ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Τα ... ρέστα της στους επιχειρηματίες η κυβέρνηση

Να διατηρήσει με κάθε τρόπο την εμπιστοσύνη των «μεγάλων αφεντικών» και να αντιστρέψει το προκαλούμενο από τους ίδιους αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο, προσπάθησε η κυβέρνηση, μέσα στη βδομάδα που πέρασε, με την ανακοίνωση νέας δέσμης αντιλαϊκών μέτρων. Στο επίκεντρο, το γενικό και ολοκληρωτικό ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και της δημόσιας περιουσίας γενικότερα, μέχρι το τέλος του 2002 και η αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού με βάση τη διαβόητη μελέτη του βρετανικού οίκου. Αυτή υποσχέθηκε ότι θα είναι η βάση του «κοινωνικού διαλόγου» για το Ασφαλιστικό, κάνοντας περισσότερο και από καθαρή την εμμονή της στις γνωστές αντιασφαλιστικές θέσεις και αποκαλύπτοντας τον πραγματικό ρόλο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στην οποία μετέχουν και εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, ως προθαλάμου του ψευδεπίγραφου διαλόγου.

Κι ενώ όλα αυτά τα φιλομονοπωλιακά μέτρα της κυβέρνησης συνεπάγονται νέα, πολύμορφα δεινά για τους εργαζόμενους, οι δυνάμεις της «αγοράς» απαιτούν ακόμη περισσότερα, αναζητώντας ακόμη μεγαλύτερα κέρδη και διέξοδο στα σημάδια της ύφεσης. Στα πλαίσια αυτά, τα κυβερνητικά επιτελεία επεξεργάζονται και άλλα πακέτα φιλομονοπωλιακών και αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία θα ανακοινωθούν, με το απαραίτητο «φιλολαϊκό» περιτύλιγμα, πριν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπως έντονα διαχέεται από κυβερνητικά επιτελεία.

Ωμή ανάμειξη των ευρωατλαντικών στην ΠΓΔΜ

Αμερικανοί στρατιώτες κοντά στην πόλη των Σκοπίων σε ετοιμότητα. Η Νέα Τάξη στην ΠΓΔΜ...

Associated Press

Αμερικανοί στρατιώτες κοντά στην πόλη των Σκοπίων σε ετοιμότητα. Η Νέα Τάξη στην ΠΓΔΜ...
Τη βδομάδα που πέρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Γκεοργκίεφσκι κατηγόρησε τους μεσολαβητές των ΗΠΑ Τζέιμς Πάρντιου και της ΕΕ Φρανσουά Λεοτάρ, ότι πιέζουν τους ηγέτες της ΠΓΔΜ να υποκύψουν στα αιτήματα των Αλβανών αυτονομιστών, των οποίων η πεντάμηνη δράση οδήγησε την ΠΓΔΜ στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου.

Στόχος της ανάμειξης η επιβολή της ομοσπονδιοποίησης της ΠΓΔΜ, με το σχέδιο συμφωνίας που πρότειναν. Στην ουσία γίνεται ωμός εκβιασμός με το πιστόλι στον κρόταφο.

Η πιο πρόσφατη μεταρρυθμιστική πρόταση που έκαναν οι δυο μεσολαβητές, η οποία αποτελεί μέρος ενός σχεδίου χορήγησης περισσότερων πολιτικών δικαιωμάτων στη μεγάλη αλβανική μειονότητα της ΠΓΔΜ «αποτελεί μια σοβαρή ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας», σύμφωνα με τον Γκεοργκίεφσκι. «Οσο ωμό κι αν είναι το κείμενό τους, πιο ωμός και ανησυχητικός είναι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να διαλύσουν τους κρατικούς θεσμούς στην ΠΓΔΜ», κατέληξε ο Γκεοργκίεφσκι όσον αφορά το σχέδιο αυτό, το οποίο προτείνει την αλβανική γλώσσα ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της ΠΓΔΜ. Ετσι η επιβεβαίωση αυτή των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων φανερώνει και το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την κρίση στη συγκεκριμένη χώρα. Η πολιτική του διαίρει και βασίλευε, προκειμένου να εδραιώνεται η νέα τάξη.

Νέα χαράτσια

Και νέα χαράτσια για τα πενιχρά εισοδήματα των απλών ανθρώπων του μόχθου, σύμφωνα με νομοσχέδιο που εξαγγέλθηκε μέσα στην προηγούμενη βδομάδα. Το αποκαλούμενο και «σεισμόσημο» 20.000 έως 50.000 δρχ. το χρόνο θα κληθούν να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των 5,5 εκατομμυρίων κτιρίων της χώρας, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατέθεσε χτες στη Βουλή το ΥΠΕΧΩΔΕ και το οποίο καθιερώνει την υποχρεωτική ασφάλιση των κτισμάτων από φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές ή πλημμύρες). Με το νομοσχέδιο αυτό, απαλλάσσεται το κράτος από οποιαδήποτε... «περιττή» κοινωνική μέριμνα προς τους στυγνά φορολογούμενους πολίτες που έπαθαν ζημιές από φυσικές καταστροφές (έστω και από αυτήν την ανεπαρκέστατη κρατική συνδρομή που χορηγείται μέχρι τώρα), ενώ παράλληλα δημιουργείται νέο πεδίο για την αύξηση του κύκλου εργασιών των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, στις οποίες τώρα μόλις ένα ποσοστό 1% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο έναντι κινδύνου από σεισμό!

Η ψήφιση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και του υφυπουργού Ν. Αλευρά, υπολογίζεται να γίνει μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη, ενώ η πλήρης εφαρμογή του αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 30 Ιούνη 2002.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Βασικός στόχος του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Γεωργίας, που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή, είναι η ιδιωτικοποίηση ενός σημαντικού μέρους των Γεωργικών Ασφαλίσεων, όπως απαιτούσε η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Μαζί μ' αυτό το στόχο προωθούνται ρυθμίσεις που αφορούν στην οργάνωση και στον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που δραστηριοποιείται στην αγροτική οικονομία, για να λειτουργήσει σαν «καθαρός» διαχειριστικός μηχανισμός των αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ (σελίδα 11)

Είκοσι εφτά χρόνια μετά τον Αττίλα, η κυπριακή τραγωδία διαρκεί ακόμη, το ΝΑΤΟ συνεχίζει το εγκληματικό του έργο σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και ειδικότερα στα Βαλκάνια και η Ελλάδα δε χάνει την ευκαιρία να πειθαρχεί απολύτως σε κάθε απόφασή του. Αποδεικνύεται επίσης ότι το πρόβλημα του κινδύνου εξ Ανατολών δεν είναι πρόβλημα, κυρίως, ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά πρωτίστως πρόβλημα των σχέσεων της Ελλάδας με την Ατλαντική Συμμαχία (σελίδα 12)

Για αρκετά χρόνια ο βασικός λόγος της προνομιακής στήριξης τής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από το μονοπωλιακό κεφάλαιο έναντι της ΝΔ, υπήρξε η δυνατότητα να διαχειρίζεται και να αμβλύνει την κοινωνική διαμαρτυρία, να προωθεί την πολιτική της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης χωρίς μετωπικές συγκρούσεις με το εργατικό κίνημα. Το τελευταίο διάστημα φαίνεται όμως ότι τα περιθώρια υλοποίησης παραπλανητικών ελιγμών στενεύουν απελπιστικά για την κυβέρνηση του κ. Σημίτη (σελίδα 13)

Πρόσφατες είναι οι ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη ότι το ελληνικό δημόσιο παραχωρεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο το πλειοψηφικό πακέτο του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ), και αναμφισβήτητα, έγιναν κάτω από την πίεση του μεγάλου κεφαλαίου προς την κυβέρνηση. Στην ίδια ρότα, προχωράει στην τσάμπα παράδοση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (σελίδες 14-15)

Πρόσφατα πήραμε μια ακόμη γεύση του τι σημαίνει Νέα Τάξη Πραγμάτων. Πρόκειται για τον ωμό εκβιασμό, που ασκήθηκε στη Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να εκδώσει στο «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» τον τέως Πρόεδρο Σλ. Μιλόσεβιτς. Οι άνθρωποι που πριν δυο χρόνια βομβάρδισαν με άνανδρο τρόπο τη Σερβία και που στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας έθεσαν σε κίνηση τη διαδικασία αποσταθεροποίησης και διάλυσης των Βαλκανίων, αναγόρευσαν εαυτούς ως αντικειμενικούς κριτές των πάντων και αποφάσισαν να αποδώσουν «δικαιοσύνη» (σελίδα 25)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ