Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΕΘ 2022
Με αλληλεγγύη, οργάνωση και συμμαχία ο λαός να περάσει στην αντεπίθεση

Από τις παρεμβάσεις που έγιναν στη συνέντευξη Τύπου

Το λόγο στη συνέντευξη Τύπου πήραν συνδικαλιστές από τη «Μαλαματίνα» και τα Μεταλλεία Χαλκιδικής, μεταφέροντας τον αγωνιστικό παλμό ενάντια στη σφοδρή εργοδοτική επίθεση που δέχονται εκεί οι εργαζόμενοι.

Επίσης, εκπρόσωποι από την Επιτροπή των Μπλόκων και από τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ παρεμβάσεις έγιναν εκ μέρους της ΟΓΕ και των Φοιτητικών Συλλόγων.

Ο Γιάννης Φραγγίδης εκ μέρους των απεργών της «Μαλαματίνα» εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μέχρι τώρα στήριξη στον αγώνα που δίνουν και χαρακτήρισε «ιδιαίτερη τιμή να επιλεγεί ο χώρος της απεργίας για τη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ ενόψει της ΔΕΘ».

Παρουσίασε το ιστορικό της επίθεσης της εργοδοσίας και τη χρησιμοποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών στην προσπάθεια να σπάσει η απεργία και να μπει στο εργοστάσιο ο απεργοσπαστικός μηχανισμός. Σημείωσε ότι η αστυνομία «εδώ και 8 μέρες έχει στρατοπεδεύσει μέσα στο εργοστάσιο και τη γύρω περιοχή και χτυπά 24ωρη υπηρεσία, λειτουργώντας ως ιδιωτική εταιρεία φύλαξης».

Αναφέρθηκε επίσης στην αλληλεγγύη που έδειξε το ΠΑΜΕ και τα σωματεία που συσπειρώνονται σε αυτό, λέγοντας ότι «από την αρχή είναι στον υψηλότερο βαθμό. Δεν βρίσκονται εδώ για φωτογραφίες κάδρου, αλλά εκφράζουν την ουσία της λέξης αλληλεγγύη».

Και δήλωσε ότι ο αγώνας των απεργών θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση, που θα είναι να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να υπογράψουν ΣΣΕ, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τον νόμο Χατζηδάκη.

Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας στα Μεταλλεία

Ο Νίκος Τζανετής, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία και Λατομεία Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) και εργαζόμενος στο Μεταλλείο Ολυμπιάδας μέσω της εργολαβικής εταιρείας «EDILMAC», αναφέρθηκε στη νέα επίθεση που δέχτηκαν οι μεταλλωρύχοι με την ξαφνική απόλυσή τους (βλ. και σελ. 14)

Οπως είπε «την Τετάρτη, μέσα σε 10 λεπτά βρεθήκαμε στην ανεργία, στην ανέχεια, με τη συμφωνία "EDILMAC" και "Ελληνικός Χρυσός" να λήξουν τη μεταξύ τους σύμβαση».

Θύμισε ότι με τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της «Ελληνικός Χρυσός» και του ελληνικού δημοσίου, «ακούσαμε για 3.000 νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Από τότε τι έχουμε βιώσει; Τρομοκρατία, μείωση των εργασιακών δικαιωμάτων και στους εργολαβικούς εργαζόμενους και στους εργαζόμενους της "Ελληνικός Χρυσός", συνδικαλιστικές διώξεις, συνδικαλιστική απόλυση του προέδρου του Σωματείου και τώρα απολύσεις και ανέχεια για 100 εργαζόμενους».

Τόνισε ότι οι ευθύνες γι΄ αυτές τις απολύσεις βαρύνουν εξολοκλήρου την «Ελληνικός Χρυσός», η οποία επικαλείται ότι «διέκοψε τη σύμβαση με τον εργολάβο λόγω υψηλού εργατικού κόστους».

Οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία διεκδικούν να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, να απορροφηθούν στο έργο είτε στην «Ελληνικός Χρυσός» είτε σε οποιονδήποτε άλλο εργολάβο. Και όπως είπε «αυτό πρέπει να το διασφαλίσουν η "Ελληνικός Χρυσός" και η κυβέρνηση».

Οι βιοπαλαιστές αγρότες παλεύουν για την επιβίωση

Ο Κώστας Τζέλλας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, απευθυνόμενος προς τους απεργούς της «Μαλαματίνα» είπε ότι και οι αγρότες γνωρίζουν από αστυνομική καταστολή και βία, όπως επίσης γνωρίζουν ότι με την αλληλεγγύη των σωματείων κατάφεραν να σπάσουν τον τσαμπουκά των κυβερνήσεων και να αποσπάσουν κατακτήσεις.

Παρουσιάζοντας τα βασικά αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών ανέφερε ότι διεκδικούν «κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και συνάμα να μας επιτρέπει να ζούμε, όπως ζητούν οι εργαζόμενοι ΣΣΕ. Μείωση του κόστους παραγωγής και αυτό σημαίνει αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο και αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και για τις καλλιέργειες και για τα σπίτια μας».

Παρουσιάζοντας την κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες αναφέρθηκε ειδικά στους φρουτοπαραγωγούς και τους κτηνοτρόφους. «Οι τιμές είναι εξευτελιστικές, κάτω του κόστους, μπαίνουν μέσα οι αγρότες. Κυριολεκτικά κόβουν τα δένδρα, εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες, φεύγουν από τα χωριά τους. Οι κτηνοτρόφοι σφάζουν τα κοπάδια τους, γιατί δεν μπορούν να τα ταΐσουν.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τέτοια μέτρα άμεσα, ώστε οι κτηνοτρόφοι να ταΐσουν τα κοπάδια τους, οι αγρότες να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και να μπορούμε να ζήσουμε στα χωριά μας και να συνεχίσουμε να ζούμε από τη δουλειά μας».

Επίσης, αναφέρθηκε στο αίτημα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να έχει δημόσιο χαρακτήρα, να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών, και στο 100% της παραγωγής.

Στενάζουν και οι αυτοαπασχολούμενοι

Ο Γιάννης Πιπερίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ) αναφέρθηκε στις αυξήσεις φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα, λέγοντας ότι «ένας μικρός επαγγελματίας με το που βάζει το κλειδί στο μαγαζί αυξάνει το κόστος εργασίας του σε δυσθεώρητα ύψη αν αναλογιστούμε ότι αυτές οι αυξήσεις συνοδεύονται με τα αυξημένα τιμολόγια στις πρώτες ύλες, στη θέρμανση, στα έξοδα του σπιτιού».

Αναφέρθηκε ακόμα στην επιστρεπτέα προκαταβολή που η κυβέρνηση ζητά να επιστρέψουν, ενώ την ίδια ώρα «βλέπουμε λουκέτα σε μαγαζιά σε όλες τις συνοικίες ακόμα και σε παραδοσιακούς κεντρικούς δρόμους (Δραγούμη, Ερμού, Βενιζέλου, Εγνατία κ.ά.). Το εισόδημά μας το κατατρώνε μια σειρά από "μνημονιακά μέτρα". Που ήρθαν και παρέμειναν, όπως το τέλος επιτηδεύματος, η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, οι αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ, η προκαταβολή του φόρου εισοδήματος στο 100% και τόσα άλλα».

Κάλεσε τους αυτοαπασχολούμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να παλέψουν. Να υποχρεώσουν «τις κυβερνήσεις να πάρουν πίσω όλα αυτά τα μέτρα που μας κάνουν τον βίο αβίωτο».

Στον αγώνα οι γυναίκες του μόχθου

Η Γεωργία Τριανταφύλλου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, κάλεσε να δυναμώσει ο αγώνας. «Ασπίδα προστασίας από τα αδιέξοδα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε είναι η πάλη με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες μας στην εργασία, στην υγεία, στη μόρφωση των παιδιών μας, στην προστασία της μητρότητας», είπε. Και πρόσθεσε ότι «με τη συμμετοχή των γυναικών της βιοπάλης στον αγώνα πολλαπλασιάζουμε τη δύναμη της οργάνωσης, της αλληλεγγύης. (...)

Οι γυναίκες του μόχθου βρισκόμαστε στο πλευρό όλων των εργαζομένων που αγωνίζονται, όπως στη "Μαλαματίνα"! Χτίζουμε τη δική μας ασπίδα προστασίας σε κάθε αγωνίστρια και αγωνιστή που σηκώνει κεφάλι και αγωνίζεται, κόντρα στη μεγαλοεργοδοσία, κόντρα στους νόμους όλων των κυβερνήσεων που τη στηρίζουν και στις δυνάμεις καταστολής».

«Βαρύς χειμώνας» από τον Σεπτέμβρη για τους φοιτητές

Εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, ο Κώστας Πυρπασόπουλος, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Φυσικού ΑΠΘ, είπε ότι «η πάλη ενάντια στις απολύσεις, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αφορά και το δικό μας μέλλον. Ο αγώνας των φοιτητών για ολοκληρωμένη μόρφωση και δωρεάν σπουδές αφορά το μέλλον των παιδιών σας!».

Πρόσθεσε ότι «ο βαρύς χειμώνας ξεκινάει τελικά απ' τον Σεπτέμβρη με χιλιάδες οικογένειες πρωτοετών αλλά και φοιτητών μεγαλύτερων ετών να αδυνατούν να βρουν ένα αξιοπρεπές κατάλυμα για τον γιο ή την κόρη τους. Οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτιναχθεί και πλέον οριακά 1 στους 2 δυσκολεύεται είτε αδυνατεί ακόμα να το πληρώσει. (...) Δίπλα σε αυτά οι φοιτητές είμαστε αντιμέτωποι και με την εφαρμογή του νέου νόμου - πλαίσιου που ψηφίστηκε κατακαλόκαιρο και εμπλουτίζει το προηγούμενο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση». Τέλος, αναφέρθηκε και στην εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές, για την υπεράσπιση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου που αντιμετωπίζει τους φοιτητές σαν πελάτες και αυριανούς αναλώσιμους εργαζόμενους. Αλλά και στους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ