τη δημιουργία υγειονομικού σταθμού στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, τη λειτουργία επιτροπών Υγείας - Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα προστασίας ανά ειδικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ