Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΣΕ
Μπλόκαραν χτες τον καταπέλτη του πλοίου «Κύδων Παλλάς» στον Πειραιά

Δεδουλευμένα τουλάχιστον 4 μηνών χρωστάει η εταιρεία

Μπλόκο στο πλοίο «Κύδων Παλλάς» των «Μινωικών Γραμμών» έκαναν χτες το βράδυ τα ναυτεργατικά σωματεία, στο λιμάνι του Πειραιά, απαιτώντας την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που παραβιάζουν κατάφωρα οι ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εταιρεία οφείλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα από εξπρές δρομολόγια, τουλάχιστον των τελευταίων 4 μηνών!

Το πλοίο είχε καταπλεύσει στον Πειραιά στις 8.30 το βράδυ από τα Χανιά, προκειμένου να ξεφορτώσει και στη συνέχεια να φορτώσει εκ νέου επιβάτες και οχήματα για να ξαναφύγει για την Κρήτη.

Το πλήρωμα όμως σύσσωμο βγήκε στον καταπέλτη, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα του, ενώ όπως καταγγέλλουν οι ναυτεργάτες από όλες τις ειδικότητες του μηχανοστασίου και της κουβέρτας (θαλαμηπόλοι, μάγειροι, ναύτες κ.ά.) η δουλειά είναι μέχρι τελικής πτώσεως.

Δουλειά όσο πάει... και 5ωρος ύπνος σε δύο δόσεις

Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπαν οι θαλαμηπόλοι, ότι είναι ζήτημα αν κοιμούνται πέντε ώρες το 24ωρο, αλλά ακόμα και αυτό το 5ωρο είναι σπαστό, δηλαδή 2,5 ώρες στην πρώτη βάρδια κι άλλες τόσες στη δεύτερη. Ενδεικτική η μαρτυρία ενός 25χρονου θαλαμηπόλου, που ανέφερε πως έφτασε στο σημείο να βάλει τα κλάματα από την κούραση και την εξάντληση.

«Δουλειά όσο πάει» κυριαρχεί και στο μηχανοστάσιο, όπως ανέφερε ένα μέλος από το πλήρωμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή η κούραση και η εξάντληση, το άγχος για να βγει το δρομολόγιο δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να γίνει ένα ναυτεργατικό ατύχημα».

Οι ναυτεργάτες, που μέχρι αργά το βράδυ παρέμεναν στον καταπέλτη απαιτώντας να πληρωθούν, λένε «δεν πάει άλλο»!

Τελικά, μπήκαν νικητές για δουλειά, καθώς με τη δυναμική αυτή παρέμβασή τους και έχοντας στο πλευρό τους τους επιβάτες, η εταιρεία δεσμεύθηκε ότι σήμερα το πρωί θα τους καταβάλει τα δεδουλευμένα τους.

Την αλληλεγγύη των επιβατών χαιρέτισε άλλωστε σε σύντομη παρέμβασή του ο Αγγελος Γαλανόπουλος, πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», καταγγέλλοντας τις άθλιες συνθήκες εργασίας που βιώνουν οι ναυτεργάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ